z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:189/231)

Sezon na zioła czas zacząć! 231

była mięta. Niestety powstało tylko 5 słoiczków, które znikały w bardzo szybkim tempie. Mój domowy pochłaniacz słodkości stwierdził, że to najlepszy dżem jaki jadł ;). W jego skład wchodził też rabarbar i ananas. Postaram się w czerwcu zrobić zdjęcia i dodać przepis. Mięte dodaję też do letnich dipów. Najbardziej znanym działaniem mięty na nasze zdrowie jest pomoc w leczeniu problemów

cooklife
Jaglany krem z karmelowym ananasem 204

jest jak budyń i można z niej zrobić cudowne desery a nawet coś w rodzaju sernika . Nie wierzycie? Koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni! Zobacz przepis na budyń jaglany z rabarbarem i orzeszkami Kasza jaglana ma czasami lekko gorzkawy posmak. Aby go nie było trzeba kaszę najpierw wypłukać dobrze w zimnej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero ugotować w świeżej

Smaczna Pyza
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 175

bardzo kuszącej cenie, nie mogłam się więc oprzeć przygotowaniu małych zapasów. Teraz intensywnie myślę nad jej wykorzystaniem, bo jeszcze tylko kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek ze śliwkami 221

kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 całych jaj 125 g masła roślinnego 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Masło roślinne rozpuścić na małym ogniu

W SMAK
Wspomagane odchudzanie? Część 2 136

producentów zmniejsza apetyt i wchłanianie tłuszczów oraz cukrów. Wyniki badań nie wykazują jednak jej istotnego wpływu na masę ciała. Werdykt? Brak  skuteczności, odradzam suplementację. Wyciągi z aloesu, rabarbaru, ananasa – wykazują działanie przeczyszczające, stąd możliwy chwilowy spadek masy ciała. Długotrwała suplementacja prowadzi do przyzwyczajenia organizmu i występowania zaparć. Werdykt? Nie polecam, można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. CLA – sprzężony kwas

Powiedz dietom nie
Tarta z piaNką Bezową 206

minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a   jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców

Luźna Kuchnia
9 Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu 92

pasteryzacji pozwala zachować charakterystyczną barwę, smak, zapach. Soki posiadają walory zdrowotne, zawierają wiele witamin i mikroelementów. Manufaktura Maurera ma w swojej ofercie także ekologiczne wina m.in. agrestowe, dzika róża, rabarbar, śliwka ulena itp. oraz ekologiczne destylanty: aroniowica, gruszkowica, śliwowica, brzoskwiniowica itp. Mogą pochwalić się różnymi wyróznieniami m.in.: Teraz Polska 03.06.2013 I miejsce w konkursie Małopolski Smak 2005,Poznaj Dobrą Żywność

noteskulinarnyfiga
Krem szpinakowo selerowy z Mascarpone. 78

szpinaku 250 ml  bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone  ząbek czosnku Przygotowanie: Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu ) Gdy szpinak się roztopi

Gaździnka warzy
Czerwone korale. Z domu do domu. 188

pokonujemy ją niezmiennie od zeszłego stulecia. Pokonuję ją z synem, by odprowadził dziewczynkę po radosnym popołudniu zabaw.  Młoda gospodyni drepce nią szybciutko, bo siatka z laskami  dojrzałego rabarbaru i domowymi jajkami z każdym krokiem staje się coraz cięższa. Już niedługo chłopczyk i dziewczynka  będą razem pokonywać dalszą drogę, do szkoły. Cieszę się, że rozpoczną ją razem

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 132

uśmiecha się do tej buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały po prostu cudownie.  O przepisie na konfitury przypomnijcie

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 233

sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę i z radością zaznaczam na niej kolejne miejsca, do których powędruje coś dobrego

KUCHARNIA
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 170

mecie, tak chęć na coś czekoladowego u mnie najczęściej oznacza, że będzie brownie .  Nic nie poradzę na to, że w środku pięknej, słonecznej wiosny, gdy króluje mój ukochany rabarbar, a targ pachnie truskawkami, ja mam ochotę na wilgotne, ciągnące i mega-czekoladowe brownie naszpikowane pistacjami i oblane obłędnie boskim solonym karmelem. W końcu zachcianki

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 152

zły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które nie oślepia sztucznym blaskiem, ale oczarowuje naturalnością. Jest proste i niewymuszone. Jak pąsowe smugi na smukłych laskach rabarbaru. Jak śnieg kwiatowych płatków opadających cichutko z jabłoni w ogrodzie. Jak strzępiasta fryzura młodej główki sałaty. Jak kolczyki z czereśni i wianek z mleczy na głowie. Piękno i jedzenie

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 149

pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek.  W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku.  Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku z kompotem.  I jak co roku po łące kręci się czarny bocian, przy

KUCHARNIA
Dzień tarty uważam za otwarty 100

dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą

Humanistka w kuchni