kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 całych jaj 125 g masła roślinnego 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Masło roślinne rozpuścić na małym ogniu
W SMAKproducentów zmniejsza apetyt i wchłanianie tłuszczów oraz cukrów. Wyniki badań nie wykazują jednak jej istotnego wpływu na masę ciała. Werdykt? Brak skuteczności, odradzam suplementację. Wyciągi z aloesu, rabarbaru, ananasa – wykazują działanie przeczyszczające, stąd możliwy chwilowy spadek masy ciała. Długotrwała suplementacja prowadzi do przyzwyczajenia organizmu i występowania zaparć. Werdykt? Nie polecam, można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. CLA – sprzężony kwas
Powiedz dietom nieminut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców
Luźna Kuchniapasteryzacji pozwala zachować charakterystyczną barwę, smak, zapach. Soki posiadają walory zdrowotne, zawierają wiele witamin i mikroelementów. Manufaktura Maurera ma w swojej ofercie także ekologiczne wina m.in. agrestowe, dzika róża, rabarbar, śliwka ulena itp. oraz ekologiczne destylanty: aroniowica, gruszkowica, śliwowica, brzoskwiniowica itp. Mogą pochwalić się różnymi wyróznieniami m.in.: Teraz Polska 03.06.2013 I miejsce w konkursie Małopolski Smak 2005,Poznaj Dobrą Żywność
noteskulinarnyfigaszpinaku 250 ml bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone ząbek czosnku Przygotowanie: Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu ) Gdy szpinak się roztopi
Gaździnka warzypokonujemy ją niezmiennie od zeszłego stulecia. Pokonuję ją z synem, by odprowadził dziewczynkę po radosnym popołudniu zabaw. Młoda gospodyni drepce nią szybciutko, bo siatka z laskami dojrzałego rabarbaru i domowymi jajkami z każdym krokiem staje się coraz cięższa. Już niedługo chłopczyk i dziewczynka będą razem pokonywać dalszą drogę, do szkoły. Cieszę się, że rozpoczną ją razem
KUCHARNIAuśmiecha się do tej buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały po prostu cudownie. O przepisie na konfitury przypomnijcie
KUCHARNIAsąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę i z radością zaznaczam na niej kolejne miejsca, do których powędruje coś dobrego
KUCHARNIAmecie, tak chęć na coś czekoladowego u mnie najczęściej oznacza, że będzie brownie . Nic nie poradzę na to, że w środku pięknej, słonecznej wiosny, gdy króluje mój ukochany rabarbar, a targ pachnie truskawkami, ja mam ochotę na wilgotne, ciągnące i mega-czekoladowe brownie naszpikowane pistacjami i oblane obłędnie boskim solonym karmelem. W końcu zachcianki
KUCHARNIAzły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które nie oślepia sztucznym blaskiem, ale oczarowuje naturalnością. Jest proste i niewymuszone. Jak pąsowe smugi na smukłych laskach rabarbaru. Jak śnieg kwiatowych płatków opadających cichutko z jabłoni w ogrodzie. Jak strzępiasta fryzura młodej główki sałaty. Jak kolczyki z czereśni i wianek z mleczy na głowie. Piękno i jedzenie
KUCHARNIApigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek. W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku. Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku z kompotem. I jak co roku po łące kręci się czarny bocian, przy
KUCHARNIAdalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą
Humanistka w kuchnimnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło. Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar. Jest lekkie i pyszne, polecam :). Składniki: -350-400 g owoców -3 szklanki mąki -1 margaryna -1 szklanka cukru -4 jajka -pół szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -cukier puder
KasiekGotujemalinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym Trifle borówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka z truskawkami Deser grecki z musem truskawkowym Eton mess z rabarbarem Deser w błękicie z granolą Czekoladki z wiśnią Pyszny mus z białej czekolady Tęczowy deserek na szybko
Ala piecze i gotujeKruche z masą kokosową Mini tarty z malinami Kruche babeczki z masą serowo borówkową Kruche z czekoladową pianką i borówkami Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Tarta z morelami i migdałami Mini tarty kokosowe z owocami
Ala piecze i gotuje