z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:192/231)

Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 193

Uwielbiam kasztany. Ogólnie zauważyłam u siebie tendencję do darzenia uczuciem wszelkich wyjątkowo sezonowych produktów. Rabarbar, świeża żurawina, dynia czy właśnie kasztany są na mojej osobistej top liście pyszności. Nie do kupienia poza sezonem, a jeśli nawet gdzieś się znajdą, niewarte są choćby śladu uwagi. Dlatego przez ten krótki czas, kiedy są dostępne, staram się z nich korzystać, jak tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eton mess z poziomkami. I zmiany na blogu 102

przypływie geniuszu, odkryłam, jak uzupełnić bloga o to, czego mu według mnie brakuje. Poza kategoriami chciałabym zrobić listę składników, po której łatwiej będzie wyszukać przepis. Na przykład na rabarbar. Albo bez jajek. Albo z czekoladą... Ogromnie mi się to na innych blogach podoba, ułatwia życie niesamowicie. I teraz też takie będę miała!No dobrze, może nie teraz... Na blogu jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd. Z jeżyn 126

Curd to rodzaj owocowego budyniu, tradycyjnie przygotowywany jest z cytryn. Na początek szalałam z innymi cytrusami - pomarańczami czy limonkami; później zaczęłam eksperymentować z innymi soczystymi owocami. Był curd z rabarbaru i żurawiny, a teraz na warsztat wzięłam jeżyny. Z pewnością ten curd ma najpiękniejszy kolor - niesamowicie intensywny, kusi ogromnie, żeby wyjadać pyszności prosto ze słoiczka. I, moi drodzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne finansjerki z jabłkami 136

zaprzyjaźnionych blogów. Mam więc dla Was spóźnione (ale tak naprawdę na jabłka nigdy nie jest za późno, prawda...?), ale niezwykle pyszne finansjerki. Robiłam je już jakiś czas temu, z rabarbarem, białą czekoladą i migdałami. Smakowały niebiańsko! Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 188

lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto ze słoika.Gdy więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
APEROL ORANGE 206

Aperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być składnikiem orzeźwiającego drinka o nazwie Aperol Spritz. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego drinka i nie trzeba trzymać się ściśle oryginalnego przepisu, który zawiera: 2 x Aperol3 do 4 x Prosecco (włoskie wino musujące

Walijskie Pichcenie
Śniadaniowa pasta malinowo-rabarbarowa z żurawiną 196

dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego) 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz) 1 łyżka dżemu malinowego 2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Twaróg rozgnieść dobrze widelcem. Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin). Wszystkie

Ze smakiem i z pasją
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 153

zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois, tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z owocami i kruszoną 170

włączamy na 10 minut termoobieg, ciasto niech stygnie w piekarniku. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Podobny przepis na placek ze śliwkami znajdziecie: tutaj,  tutaj i na ciasto z rabarbarem tutaj The post Ciasto z owocami i kruszoną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami 229

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami  Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem  Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami  Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą  Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką  Szwedzkie bułeczki cynamonowe  Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami  Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cm Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 174

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier, francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek.Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki złota

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb, bułki, rogaliki, drożdżówki 197

Bułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek

Aga w kuchni
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 212

szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga zamiast jablek moga byc truskawki cale, truskawki w kawalkach, brzoskwinie, rabarbar, borowki, sliwki ,wisnie , czeresnie itd…) 4 jajka Jak przyrządzić? 1) Najpierw włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, pokrój jadłka na czastki, wyloz dno okraglej tortownicy papierem do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 150

wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu ze smakiem rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy europejski przepis. Muszę się pochwalić, że zajęłam II miejsce przepisem na domowe truskawkowe lody z karmelizowanym rabarbarem. Potem na scenie pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma, Sylwia z Okolic palnika i Ada ze Słodkich przyjemności. Dziewczyny gotowały

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z owocami i kruszonką 155

nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem. Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocami i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania