z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:191/231)

Coca i to nie cola czyli Espania Ole w kuchni u Wiewiórki 134

aromatyczny przepis z bloga Lo. Zakochałam się w tym daniu bez pamięci.U nas to zakończenie piekącej soboty. Po śniadaniowym chlebie na zakwasie, rogalikach drożdżowych i muffinach kardamonowych z rabarbarem zjedliśmy to cudo ze wielkim smakiem. Coca z paprykąCoca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Waniliowy Crème brûlée (z franc. "przypalony krem") 109

również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :)karmelizujemy cukier palnikiemNastępnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto maślankowe z porzeczkami 155

Ponieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 460

szklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego!!!Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami:Ciasto z truskawkamiDrożdżówki z rabarbarem i truskawkamiCiasto truskawkowo-kawoweTorcik serowo-truskawkowy Muffinki z truskawkami

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami 152

wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)#ZjedzZapasy

Kuchnia domowa Ani
Ananasowe z kremem budyniowym 311

powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie :  Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką  Czekoladowe kratery z kremem budyniowym  Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś

Ostra na Słodko
Drożdżówki z gruszkami i kremem 146

Ostatnie drożdżówki ( te z rabarbarem ) zrobiły taką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję.Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek.Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie.Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!Gorąco polecam!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN:* drożdże

Ostra na Słodko
Sernik z żurawiną. Idealny 301

Kiedy tylko zobaczyłam go na Moich wypiekach wiedziałam, że muszę taki zrobić. Uwielbiam świeżą żurawinę za jej wyjątkowy smak, to na nią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe niebo - mus 286

Boże! Cieszę się jak szalona, korzystam z każdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 125

poczuć się lepiej. W związku z tym możliwe, że będę nieco mniej piekła - słodkości jakoś nie idą w parze z gubieniem wagi... Póki co jednak mam maliny, truskawki i rabarbar, więc coś z tego z pewnością zmieni się niedługo w pyszne ciacho

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułeczki z makiem 185

czego dojdziemy. Decyzje trzeba podjąć, ale nie chcemy tego robić nierozważnie, a skoro mamy czas, chcemy go dobrze wykorzystać. Postaram się dodawać przepisy (mam jeszcze kilka propozycji na wykorzystanie rabarbaru, i wiem, że muszę się pospieszyć, żebyście jeszcze zdążyli z nich skorzystać) w miarę możliwości, ale naprawdę - póki co nie mam natchnienia na pisanie, bo zbyt zaabsorbowana jestem sprawami, które

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 173

przed podaniem.Smacznego!Tak sobie myślę, że ta pozasezonowość jabłek jest jednak dobra. Tak bardzo je lubię, że straszliwie bym za nimi tęskniła. Chyba jeszcze bardziej niż za truskawkami i rabarbarem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 196

Uwielbiam kasztany. Ogólnie zauważyłam u siebie tendencję do darzenia uczuciem wszelkich wyjątkowo sezonowych produktów. Rabarbar, świeża żurawina, dynia czy właśnie kasztany są na mojej osobistej top liście pyszności. Nie do kupienia poza sezonem, a jeśli nawet gdzieś się znajdą, niewarte są choćby śladu uwagi. Dlatego przez ten krótki czas, kiedy są dostępne, staram się z nich korzystać, jak tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eton mess z poziomkami. I zmiany na blogu 107

przypływie geniuszu, odkryłam, jak uzupełnić bloga o to, czego mu według mnie brakuje. Poza kategoriami chciałabym zrobić listę składników, po której łatwiej będzie wyszukać przepis. Na przykład na rabarbar. Albo bez jajek. Albo z czekoladą... Ogromnie mi się to na innych blogach podoba, ułatwia życie niesamowicie. I teraz też takie będę miała!No dobrze, może nie teraz... Na blogu jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze