z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:178/231)

Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem, że mama znów nakrzyczy, że cukier w cukiernicy

Wędrówki po kuchni
Eton mess truskawkowy 626

myślcie, że robię go tylko raz z pierwszych truskawek. W sezonie robię go co najmniej raz w tygodniu. Oczywiście można też zrobić z innych świeżych i dojrzałych owoców np rabarbar , jagody, maliny. Nie zwlekajcie bo truskawki już są a sezon krótki. Składniki: 200 g truskawek 150 ml kremówki 30%* bezy Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić

Ala piecze i gotuje
Kilka letnich przysmaków 144

Poniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami  Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smoothie jeżynowe z granolą i nasionami chia 119

owoce nie pochodzą z polskich plantacji, ale to już kwestia paru tygodni jak nie dni (bo te ostatnie naprawdę są już bardzo letnie). Wśród czerwonych truskawek i malin, borówek, rabarbaru, egzotycznych pomarańczy i bananów dostrzegłem to po co przyjechałem – jeżyny Ich smak genialnie komponuje się z nasionami chia nasączonymi w kokosowym mleku, a w połączeniu z bananem otrzymujemy bardzo

PaleoLife
Chłodnik litewski 164

jogurtem, macie ochotę na coś bardziej "tłustszego" - dodajcie gęstą kwaśną śmietanę. Ja swój chłodnik podaję tradycyjnie z jajkiem na twardo, ale możecie go podawać z awokado, ziemniakami, szczawiem, rabarbarem, czy mięsem. Tu też zupa zależy od Waszej smakowej inspiracji:) No cóż, robi się ciepło, czas na chłodnik:) Składniki: 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru

Zasmakuj Kuchni
Na niepogodę: brownie z malinami i zielonym pieprzem 132

ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni , i od razu zaintrygował mnie niecodziennym składnikiem: zielonym pieprzem. Jako wielka amatorka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto z serem i rabarbarem 114

Szperając po internecie znalazłam ciekawy przepis na ciasto połączenie sera z rabarbarem z nutą kokosową

Ugotujmy Coś
Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, parmezanem i ziołowym dressingiem 108

obudziło się do życia a teraz nim tętni i powoduje uśmiech na mojej twarzy. Uwielbiam moment kiedy bez problemu mogę kupić pęczek moich ulubionych szparagów, botwinki czy kilka gałązek rabarbaru. Kiedy wokół pięknie pachnie bez a Pani na straganie zachęca do kupna polskich truskawek. I wtedy już wiem, że jestem w miejscu w którym być powinnam, które kocham. Składniki

Mango Papaja
Wiosna na RODos :) 148

Jestem absolutnie szczęśliwa! marzec 2016 Jedni pracują, drudzy odpoczywają chill & work Kwiaty.... tyle niespodzianek, a ile jeszcze przed nami! Plony... za tym tęskniłam! Na zdjęciach - ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Z TEGO przepisu

bistro mama
Maślana tarta z czekoladą i gruszkami 129

słodko, ale nie mogę się opanować odkąd odkopałem stary przepis na kruche ciasto - piekę same tarty, serniki i różne owocowe pleśniaki. Tak więc w ramach równowagi dla kwaśnego rabarbaru dzisiaj totalnie na słodko i z moją ukochaną czekoladą z Wedla!   Do przygotowania tarty potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku

Kuba Gotuje
Sezonowość w kuchni, czyli co i kiedy najlepiej smakuje 134

lipca do października Kalarepa - od maja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor - od kwietnia do października Rabarbar - od maja do lipca Rzodkiewka - od marca do sierpnia Szparagi - od maja do lipca Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z botwinką i serem korycińskim 131

Blueberry Corner by "jagodzianka" Maj to miesiąc nowalijek. Szparagi, młoda kapusta, młode ziemniaki, rabarbar, pierwsze truskawki i oczywiście botwinka w maju są najlepsze. Botwinka … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z botwinką i serem korycińskim pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie {Raw, GF, V}. 204

warstwy karmelowej użyłam świeżych daktyli Medjool. Są większe niż te sklepowe i wymagają wypestkowania, równocześnie są dużo bardziej mięsiste. Dorwałam je na jednym z Warszawskich targów, całkowicie przypadkiem (szukając rabarbaru!). Ucieszyłam się jak dziecko, gdy zobaczyłam je na półce sklepowej (a raczej, targowej) i od razu po powrocie do domu wzięłam się za karmelowanie. Teraz już wiem, że kupiłam

Fill The Bowl
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 171

Muzeów. Pracy co nie miara ale jeść trzeba.  Ku pokrzepieniu, w sobotę zrobiłam placek kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl

Dzieje kuchennej Wiewióry
napój z rabarbaru i mięty 111

Polecam orzeżwiający napój z rabarbaru i mięty

Ugotujmy Coś