z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:171/231)

Kompot z rabarbaru i pomarańczy. 144

oskonale gasi pragnienie .  :)) Składniki : 6 l wody ( najlepiej źródlanej ) 70 dkg pokrojonego w kostkę rabarbaru 2 duże jabłka 2 duże pomarańcze 2 gwiazdki anyżu cukier Sposób wykonania :   R abarbar umyj, pokrój w kawałki o długości około 2 cm. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Pomarańcze obierz ze skórki, rozdziel na ćwiartki. Wodę wlej do dużego garnka

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto "Kubuś" 127

smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara Rek Zajrzyj również tu: 1.  Swojski kopiec kreta 2.  Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem

My World by Dagmara Rek
Rabarbar, smaku czar 87

miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie. Proporcje 500 g łodyg rabarbaru 200 g cukru 350 ml wody     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łodygi oczyszczamy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do garnka, zalewamy

R'n'G Kitchen
Muffinki z truskawkami i kremem czekoladowym 144

Zaraz obok rabarbaru, pojawienie się truskawek przypomina mi słoneczne dni spędzone na działce u Dziadków. Brałam rower, wiaderko stukało o kierownicę, kiedy jechałam do nich. Tym bardziej, że uwielbiałam szukać tych największych i z radością chwaliłam się później w domu, jakie giganty znalazłam. Sezon na truskawki zawsze będzie mi przywoływał wspomnienia końca roku szkolnego i […] Artykuł Muffinki z truskawkami

Pink Envelope
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 122

mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 350 g rabarbaru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei

Domowa cukiernia Ewy
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 146

bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój hit to wołowina, pierogi i oczywiście deser, czyli gotowana pszenica z musem rabarbarowym i karmelem. Kolejne spotkanie już

kolorowotorcikowo
Letnie gofry 179

będę kupować owoców, bo mam ich pełną zamrażarkę i muszę najpierw je zużyć. Oczywiście wiecie, jak to się skończyło: w piątek wróciłam do domu z kilogramem truskawek, kolejnym rabarbaru i sześcioma pudełeczkami z malinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego. Na weekendowe śniadanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawa na balkonie 142

pierwszy wsiałam jarmuż. Jedliśmy go aż do późnej jesieni za nim jeszcze łodygi zdążyły zgrubieć. Takie młode liście jarmużu są bardzo smaczne i idealne na sałatki . Mam nawet czerwony rabarbar , który rozrasta się w porządną rozetkę ale jeszcze musi urosnąć. Wiosna przyszła późno i obserwuję to po moich balkonowych uprawach. Ale jak tylko zrobiło się ciepło od razu kwiaty zaczęły

codojedzenia
Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami. 174

już świeże, nasze polskie owoce. To rabarbar i pierwsze truskawki. Warto upiec właśnie teraz najzwyklejsze ciasto biszkoptowe z owocami,  oprószone cukrem pudrem, bo zwłaszcza jeszcze nawet lekko ciepłe, jest prawdziwym rarytasem :-) U mnie wersja z truskawkami, jednak z tym wypiekiem nie ma ograniczeń - czy dacie truskawki, czy jabłka, czy całkowicie zamrożone inne owoce - to nie ma znaczenia, ciasto powinno

Poezja Smaków - blog kulinarny
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 176

Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana z kwaśnym mus z rabarbaru i karmelem z tataraku, który ma nazwę „tatarskie ziele

SMYKWKUCHNI
Łączenie smaków FOODPAIRING 288

koniec by Was zachęcić i uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA

Kuchnia PROzdrowotna
Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców 188

Sezon na nasze polskie owoce i warzywa zaczynamy od rabarbaru i czosnku niedźwiedziego. Uwielbiam zarówno jedno, jak i drugie. Jako pierwszy pokazał się czosnek niedźwiedzi, dlatego to właśnie na jego bazie przygotowałam przepis. Łatwe i aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się do wielu dań. Najprościej - podać je do makarony. Inny sposób to grzanki z zielonym pesto czy pieczona ryba

kolorowotorcikowo
Babeczki jogurtowe z owocami 180

szklanki cukru lub ksylitolu skórka z połowy cytryny 1 mały jogurt naturalny (ok 250 g) 0,5 szklanki oleju 2 jajka dowolne owoce (u mnie część z pokrojonym rabarbarem, cześć z borówkami i malinami) Przygotowanie: Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier lub ksylitol i startą skórkę z połowy wyparzonej cytryny. Wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre

Ze smakiem i z pasją
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 152

czyżbym w tym roku po raz pierwszy miała przygotować nadziewane kwiaty cukinii...?), cebulki i kilka gatunków (a może rodzajów ...?) chilli. Truskawki już dawno rozpleniły się aż w dwóch skrzynkach, rabarbar winny i truskawkowy (ten to będzie musiał mieć fantastyczny kolor!), mam nadzieję, wypełnią kolejną, a malusieńkie poziomki dopiero pokazują pierwsze listki. Wszystko jest tak ekscytujące, że aż dech mi zabiera

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasta i desery - 25 przepisów 137

Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona Sernik na zimno z musem jabłkowym Ciasto "Stefanka"  Spodobał Ci się

Kolorowy Przepisownik