z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:173/231)

“Pyszne do pudełka”-recenzja 128

selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 113

kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Gosia  Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia

Magiczne Życie Marty
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 149

Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory

Ugotowane pozamiatane
Szarlotka z budyniem + zestawienie wypieków z jabłkami :) 195

mleka 4 łyżeczki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Owoce: 900 g jabłek (u mnie mix z odrobiną mrożonego rabarbaru) 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej Jabłka obrać pokroić w kosteczkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym, wymieszać. Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo

coolinarny
Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 187

Jakie macie weekendowo-kulinarne plany? Ja wybywam na wieś po pierwsze truskawki prosto z pola, może skubnę też szpinaku, rabarbaru, a może jeszcze szczaw się uchował - też skubnę. O, i kwiaty czarnego bzu. A na obiad co? Może rolada z polędwiczki, nadziana czosnkiem niedźwiedzim, strąkami cukrowego groszku, serem i suszonymi pomidorami? Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, które świetnie

Obiad gotowy
Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie 185

przerobić mój ulbiony przepis na proste ciasto z owocami na ciasto czekoladowe z gruszkami. Chciałam mieć większe szanse że mi się uda, bo tamto zawsze mi wychodziło zarówno z rabarbarem, truskawkami jak i śliwkami. Teraz też wyszło pyszne, wilogtne. Składniki: 3 duże gruszki 175 g miękkiego masła szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowgo 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki

Mama z miasta
Pudding z tapioki z czereśniami 112

surowo, ciężko mi uprzedzić go i cokolwiek z nich przygotować.  Uwielbiam owocowe sosy, mogę używać ich do wszystkiego, mam już za sobą kaczkę z sosem malinowym, wołowinę z rabarbarem mimo wszystko jednak najbardziej lubię je w wersji deserowej. Puddingi ubóstwiałam odkąd sięgam pamięcią, jako dziecko zjadałam je w dużych ilościach, z biegiem lat już tak mnie nie pociągają klasyczne

Słodki Kompromis
Krem z zielonego groszku 171

zielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone łodygi rabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już na dobre pożegnała się z zapachem zimy. Zupę zrobicie

Słodki Kompromis
Pleśniak. 150

dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka:  forma o wymiarach 28 x 40 cm 3 szklanki mąki pszennej

Rozpustne gotowanie
Podsumowanie roku 2016 288

mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 12. Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju

My simple kitchen
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 256

bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Retrowarzywa 142

Łukasz i Grzesiek wracają z nową książką! Tym razem pełną przepisów na warzywa. Zebrali ponad 100 pomysłów na dania z jarmużu, skorzonery, rabarbaru, pasternaku, brukwi, buraka i topinambura, czerpiąc zarówno z polskiej tradycji i kultury, jak i kuchni świata. Ponieważ warzywa są głównym bohaterem książki, prawie 3/4 przepisów jest wegetariańskich, co powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim

GRUBY WAŁEK
Dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią 97

dół, więc czas na przetwory. Dziś wypróbowałam niedawno znaleziony przepis na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią. Zastanawiam się jeszcze nad dżemem truskawkowym lub dżemem truskawkowym z rabarbarem... Składniki na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią (2,5 - 3 słoiczki): 1,5 kg truskawek biała czekolada 150 g 1/2 laski wanilii cukier biały 250 g łyżeczka soku

Karola gotuje
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 114

warzywami podać coś, czego Twoi goście jeszcze nigdy nie jedli np. jakieś danie kuchni świata czy wyjątkowy składnik stworzyć zestaw obiadowy, którego bohaterem będzie jakiś konkretny składnik np. rabarbar jako dodatek do mięs i deser dekonstruować swoje ulubione potrawy z dzieciństwa Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie i o rozwoju osobistym, rozumianym jako

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 190

polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez  Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne.  Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :)  Jak możecie zdobyć książkę

Moje Kuchenne Rewelacje