z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:175/231)

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 169

drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem , ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką? Ciasto: 250 mąki pszennej 4 g drożdży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTA Z OWOCAMI 127

Ciasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem

Biały fartuszek
45 pomysłów na zdrowe pączki! 237

Drożdżowe donuty z ricotty Cukiniowe pączki na mleczku kokosowym Pączki z kaszy bulgur i liczi Piernikowe pączki z czekoladą i marcepanem Bananowe pączki pełnoziarniste Czekoladowe pączki z manną i rabarbarem Donuty z batonika Quest Oponki z kaszy jęczmiennej Pączki na kefirze Smacznego

Poranek na słodko
“My New Roots” – recenzja 98

namaczania i gotowania zbóż czy nasion. Radzi, żeby każde danie zawierało coś słonego, słodkiego i kwaśnego, oraz żeby było wykończone ziołami czy prażonymi orzechami. Sporo jest niecodziennych połączeń jak rabarbar z marchewka. Sarah bawi się jedzeniem, np. zanurza ciastka w płynnej czekoladzie na taką głębokość, żeby odpowiadały temu, jaka jest teraz kwarta Księżyca. Jej kuchnia jest obecna i uważna

Ugotowane pozamiatane
Placek z jabłkami Ewy Wachowicz i "Wiktoria" 152

piec w temperaturze 190 stopni C. przez 30 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. ----- Podobne: Ciastka 'żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Rustykalna tarta z rabarbarem "Wiktoria" jest drugim tomem sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak . O ile pierwsza część wiała zdeprawowaniem ojca Wiktorii, o tyle druga niesie nieco spokoju (choć akcja dzieje się głównie

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle szpinakowe 128

Knedle to prosta, tania i smaczna potrawa, która sprawdzi się na słodko (np. z truskawkami, śliwkami, rabarbarem itp.), ale również na słono. Dziś wersja bez cukru, ale za to z zielonym szpinakiem. Pycha! Składniki: 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki 10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 15 dag żółtego sera sól i pieprz do smaku

Tradycyjna Kuchnia
“Kaszomaniak” – recenzja 107

pęczakiem, orkiszotto z dynią, jaglaną z ryżem i bobem, kukurydziankę z karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik z manną i rabarbarem i w końcu szarlotkę ze spodem z kaszy manny na deser.   Kaszomaniak Autorka: Wanda Jackowska Wydawnictwo: Rea Data premiery: 2016 Ilość stron: 160 Okładka: zintegrowana Artykuł “Kaszomaniak” – recenzja pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty kulinarne - SZPARAGI 156

warsztatach kulinarnych prowadzonych przez zwycięzcę trzeciej edycji TOP CHEF - Marcina Przybysza . Tematem warsztatów były szparagi, a w menu znalazły się: Sałatka z zielonych szparagów z jajkiem sous vide i rabarbarem Chłodnik z białych szparagów z lippią trójlistną i wędzonym pstrągiem Dorada ze szparagami, młodym groszkiem i cebulką dymką w maślanej emulsji Lody szparagowe z orzechem włoskim i słoniną (tak dokładnie

Kuchnia Bon Appetit
Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami 138

rostbefu z pieczonymi warzywami Składniki – 2 porcje: Rostbef – 500g Anchois – 3-4 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Rozmaryn – 2 gałązki Dodatkowo: Młode ziemniaki Młode marchewki Sałata rzymska Rabarbar Białe szparagi Rzodkiewki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Pasta sezamowa tahnini –1 łyżka Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2 równej grubości steki. Następnie skropić je oliwą, olejem z anchois

Kuchnia Bon Appetit
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 144

owocowym budyniem. Klasyka to cytryna, ale można eksperymentować z najróżniejszymi owocami i warzywami. Najlepiej, żeby były lekko kwaśne - świetnie tutaj pasuje na przykład limonka, ale też świeża żurawina czy rabarbar.  Dzisiaj jednak klasyk - w wersji odchudzonej. Zamiast duuużej ilości masła, łyżeczka oleju. Skusicie się...? Przepis od Doroty . Cytrynowy curd Składniki: (na 300 g kremu) sok z 3 cytryny skórka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Retro warzywa 140

przepisami z warzywami w roli głównej. Książka jest podzielona na działy i każdy z działów zawiera zarówno przepisy z danym warzywem , ale także są informacje o tych warzywach.Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur..to warzywa, z których można wyczarować cuda.. Ja niektórych warzyw nie używałam i jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów

Moje domowe kucharzenie
Kompot rabarbarowy 135

zmagam się z rekrutacjami i dzień spędziłam w aucie oraz salkach konferencyjnych. Dlatego na kolację wleciała odgrzewana pizza (fuj). A na blogu ląduje kompot rabarbarowo-jabłkowy.  6 łodyg rabarbaru 3 jabłka 1 litr wody łyżka cukru pół łyżeczki cynamonu Owoce kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do garnka z wodą. Wsypujemy cukier oraz cynamon i gotujemy kilka minut

Emskie Smaki
Nasz ogród w maju 149

Sałata. Po połowie maja posadzę pomidory.                                Młodziutki rabarbar z nasion. Część warzywna. Marchew, pietruszka, buraczki, cebula, kalafior, kalarepka, groszek i czosnek

Posadzone i zjedzone
Ciasto z jeżynami na koniec lata 131

marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie tak samo jak świeże. Jadłam je również z rabarbarem lub jagodami. Też niezłe, jednak to już nie to samo…   Oryginalny przepis pojawił się pięć lat temu na blogu „Moje wypieki” i dorobił się tam trzech

Patchwork
Ucierane Brzoskwiniowe Ciasto 169

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl mąki tortowej esencja waniliowa lub cukier waniliowy Duża brzoskwinia dojrzała lub dwie małe ( u mnie jeszcze dodatek małej łodyżki rabarbaru - niekonieczne ) Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej  ! 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec

Gotowanie...to proste !