Dżem truskawka z kiwi

Dżem truskawka z kiwi

Dżem truskawka z kiwi

Pyszny dżem z truskawek z dodatkiem kiwi. Słodycz przełamana jest sokiem z cytryny.  Polecam do wypróbowania, można zamiast żelfixu dodać samą pektynę. 2 kg truskawek  4 owoce kiwi  1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny  60 dag cukru  2 opakowania żelfixu z pektyną Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę.  Truskawki myję i odcinam szypułki, przekładam do rondla i rozdrabniam, u mnie sprawdza się tłuczek do ziemniaków, można zmiksować, jak kto woli. Do „zmiętych” tryskawek dodaję pokrojone kiw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Takie tam pichcenie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.