jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego
Słodka StronaCzulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny” oznacza „odpowiedni”, „pasujący”, „właściwy”. Odpowiedni ze względu na przepisy kaszrutu, czyli zbioru zasad dotyczących przede wszystkim żywności, choć nie tylko. Zwierzęta, których mięso jest koszerne, muszą mieć rozdwojone kopyto i muszą być przeżuwaczami
bistro mamaswoje pasje i żebyście nigdy się nie poddawali :) Wszystkiego dobrego!Dagmara Osowska~~~PODSUMOWANIE ROKU 2014 8 NAJCHĘTNIEJ CZYTANYCH PRZEPISÓWMIEJSCE IZUPA WONTONMIEJSCE IIPIECZONA POLĘDWICA W SEZAMIEMIEJSCE IIIKURCZAK MAŚLANYMIEJSCE IVPRĘGA WOŁOWA PIECZONA W JOGURCIEMIEJSCE VSKRZYDEŁKA KURCZAKA PO CHIŃSKUMIEJSCE VIKURCZAK SŁODKO-KWAŚNYMIEJSCE VIIPROSTA TAJSKA ZUPA RYBNAMIEJSCE VIIIKHAI YAT SAI - TAJSKI OMLET Z NADZIENIEM
Tajskie smakimieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale co tam! następnym razem tak zrobię :)Wolowe kotleciki ze sliwka600 g wołowiny1 ząbek czosnku15 suszonych śliweksól, pieprzpo 1 łyżeczce wędzonej papryki i musztardy Diyon2 łyżki bułki tartejjajkoMięso mielimy
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso. Wino z naczynia dolać do patelni. Całość zagotować, dolać 1/2 szklanki dobrego bulionu (najlepszy byłby wołowy) , gotować aż sos odparuje i nieco zgęstnieje . Rozprowadzić w sosie łyżeczkę masła wymieszaną z łyżeczką mąki i gotowe.Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić
Stare Garystrasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine.A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest bogate w witamine B1,B6,B12,PP,D oraz zelazo.Mowimy tu o kotleciku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii.Składniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę)100-200 ml bulionu
Food SquareBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki:500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok z cytryny
Smakowity Blog Kulinarnyjest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku.I my się teraz przeniesiemy właśnie do Rosji w wiek XIX.Składniki na 4 porcjeok. 60 dag polędwicy wołowej,25 - 30 dag pieczarek,2 cebule,2 łyżki oliwy z oliwek u mnie OLITALIA3 - 4 ogórki konserwowe,mały słoiczek papryki konserwowej,1 łyżka koncentratu pomidorowego u mnie DWORSKIpuszka
Z Kuchni Do Kuchnidoskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek.Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców.Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić.- 600 g mięsa mielonego wołowego- 600 g mięsa mielonego wieprzowego- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół
Pasje Jolkismaku są takie same tylko większe. Wyglądają jak duże zielone oliwki z ogonkiem. Zatem zapraszam do gotowania... :). Spaghetti z kaparami SKŁADNIKI: -0.5 kg mięsa mielonego wołowego - słoiczek kaparów - 1 cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada) - 2 puszki pomidorów - pół łyżeczki: cząberu, rozmarynu
Zainspiruj się kuchniąniej raczej nie dam rady stosować (zwłaszcza na ciasta z 80 jaj), o tyle rady są ponadczasowe :) Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą
Kulinarne zapędy KokosaStrogonow z papryką i pieczarkami SKŁADNIKI: 1 kg polędwica wołowa sól 1,5 l woda 1 łyżka mąka 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy 1 słoik mały papryka marynowana 5 szt ogórek kiszony 4 szt cebula 1/2 kg pieczarki pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski
Kuchnia Danusijestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchni