wolowe - 508 przepisów (strona:23/34)

Przepis na pasztet 274

dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor i smak pasztetowi. Pamiętam audycję radiową, którą słuchałam jeszcze jako dziecko, gdzie mądry pan robił wykład o pasztecie właśnie i było tam o wątróbce

Mieszam w Garnku
Zupa z czerwonej soczewicy 128

pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soczewicę

R'n'G Kitchen
Grillowany stek wołowy z krzyżowej 137

Grillować można nie tylko polędwicę wołową  Składniki 2 plastry wołowiny 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę 1/4 łyżeczki zmielonego kminku pieprz     Przygotowanie   Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem

R'n'G Kitchen
Tatar wołowy 153

miało to być szybkie danie. I tak befsztyk tatarski okazał się 100% trafionym pomysłem, smacznym a przy tym całkiem wykwintnym daniem. Składniki: 300 g zmielonej wołowiny (najlepsza jest polędwica wołowa) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego papryka ostra mielona sól papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo mielony 1 cebula 2-3 ogórki konserwowe 3 żółtka Wykonanie

Z notatnika
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 161

Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"   Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.   250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej

Jadło i czytadło
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 266

polowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i zjeść ze smakiem w dowolny sposób. Wołowinę (użyłam łaty wołowej) pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną w dosyć drobną kostkę- mniej więcej 2/2cm. Mięso zmrażamy – dużo łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso i tłuszcz. Słonina

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie z szarpaną karkówką 172

kolejne kęsy <3 Składniki Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 300 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml bulionu wołowego 1 liść laurowy  4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę oprószamy

R'n'G Kitchen
Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie. 164

Gulasz wieprzowy kiedy jest gotowany powoli i na małym ogniu w towarzystwie piwa typu porter lub stout (np. Guinness) zaczyna przypominać charakterem gulasz wołowy. Sos staje się ciemny i esencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się

zadanie-gotowanie
Lasagne. 178

Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula oregano, bazylia, papryka ostra mielona, sól 2 ząbki czosnku ser żółty makaron do lasagne Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy

Moje-pitraszenie
Boeuf Strogonow (Stroganow) 176

daleko od Gdyni. A teraz rozsławiam to danie i ja. Niech idzie fama na cały świat jak pysznie potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka

Posadzone i zjedzone
Domowy Hamburger jak z McDonald's 208

Klasyczny h amburger z Mc Donald's to jedna z najpopularniejszych i naj częściej kupowanyc h kanapek w restauracji. Charakteryzuje go porcja mięsa wołowego, warzywa, takie jak: ogórek konserwowy, cebula oraz dodatek musztardy i ketchupu , całość oczywiście otula gładka bułeczka . P roste, nieskomplikowane składniki tworz ą wyjątkowy, tradycyjny i cha rakterystyczny smak pop ularnego hamburgera. Uwielbianego przez wielu klasycznego hamburgera

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 190

kasza jęczmienna 250 g sera białego półtłustego 1 cebula 150 g śmietany 18% 5 jajek 150 g masła, margaryny sól pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę

Kulinarna (nie)codzienność
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 233

pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2  średnie marchewki 1/2 pół szklanki zielonego groszku 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 kieliszek czerwonego wina 2 gałązki tymianku sól, pieprz olej Purre

W kuchennej krainie
Zapiekanka makaronowa a 'la pizza 1257

/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/ . Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek ugotowanego brokuła ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjne kotlety mielone 151

przygotowuje się je ciut inaczej, każda gospodyni ma jakiś swój ulubiony dodatek, który sprawia, że rodzina uważa je za jedyne i niepowtarzalne ;) 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 mała kajzerka 1/2 cebuli ząbek czosnku jajko sól, pieprz łyżeczka majeranku lub przyprawy gyros bułka tarta do panierki olej do smażenia Kajzerkę moczymy chwilę w mleku lub wodzie, odciskamy

Smakołyki Asi