wolowe - 508 przepisów (strona:18/34)

Zapiekanki meksykańskie 74

pikantne zapieksy, które można także po upieczeniu podzielić na mniejsze porcje i podać na przyjęciu jako pyszną przekąskę.     Składniki: Bagietki lub podłużne bułki Farsz: 350g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka (lub po około 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej) 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 pomidory 1/4 szklanki

Blog z Apetytem
Zupa meksykańska 64

płynu. Wyszła sympatycznie. I jedna uwaga: nie pomijajcie świeżej kolendry, dla mnie to podstawa kuchni meksykańskiej. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 600 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego) 2 puszki pomidorów w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy  1 duża cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej słodkiej

Kardamonovy
Makaron Boeuf Strogonow 66

minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle (do tego dania najbardziej pasuje makaron jajeczny) – 300 g wołowiny – możesz użyć kawałków do gulaszu lub pręgę wołową – 4 łyżki oleju – 1 cebula drobno posiekana – 10 pieczarek – 2 łyżki mąki – 750 ml bulionu (możesz użyć domowego rosołu mięsnego lub bulionu warzywnego

nietylkopasta.pl
Kotlety mielone z pieczarkami i ostrą papryczką 71

cebulką oraz odrobiną ostrej papryczki. Smakują wyśmienicie serwowane zaraz po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaczków i mizerii. To będzie pyszny, domowy obiad w rodzinnym gronie :) Składniki: 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 250g pieczarek, 1 duża cebula, ½ ostrej papryczki, 1 jajko, 3 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku mielonego, sól, pieprz. Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania, olej

Świat Domowej Kuchni
Beef Wellington – wołowina w cieście 77

klasyk kuchni anglosaskiej podawana przy okazałych okazjach. Wcale nie jest taka trudna w wykonaniu, a najważniejsza przy przygotowaniu jest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki.  Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka

Niezły Młynek
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 66

elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz sos 50 g suszonych borowików  250 ml bulionu

Niezły Młynek
Noworoczna kolacja z sommelierem w restauracji Fatto a mano 82

CHARDONNAY 2013  Casablanca Valley, Chile Linguine z oliwą virgin z rejonu Gardy, bottarga, cytryna dedykowany kieliszek wina: PRIMO BIANCO 2017  DOC Vermentino di Sardegna, Sardynia, Mesa Polędwica wołowa, krewetka, mus z gorgonzoli dedykowany kieliszek wina: VITARAN CRIANZA MAGNUM 2015  DOCa Rioja, CASTILLO DE MENDOZA, Hiszpania Semifreddo kawowe z prażoną cebulą i sosem malinowym dedykowany kieliszek: GAJA GRAPPA

Niezły Młynek
Befsztyk tatarski w najlepszym wydaniu. Jak zrobić tatara? PRZEPIS 157

daniem popisowym. Z naszymi wskazówkami bardzo dobrego tatara z łatwością przyrządzicie we własnej kuchni. Najważniejsze są świeże i wysokiej jakości składniki. Przepis na tatara Składniki: 200 gramów chudego mięsa wołowego (najlepsza będzie polędwica, ale może być też ligawa czy udziec. Mięso musi być bardzo świeże i z pewnego źródła), 1 żółtko, 2 łyżki wody, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, jako

Kulinarna Polska
Zupa gulaszowa z brukselką 83

karkówki wieprzowej 100 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku 1 mała puszka fasolek soi 250 g brukselki 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu wołowego 2 marchewki 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów 100 ml soku z kiszonej kapusty 1 łyżka kminku mielonego 1 łyżka papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
SZWEDZKIE KLOPSIKI 86

Ikei i do tego ten niesamowity, kremowy sos! Po prostu pychota! :) Jak zrobić szwedzkie klopsiki.    W moim przepisie na szwedzkie klopsiki używam mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego). Można jednak użyć mięsa z samej wieprzowiny lub tylko wołowiny. Aby pulpeciki były wyjątkowo soczyste i utrzymywały wilgotność podczas smażenia i duszenia w sosie, bułkę tartą namaczam wcześniej w mleku. Kiedy

Moja Książka Kucharska
Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora 101

albo, jak często mówi się w Polsce, Strogonowa (choć poprawna jest nazwa Stroganoff), zna każdy, ale chyba, wszyscy znamy nieco inną wersję. Klasyczny przepis zawiera tylko najlepszej jakości polędwicę wołową i śmietanę. Ale dopuszczalne są inne, mniej ortodoksyjne wersje. My np. niedawno zrobiliśmy pulpety a la Strogonoff na dodatek z indyka i kaszy. Poniżej znajdziesz przepis na strogonoffa z polędwiczki

Niedzielny kucharz
Tradycyjne kotlety mielone 116

Składniki (na ok. 12 kotletów):   - kilogram mięsa mielonego - dwie duże cebule - dwa jajka - dwie bułki kajzerki - bułka tarta  - olej do smażenia - sól, pieprz Używamy albo mięsa wieprzowo-wołowego, albo wieprzowego, najlepiej z łopatki. Drobiowe raczej nie będzie się nadawało, gdyż jest za suche (ale za to można zrobić z niego przepyszne pulpety, które pojawią się tu wkrótce). Kajzerki

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa gulasz węgierski 71

żeberkiem – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – surówka z czerwonej kapusty ZUPA GULASZ WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 duże cebule 3-4 spore ziemniaki 1 mała marchewka 1 papryka czerwona 250 ml passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

nietylkopasta.pl