wolowe - 508 przepisów (strona:13/34)

Zraziki wołowe z ogórkiem i suszonym pomidorem na parze 158

wiele lepiej, są jędrniejsze oraz mają intensywniejszy smak. Jest to sprawdzony sposób na oszczędność czasu i na lepsze zdrowie! W związku z tym chciałabym zaproponować Wam lżejszą wersję zrazików wołowych na parze. Robi się je szybko, a smakują rewelacyjnie. Dzięki takiemu sposobowi na ich przygotowanie zyskują nieco innego smaku, który musicie poznać! :) Składniki na 3-4 porcje: - kilka plastrów

Be Fit Be Strong
Czulent ? może tak , a może i nie.. 157

Jaś..no i tak oto powstał cały gar potrawy ..w sumie nigdy nie jadłam takiej potrawy i nie wiem jak powinien wyglądać i smakować oryginał-wiem, że ma być wołowe mięso ,a u mnie jest wieprzowe..potrawy nie gotuje się na ogniu itd..., ale wiem, że to danie co ja zrobiłam wyszło pysznie i wszyscy zajadali się ze smakiem.Pomys

Moje domowe kucharzenie
Pasta z wędzonej makreli 160

według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty (w kuchni królową była Mama). Robił też świetne zrazy wołowe i piętrowe kanapki z niczego. :) Bazowy przepis wzbogaciłam o nutkę chrzanu, świetnie "podkręca" smak całości. Dzięki temu pasta może stanowić np. jedną z pozycji na śniadaniu wielkanocnym.  Możecie

Garniec Magalie
Tarta z mięsem 168

kolejne 15 minut. Koszt: Mąka pszenna za kg 1,89 zł potrzeba 250 g - 0,47 zł Masło lub margaryna  2,49 zł Mięso mielone ja dałam wieprz-wołowe 500 g - 4,49 zł Papryka czerwona  1 zł Kostka sera żółtego 250 g - 4,45 zł Jajko  0,33 zł 1 szt Pieczarki

Tanio smacznie i prosto
Spaghetti bolognese 110

makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz   Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 282

rozumiał mój Mąż, który z czasem przekonał się do tego zabiegu. Czasem warto spróbować czegoś nowego :) A Wy jak robicie swoja ogórkową? ;) Składniki: Duże udko ok 25dag żeberek wołowych 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 1/2 saszetki ryżu (można więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki

ChilliJemy
domowa konserwa ze słoika 170

mięsa wieprzowego z łopatki, karkówki lub szynki ( można również połączyć w jednym wyrobie wszystkie wymienione rodzaje w dowolnych proporcjach) 0,5 kg boczku 150-200 ml bulionu wołowego ewentualnie dodatkowo 2 łyżki żelatyny  peklówka 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki(...)peklowane mięso. Słoiki i nakrętki ( najlepiej nadają się do tego, te o pojemności około 0,5 l), wyparzmy wrzątkiem. Mięso wyjmujemy z lodówki i dodajemy do niego przestudzony bulion wołowy, jeżeli lubimy w konserwie sztywną galaretkę to do bulionu  ( zimnego) dodajemy żelatynę ( namoczoną wcześniej ( na około 2 minuty) w zimnej wodzie ( 3 łyżki wody, na łyżkę żelatyny). Całość wyrabiamy

Miód i pieprz
Steki z polędwicy wołowej 138

niego zrobić? No oczywiście że steki, pyszne, soczyste steki. Można użyć oczywiście do innych dań ale czemu nie szybko i pysznie? Zachęcam do smażenia steków. Steki z polędwicy wołowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny 136

Dziś na Obiad przygotowałam Chrupiące Kotlety Mielone. Takie Kotlety można podawać na obiad ale również do kanapek.  Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżkę ketchupu pikantnego. Dwie łyżki bułki tartej Jajko Pół cebuli czerwonej podsmażonej. 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego  1 łyżeczkę wegety olej do smażenia Bułka Tarta

Gotowanie Patki
Fajitas z kurczaka 159

latach 30-tych XX wieku na pograniczu Stanów Zjednoczonych (Teksasu) i Meksyku, jednak ówcześnie przyrządzano je jedynie z wołowiny. Podobnie dziś fani tradycyjnej fajity podają ją jedynie z mięsem wołowym, a tortille z innym rodzajem mięsa uważają za osobne dania. Zdjęcia autora

Codzienne Gotowanie
Udka faszerowane wołowiną 236

Soczyste i złociste mięso z kurczaka z wołowym wnętrzem ma podwójne zastosowanie w mojej kuchni. Wspaniale smakuje na ciepło jako drugie danie a kiedy ocaleje chociaż jedno, kroję je w … Czytaj dalej Udka faszerowane wołowiną

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 176

suszonych. Nie namaczałem ich wcześniej, ale myślę, że można je  namoczyć w bulionie i taki grzybowy bulion dodać do mięsa. składniki ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy) 1 cebula drobno posiekana 2  łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka bulionu wołowego 1/2 kieliszka czerwonego wina sól 3 - 4  ziarenka jałowca listek laurowy

Stare Gary
Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli 161

Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli robiłam już trzy razy w ciągu ostatniego miesiąca, ponieważ w smaku są równie wspaniałe jak te wołowe. Mięso indycze doskonale orzeźwił dodatek kolendry i mięty, zaś odrobina słodkiego sosu chilli dodała mu wilgotności i wyrazistości. Dojrzewający irlandzki cheddar, rozpływający się na mięsie, dopełnił całości. Burgery w smaku są delikatne, wilgotne

Poezja smaku
Łopatka w sosie. 147

Składniki: 800g łopatki wieprzowej bez kości - na 4 osoby, 1 duża cebula, lub 2 mniejsze, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, ewentualnie 1 kostka bulionu wołowego, 4 widelce mąki. Przygotowanie: Mięso pokroić w plastry, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić. Mięso podsmażyć aż dość mocno się zarumieni. Gdy jedna strona już jest gotowa, przewrócić na drugą(...)Czym mocniej będzie zarumienione mięso tym ciemniejszy będzie sos. Podlać wodą. Po chwili spróbować na smak wodę i ocenić czy jeszcze dosolić, dodać pieprzu czy też  kostkę bulionu wołowego. Dodać paprykę czerwoną słodką i ostrą (z ostrą uważać). Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie rozrobić wodę z mąką i zaciągnąć (na pół kubka wody 4 czubate

W kuchni u Moniki