wzbogacony o podsmażony na oliwie por, a następnie zaprawiony śmietanką z dodatkiem gorgonzoli stanowi oryginalną bazę. Dla podbicia jego smaku dodałam do karmelizowaną w miodzie gruszkę i chrupiące kotleciki wołowe z dodatkiem sera Bursztyn. Wyszło naprawdę pysznie - polecam! 😊 Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego lub rosołu, ale jeśli wolicie(...)Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko, ścieramy ser i doprawiamy naprawdę sporą
Cooking MonsterNadają się rewelacyjnie na przystawkę ale pasują też jako dodatek do mięs, zwłaszcza mięsa wołowego. Krążki cebulowe Krążki cebulowe przygotowane w odpowiedni sposób są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do ich przygotowania najlepiej użyć białej cebuli, która w smaku jest delikatniejsza od standardowej żółtej. Krążki cebulowe robi się naprawdę szybko i do tego są bardzo tanie(...)przystawkę, to możemy je podać z sosem z kwaśnej śmietany i świeżo krojonej cebuli, smakują pysznie. Podawane jako dodatek do innym dań sprawdzają sie fajnie serwowane ze smażonym mięsem wołowym czy grillowanym kurczakiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks
mecooksPoliczki wołowe są przepyszne. Długo duszone mięso jest kleiste i tak mięciutkie że potrawę z przyjemnością jemy. Dziś zrobiłam policzki w sosie koperkowym. Delicje! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewystarczy wsypać soczewicę do garnka :-). W standardowej wersji zupa składa się tylko z soczewicy gotowanej w rosole, ale nam spodobała się bardziej rozbudowana wersja z dodatkiem pysznych wołowych (mogą być jagnięce) pulpecików, pieczonych w piecu. Łagodna potrawa zyskuje dzięki temu charakter i staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz(...)przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 6 szklanek rosołu drobiowego 2 marchewki posiekane w talarki
Niedzielny kucharzaromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa lub szklanka wody) Szklanka piwa stout lub portera (opcjonalnie(...)bardzo, po prostu posiekaj na kawałki. Rozgrzej olej w rondlu i smaż w nim warzywa przez co najmniej 10 minut (aż marchewka i pietruszka zmiękną). Dodaj do warzyw mięso wołowe i przesmaż przez jakieś 4-5 minut. Kiedy mięso zrobi się brązowe dodaj suszone zioła, dolej piwo i smaż chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie dolej przecier pomidorowy i podlej
Niedzielny kucharzPlacki ziemniaczane uwielbiam z cukrem. Prosto, ale pysznie. Jesienią jednak połączenie delikatnej dyni i ziemniaków z gulaszem wołowym idealnie rozgrzewa...i ten zapach unoszący się w całym domu. Lubicie placki ziemniaczane? :) Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) sól + pieprz do smaku jajko 3-4 łyżki mąki pszennej pół cebuli Składniki(...)gulasz: pół kilograma mięsa wołowego (łopatka) 2 cebule 3-4 łyżki oleju 5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego czerwona papryka sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda do podlania papryka słodka i ostra mąka (ok 4 łyżek) można dodać kostkę mięsną Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy. Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy
ChilliJemyryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć delikatne przerosty tłuszczu, to ten tłuszcz nadaje mu kruchość, a podczas smażenia soczystość i smak. Ale już tyle razy o tym pisałam, że na pewno wiecie ;-) SKŁADNIKI(...)rostbefu wołowego - 500 g pieczarek - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 3 -4 łyżki masła - gałązka rozmarynu - komosa ryżowa - sól i pieprz Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie tłuczkiem rozbijamy. Nastawiamy dwie patelnie na ogień, na jednej rozpuszczamy masło, dodajemy szalotkę posiekaną i czosnek, delikatnie przesmażamy, jak będą szkliste dodajemy pieczarki i całość podsmażamy przez
SMYKWKUCHNIcombozup”. W naszym języku „combozupa”, to takie jednogarnkowe, sycące, wieloskładnikowe i oczywiście przepyszne danie. Takiego czegoś właśnie potrzebowaliśmy. Tym razem postawiłam na polsko-japońskie „fusion” na wolnogotowanym bulionie drobiowo-wołowym. Po południu wstawiłam więc wywar, żeby się „pyrkał” . Dodatkowo, potrzebowałam jeszcze parę grzybów, więc między przenoszeniem betonowych krawężników (będą ogradzały warzywniak w przyszłym roku) a przycinaniem jeżyny poprosiłam(...)uratowała go tylko siatka cudnych podgrzybeczków. Historia była, czas na przepis Składniki: Bulion (w tym przypadku): 1 szyja indycza 1 skrzydło indycze 1 podudzie z kurczaka Ok. ½ kg szpondra wołowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki Kawałek selera Kawałeczek pora Przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, 3 łyżeczki soki Wkładka: 1 opakowanie makaronu typu „ramen” – użyłam House
Kate's Kitchenryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową wersję tego wyśmienitego dania. Tym razem przygotujemy paprykę faszerowaną mięsem mielonym (wykorzystamy mięso mielone wołowe) z dodatkiem kaszy gryczanej. Jak sami doskonale wiecie kasza to bogactwo składników mineralnych, błonnika, który da nam poczucie sytości przed bardzo długi czas. Jednak chyba najistotniejszym elementem tego przygotowanego(...)dania jest mianowicie to, że jest PYSZNE :) Sprawdźcie sami i czekam na Wasze opinie w komentarzach. Zatem do dzieła :) Papryka faszerowana kaszą gryczaną – składniki 400g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) woreczek kaszy gryczanej cebula czosnek 4 duże papryki 2 pomidory sól pieprz olej Papryka faszerowana kaszą gryczaną – przepis Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnię
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wersję Wam polecam. Do ozorka i do sosu chrzanowego idealnie pasują tłuczone ziemniaki i kiszony ogórek, to zestaw jaki pamiętam z domu rodzinnego. Kolejny smak z dzieciństwa. Jeden ozór wołowy waży ok. 1 kg więc wystarcza na obiad dla kilku osób. Ozór wołowy w sosie chrzanowym czas przygotowania: 15 minut + ew. 3 godziny gotowania ozora składniki: 1 ugotowany ozór(...)wołowy - jak to zrobić zobaczcie TUTAJ 2 lekko czubate łyżki masła 2 lekko czubate łyżki mąki ok. 300 ml wywaru z gotowania ozora ok. 100 ml śmietanki 30% albo lżejszej, takiej do zup 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3-4 duże łyżki drobno startego chrzanu do smaku - sól, pieprz biały mielony
Smaczna Pyzazjeść coś porządnego i pysznego na obiad. Polecamy Wam gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną, który pochodzi z książki „Księga mięsa” :) Składniki na gulasz wołowy: – 1 kg pręgi wołowej lub łopatki – 2 cebule cukrowe – 4 łyżki oleju roślinnego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 200 ml mocnego
Kuchenne Wariacjetrochę z tęsknoty. Jedno jest pewne, dodałam do niego dużo serca ;) dosłownie i w przenośni. Po pierwsze coś musiałam zrobić z kolejną porcją 3 kilogramowego serca wołowego, które ostatnio udało mi się kupić. Po drugie, jak pewnie większość z Was, mam już serdecznie dość zimy. Tęsknię za cieplejszymi klimatami i tym daniem trochę uciekam myślami do Meksyku, trochę(...)Hiszpanii, a trochę do Peru. W gulaszu prócz serca wołowego (zapewniam, że biedne zwierze nie straciło życia na corridzie i jako ekologiczny wół, wiodło szczęśliwe życie na pastwisku, zanim trafiło do mojego garnka) znajdziecie ostre papryczki, czarne oliwki, hiszpańskie czerwone wino (używam wytrawnego wina typu Rioja) i pomidory. Bardzo lubię dodawać pomidory do gulaszu, ale jak wiecie
Quinoa Raz!Tradycyjne i klasyczne, polskie gołąbki. Danie to wykonuje się dość długo, ale końcowy efekt pozwala nam zapomnieć o tej godzinie spędzonej w kuchni. Osobiście przygotowuje gołąbki z mięsem wołowym oraz wieprzowym, wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym(...)ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić aby nie ponacinać za bardzo liści (zdjęcie powyżej). Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wysokiego garnka w której gotuje się
Klasyka GotowaniaCześć Dzisiaj trafiło na mnie przygotowanie obidu. Była klasyka kuchni polskie - rosół wołowy. Osobiście wolę rosół wołowy lub mieszany niż ten drobiowy. Do rosołu powinno się dodawać całą włoszczyznę, ale ze względu na upodobania domowników u mnie w domu pomija się seler. Z żadka dam tylko parę listków selera naciowego. Może dzisiaj pogoda za oknem sprzyjała bardziej letnim daniom(...)domu jest już niestety dość chłodno. Łatwo też o przeziębienie. Dzisiejszy rosół przyjemnie rozgrzał wszystkich domowników i posłuszył jak profilaktyczne lekarstwo. Rosół wołowy Przygotuj garnek, nóż, widelec, łyżkę, widelec, łyżkę cedzakową, chochlę, głębokie talerze lub bulionówki, ewentualnie łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego
blog.moje-pasje.infoPodstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości włókien mięśniowych – o innym smaku, i wieprzowa wątróbka. Dopiero taka mieszanka daje nam pełny, mocny smak pasztetu który dodatkowo podbijamy i wykańczamy przyprawami. Jak upiec pasztet żeby zawsze był lekki i wilgotny? Sprawdźcie(...)wilgotny . Jeśli nie macie jeszcze ulubionego przepisu a pasztet – to może być właśnie ten. Spróbujcie! I DZIEŃ – smażenie i gotowanie 500g szynki wieprzowej albo mięsa z królika 500g pręgi wołowej lub antrykotu albo szynki z dzika 500g karkówki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g surowego boczku 200g słoniny surowej 2 cebule /250-300g 2 marchewki /150g 1 pietruszka /150g ½ średniego selera /200g
Karo in the KitchenStrogonow Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego 0,5 kg pieczarek 1 papryka czerwona 5 średnich ogórków kiszonych 1 cebula 2 ząbki czosnku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz bulion wołowy(może być w kostce) papryka ostra 1 czubata łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Mięso kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Przerzucamy do garnka i zalewamy bulionem wołowym
Smaki Nataliiwersja jest przygotowana według propozycji z Tasty na FB. Dla 6 głodnych osób przygotujcie: - ok. 400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw przygotowuję klopsiki(...)Kiedy są gotowe wszystkie w dosyć dużym garnku - będzie zawierał całą potrawę - rozgrzewam oliwę i obsmażam klopsiki ze wszystkich stron. Następny krok to podlanie obsmażonych klopsików rosołem wołowym a następnie mlekiem Oba płyny powinny niemal przykryć klopsiki. Doprowadzam do leciutkiego wrzenia. I już po chwili wrzucam cały makaron. Smażenie odbywa się na mocnym grzaniu, po dolaniu płynów i dodaniu
I tu będę miała takie tespalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą(...)Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia
Karo in the Kitchenfaktu, że czasami mam ochotę na solidny, niewegetariański posiłek. Zdarza się także - skłamałabym pisząc, że rzadko - iż moja mama obdaruje mnie jakimś dobrym gatunkiem mięsa. Weźmy taką polędwicę wołową - to się nazywa zacny prezent :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W ESTRAGONIE GLAZUROWANY MIODEM Składniki: - polędwica wołowa - oliwa - masło - miód - suszony estragon - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa się środkowej - chateaubriand). Ja wolę
Życie zamknięte w smakuDzisiaj na blogu rarytas a mianowicie polędwica wołowa z sosem pieprzowym. Wiem, że cena polędwicy wołowej może odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo dostępna jest w nielicznych sklepach. Od czasu do czasu jednak proponuję każdemu troszeczkę szaleństwa. Składniki: Dowolna ilość plastrów / steków Pieprz kolorowy świeżo mielony Sól Olej Cebula Sos 500 ml bulionu ( wołowego
Smaki EwySKŁADNIKI: 800 g pręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond(...)oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny) Ogon
ClauditteMissCookingtakie gorące dni serwujemy bardzo lekki lecz sycący obiad. Zamiast ciężkiej bułki pieczony bakłażan z soczystym kotletem wołowym. Do tego trochę mniej fit zimne piwko leżak i słoneczko. To taki przedsmak zbliżających się wakacji :) Porcja 6 burgerów Składniki: 1 duży bakłażan 200 g mięsa wołowego 1 łyżka musztardy Dijon odrobina soli 125 g sera mozzarella garść rukoli Wszystko znajdziecie
Niezły Młynekpostanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce mieszamy mięso
upichconadość rzadko i sama nie wiem dlaczego. Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam. Kotlety mielone Składniki: 250 g mięsa wołowego, 250 g mięsa wieprzowego, bułka kajzerka, cebula, olej, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, mleko. Wykonanie: Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka(...)nasiąkła). Nasiąkniętą bułkę odsączamy z nadmiarowej ilości mleka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem
paapilotkaaSkładniki: 500 g wołowiny 2 ząbki czosnku marchewka pół pomarańczy 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, czerwona papryka, oregano 20 g suszonych grzybów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule Przygotowanie: Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze(...)Mięso przełożyć do szybkowara ( będzie szybciej gotowe ), zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ). Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso - nie mytą ) dodać pokrojoną pomarańczę ( bez białych błonek ). Gotować jeszcze troszkę , niech się s maki zmieszają . W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki
Gaździnka warzyDziękuje Jadziu R.----- -. składniki: 0,5 kg ryżu 0,3 -0,5 kg mielonego miesa wołowego lub innego 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki Przyprawy:sol,pieprz, kurkum ,,gerfa-cynamon ,rodzynki Sposób przyrządzenia: - ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby(...)kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic dziurke i uformowac kubbe na kształt
w mojej kuchnipół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki
Apetyczna babeczkaprzedstawione nowe oblicze wołowiny QMP przygotowane według wyśmienitych przepisów z całego świata. Został nam również rozszyfrowany skrót QMP, co oznacza Quality Meat Program, czyli system certyfikacji mięsa wołowego stworzony aby wspierać produkcję dobrego mięsa wołowego. Wołowina ta jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu(...)Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy warsztatów
Kulinarne przygody GatityPrzepis na taki gulasz znalazłam tutaj..z tym , że mięso wołowe zamieniłam na wieprzowe ..i dodałam trochę przypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 70 dag chudego mięsa wołowego [ dałam wieprzowe] 4 średnie cebule marchewka 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 250 ml jasnego piwa
Moje domowe kucharzenieosobno). Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Danie stało się popularne w Polsce pod nazwą Strogonow. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne. Składniki: 500 g polędwicy wołowej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesmaki miód i ostrą musztardę. Jadłam go w Niemczech u rodzinki, bardzo mi smakował. I jak to ja zaraz musiałam wiedzieć co powoduje , że smak sosu jest inny. Mięso wołowe pokroić na małe kawałki, cebulkę i czosnek drobno posiekać. Miód z musztardą wymieszać i obtoczyć w nim mięso. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z czosnkiem , lekko podsmażyć
Kuchnia PokoleńRosół drobiowo - wołowy z domowym makaronem... Rosół, chyba każdy go lubi. Jedzony z makaronem jak i z ziemniakami. Kiedy na dworze zimno, na pewno szybciutko Was rozgrzeje, z nim choroba nam nie straszna. Ma też inne dobre zastosowanie, o którym chyba wiedzą wszyscy. Mieliście kiedyś kaca ?! O rosołku marzy wtedy chyba każdy ;) Potrzebne będą: spory kurczak kawałek wołowiny(...)goleń wołowa z kością włoszczyzna spieczona na ogniu cebula sól, pieprz zielona pietruszka Do makaronu: 40 dkg mąki 2-3 jajka 6-8 łyżek wody sól Kurczaka myjemy, porcjujemy lub nie, jak nam wygodniej, przekładamy do garnka. Włoszczyznę myjemy, obieramy, dokładamy do kurczaka. Cebulę spiekamy na ogniu lub na suchej patelni, dokładamy. Wołowinę obmywamy i wkładamy do reszty, dosypujemy soli
Pelusiowa Kuchniamiejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na ów rosołek Składniki: - korpus + szyja z gęsi - 1 noga z gęsi - 300 g szponder wołowy - 1 ćwiartka kurczaka - 1 por - 2 średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka(...)igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy
Kuchenne Wariacje