wolowe - 508 przepisów (strona:5/34)

Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych 196

płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj. Posiekaj bardzo drobno małą cebulkę i ząbki czosnku. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju cebulę i czosnek na złoty kolor. Mięso wołowe zmiel. Dodaj do niego jajko oraz przesmażoną i przestudzona cebulę z czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj używając obu dłoni Przygotuj sobie zimną wodę w niewielkiej miseczce do maczania dłoni. Rozgrzej(...)niewielkim rondelku olej – powinien zajmować około 2-3 cm naczynia. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i zrób wołową kuleczkę o rozmiarze orzecha włoskiego.Czynność powtarzaj, aż Ci się skończy mięso. Wrzuć do rozgrzanego oleju kilka kulek. Smaż około 4-5 minut, aż mięso nabierze ładnego, ciemnego koloru. Na jeszcze gorące/ciepłe usmażone kulki nakładaj kwadraciki z serka topionego

Eat me! Fit me!
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 182

barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze(...)Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 1 kg rostbefu wołowego * 3 litry bulionu wołowego 3 duże czerwone papryki 4 pomidory *** 4 ziemniaki 6 ząbków czosnku 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej ** 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej ** 2-3 łyżki śmietany

Wędrówki po kuchni
Boeuf strogonow 158

rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego(...)ogórki kiszone sól i pieprz do smaku czerwona papryka sypka smalec do smażenia   Przygotowanie: Mięso wołowe  kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę czerwonej papryki oraz posiekany czosnek. Odstawiamy wszystko na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy

Bon appetit mon amie
Podwędzany stek Bavette z bobem i papryką 95

łaty wołowej*, 100 g soli, 1 kg bobu, 2 papryki czerwone, 3 dymki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło klarowane do smażenia, trociny do wędzenia, olej Przygotować solankę – rozpuścić sól w 1 litrze wody. Łatę oczyścić z błon i włożyć do solanki na 45 minut. Bób ugotować i obrać. Paprykę posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni(...)najpiękniejszy widok na panoramę Warszawy. Podczas warsztatów, oprócz p odwędzanego steka Bavette z bobem i papryką przygotowaliśmy również: pieprzowy stek z antrykotu z sosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi Philli cheese steak z konfiturą pomidorową *Część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta

królestwo garów
Bibimbap 130

rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw na świecie i muszę powiedzieć, że ja umieściłabym ją  w pierwszej dziesiątce.  Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka(...)powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam.  Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko.  Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki

Smaki Przyprawy i Kolory
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 179

małym minusem za chłodnik. Na drugie dania nie czekaliśmy długo – i to kolejna zaleta tego miejsca. Zamówienia trafiają na stół naprawdę w dobrym czasie. Moje drugie danie to poliki wołowe w aromatycznym winno-korzennym sosie. Pyszne, rozpływające się w ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia(...)zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy sobie już pójść. Zwłaszcza, kiedy

Smaki Ewy
Wiosenna zapiekanka kiełbaski z ziemniakami i cukinią 158

apiekanka ziemniaczana z kolorową cukinią i frankfurterkami wołowymi . Szybka, smaczna i tania porcja obiadowa lub kolacja, podana z sałatką z gotowanych rzodkiewek i szczypiorku.    Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 5 Składniki: 500 g mączystych ziemniaków, 5 kiełbasek frenkfurterek wołowych lub wieprzowych

SzczyptaSmaQ
Rosół wołowo - wieprzowy z domowymi kluseczkami 156

Pomieszanie mięsa wołowego i wieprzowego daje nam bardzo ciekawy intensywny smak rosołu. Musiałam wypróbować również taką wersję  i mogę powiedzieć że smakował wybornie. składniki na 4 porcje 0,50 dag mięsa wołowego 1 żeberko wieprzowe 4 marchewki 2 pietruszki 1  seler   1 por   1 cebula 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego(...)natka pietruszki sól i pieprz  składniki  na kluseczki 2 szklanki mąki 3 jajka odrobina wody sól przepis na rosół Mięso wołowe i żeberko opłukujemy, zalewamy zimną wodą (około 2 litry ) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso zmięknie dodajemy oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, przypieczoną na blasze cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie

Smakowite Dania
Sznycle z mięsa wołowego i żółtkiem 138

Obawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła prowansalskie, bułkę tartą,słodką i ostrą paprykę w proszku, śmietanę,białka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na 15 minut. Uformować cztery duże sznycle. W środku za pomocą małego

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z mięsem – przepis 69

najmłodszych po najstarszych miłośników dań mącznych, którzy nie przejdą obojętnie obok tych specjałów dopóki nie znikną wszystkie pierogi z talerza. Pierogi z mięsem – przepis Składniki: Farsz: 500g mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego gotowanego z rosołu 2 cebule ¼ szklanki bulionu Sól pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Ciasto: 350ml gorącej wody 700g mąki pszennej  1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju(...)mięsem – przepis Przygotowanie: Cebulę obieramy kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Mięso z rosołu – wołowe, drobiowe (bez skór) lub mieszane przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mielimy również zeszkloną cebulę, możemy zmielić dodatkowo marchewkę z rosołu. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy

Księga-Smaku
Keto batoniki dyniowe „Mumie” (Paleo, LowCarb) 79

oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Keto batoniki dyniowe mumie Peptydy kolagenowe Wzbogacają ciasto o dodatkową porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest(...)bezcukrowego syropu klonowego lub allulozy/erytrytolu/inuliny/stewii w płynie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pomarańczy 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 50 g mąki kokosowej 30 g peptydów kolagenowych wołowych lub morskich 30 g oleju MCT w proszku Polewa: 50 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej 0,5 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka mleka kokosowego 2 łyżki inuliny

Modern Cave Girl
Naleśniki po meksykańsku 76

Pyszne naleśniki z nadzieniem z mięsa mielonego, wołowego z dodatkiem meksykańskich przypraw, kukurydzy, fasoli i groszku to pomysł na obiad, albo wczesną kolację. Naleśniki po meksykańsku możemy podać z kremowym guacamole, albo kwaśną śmietaną. Składniki na naleśniki szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka 3 łyżki oleju Składniki na farsz do naleśników 400g mielonego(...)mięsa wołowego 200g kukurydzy 200g czerwonej fasoli 100g groszku 100g sera cheddar 1 łyżka przyprawy meksykańskiej 1 czerwona cebula szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia 1 pomidor Dodatkowo guacamole -> PRZEPIS kwaśna śmietana Przepis na naleśniki Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera, albo rózgi aż do połączenie się wszystkich składników. Następnie smażymy je na delikatnie rumiany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ligawa wołowa duszona w delikatnym sosie z cebulą 1679

Mąż kupił bardzo ładny kawek ligawy wołowej, więc zabrałam się za jej przerabianie. Delikatny sos cebulowy, dobrze doprawiony, to było to, czego było potrzeba tej wołowinie.   Co potrzeba: 500 g-600 g ligawy wołowej (4 plastry), 4 łyżki oleju, 3 duże cebule, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 litr bulionu lub wywaru, Sól, Pieprz, Mąka tortowa(...)łyżkę mąki z 3 łyżkami wody, dodajemy 3-4 łyżki rzadkiego sosu, dokładnie mieszamy, przelewamy do mięsa, mieszamy, gotujemy 5-7 minut, w razie konieczności poprawiamy. Smacznego :)) wołowina, ligawa wołowa, cebula, bulion, wywar

Bułka z Chlebem
Przepis na Domowe Sajgonki 1631

naleśniki lub krokiety, jednak ich smak jest całkiem inny. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu z dodatkiem mięsa i warzyw.  Najczęściej przygotowywane są z mięsa wołowego lub kurczaka. Sajgonki możemy usmażyć na głębokim oleju lub zapiec w piekarniku. Podawane są z sosem słodko – kwaśnym. My bardzo lubimy domowe sajgonki z sosem sojowym.  Do przygotowania(...)domowych sajgonek potrzebne będą świeże żywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Dodatkiem będzie oczywiście mięso, my wybraliśmy wołowinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWE SAJGONKI Składniki: mięso mielone wołowe – 500 g marchew – 2 sztuki cebula – 2 sztuki czosnek – 3 ząbki kapusta pekińska – 1 sztuka makaron ryżowy – 100 g sól, pieprz sos sojowy

Przepiski.pl
Zrazy wołowe 139

Dzień dobry, dziś zaserwuję Wam tradycyjny obiad zrazy wołowe z buraczkami i ogórkiem kiszonym. Czytaj więcej

Ana Mari's world