Dzień dobry, dziś zaserwuję Wam tradycyjny obiad zrazy wołowe z buraczkami i ogórkiem kiszonym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepis nie został jeszcze oceniony) Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek, ziele angielskie(...)Zobacz też: Cukinie faszerowane mięsem mielonym Schab duszony w sosie własnym Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Karkówka z pieczarkami Przepis na prosty gulasz wołowy Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 1 kg wołowiny, np. łopatki majeranek papryka słodka papryka ostra majeranek sól i pieprz pół szklanki mąki olej do smażenia
Kuchnia Bazyliimeksykański gulasz z fasolą i chili Chili con carne - kiedy słyszymy te trzy magiczne słowa, na myśl przychodzą nam piekielnie ostre potrawy z pogranicza Meksyku i Teksasu. Ale gulasz wołowy z fasolą i chilli, nie musi nam od razu wypalać dziury w podniebieniu, bez problemu można go dostosować do smaku domowników. Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem(...)mięsa użytego do chili con carne to kwestia smaku, oryginalny przepis zawiera wołowinę, ale jadłam też wersję z indyka. Chili con carne składniki 500-600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego 2 łyżki oleju do smażenia 1 cebula biała lub czerwona 2 duże ząbki czosnku 2 duże czerwone papryczki chilli 1 puszka czerwonej fasoli kindley około 100-120 ml świeżo zaparzonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawzbogacony o podsmażony na oliwie por, a następnie zaprawiony śmietanką z dodatkiem gorgonzoli stanowi oryginalną bazę. Dla podbicia jego smaku dodałam do karmelizowaną w miodzie gruszkę i chrupiące kotleciki wołowe z dodatkiem sera Bursztyn. Wyszło naprawdę pysznie - polecam! 😊 Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego lub rosołu, ale jeśli wolicie(...)Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko, ścieramy ser i doprawiamy naprawdę sporą
Cooking MonsterNadają się rewelacyjnie na przystawkę ale pasują też jako dodatek do mięs, zwłaszcza mięsa wołowego. Krążki cebulowe Krążki cebulowe przygotowane w odpowiedni sposób są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do ich przygotowania najlepiej użyć białej cebuli, która w smaku jest delikatniejsza od standardowej żółtej. Krążki cebulowe robi się naprawdę szybko i do tego są bardzo tanie(...)przystawkę, to możemy je podać z sosem z kwaśnej śmietany i świeżo krojonej cebuli, smakują pysznie. Podawane jako dodatek do innym dań sprawdzają sie fajnie serwowane ze smażonym mięsem wołowym czy grillowanym kurczakiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks
mecooksPoliczki wołowe są przepyszne. Długo duszone mięso jest kleiste i tak mięciutkie że potrawę z przyjemnością jemy. Dziś zrobiłam policzki w sosie koperkowym. Delicje! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewystarczy wsypać soczewicę do garnka :-). W standardowej wersji zupa składa się tylko z soczewicy gotowanej w rosole, ale nam spodobała się bardziej rozbudowana wersja z dodatkiem pysznych wołowych (mogą być jagnięce) pulpecików, pieczonych w piecu. Łagodna potrawa zyskuje dzięki temu charakter i staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz(...)przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 6 szklanek rosołu drobiowego 2 marchewki posiekane w talarki
Niedzielny kucharzaromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa lub szklanka wody) Szklanka piwa stout lub portera (opcjonalnie(...)bardzo, po prostu posiekaj na kawałki. Rozgrzej olej w rondlu i smaż w nim warzywa przez co najmniej 10 minut (aż marchewka i pietruszka zmiękną). Dodaj do warzyw mięso wołowe i przesmaż przez jakieś 4-5 minut. Kiedy mięso zrobi się brązowe dodaj suszone zioła, dolej piwo i smaż chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie dolej przecier pomidorowy i podlej
Niedzielny kucharzPlacki ziemniaczane uwielbiam z cukrem. Prosto, ale pysznie. Jesienią jednak połączenie delikatnej dyni i ziemniaków z gulaszem wołowym idealnie rozgrzewa...i ten zapach unoszący się w całym domu. Lubicie placki ziemniaczane? :) Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) sól + pieprz do smaku jajko 3-4 łyżki mąki pszennej pół cebuli Składniki(...)gulasz: pół kilograma mięsa wołowego (łopatka) 2 cebule 3-4 łyżki oleju 5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego czerwona papryka sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda do podlania papryka słodka i ostra mąka (ok 4 łyżek) można dodać kostkę mięsną Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy. Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy
ChilliJemyryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć delikatne przerosty tłuszczu, to ten tłuszcz nadaje mu kruchość, a podczas smażenia soczystość i smak. Ale już tyle razy o tym pisałam, że na pewno wiecie ;-) SKŁADNIKI(...)rostbefu wołowego - 500 g pieczarek - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 3 -4 łyżki masła - gałązka rozmarynu - komosa ryżowa - sól i pieprz Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie tłuczkiem rozbijamy. Nastawiamy dwie patelnie na ogień, na jednej rozpuszczamy masło, dodajemy szalotkę posiekaną i czosnek, delikatnie przesmażamy, jak będą szkliste dodajemy pieczarki i całość podsmażamy przez
SMYKWKUCHNIcombozup”. W naszym języku „combozupa”, to takie jednogarnkowe, sycące, wieloskładnikowe i oczywiście przepyszne danie. Takiego czegoś właśnie potrzebowaliśmy. Tym razem postawiłam na polsko-japońskie „fusion” na wolnogotowanym bulionie drobiowo-wołowym. Po południu wstawiłam więc wywar, żeby się „pyrkał” . Dodatkowo, potrzebowałam jeszcze parę grzybów, więc między przenoszeniem betonowych krawężników (będą ogradzały warzywniak w przyszłym roku) a przycinaniem jeżyny poprosiłam(...)uratowała go tylko siatka cudnych podgrzybeczków. Historia była, czas na przepis Składniki: Bulion (w tym przypadku): 1 szyja indycza 1 skrzydło indycze 1 podudzie z kurczaka Ok. ½ kg szpondra wołowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki Kawałek selera Kawałeczek pora Przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, 3 łyżeczki soki Wkładka: 1 opakowanie makaronu typu „ramen” – użyłam House
Kate's Kitchenryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową wersję tego wyśmienitego dania. Tym razem przygotujemy paprykę faszerowaną mięsem mielonym (wykorzystamy mięso mielone wołowe) z dodatkiem kaszy gryczanej. Jak sami doskonale wiecie kasza to bogactwo składników mineralnych, błonnika, który da nam poczucie sytości przed bardzo długi czas. Jednak chyba najistotniejszym elementem tego przygotowanego(...)dania jest mianowicie to, że jest PYSZNE :) Sprawdźcie sami i czekam na Wasze opinie w komentarzach. Zatem do dzieła :) Papryka faszerowana kaszą gryczaną – składniki 400g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) woreczek kaszy gryczanej cebula czosnek 4 duże papryki 2 pomidory sól pieprz olej Papryka faszerowana kaszą gryczaną – przepis Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnię
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wersję Wam polecam. Do ozorka i do sosu chrzanowego idealnie pasują tłuczone ziemniaki i kiszony ogórek, to zestaw jaki pamiętam z domu rodzinnego. Kolejny smak z dzieciństwa. Jeden ozór wołowy waży ok. 1 kg więc wystarcza na obiad dla kilku osób. Ozór wołowy w sosie chrzanowym czas przygotowania: 15 minut + ew. 3 godziny gotowania ozora składniki: 1 ugotowany ozór(...)wołowy - jak to zrobić zobaczcie TUTAJ 2 lekko czubate łyżki masła 2 lekko czubate łyżki mąki ok. 300 ml wywaru z gotowania ozora ok. 100 ml śmietanki 30% albo lżejszej, takiej do zup 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3-4 duże łyżki drobno startego chrzanu do smaku - sól, pieprz biały mielony
Smaczna Pyzazjeść coś porządnego i pysznego na obiad. Polecamy Wam gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną, który pochodzi z książki „Księga mięsa” :) Składniki na gulasz wołowy: – 1 kg pręgi wołowej lub łopatki – 2 cebule cukrowe – 4 łyżki oleju roślinnego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 200 ml mocnego
Kuchenne Wariacjetrochę z tęsknoty. Jedno jest pewne, dodałam do niego dużo serca ;) dosłownie i w przenośni. Po pierwsze coś musiałam zrobić z kolejną porcją 3 kilogramowego serca wołowego, które ostatnio udało mi się kupić. Po drugie, jak pewnie większość z Was, mam już serdecznie dość zimy. Tęsknię za cieplejszymi klimatami i tym daniem trochę uciekam myślami do Meksyku, trochę(...)Hiszpanii, a trochę do Peru. W gulaszu prócz serca wołowego (zapewniam, że biedne zwierze nie straciło życia na corridzie i jako ekologiczny wół, wiodło szczęśliwe życie na pastwisku, zanim trafiło do mojego garnka) znajdziecie ostre papryczki, czarne oliwki, hiszpańskie czerwone wino (używam wytrawnego wina typu Rioja) i pomidory. Bardzo lubię dodawać pomidory do gulaszu, ale jak wiecie
Quinoa Raz!