wolowe - 508 przepisów (strona:3/34)

Gulasz wołowy z cynamonem 113

Gulasz wołowy z cynamonem Gulasz wołowy z cynamonem to potrawa przygotowana przez czarodziejkę Keirę Metz na dziękczynną kolację w środku lasu. W czasie wykonywania jednej z misji, Geralt ma okazję spróbować tego przysmaku. „Przyjazna przysługa”. Przygody Wiedźmina to nie tylko walka, potwory i magia, ale także przyjemności wręcz rozpusta w spożywaniu mięs, win czy przypraw z Zerrikanii takich(...)mieć co najmniej dwie. Bo wkładając jedną do siatki, będzie się bujać, wkładając druga, ciężar się idealnie rozłoży… To przecież logiczne 😉 Jeśli mamy już składniki i wino, Gulasz wołowy z cynamonem, zacznij dzień wcześniej Po pierwsze włóż mięso do miski, wlej tyle wina, by przykryć mięso, (z resztą wina wiesz co zrobić 😉) dodaj cynamon i czosnek. Przykryj folią spożywczą

RafalCook
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 257

Wołowina to nie tylko steki i burgery – to przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad. Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej: mięso najpierw jest obsmażone, a później pieczone(...)skośnego brzucha. Tkanka mięśnia jest bardzo delikatna, krucha i miękka. Z rostbefu z kością i polędwicą wycina się pożądane steki, w których łączą się dwa bardzo cenne rodzaje mięsa wołowego: polędwica i mięsień najdłuższy grzbietu (w mięsie innych zwierząt nazywany schabem). Jeden to porterhouse z końca rostbefu z najszerszą częścią polędwicy. Drugi: t-bone wycinany bliżej przodu, z węższą częścią

Karo in the Kitchen
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 284

Gdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama, jedyne czego wymaga od Was to chwili uwagi i naprawdę ładnego, wołowego mięsa. Do bitek lubię kupować pokrojone i poporcjowane już mięso wołowe, zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę. Kroję je tylko(...)kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i kroimy na pół. Do garnka dorzucamy przygotowane liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli chcecie, można dodać również pól kostki rosołowej – oczywiście wołowej, ale nie jest to konieczne. Mięso podlewamy wodą tak, by je przykryć, a bitki dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, około 2-2,5 godziny. Co jakiś czas warto

Karo in the Kitchen
Policzki wołowe w winie z miodem 210

Policzki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam. Składniki: ok. 500 gram policzków wołowych 2 szklanki wina półwytrawnego 2 łyżki miodu Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 ziaren jałowca(...)sól ( około 1 łyżeczki ) pieprz, gałkę i rozdrobniony jałowiec. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle z olejem. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy policzki wołowe razem z zalewą oraz 2 łyżki miodu. Całość gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy 50 ml śmietany 30%. Czas gotowania w szybkowarze – 1 godzina. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zrazy wołowe 155

nowy dzień! Gdzie popełniłam błąd wiodąc nudne życie kury domowej przy boku tego pantofla?” A ja idę po bułki. Albo po mięso na zrazy. Wszystko jedno… PRZEPIS NA ZRAZY WOŁOWE Zrazy wołowe – składniki: 600 g wołowiny na pieczeń 100 g wędzonego boczku 500 ml bulionu 3 ogórki kiszone 3-4 suszone borowiki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżki musztardy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ale może być i zwykłe) 2 łyżki mąki Sól, pieprz Zrazy wołowe – wykonanie: Wołowinę kroimy na 6 plastrów i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej jest położyć mięso między dwoma kawałkami folii spożywczej, wówczas nie poszarpiemy mięsa przy rozbijaniu. Boczek kroimy na cienkie plastry. Można też od razu kupić pokrojony. Ogórki kroimy na pół. Czosnek

Marder&Marder Manufacture
Bitki wołowe 105

właśnie, bo pewnie nie wiecie, że to było popisowe danie mojej mamy. Myślę, że już o tym wspominałam niejednokrotnie, ale powtórzę to raz jeszcze: moja mama robiła najlepsze bitki wołowe z grzybami, jakie kiedykolwiek jadłam. Moje z grzybami niestety nie były, ale nie szkodzi. I tak wyszły przepyszne. Tak, rodzaj mięsa na pewno ma znaczenia, nie podlega to żadnej(...)więc na pewno sporo popsuliśmy. No trudno, taki czas. Przed nami weekend, więc idealny moment na większe kombinacje w kuchni. Jeżeli macie czas i trochę pokaźniejszy budżet, polecam bitki wołowe. Dawno nie jadłam nic tak dobrego. Składniki: 600 g wołowiny (ja użyłam udźca) 1 duża cebula 2 ząbki czosnki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziarna

Kardamonovy
Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff 236

chłodne dni, a razem z nimi w zrósł mój apetyt na sycące dania. Najlepiej jakby były jeszcze pyszne i szybkie w przygotowaniu Przedstawiam więc pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zamiast klasycznej wołowiny, która trzeba długo dusić użyłam tutaj steka wołowego (rostbef), który pokrojony w mniejsze kawałki wystarczy jedynie obsmażyć i jest boski. Natomiast(...)zamiast pieczarek dodałam boczniaki, których nigdy u mnie za wiele i które uwielbiam. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Strogonow wołowy z boczniakami (4 porcje) Składniki: 700 g steka wołowego, pokrojonego w paski lub grubszą kostkę 1 łyżka oleju roślinnego 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez

karmelowy
Rosół wołowo-drobiowy z chili 325

warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; – wołowy – pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka(...)piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu

Zasmakuj Kuchni
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 186

Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta. Oczywiście to, co ja zrobiłem z wołowiną nie śmiałbym porównać do wersji gulaszu wołowego wypuszczonego z rąk zaprawionej w bojach ekipy z krakowskiego Zazie

Right Behind The Kitchen
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 300

wbić żółtko i podać obok dodatki. Po pierwsze – to pewny sposób na tatara, po drugie – szybszy niż samodzielne siekanie wołowiny, po trzecie – tańszy. Gdybym musiała zapłacić za 400g polędwicy wołowej, rachunek za samo mięso opiewałby na kwotę około 40zł, a z innego mięsa tatara wołowego robionego w domu od A do Z nie potrafię sobie wyobrazić.   Tatar z Beef(...)Mastera zawiera mięso wołowe (89% mięsa wołowego, według strony producenta jest to mięso z udźca), wodę, sól, błonnik cytrusowy (dodawany zamiast żelatyny ze względu na zawartość pektyn pozwala utrzymać mielonemu mięsu kształt), olej rzepakowy, aromaty (nie są wyszczególnione, ale na pewno jest pieprz), maltodekstryna (złożony węglowodan odpowiadający za zachowanie konsystencji mięsa), stabilizator: cytrynian trisodowy (jest czynnikiem antykoagulacyjnym przy produkcji

Karo in the Kitchen
Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym , pyszna domowa wędlina 171

Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym, pyszna domowa wędlina Domowe wędliny to temat który ciągle powraca na moim blogu . Wołowa karkówka to nowość w mojej kuchni , do tej pory trzymałam się raczej wieprzowiny , cóż czas na zmiany . Wędlina okazała się niebiańsko smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej powrócę . Powracając do tematu , powracających wędlin domowych , chcę(...)pewno będzie o 100 % lepsze i smaczniejsze niż sklepowe gotowce To jest proste , naprawdę , trzeba tylko odważnej próby ..dalej już robi się samo Składniki : 1,5 kg karkówki wołowej, jak najchudszej 6-7 liści laurowych 1 łyżka mielonego pieprzu 1 kg soli 1 kg cukru dodatkowo : siatka wędliniarska lub pończocha ( taka zwykła , najtańsza ) Karkówkę wołową obcinamy z wszelkich odstających

Ogrodnik w podróży
Chinkali gruzińskie z mięsem. 136

konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej, ale były to bardzo znikome różnice i wynikały z rodzaju użytego mięsa, czy np. pół na pół wieprzowo- wołowe czy samo wołowe, czy też z dodatkiem jagnięciny.  Cechą charakterystyczną dla chinkali jest fakt, że są one wypełnione nie tylko farszem mięsnym ale również bulionem. Jedliśmy też(...)składniki umieść w misie i zagnieć ciasto, ciasto powinno być miękkie, elastyczne i gładkie. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. FARSZ DO CHINKALI: - 800 g mięsa wieprzowo -wołowego - 3-4 ząbki czosnku - 3/4 białej czosnkowej lub słodkiej cebuli - pęczek kolendry - świeże chili lub suszone - sól - przyprawy do mięsa u mnie cząber i sól ziołowa - około

SMYKWKUCHNI
Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym 117

sosu sojowego, brązowego cukru i chilli. Do tego ryż jaśminowy i ziarna sezamu i mamy danie jak z najlepszej chińskiej restauracji a wysiłku niewiele. Do przygotowania dania użyłam łaty wołowej, czyli kawałka wołowiny, które nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu. Ale po okrojeniu z tłuszczu i żylastych kawałków i pokrojeniu w baardzo cienkie plasterki ( najlepiej po uprzednim zamrożeniu) będzie idealna(...)tego dania. Nie ma co przepłacać za polędwice jak ze znacznie tańszej łaty można wyczarować takie cudo. Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym ½ kg chudej łaty wołowej 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 brokuł 1 szklanka wywaru ( najlepiej wołowego ale może też być warzywny) SOS 1/3 szklanki sosu sojowego, 4 łyżki cukru  brązowego  2 łyżki mąki

Smaczny zeszyt
Duszona wołowina 167

poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem. Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty rozbratel wołowy. Przygotowując duszoną wołowinę

Kuchcik gotuje
Ossobuco wołowe 88

Gicz wołowa to jeden z moich popisowych numerów. Wyjątkowo lubię to mięso, gdyż jako mięso czerwone jest bogate w żelazo hemowe z dodatkiem kolagenu. Niesamowicie pachnie, a upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia(...)godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek wg uznania Sól/pieprz wg uznania (najlepiej świeżo zmielone) 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (należy zwrócić uwagę, alby kupić tę niezawierającą cukru) Łyżka masła klarowanego Nieduża szklanka czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie: Gicz nacieramy

Kate's Kitchen
Mielony rumsztyk wołowy z cebulką 355

Mielony rumsztyk wołowy z cebulką Rumsztyk wołowy jest pyszną potrawą , jeśli tylko umiejętnie obejdziemy się z mieloną wołowiną . Chłopcy byli co do niego sceptyczni ,gdyż pierwsze moje podejście nie było udane . Tym razem sobie poradziłam z tematem do tego stopnia ,że nawet młodszy nie marudził tylko wcinał rumsztyk z zachwytem Przepis sprawdzony i na pewno jeszcze nie raz niego skorzystam(...)około 10 minut . Po wyjęciu , przy naciśnięciu palcem powinny być sprężyste nie twarde . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Polecam podać z czerwoną , duszoną kapustą . Smacznego Artykuł Mielony rumsztyk wołowy z cebulką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 359

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury(...)schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami i tajnikami poniższego przepisu i zachować go w zakładkach komputera. Schabowy „Po amerykańsku” Składniki (na 4 osoby

Jem więc Jestem
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 104

mięsa z końcówką do nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy:   1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony, sól.   Zabieramy się do pracy(...)gotujemy wszystkiego mięsa jednocześnie. Najpierw wkładamy do wody golonkę dodając liście laurowe, ziele i jałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania  Chodzi o to, aby rosołu było jak najmniej. Zawsze możemy dolać gotującej wody, jak za dużo się jej wygotuje

Leśny Zakątek
Gulasz Wołowy na Piwie najlepszy przepis 135

Gulasz Wołowy na Piwie. Gulasz Wołowy na Piwie z Belgii, niewątpliwie nie mógł być zrobiony na winie jak francuski Beef Bourguignon, ze względu na to, że Belgia produkuje ponad 1100 gatunków piwa! Istotnie robi wrażenie, co jest imponujące na niewielki kraj, jakim niewątpliwie jest Belgia. Hmm jedno piwo na dziennie, żeby spróbować każdego, to ile by to było(...)łyżki musztardy Dijon 4 liście laurowe 25 25-35 g masła 2 łyżki brązowego cukru Sól Pieprz świeżo zmielony 2 łyżki octu jabłkowego Świeży tymianek Frytki Jak zrobić Gulasz Wołowy Rozgrzej rondel i rozpuść masło. Wrzuć kostki wołowiny i obsmaż je przez chwilę z każdej strony. Dodaj cebulę, wymieszaj i całość grzej, aż cebula lekko zmięknie, wrzuć czosnek, wymieszaj. Teraz

RafalCook
Naleśniki z mięsem mielonym 553

wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku. Naleśniki w takiej wersji wytrawnej można przyrządzić zarówno z mięsem drobiowym jak i z mięsem wołowym czy wieprzowym. Ja zazwyczaj używam mięsa mielonego z wołowiny. Dodaję również do tego cebulę, czosnek, passatę pomidorową oraz przyprawy. Widzicie jakie to proste? Polecamy Wam również nasze inne przepisy(...)główne oraz przepisy na naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 500 g passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku Oregano, słodka papryka mielona Pieprz ziołowy, sól Składniki na panierkę: 2 jajka Bułka tarta Sposób

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku 157

Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku     Co jak co, ale od czasu do czasu burger wołowy musi być I to nie taki z byle budki, ale własnoręcznie wykonany. Jeżeli do tego są jeszcze domowe frytki to już pełnia szczęścia. Burger idealnie sprawdza się(...)hamburgerowe jeszcze nie stworzyłem, ale to kwestia czasu, więc bądźcie “In touch”   Dobra wystarczy tego pisania, zabierajcie się do gotowania Burger wołowy poleca się do przygotowania. W razie pytań i wątpliwości piszcie komentarze. Jestem na kulinarnym posterunku przyklejony do klawiatury   SMACZNEGO!!! Artykuł Burger wołowy z domowymi

kuron.com.pl
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 177

zatrzymały i ostatecznie zestawu B nie spróbowałam, ale inni ambasadorzy bardzo chwalili swoje dania. O innej wizycie w tej restauracji pisałam TU . Zestaw A (mięsny): Arancini z policzkami wołowymi w sosie pomidorowym, oprószone serem wędzonym z dodatkiem c hipsów z ziemniaka oraz salsy warzywnej. Żebro wieprzowe marynowane w kawie i miodzie podane z zielonym pure, sosem z musztardy dijon(...)masła. Tarta z kremem frangipane, lodami cynamonowymi, pomarańczą oraz sosem malinowym. Na początek zostaliśmy powitani drinkiem festiwalowym z nowym Martini Fiero – to prawdziwy sztos! Arancini było smaczne, policzki wołowe świetnie przygotowane, do tego fajnie chrupiące warzywa i sos pomidorowy. Proste, ale przyjemne, chociaż bardzo sycące danie. Z powodzeniem mogłoby pójść również jako główne. Żeberko bardzo dobrze upieczone, dosłownie

Pasja Smaku
Aromatyczny gulasz z szynki 207

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Steki z ligawy wołowej 233

około 4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana. Po odwróceniu mięsa na drugą stronę na górę kładziemy łyżeczkę masła. Do przewracania steków wołowych najlepiej użyć drewnianej łopatki, aby nie nakłuwać mięsa, które może wypuścić sok. Po usmażeniu odstawiamy, aby mięso odpoczęło, na około 5 minut i doprawiamy solą

Programista w kuchni
Musaka 180

więc ja osobiście po nią nie sięgam. Jak wspomniałam podstawą musaki jest mięso mielone. Powiem Wam, iż robiłam musakę z każdym rodzajem mięsa i najlepiej sprawdza mi się mięso wołowe. Wieprzowina jest bardzo tłusta i jeśli po nią sięgniecie musicie liczyć się z tym, iż wasza musaka będzie opływać tłuszczem. Jeśli nie przepadacie za wołowiną sięgnijcie po mięso mielone(...)polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania musaki z mięsem mielonym. 1 duży bakłażan 1/2 łyżeczka soli Baza mięsna: 2 średniej wielkości cebule białe 50 dkg mięsa mielonego wołowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili 2 średniej wielkości marchewki 1 łyżka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 100 ml czerwonego wina

mecooks
Zupa pizza 185

pewno niejednemu, dobrze doprawiona, można dodać ulubione dodatki takie jak: kurczaka, kiełbasę, mięso mielone, paprykę, kukurydzę itd. to co lubimy na pizzy. U mnie zupa z mięsem mielonym wołowym, bo takie miałam w domu, do tego pieczarki i kukurydza. Pomidory w puszce, zioła, mozzarella i naprawdę wyszła smaczna zupka. Nawet mój syn, który ostatnio coś zrobił się wybredny zjadł(...)smakiem :-) Polecam i życzę Wam miłego czwartku :-) Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego  500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów po 400 g natka pietruszki puszka kukurydzy starta mozzarella 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 100-150 ml śmietanki 18% do zup i sosów sól pieprz

kruche babeczki
ZUPA HAMBURGEROWA 150

oczywiście typowo męskich dań. Przygotowałam więc im zupę hamburgerową. Zupa hamburgerowa podchodzi z USA i jest uwielbiana przez tamtejsze dzieci. Składa się z selera, marchewki, pomidorów, papryki i mięsa wołowego. Zupa jest gęsta, aromatyczna i treściwa. Zupę poleca się przy diecie przyspieszającej metabolizm. Składniki: 960 g mięsa wołowego 1 cebula 2 szt. papryki czerwonej 6 szklanek bulionu 2 łodygi selera(...)pieprz szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki papryki ostrej Cebulę obrać i pokroić. Selera okroić. Na łyżce oleju podsmażyć mięso wołowe z cebulą i selerem. Marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Do bulionu dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, paprykę, kukurydzę, koncentrat i ketchup i przyprawy

Kuchnia w oparach
Wołowe kotlety mielone 181

czasu do czasu, zamiast tradycyjnych burgerów wołowych, robię kotlety mielone z mięsa wołowego. Składniki: 500 gr mięsa mielonego wołowego 1 przyprawa do mięsa mielonego 1 cebula otręby żytnie 1 jajo Przygotowanie: mięso przełóż do miski, dodaj do niego opakowanie przyprawy do mięsa mielonego do miski wbij jajo cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa dodaj 2 łyżki otrąb

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym. 166

obiad. Co zrobić by były pełne smaku i były miękkie? Wystarczy, że przeczytacie i zastosujecie się do poniższego przepisu. Składniki na kotleciki: mięso mielone wieprzowe (300g) mięso mielone wołowe (300g) cebula 2 ząbki czosnku jajko 100ml zimnej wody 80g bułki tartej łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz łyżka oleju Składniki na sos: 2 cebule 100ml(...)łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie ugniataj przez około 5 minut. Uformuj kotleciki i ułóż

wysmienity
Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych 256

płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj. Posiekaj bardzo drobno małą cebulkę i ząbki czosnku. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju cebulę i czosnek na złoty kolor. Mięso wołowe zmiel. Dodaj do niego jajko oraz przesmażoną i przestudzona cebulę z czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj używając obu dłoni Przygotuj sobie zimną wodę w niewielkiej miseczce do maczania dłoni. Rozgrzej(...)niewielkim rondelku olej – powinien zajmować około 2-3 cm naczynia. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i zrób wołową kuleczkę o rozmiarze orzecha włoskiego.Czynność powtarzaj, aż Ci się skończy mięso. Wrzuć do rozgrzanego oleju kilka kulek. Smaż około 4-5 minut, aż mięso nabierze ładnego, ciemnego koloru. Na jeszcze gorące/ciepłe usmażone kulki nakładaj kwadraciki z serka topionego

Eat me! Fit me!
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 237

barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze(...)Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 1 kg rostbefu wołowego * 3 litry bulionu wołowego 3 duże czerwone papryki 4 pomidory *** 4 ziemniaki 6 ząbków czosnku 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej ** 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej ** 2-3 łyżki śmietany

Wędrówki po kuchni
Boeuf strogonow 196

rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego(...)ogórki kiszone sól i pieprz do smaku czerwona papryka sypka smalec do smażenia   Przygotowanie: Mięso wołowe  kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę czerwonej papryki oraz posiekany czosnek. Odstawiamy wszystko na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy

Bon appetit mon amie
Podwędzany stek Bavette z bobem i papryką 135

łaty wołowej*, 100 g soli, 1 kg bobu, 2 papryki czerwone, 3 dymki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło klarowane do smażenia, trociny do wędzenia, olej Przygotować solankę – rozpuścić sól w 1 litrze wody. Łatę oczyścić z błon i włożyć do solanki na 45 minut. Bób ugotować i obrać. Paprykę posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni(...)najpiękniejszy widok na panoramę Warszawy. Podczas warsztatów, oprócz p odwędzanego steka Bavette z bobem i papryką przygotowaliśmy również: pieprzowy stek z antrykotu z sosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi Philli cheese steak z konfiturą pomidorową *Część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta

królestwo garów
Bibimbap 167

rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw na świecie i muszę powiedzieć, że ja umieściłabym ją  w pierwszej dziesiątce.  Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka(...)powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam.  Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko.  Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki

Smaki Przyprawy i Kolory

Proponowane wyszukiwania