wolowe - 508 przepisów (strona:3/34)

Policzki wołowe w winie z miodem 202

Policzki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam. Składniki: ok. 500 gram policzków wołowych 2 szklanki wina półwytrawnego 2 łyżki miodu Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 ziaren jałowca(...)sól ( około 1 łyżeczki ) pieprz, gałkę i rozdrobniony jałowiec. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle z olejem. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy policzki wołowe razem z zalewą oraz 2 łyżki miodu. Całość gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy 50 ml śmietany 30%. Czas gotowania w szybkowarze – 1 godzina. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zrazy wołowe 144

nowy dzień! Gdzie popełniłam błąd wiodąc nudne życie kury domowej przy boku tego pantofla?” A ja idę po bułki. Albo po mięso na zrazy. Wszystko jedno… PRZEPIS NA ZRAZY WOŁOWE Zrazy wołowe – składniki: 600 g wołowiny na pieczeń 100 g wędzonego boczku 500 ml bulionu 3 ogórki kiszone 3-4 suszone borowiki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżki musztardy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ale może być i zwykłe) 2 łyżki mąki Sól, pieprz Zrazy wołowe – wykonanie: Wołowinę kroimy na 6 plastrów i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej jest położyć mięso między dwoma kawałkami folii spożywczej, wówczas nie poszarpiemy mięsa przy rozbijaniu. Boczek kroimy na cienkie plastry. Można też od razu kupić pokrojony. Ogórki kroimy na pół. Czosnek

Marder&Marder Manufacture
Bitki wołowe 101

właśnie, bo pewnie nie wiecie, że to było popisowe danie mojej mamy. Myślę, że już o tym wspominałam niejednokrotnie, ale powtórzę to raz jeszcze: moja mama robiła najlepsze bitki wołowe z grzybami, jakie kiedykolwiek jadłam. Moje z grzybami niestety nie były, ale nie szkodzi. I tak wyszły przepyszne. Tak, rodzaj mięsa na pewno ma znaczenia, nie podlega to żadnej(...)więc na pewno sporo popsuliśmy. No trudno, taki czas. Przed nami weekend, więc idealny moment na większe kombinacje w kuchni. Jeżeli macie czas i trochę pokaźniejszy budżet, polecam bitki wołowe. Dawno nie jadłam nic tak dobrego. Składniki: 600 g wołowiny (ja użyłam udźca) 1 duża cebula 2 ząbki czosnki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziarna

Kardamonovy
Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff 221

chłodne dni, a razem z nimi w zrósł mój apetyt na sycące dania. Najlepiej jakby były jeszcze pyszne i szybkie w przygotowaniu Przedstawiam więc pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zamiast klasycznej wołowiny, która trzeba długo dusić użyłam tutaj steka wołowego (rostbef), który pokrojony w mniejsze kawałki wystarczy jedynie obsmażyć i jest boski. Natomiast(...)zamiast pieczarek dodałam boczniaki, których nigdy u mnie za wiele i które uwielbiam. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Strogonow wołowy z boczniakami (4 porcje) Składniki: 700 g steka wołowego, pokrojonego w paski lub grubszą kostkę 1 łyżka oleju roślinnego 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez

karmelowy
Rosół wołowo-drobiowy z chili 317

warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; – wołowy – pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka(...)piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu

Zasmakuj Kuchni
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 178

Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta. Oczywiście to, co ja zrobiłem z wołowiną nie śmiałbym porównać do wersji gulaszu wołowego wypuszczonego z rąk zaprawionej w bojach ekipy z krakowskiego Zazie

Right Behind The Kitchen
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 294

wbić żółtko i podać obok dodatki. Po pierwsze – to pewny sposób na tatara, po drugie – szybszy niż samodzielne siekanie wołowiny, po trzecie – tańszy. Gdybym musiała zapłacić za 400g polędwicy wołowej, rachunek za samo mięso opiewałby na kwotę około 40zł, a z innego mięsa tatara wołowego robionego w domu od A do Z nie potrafię sobie wyobrazić.   Tatar z Beef(...)Mastera zawiera mięso wołowe (89% mięsa wołowego, według strony producenta jest to mięso z udźca), wodę, sól, błonnik cytrusowy (dodawany zamiast żelatyny ze względu na zawartość pektyn pozwala utrzymać mielonemu mięsu kształt), olej rzepakowy, aromaty (nie są wyszczególnione, ale na pewno jest pieprz), maltodekstryna (złożony węglowodan odpowiadający za zachowanie konsystencji mięsa), stabilizator: cytrynian trisodowy (jest czynnikiem antykoagulacyjnym przy produkcji

Karo in the Kitchen
Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym , pyszna domowa wędlina 162

Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym, pyszna domowa wędlina Domowe wędliny to temat który ciągle powraca na moim blogu . Wołowa karkówka to nowość w mojej kuchni , do tej pory trzymałam się raczej wieprzowiny , cóż czas na zmiany . Wędlina okazała się niebiańsko smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej powrócę . Powracając do tematu , powracających wędlin domowych , chcę(...)pewno będzie o 100 % lepsze i smaczniejsze niż sklepowe gotowce To jest proste , naprawdę , trzeba tylko odważnej próby ..dalej już robi się samo Składniki : 1,5 kg karkówki wołowej, jak najchudszej 6-7 liści laurowych 1 łyżka mielonego pieprzu 1 kg soli 1 kg cukru dodatkowo : siatka wędliniarska lub pończocha ( taka zwykła , najtańsza ) Karkówkę wołową obcinamy z wszelkich odstających

Ogrodnik w podróży
Chinkali gruzińskie z mięsem. 128

konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej, ale były to bardzo znikome różnice i wynikały z rodzaju użytego mięsa, czy np. pół na pół wieprzowo- wołowe czy samo wołowe, czy też z dodatkiem jagnięciny.  Cechą charakterystyczną dla chinkali jest fakt, że są one wypełnione nie tylko farszem mięsnym ale również bulionem. Jedliśmy też(...)składniki umieść w misie i zagnieć ciasto, ciasto powinno być miękkie, elastyczne i gładkie. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. FARSZ DO CHINKALI: - 800 g mięsa wieprzowo -wołowego - 3-4 ząbki czosnku - 3/4 białej czosnkowej lub słodkiej cebuli - pęczek kolendry - świeże chili lub suszone - sól - przyprawy do mięsa u mnie cząber i sól ziołowa - około

SMYKWKUCHNI
Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym 107

sosu sojowego, brązowego cukru i chilli. Do tego ryż jaśminowy i ziarna sezamu i mamy danie jak z najlepszej chińskiej restauracji a wysiłku niewiele. Do przygotowania dania użyłam łaty wołowej, czyli kawałka wołowiny, które nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu. Ale po okrojeniu z tłuszczu i żylastych kawałków i pokrojeniu w baardzo cienkie plasterki ( najlepiej po uprzednim zamrożeniu) będzie idealna(...)tego dania. Nie ma co przepłacać za polędwice jak ze znacznie tańszej łaty można wyczarować takie cudo. Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym ½ kg chudej łaty wołowej 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 brokuł 1 szklanka wywaru ( najlepiej wołowego ale może też być warzywny) SOS 1/3 szklanki sosu sojowego, 4 łyżki cukru  brązowego  2 łyżki mąki

Smaczny zeszyt
Duszona wołowina 159

poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem. Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty rozbratel wołowy. Przygotowując duszoną wołowinę

Kuchcik gotuje
Ossobuco wołowe 81

Gicz wołowa to jeden z moich popisowych numerów. Wyjątkowo lubię to mięso, gdyż jako mięso czerwone jest bogate w żelazo hemowe z dodatkiem kolagenu. Niesamowicie pachnie, a upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia(...)godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek wg uznania Sól/pieprz wg uznania (najlepiej świeżo zmielone) 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (należy zwrócić uwagę, alby kupić tę niezawierającą cukru) Łyżka masła klarowanego Nieduża szklanka czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie: Gicz nacieramy

Kate's Kitchen
Mielony rumsztyk wołowy z cebulką 351

Mielony rumsztyk wołowy z cebulką Rumsztyk wołowy jest pyszną potrawą , jeśli tylko umiejętnie obejdziemy się z mieloną wołowiną . Chłopcy byli co do niego sceptyczni ,gdyż pierwsze moje podejście nie było udane . Tym razem sobie poradziłam z tematem do tego stopnia ,że nawet młodszy nie marudził tylko wcinał rumsztyk z zachwytem Przepis sprawdzony i na pewno jeszcze nie raz niego skorzystam(...)około 10 minut . Po wyjęciu , przy naciśnięciu palcem powinny być sprężyste nie twarde . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Polecam podać z czerwoną , duszoną kapustą . Smacznego Artykuł Mielony rumsztyk wołowy z cebulką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 344

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury(...)schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami i tajnikami poniższego przepisu i zachować go w zakładkach komputera. Schabowy „Po amerykańsku” Składniki (na 4 osoby

Jem więc Jestem
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 96

mięsa z końcówką do nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy:   1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony, sól.   Zabieramy się do pracy(...)gotujemy wszystkiego mięsa jednocześnie. Najpierw wkładamy do wody golonkę dodając liście laurowe, ziele i jałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania  Chodzi o to, aby rosołu było jak najmniej. Zawsze możemy dolać gotującej wody, jak za dużo się jej wygotuje

Leśny Zakątek