schab w 10 - 2000 przepisów (strona:56/134)

Schab duszony w kapuście kiszonej 268

Składniki: 9 plastrów schabu, 1 cebula,  480g kapusty kiszonej, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka tymianku, 6 ziarenek ziela angielskiego, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągnąć z patelni. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć

W kuchni u Moniki
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 162

Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół puszki pomidorów krojonych 300 ml bulionu łyżka mąki kukurydzianej papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól Puree: 5 sporych ziemniaków 2 łyżki masła 150 g sera żółtego 1/4 szklanki mleka sól Przygotowanie Przygotowujemy gulasz(...)schab kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej

e-PrzepisyKulinarne
Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 344

waga całości to jakieś 450g. Ile mięsa przypada na jednego kotleta? No właśnie. Łatwo policzyć, że zdecydowanie za mało. Kupcie mięso u rzeźnika – na pewno będzie świeże. Dodatkowo – schab z kością zawsze jest sporo tańszy. I uwierzcie mi, że jest jednocześnie o wiele smaczniejszy. Wybierajcie mięso zdecydowanie ciemniejsze niż jaśniejsze w barwie. Poproście o kotlety wysokości dwóch, dwóch i pół(...)centymetra, z kostką, żeby przekonać się jak schab potrafi cudownie smakować.   Kotlety osuszamy na papierowych ręcznikach i pozbywamy się z nich małych odłamków kości i ich elementów ruchomych – sprawdźcie kotlety z każdej strony, dokładnie, zawsze coś się znajdzie . Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa. I teraz uwaga – tłuczenie zaczynamy od mięsa zaraz przy kości, trzymając za nią kotleta na desce

Karo in the Kitchen
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą 207

Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie! SKŁADNIKI:   6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone   4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy

Kto ugości moich gości?
Dyniowe roladki schabowe w pomidorach 224

Zrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad :) 4 plastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni ugotować(...)sosu przełożyć obsmażone roladki i chwilę razem dusić. Podawać np z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: dynia , pomidory , schab

https:KKuchniaMniam
Pieczony schab w morelowej glazurze z jabłkiem i tymiankiem 567

Genialny przepis na schab! Morelowa glazura, aromatyczny tymianek i kwaskowe jabłka świetnie komponują się z pieczonym mięsem. Danie świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, bo przygotowanie go zajmuje kilkanaście minut, a potem wszystko robi się samo :) Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam, a przede wszystkim skróciłam czas pieczenia. Po 1h i 15 min mięso jest dobrze upieczone i soczyste(...)Pycha! SKŁADNIKI (ok 10 porcji) 1,5 kg schabu środkowego 1 jabłko 1  czerwona cebula (użyłam zwykłej) 1 łyżeczka suszonego majeranku kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki dżemu morelowego pieprz cayenne sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry, ale nie docinamy go do końca - tak, aby mięso wciąż od spodu tworzyło jeden kawałek. Nadkrojone mięso nacieramy

DefinicjaSmaku
Kotlety schabowe duszone z cebulą 140

Kotlety schabowe duszone z cebulą są bardzo aromatycznym daniem. Bez wątpienia jest to danie dla miłośników podsmażanej cebuli. Ja nie umiem się im oprzeć.  Składniki: 1 kg schabu sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia kotletów 6 średnich cebul ( ja użyłam cebulę białą i czerwoną) olej Wykonanie: Schab kroimy na kotleciki i rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety są duże

Smak mojego domu
Roladki schabowe w sosie grzybowym. 210

Składniki: ( na 4 roladki) 4 plastry schabu, 4 małe kawałki sera żółtego, ogórek kiszony, 2xcebula, kawałek kiełbasy, jajko, mąka, sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku

W kuchni u Moniki
Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym. 230

Składniki: 8 plastrów schabu, 1 cebula, 125g boczku lub bekonu, 1 papryka konserwowa,  1l bulionu, 350g pieczarek, łyżka masła, musztarda, sól, pieprz, garść posiekanego koperku, olej, 140g serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików. dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba: mąka i zimna woda, do zawiesiny. Przygotowanie: Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić(...)paski. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.  Gdy mięso

W kuchni u Moniki
Schab w sosie pieczarkowym 195

Składniki: 8 plastrów schabu, 300g pieczarek, 0,8l bulionu, 2 cebule, sól, pieprz, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Plastry schabu posolić i popieprzyć (mięsa nie rozbijać), obtoczyć w mące. Podsmażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Przełożyć do głębszej patelni lub garnka i zalać bulionem. Przykryć pokrywką i pozostawić na średnim ogniu. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w półksiężyce. Podsmażyć

W kuchni u Moniki
Schab w sosie musztardowo koperkowym 211

Składniki: 8 plastrów schabu, 0,8l wody, 2 łyżki musztardy sarepskiej, mąka pszenna, 2 łyżeczki posiekanego koperku, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Plastrów schabu nie rozbijać, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i mięso z obydwu stron podsmażyć do zarumienienia. Następnie mięso przełożyć do głębszej patelni i zalać wodą. Przykryć pokrywką i dusić ok.,30min. na niewielkim

W kuchni u Moniki
Schabowe po królewsku 212

Składniki: 4 plastry schabu, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, 3 średnie pomidory, 250g pieczarek, 1 cebula, 145g startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Schab rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z pokrojoną w paski cebulą - z niewielką ilością

W kuchni u Moniki
Schab po meksykańsku 182

Składniki: 5 plastrów schabu, przyprawa meksykańska, puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół słoika papryki konserwowej, puszka czerwonej fasoli, 5 dużych ogórków konserwowych, 2 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy, puszka ananasa, 1 duża cebula, 0,5 l. bulionu warzywnego, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy obficie przyprawą meksykańską. Krótko przesmażamy na patelni

Pobite gary Barbary
Schab maczany w śmietanie 145

Składniki: * 6 plastrów schabu * kwaśna śmietana (330g) * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka tartej bułki * 15 dag żółtego sera * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Schab cienko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Ser ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Mieszamy z tartą bułką. Mięso maczamy w śmietanie, następnie panierujemy w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim

Pobite gary Barbary
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 183

ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska(...)smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy w roladki. Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia. W  wysokiej patelni

Wanilia i Kardamon