pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab(...)chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany żurawinąkliknij: akcja: mięsna rolada
Bon Appetit Małgorzatyobsmażana z dodatkiem białego wina.Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula(...)wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem mielonym.Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej
Kraina Miodem Płynącacodziennie w koncu gosci on na naszych stolach.A nie da sie niestety z diety calkowicie wyeliminowac tluszczu,a nawet sie nie powinno,poniewaz stymuluje on wiekszosc procesow zyciowych.Porcja schabu dostarczy nam nie tylko porcje pierwszorzednego bialka,a poza tym te okolo 2000 kcal to dzienna dawka "paliwa",ktore powinnismy dostarczyc naszemu organizmowi.Raczej zrezygnujmy w tym dniu z kalorycznego deseru(...)plasterkiem cytryny.Uwazam,ze polska wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku.Jak zrobic dobrego schaboszczaka?Skladniki na 4 porcje:60 dkg schabu srodkowego1 jajkobulka tartasol,pieprzcytrynaWykonanie:Kawalek schabu pociac na okolo 2 cm kawalki.Pod folia spozywcza rozbic kawalki miesa dokladnie i z wyczuciem z obu stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy obtoczyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obtoczeniakmin rzymskipapryka wędzona słodka Skworcupomidory mielone Skworcu Ryż:200 g ryżu basmati Skworcu1 i 3/4 szklanki wody1 łyżka oleju z awokado Greencado1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiemsólWykonanie:Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam(...)ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut. W czasie, w którym ryż dochodził w piekarniku, ja wróciłam do schabu z warzywami. Odkryłam woka, doprawiłam kminem rzymskim roztartym w moździerzu, mielonymi pomidorami, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem oraz malutką torebką mieszanki warzyw, która była dołączona do mieszanki Iglotex
Blondynka GotujePork chop marinade Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania(...)Składniki: 5 szt. filet ze schabu olej do smażenia sól Marynata: 2 jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić i włożyć
Kulinarny karnet ChristopheraFlamenquines Składniki. 6 szt. filet ze schabu 6 szt. szynka serrano 10 dag ser żółty 200 ml białe wino sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około 5 dag, każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki
Kulinarny karnet Christopherapokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory ) 60-70 dag schabu bez kości 2 cebule 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki bazylii pieprz sól oliwa lub smalec ok. 2 szklanki bulionu, lub woda(...)kostką rosołową 1.W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Schab kroimy na podłużne cienkie paski, obsmażamy na złoty kolor, delikatnie solimy, zalewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości.2. Na dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu, a na patelnie trafiają pokrojone w cienkie paseczki grzyby. Uzupełniamy tłuszcz tak, aby grzyby
Apetyczna babeczkaPyszne a'la roladki z masłem czosnkowym... pieczone w piekarniku... Składniki:500 g schabu, 2 łyżki oleju,czosnek granulowany,pieprz, sól, tymianek, kolendra,3 łyżki masła.Przygotowanie: Schab myjemy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Każdy plasterek smarujemy olejem i posypujemy mieszanką przypraw z obu stron. Na środku kładziemy kawałek masła i posypujemy czosnkiem granulowanym. Kawałki schabu zawijamy
Aga w kuchniSkładniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy(...)nożem kopytka o długości ok. 3cm. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową. Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby
Aga w kuchnijedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :) Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje. Składniki na 4-5 porcji: 3 łyżki oleju rzepakowego Opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 800 g schabu sól, pieprz 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro lubicie) ½ łyżeczki suszonej bazylii Opakowanie serka mascarpone (250g) Przygotowanie: Na patelni(...)rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem. Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu
Fabryka pomysłówkulinarnych ? Wszystko już wyjedzone z lodówek i zamrażarek ? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonki, schabie ze słoika, schabie karkowym z pończochy, schabie pieczonym w przyprawach, podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków
Kulinarne przygody Gatityśnieżnej aurze doskonale smakuje na rozgrzewkę po przyjściu do domu. A drugi to taki, że robi się ją dosłownie w 20 minut. Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki:250 g schabu wieprzowego1,5 litra bulionu6 pieczarek1 marchewka2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa1 mała cebula1,5 łyżki smalcu2 cm kawałek świeżego imbiru5 łyżek ciemnego sosu sojowego3 płaskie(...)łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek octu1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1/2 łyżeczka chili w proszku1 jajkoWykonanie:Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania.Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody Gatityziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas
Kulinarne przygody GatityPomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchniWypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny.Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :)Składniki: 80 dag szynki
Proste Potrawyzafascynowany kuchnią Marokańską i Arabską. Mam nadzieję, że nie długo przygotuje dla mnie oryginalną potrawę, pochodzącą rodem z Maroka. Ja niestety dzisiaj zrobiłam "Tagin" po Polsku, używając schabu. Można zadać pytanie "dlaczego po Polsku..." skoro służy do przygotowywania mięs w różnych postaciach, więc odpowiadam, w kuchni Marokańskiej jak i Arabskiej nie używa się mięsa pochodzącego(...)świni. Wszystkie inne mięsiwa, jak najbardziej tak. A, że ja nie mogłam się doczekać efektów które czyni ten o to garnek, użyłam schabu ponieważ tylko to miałam dzisiaj w lodówce. Każdy rodowity mieszkaniec Maroka powiedziałby, że pogwałciłam wszystkie główne zasady tej kuchni. Ale ciekawość była silniejsza ode mnie, więc proszę o wybaczenie... :) Tagin Tagin po Polsku
Zainspiruj się kuchnią