schab w 10 - 2000 przepisów (strona:50/134)

"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 143

wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie!   Grillowany schab z grzankami i wędzonym żółtym serem Składniki -schab -bagietka -mix sałat -wędzony ser żółty -vinaigrette classico Monini- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny -sól himalajska różowa -szfran-opcjonalnie(...)zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić i lekko posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto z boczniakami - wersja fusion 158

boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia 1/4 szklanki mleka bulion/wywar Bulion:  Schab(...)boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory i zalewamy całość bulionem, by przykryć wszystkie składniki. Na "wolnym ogniu", pod przykryciem zostawiamy nasze risotto z 10 minut. Później odkrywamy, by zredukować

Karczma Honorietty
Klasyka na trzy sposoby: Kotlet schabowy. Klasyczny, ziołowy, owsiany. 169

zaproponować trzy wersje panierowanego schabowego :) A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem - każdy(...)mące, jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila! 2. ZIOŁOWY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - sól czosnkowa - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą

Życie zamknięte w smaku
Danie jednogarnkowe: duszony schab z pieczarkami w pomidorach i makaronie (szczególnie polecam dla zapracowanych) 86

przygotowania można wykorzystać również wysoką patelnię. Szczególnie polecam to danie osobom, które cierpią na chroniczny brak czasu  - robi się je naprawdę bardzo szybko. Składniki: 300 gram schabu 5 dużych pieczarek ½ cebuli Pomidory krojone z puszki Sól Pieprz Czosnek Vegeta olej Natka pietruszki Makaron woda Tarty ser Wykonanie: Schab kroimy w paseczki i przyprawiamy vegetą. Pieczarki i cebule kroimy(...)plasterki.  Do naczynia ( patelni ) wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy schab i podsmażamy chwilę. Dodajemy kolejno pieczarki i cebulę, również podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Dusimy parę minut pod przykryciem. Po tym czasie wlewamy ok 500 ml wody, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Do gotującej się potrawy dodajemy ok. 2 szklanek makaronu ( rodzaj

Smaki Ewy
Rolada schabowa ze szpinakiem 124

nigdy się nie wypieram, lubię robić z nim wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie dobre… Polecam. Składniki: 1 ½  kilograma schabu 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki fety 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę drobno siekamy, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)doprowadzamy na patelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½  godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później

Smaki Ewy
Schabowy w bramborach 188

naszym domu ugruntował się jako nr 1 w pozycjach obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli bramorów podczas smażenia . Trudne,ale wykonalne , a efekt wart każdej walki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Składniki dla 3 osób : 3 grube na około 3 cm, plastry schabu 5 średnich ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach

Ogrodnik w podróży
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 193

smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki. Składniki na danie dla 2 osób: 400 g schabu 300 g fasolki szparagowej 100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem) 3 szalotki 4 ząbki czosnku 100 ml sosu hoisin 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina(...)ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki i słodkiego wina) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka chili sól, biały pieprz olej do smażenia Schab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, biały pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 20 minut. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej

Trzeci talerz
Schab nadziewany papryką z szynkowara 107

Schab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara      Składniki: - 800g schabu - 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól) - 50g żelatyny spożywczej - surowa czerwona papryka Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam

Kuchnia co dnia
Schab w sosie camembert - przepis 199

czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku.  Schab w sosie camembert Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe 2 łyżki masła lub oliwy 75 ml wody 200 śmietanki 30% 3 łyżeczki musztardy 2 serki camembert tymianek, sól(...)pieprz Schab w sosie camembert - składniki Wykonanie: Kotlety rozbijamy następnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na nim kotlety aż nabiorą rumianego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na ta samą patelnię wlewamy wodę. Lekko oskrobujemy to co przywarło po smażeniu kotletów, po czym dodajemy śmietankę musztardę i łyżeczkę tymianku. Chwilę mieszamy do połączenia składników

Pyza i Surówka
pieczony schab 141

Składniki: Kilka plasterków schabu Przyprawa do mięsa wieprzowego Przyprawa Kamis- grill ziołowy Ząbek czosnku Sól i pieprz Folia aluminiowa so pieczenia Przygotowanie: Schab myjemy, nacieramy czosnkiem i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na pół godziny. Następnie owijamy każdy kawałek schabu w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 50 minut w 180 C. (wszystko zależy od piekarnika) Można podawać z ulubionymi

The Sweet Damsel
Schab pieczony 192

Przepis na zalewę otrzymałam od mojej mamy, piekła go w ten sposób od kiedy pamiętam J Ale… troszkę zmodyfikowałam jej przepis, ponieważ postanowiłam natrzeć schab przed pieczeniem musztardą z czosnkiem. Schab wyszedł pyszny! Idealny na kanapki  J Składniki: schab (mój miał troszkę ponad kilogram) Zalewa: 15 szklanek wody 11 płaskich łyżek soli 3 łyżeczki cukru 4 liście laurowe

The Sweet Damsel
Szybkie szaszłyki 168

racji tego, że dopadł mnie straszny głód i jeszcze większy  leń, postanowiłam zrobić coś, co nie będzie wymagać zbyt wiele czasu. Miałam kawałek schabu i pierś z kurczaka, postanowiłam więc zrobić szaszłyki... ;) Składniki: 4 plasterki schabu 1 pierś z kurczaka 1 cebula przyprawy (Wy możecie użyć również innych ulubionych warzyw np. paprykę lub  pieczarki :) Przygotowanie: Schab oraz pierś

The Sweet Damsel
Schab a'la łososiowy 120

Schab a'la łososiowy Na moim stole, coraz częściej gości dojrzewająca polędwica. co niektórzy w moim domu nazywają ją żywą polędwicą. Jeśli ktoś jest amatorem szynki szwarcwaldzkiej to wie o czym piszę:) Prosty sposób, na przygotowanie smacznej, nietypowej, domowej wędliny. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: około 1.5 kg schabu wieprzowego 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 1 główka czosnku(...)opcjonalnie czosnek granulowany ulubione przyprawy: w moim przypadku słodka papryka, majeranek, pieprz, odrobina ostrej papryki Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, usunąć błony. Umieścić w naczyniu (u mnie wąska keksówka) i obsypać dokładnie cukrem, wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wylać powstały sok, mięso umyć, osuszyć i obsypać dokładnie solą. Wstawić ponownie do lodówki

na moim stole...
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 153

Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry

VioletoweKucharzenie
Roladki schabowe z buraczkiem i chrzanem 236

obiadek zamiast tradycyjnego schabowego. Roladki nadziane są startym buraczkiem i chrzanem. Ciekawie się prezentują bo jak to przy buraczkach wszystko zabarwione i są naprawdę pyszne. składniki: 6 plastrów schabu 2 średnie ugotowane lub upieczone czerwone buraczki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Buraczki zetrzeć na tarce(...)puree. Do startych buraczków dodać chrzan i dokładnie wymieszać, ilość chrzanu wedle uznania zależy jak lubimy ostre. Schab rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie buraczkowo-chrzanowym puree posmarować przygotowane plastry schabu. Potem mięsko zwinąć w roladkę, można spiąć wykałaczką aby nie rozwijało się przy smażeniu. Następnie roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty

Monia miesza i gotuje