paszteciki - 1426 przepisów (strona:28/96)

Paszteciki z wędzonym boczkiem i zielonym groszkiem 138

Składniki: 300 g wędzonego boczku 3 cebule 350 g mrożonego groszku 2 ząbki czosnku Ciasto na paszteciki   Tutaj Przygotowanie: Groszek zalać bulionem lub wodą i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną też w kostkę cebulę, a na końcu ugotowany odcedzony groszek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Farsz lekko zmiksowany układać na prostokąciki(...)ciasta                                        Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem.              Piec w 170 st C przez ok 15 min.. Smacznego

Gaździnka warzy
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 665

Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim. SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt - 350 g letniego mleka - 60 g roztopionego masła - pół łyżki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 duże jajka(...)mocze najlepiej jest to zrobić wieczorem i pozostawić tak na noc - tak gotowe grzyby najlepiej jeszcze przed podaniem pociąć je na mniejsze kawałeczki będzie łatwiej je konsumować w paszteciku dodaję do kapusty i dusze do miękkości  - gdy kapusta jest już gotowa odsączam ją i jeżeli tego wymaga tnę na mniejsze kawałeczki i tak gotową układam na cieście  - moja

Basia w kuchni
pâté z galaretką z jabłek 160

Wiecie, że lubimy wszelaką wątróbkę. Bardzo często przygotowuję z wątróbek drobiowych pâté na różne sposoby. Co to jest pâté? To bardzo popularne we Francji smarowidło, tzw. szybki pasztecik drobiowy, a przepis jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Pâté w odróżnieniu od polskiego pasztetu przyrządza się na jednej patelni z dużą ilością masła, oraz brandy. Pokazywałam przepisy na pâté(...)galaretka jabłkowa zacznie tężeć polewamy nią powierzchnię pâté. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam grzanki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego. Pâté z galaretką ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek było wyborne. The post pâté z galaretką z jabłek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 642

uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA(...)kroimy ostrym nożem, co 2-3 cm. Otrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem blaszce i możemy je lekko spłaszczyć łopatką. 9. PIECZENIE (12-15 min): do nagrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy je w 200 C, najlepiej na termooobiegu, ok 12-15 min. Po 12 min warto sprawdzić ich stan zarumienienia, są gotowe jeśli posiadają złoto-brązowy kolor. 10. PODANIE

Nerds Kitchen
Świąteczne przeboje kulinarne! Najlepsze przepisy! 43

jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…!   Paszteciki w cieście piwnym Przepis tutaj (KLIK) Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami

Blog z Apetytem
Kapusta z grzybami 31

powinna. Wracając jednak do dzisiejszego przepisu. Kapusta z grzybami jest świetna nie tylko jako dodatek do obiadu/kolacji wigilijnej. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów, krokietów, pasztecików, makaronu. Jeżeli jednak potraktujecie ją jako farsz, polecam drobniej posiekać grzyby (i w sumie kapustę także). Ja specjalnie za bardzo ich nie szatkowałam, chciałam żeby były widoczne na zdjęciu. Jutro prawdopodobnie kapusta(...)wyląduje jednak jako farsz, wtedy powybieram te większe grzyby i drobniej je posiekam. Miotam się między grzybami a pasztecikami. Jak dobrze pójdzie za parę dni zobaczycie w czym finalnie wylądowała kapusta. Jeżeli chodzi o rodzaj tłuszczu jakiego użyłam, postanowiłam na masło. Najczęściej cebulę smażę na oleju, ale posmak masła w potrawach robionych z kiszonej kapusty robi dobry klimat. Wyjątkowo

Kardamonovy
Jak ugotować perfekcyjny barszcz czerwony 25

głęboki czerwony kolor i wyrazisty smak. Barszcz czerwony zaczął zyskiwać na popularności w kuchni polskiej od XVII wieku, stając się symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podawany z uszkami lub pasztecikami, stał się nieodłącznym elementem polskiej Wigilii. Z czasem barszcz czerwony rozprzestrzenił się również na Ukrainę, Białoruś i Litwę, gdzie każdy region wprowadził do niego własne modyfikacje. Dzisiaj barszcz czerwony jest(...)ugotowaniu barszczu, wyjmij cebulę, czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przecedź barszcz przez gęste sito, aby pozbyć się resztek warzyw. 5. Barszcz czerwony najlepiej smakuje podany z uszkami lub pasztecikami. Można go również podawać z dodatkiem śmietany, choć jest to już wersja mniej tradycyjna.   Jakie uszka wybrać? Wybór uszek do barszczu czerwonego jest istotnym elementem komponowania tego tradycyjnego polskiego

Gotowanie...to proste !
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne: 14 niezbędnych dań na Twoim stole 33

tradycyjne dania? Choć tradycyjne potrawy wigilijne mają swoją niezastąpioną wartość, warto pomyśleć o urozmaiceniu wigilijnego menu. Na stole mogą znaleźć się także inne dania, takie jak sałatki, rolady czy paszteciki. Wprowadzenie nowych smaków sprawi, że kolacja wigilijna będzie jeszcze bardziej wyjątkowa. Wigilijne przekąski: inspiracje na smaczne przystawki Aby zaspokoić apetyt domowników przed rozpoczęciem uczty wigilijnej, warto przygotować różnorodne przekąski(...)stole mogą pojawić się takie przystawki jak tarty, paszteciki z farszem grzybowym czy warzywnym, sałatki z buraków czy śledzie pod pierzynką. Podsumowanie: kluczem do udanej wigilii jest różnorodność Tradycyjne potrawy wigilijne mają nie tylko wartość smakową, ale także kulturową. Dlatego warto zadbać o to, by na wigilijnym stole znalazło się wiele różnorodnych dań. Pamiętajmy również o tym, że ważne jest

sierotka maRysia w kuchni
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 25

Lekki pasztecik z galaretką idealnie wkomponuje się w menu Sylwestrowo-Noworoczne. Składniki: – 60 dkg wątróbki drobiowej – 2 szalotki – 2 ząbki czosnku – 2 gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego – 100 ml winiaku lub brandy – 1/3 szklanki czerwonego wina – 100 g masła – 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa – 4 łyżki jabłek prażonych(...)wątróbkę i wstawić ponownie do lodówki. – Podawać pokrojony w trójkąciki. Przepis pochodzi w warsztatów Akademii Makro – Pasztety. Na warsztatach z Drobiu w Akademii Makro robiliśmy ten sam pasztecik ale z żółtą galaretką – zamiast czerwonego wina używa się soku jabłkowego

To co kocham
Przepis na pasztet drobiowy 41

drobiowy      Prosty przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i ziołami. Kremowy i delikatny pasztet drobiowy  doskonały na kanapki, jako farsz do pierogów albo pasztecików.  Podany ze świeżym pieczywem z musztardą, sosem tatarskim lub chrzanem smakuje fantastycznie. łatwe przygotowanie : przy odrobinie przygotowania i pewnej organizacji bez trudu wyczarujesz ten pyszny pieczony pasztet z kurczaka(...)formy; zimny pasztet wyjąć z formy. Domowy pasztet z kurczaka podajemy jako przystawka z sosem majonezowym, tatarskim, musztardą lub tartym chrzanem. Można go również wykorzystać jako farsz do pierogów, pasztecików, kartaczy albo pyz ziemniaczanych.  Pasztet z kury bardzo dobrze się przechowuje. W zamkniętym pojemniku, w lodówce możemy go przechowywać nawet do 10 dni. Pasztet świetnie nadaje się do mrożenia

Moja Książka Kucharska
Bigosiki – jak paszteciki, ale z bigosem w środku. Świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru bigosu. PRZEPIS 64

Nadeszła najwyższa pora, aby wykorzystać zamrożony bigos z Bożego Narodzenia. Przypomnieliśmy sobie o fajnym pomyśle na przyrządzenie pasztecików, ale właśnie z bigosem w środku, czyli bigosików! Są naprawdę pyszne. Przepis na bigosiki Składniki: pół szklanki lekko ciepłej wody, 10 g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej , płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko, około(...)rulon, po czym pokrój na około 5 cm kawałki. Bigosiki wyłóż na blaszkę, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w temp. 200 stopni. Artykuł Bigosiki – jak paszteciki, ale z bigosem w środku. Świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru bigosu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Ciasto półfrancuskie 54

Ciasto półfrancuskie to idealna baza pod najpyszniejsze rogale oraz paszteciki. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto do regali Marcinkowskich i nie tylko.  - bardzo dokładny przepis - porcja na 26 dużych rogali lub pasztecików - w opisie również wersja na ciasto półfrancuskie na słono

AniaGotuje.pl
Pierogi z kapustą i grzybami – sprawdzony przepis 47

Gotujemy je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące. Pierogi z kapustą i grzybami – sprawdzony przepis   Zobacz inne przepisy na dania z farszem z grzybów: Paszteciki z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Kruche paszteciki z pieczarkami – pyszna przekąska do barszczu Krokiety z pieczarkami i serem żółtym Czebureki z pieczarkami     Artykuł Pierogi

e-PrzepisyKulinarne
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 41

Szybkie francuskie paszteciki z kapustą i grzybami, możecie zrobić na święta jak i po z reszty bigosu, który Wam zalega w lodówce. Super pomysł na przekąskę Sylwestrową. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kulebiak 70

Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach(...)wodzie. Przed rozłożeniem nadzienia na cieście drożdżowym, należy usunąć z niego liście laurowe oraz ziele angielskie. Lubisz dania z kapustą ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą. Kulebiak z kapustą The post Kulebiak appeared first on MeCooks Blog

MeCooks