Dostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni wyszły pyszne. Polecam szczerze. Przygotowanie ciasta – do garnuszka wsypać cukier, sól, drożdże. Zalać je 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić(...)każdym pasku nałożyć farsz i zawinąć. Białka lekko ubić widelcem i posmarować górę ciasta. Posypać sezamem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec do momentu aż paszteciki nabiorą złotego koloru. Piec 15-20 minut. Pokroić na mniejsze kawałki i gotowe. Zrobię je na pewno na Święta Bożego Narodzenia
Kuchnia PokoleńPolecam ten sprawdzony przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z tuńczykiem i serem . Robi się go raz dwa, wygląda super jest idealny na jakąś imprezę lub normalną przakaskę czy kolację.Paszteciki są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco. Paszteciki z tuńczykiem i serem SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego 160 g tuńczyka z puszki 50 g mozzarella 50 g żółtego
zielonacukinkaPasztety, paszteciki. Solo, nadziewane lub same będące pysznym nadzieniem są nieodłącznym „symbolem” nadchodzących Świąt. Ja osobiście uwielbiam klasyczny pasztet (najlepiej mojej mamy) z sosem tatarskim. Dla mnie to smakołyk nie do opisania Pasztecik na kruchym spodzie – szybki przepis Dziś za to mam dla Was bardzo szybki przepis z wykorzystaniem mięska z bulionu, na który przepis napisałam wczoraj. Wszak tyle(...)minut, 180 stopni, grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem. Po upieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i gotowe. Taki farsz mięsny możemy wykorzystać do przygotowania TAKICH pierożków. Artykuł Pasztecik na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Kate's Kitchen
Kate's KitchenWigilijne gwiazdki z pieczarkami Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula(...)foremek kształty gwiazdek. Na środku gwiazdki układamy porcję pieczarek, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi delikatnie sklejamy *** *** Gotowe gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy do momentu, aż gwiazdki mocno się zrumienią, około 20 minut *** *** Smacznego *** Polecam także
Blog z ApetytemZamarzyły mi się krucho-drożdżowe paszteciki. Ale że studia lubią być czasem złośliwe i obfitują w 3 kolokwia w jeden weekend, a wolnego w pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta. Składniki -opakowanie ciasta francuskiego -1 czerwona papryka -ok 160g hummusu (można wykonać samemu(...)Posypać lekko ulubionymi ziołami czy przyprawami. Pokroić na prostokąty (ok 7x10cm). Paprykę umyć, powycinać nasiona, pokroić w paseczki. Na każdy kawałek ciasta kłaść 1-2 paseczki papryki, zawijać. Gotowe paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziołami. Piec ok 15minut w 200 st. Smacznego
Zielona Kuchniapaszteciki Czas karnawału to czas imprez, a na żadnej z nich nie może zabraknąć lekkich przekąsek. Dziś właśnie propozycja na jedno z takich dań. składniki ciasto francuskie, można oczywiście użyć gotowego za sklepu, ale o wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego przepisu ) farsz pasztetowy na około(...)pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą rozgrzaną patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw
Miód i pieprzsłodkiego i słonego smaku. Długo nie mogłam się do niego przekonać ale od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką tej kulinarnej wariacji :) Przed Państwem przecudnej urody i smaku mięsne rollsy, tudzież paszteciki z indykiem i morelami! Są soczyste i pełne smaku, a francuskim akcentem jest tutaj francuskie ciasto, które dostaniemy w zdecydowanej większości sklepów. Pyszna, szybka i co najważniejsze łatwa przekąska(...)idoli - Donala Skehana i zmodyfikowałam go po swojemu. Polecam Wam o g r o m n i e, bo mnie już na samą myśl o nich ślinka cieknie! :D Paszteciki z indykiem i morelami w cieście francuskim Potrzebujesz: 450g mielonego mięsa z indyka 1 gałązka świeżego rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli macie ochotę na małe co nieco przed obiadem, albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze. Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem. Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu(...)śmietanę. Wymieszałam i odstawiłam. Krążki ciasta wyjęłam z piekarnika i napełniłam je pieczarkowym farszem. Przykryłam kapelusikami i gorące podałam na stół. Jeśli zrobicie takie paszteciki jako przystawkę albo na kolację, zrobicie swoim najbliższym frajdę. Sami też będzie zachwyceni. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysijest już samo w sobie i właściwie, czego by się do niego nie włożyło, to efekt końcowy jest smaczny. Zarówno w wersji na słono i na słodko. Zapraszamy na paszteciki z farszem z kaszy jaglanej i warzywami. Poprzednią odsłonę z ciastem francuskim znajdziecie tutaj . Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Przepis na ok 16 sztuk Potrzebujemy(...)Ciasto kroimy na prostokąty - każdy prostokąt delikatnie rozciągamy i nakładamy naszą masę. Brzegi dokładnie zlepiamy palcami oraz przygniatamy widelcem, żeby nie otworzyły się w czasie pieczenia. 5. Gotowe paszteciki kładziemy na blasze z odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-30 min. W połowie obracamy je na drugą stronę. Gdy wystygną zajadamy się nimi ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PolePyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy(...)usmażonego mięsa dodajemy ostre czarni z pomidora i mieszamy do połączenia. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na środku każdego z nich układamy porcję mięsa i zawijamy na paszteciki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia ciasta w dół (ciężar farszu dociśnie ciasto i nie otworzą się przy pieczeniu). Paszteciki pieczemy przez 12-15 minut
Gotowanie i blogowaniePaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć
Anioły w kuchnimasła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku(...)środku każego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem do dołu, wyrównać. Przekroić każdy na 5, 6 ,lub 7 części.Układać paszteciki na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -185 stopni około 20 - 25 minut. Studzić
w mojej kuchnipodać na śniadanie czy kolację. O ile panie zadowolą się owsianką czy jakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? :) Proponuje w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem. Takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas domowego maratonu filmowego, czy podczas wizyty gości. W naszym(...)domu dość często zajadamy się takimi pasztecikami, zmieniają się tylko nadzienia. Z szynką i serem to najprostszy i najszybszy wariant. Chcecie spróbować? Składniki na około 20 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej , 120 g masła , 1 jajko , grubo mielony pieprz , duża szczypta soli , 1 łyżeczka cukru , 20 g świeżych drożdży , 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany , ulubiona szynka - użyłam szynki parzonej Premium
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa
Oryginalny smakPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć
Anioły w kuchni