Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali. Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce(...)dłuższego brzegu. Zwinąć w rulonik i lekko spłaszczyć. Pociąć na kawałki o szerokości 5 cm . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odczekać 20 minut aż paszteciki urosną. Każdy posmarować delikatnie mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor. paszteciki z pieczarkami
O kuchni z uczuciemBardzo łatwe i szybkie do zrobienia a przy tym smaczne paszteciki z ciasta francuskiego. Doskonała przekąska imprezowa, dodatek do wigilijnego barszczu, takie na jeden kęs ;) Przepis jest tak naprawdę bardzo prosty, wystarczy tylko mieć pod ręką ciasto francuskie i pieczarki. Wystarczy chwila na ich przygotowanie. Składniki: * 500 g pieczarek * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 1 cebula * 1 jajko * odrobina oleju(...)podsmażenia pieczarek * sól i pieprz do smaku * czarnuszka lub siemię lniane do posypania pasztecików Wykonanie: Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania soku z pieczarek. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na 3 równe pasy wzdłuż krótszego boku. Na środku każdego paska poukładać pieczarki, brzegi założyć
Zrób to smaczniemożna przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie w bogatszej wersji ;-) Wtedy świetnie smakuje z paluszkami z kminkiem, pasztecikami z mięsem czy kapuśniaczkami. Składniki: duża garść suszonych grzybów - najlepsze borowiki 1,5 litra wody zakwas na żurek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz w wersji bogatszej - rosół lub wywar(...)wersji zamiast wody do grzybów dodajemy wywar na wędzonce lub rosół czy inny bulion. 3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem. 4. Podawać z gotowanymi ziemniakami
Kuchnia domowa AniDziś mam dla Was coś znanego, powszechnego i można by powiedzieć- oklepanego! Paszteciki, bo o nich mowa, ale w całkowicie świątecznym wydaniu. Oryginalny kształt bombki z ozdobną śnieżynką będzie nie tylko smakował, ale też zachwycał oczy całą Rodzinę i przybyłych do Waszego domu Gości. U mnie często jest problem z pozostałym z Wieczerzy Wigilijnej barszczem, więc wszelkie pierożki, paszteciki(...)Jedne gładkie, bez niczego, a w drugich wycinamy małą foremką jakiś wzór, u mnie śnieżynka. Kładziemy na środku odrobinę farszu i przykrywamy drugim krążkiem, ze wzorkiem. Dokładnie zlepiamy boki. Paszteciki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy wg uznania- sezamem lub kminkiem. Pieczemy w temp. 180⁰C do zrumienienia (15-20minut). Podajemy z barszczem
Kuchnia w czekoladzieBarszcz świąteczny z pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście barszczu(...)minut w wodzie, w której się moczyły. Do barszczu wykorzystamy z 3 grzybki i wywar z grzybów. Co zrobić z resztą ugotowanych grzybów? Wykorzystajcie je do farszu na pierogi, paszteciki itd. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane buraki pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Buraki
Słodkie okruszkiświątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis
Kuchnia PaulettesPyszne drożdżowe paszteciki ze znanym wszystkim pieczarkowym farszem. Swój domowy wypiek wzbogaciłam o wędzonego łososia, który idealnie pasował ze smakiem grzybów. Polecam jako ciepła przystawka na domowe imprezy. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła 20 g świeżych drożdży 1 jajko 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% Sól Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego(...)dokładnie mieszamy. Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy długi prostokąt. Na środku układamy pieczarki z łososiem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem dzielimy ciasto na mniejsze paszteciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pasztecik smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 170*C do momentu zarumienienia
VioletoweKucharzenieSerowe paszteciki w waflu powstały pewnego razu gdy nie miałam pomysłu na obiad. Miały być nawet ruskie pierogi ale nie bardzo miałam ochotę na przygodę z ciastem. I tak oto pod wpływem chwili, może troszkę dłuższej chwili, bo farsz jednak kilka dobrych minut zajmuje zajadaliśmy się wspaniałymi serowymi kęskami o smaku ruskich pierogów. Pan Ł. do póki nie spróbował twierdził(...)młody to na pewno nie będzie tego jadł, bo przecież to nie jest kotlecikiem z kurczaka, a nawet mielonego nie przypomina. Jakie było nasze zdziwienie gdy dwa całe paszteciki wsunął, bo to że Panu Ł. smakowały to chyba wiadomo;) Składniki: 1 kg ziemniaków 500 gram białego twarogu 1 cebula olej do usmażenia cebuli sól, pieprz 4 wafle tzw.andruty 2 jajka
Życie zaczyna się w kuchnipomyślcie, pojawiają się w Święta niespodziewani goście, więc przydałoby się przygotować coś na szybko np. do barszczu lub po prostu jako przekąska na szybko. Świetnie sprawdzą się wtedy paszteciki z pasztetem z żurawiną, lub innym który będziecie mieć w lodówce. Warto w takich chwilach mieć rolkę ciasta francuskiego. Kilka minut i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z marką Duda(...)Składniki /10-11 pasztecików/: 1 Czytaj dalej... Artykuł Świąteczne paszteciki z pasztetem z żurawiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukapusty, 1 cebula, 1 jabłko (np. szara reneta), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki bulionu, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, sos sojowy i cukier - do smaku. Ciasto na paszteciki: 3 żółtka, 100 g masła (bardzo miękkiego), 35 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 350 g mąki pszennej (np. tortowej), 3/4 łyżeczki soli, Na wierzch(...)żółtko + 1 łyżka mleka do posypania, np. sezam. W tym roku zachciało mi się nowego przepisu na paszteciki. Idealny dodatek do czerwonego barszczyku :) Ciesze się, że akurat ten przepis wpadł mi w ręce. Paszteciki są pyszne. Nazwałam je "wagonikowe" ponieważ piecze się jeden obok drugiego, w postaci podłużnych rolad, które kroi się dopiero po upieczeniu. Jeżeli upieczemy je wcześniej
Świat Domowej KuchniRześkie powietrze. Świąteczny nastrój. Pierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie(...)sobie przygotować nawet dzień wcześniej, wówczas paszteciki nie będą się wydawały takie pracochłonne a składniki farsz dobrze się przegryzą. Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a farsz zrobiłam po swojemu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego
My simple kitchenChrupiące paszteciki z ciasta francuskiego nadziane pieczarkami z cebulką, takie nieduże, na kilka kęsów. Idealne do barszczu czerwonego. I znacznie mniej pracochłonne niż ich siostry z ciasta drożdżowego, a w zabieganym przedświątecznym czasie to ogromny plus :) Składniki: ok. 350- 400 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko Cebulę i pieczarki(...)każdego z powstałych prostokątów (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie skleić je zamykając farsz w środku. Ostrym nożem przeciąć w poprzek ciasto na paszteciki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem sklejonym ciastem do dołu. Wierzch każdego pasztecika posmarować jajkiem (można posypać kminem lub sezamem) i piec w temperaturze 190 stopni C przez
Simply Foodpotraw wigilijnych, może być też nieco inne. Co region Polski, co dom, to inne zwyczaje, odmienne wigilijne potrawy i tradycje. Warto się nimi dzielić. Podrzucam Wam prosty przepis na paszteciki do barszczu, może się przyda na "wigilijkę" albo sylwestrową domówkę;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 2 łyżki mleka(...)jajko do posmarowania pasztecików sezam Farsz pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula sól pieprz kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: Farsz: Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na złoto. Zdejmujemy do miski. Teraz wrzucamy pokrojone w talarki pieczarki. Muszą się usmażyć na dużym ogniu. Łączymy w misce z cebulą, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Paszteciki
Smakowity Blog KulinarnyCześć Przeglądając najnowszy, bożonarodzeniowy numer FAKT Radzi na stronie 16 znalazłam ciekawy przepis na paszteciki z ciasta francuskiego. Przepis tak mnie zaciekawił, że postanowiłam go wypróbować. I chociaż pieczarki podczas duszenia mi ściemniały, to i tak paszteciki wyszły dość smaczne choć w ogóle nie przypominały żadnych pasztecików z grzybami jakie do tej pory jadłam. Ciasteczka z grzybami i suszonymi pomidorami
blog.moje-pasje.infoSzukacie może pomysłu na mięso z rosołu czy zupy? Ja z takiego mięsa najczęściej robię paszteciki, dla mnie idealne na codzienny obiad czy od święta do barszczyku. Nadają się także na zimno na piknik czy wycieczkę. To jest u mnie taki pewniak, który zawsze mam w zamrażalce i wiem, że moje dziecko z chęcią zje. Pychotka Składniki: Ciasto(...)się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na 4 części, tak samo i farsz. Z jednej części ciasta zrobić wałek, lekko rozwałkować i ułożyć pasek farszu. Zawinąć rulon i kroić na paszteciki. Białko roztrzepać, posmarować paszteciki i posypać makiem. Piec około 20min. w temp. 180 stopni C do zarumienienia ciasta. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam
Cukiernia Pychotki