paszteciki - 1426 przepisów (strona:25/96)

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami 134

Przepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę(...)przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku pasztecików. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia

e-PrzepisyKulinarne
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 126

połączenie jest bardzo smakowite. Dodatkowo wzbogacone soczewicą i kurczakiem - tego po prostu trzeba spróbować! Szybkie, ale niezwykle sycące danie jest idealne jako przekąska, ale i w wersji obiadowej. Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą  Składniki: / na 8 szt. 1 arkusz ciasta francuskiego   1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni(...)równych części. Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy łyżeczkę ketchupu. Następnie rozkładamy po równo pozostałe składniki na środku każdego kawałka ciasta. Tak przygotowane paszteciki zawijamy tworząc rulonik, którego brzegi również zaklejamy. Układamy je na blaszce i nacinamy z góry - tak przygotowane wyglądają jak malutkie chlebki ;) Paszteciki smarujemy żółtkiem i pieczemy w temp. 180 st. przez

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Paszteciki z tymiankowym kurczakiem 168

Lubię szybkie i pyszne przekąski a ta właśnie do takich należy. Mrożone ciasto francuskie to cudowny wynalazek pozwalający nam w kilka minut wyczarować pyszne ciasteczka, paszteciki i wyliczeń tych mogło by nie być końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie(...)smażymy  1-2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Z ciasta francuskiego wykrawamy spore kwadraty na środek wykładamy farsz sklejamy boki. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumieniania ok 25-30 minut. Smacznego!!!  dodatkowo zdjęcia mojego włochatego maleństwa - urósł prawda

sierotka maRysia w kuchni
Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego 184

wykorzystać. Z warzyw zrobiłam oczywiście sałatkę, z mięsem miałam problem J  Przeglądałam różne przepisy i ostatecznie zdecydowałam się na paszteciki z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaiu. Dodatkowo ułatwiłam sobie sprawę poprzez zakupienie gotowego, rozwałkowanego ciasta;) W związku z czym musiałam(...)również posmarować jajkiem, poprószyć sezamem. Pokroić na dość grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w 180 stopniach kilkanaście minut lub do momentu aż  paszteciki się zrumienią. Podawać z czerwonym barszczykiem. Paszteciki mozna takze jeść z keczupem lub sosem sweet chilli – smakuja wybornie. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 131

Dzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać. Składniki: 500 gram mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko(...)posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę ( startą na tarce o dużych oczkach ), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą

Smaki Ewy
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 212

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze(...)trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu) na blasze posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by paszteciki wyrosły. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy jako gorącą lub zimną przekąskę lub dodatek do czystych

psgotujemy
Paszteciki z kapustą i grzybami 159

Paszteciki z kapustą  i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty(...)jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta uformować pasy o szerokości około 10 cm i grubości 4 mm Nakładamy przygotowany farsz, zawijamy i przycinamy tworząc paszteciki. Pieczemy około 20 – 25 min w temperaturze

Pan i Pani Smith w kuchni
Paszteciki a'la szczecińskie 278

Paszteciki a'la szczecińskie Jestem rodowitą szczecinianką, choć już niemal 10 lat mieszkam na Podlasiu, to nie zapomniałam smaku szczecińskich pasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z plastikowego kubeczka. Ależ to było dobre... Z pasztetem, kapustą i grzybami, czy też moje ulubione z pieczarkami i serem. Zwłaszcza te paszteciki z ul. Wyszyńskiego, a kiedyś kiedyś ul. Wielkiej. Brakuje

na moim stole...
Paszteciki do barszczyku 113

Dzięki moim nowym kumplom "zadymiaczom" z forum Wędzarniczej Braci nie tylko zgłębiam techniki wędliniarskie, ale również zdobywam coraz to nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem(...)trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek

Marder&Marder Manufacture
Paszteciki z kapustą i grzybami 165

cienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli, gdy jest go nieco więcej. Żaden problem, wystarczy rozwałkować ciasto na grubszy placek. ;)   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką(...)solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut. Farsz gotowy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (uniwersalnie), po czym wykrawamy kształty i wielkość odpowiednie do naszej wizji wyglądu pasztecików. Ja robię po dwa takie same prostokąty ciasta; na jednym układam duuuużo farszu, drugim go przykrywam. Całość "zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu

Kuchenna Kontrrewolucya
Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 176

ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy połowę parówki, kilka słupków sera żółtego oraz porcję farszu z pieczarek i cebuli. Ciasto składamy na pół tworząc pasztecik i dokładnie zlepiamy jego brzegi widelcem. Paszteciki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. W kubku rozkłócamy białko i smarujemy nim wierzch pasztecików po czym pieczemy je w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Razowe paszteciki z pieczarkami 136

Kolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast miała obiekcje do farszu, a to dlatego, że dusiłam pieczarki z dodatkiem wody, a nie na margarynie, to już będzie zależeć od was jakie nadzienie przygotujecie ;) Składniki: ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki razowej(...)żeby ciasto skleiło się na środku   11. przewracamy nasz wałek z ciasta na drugą stronę   12. kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki (ja zrobiłam bardzo małe paszteciki na około 3cm szerokości)   13. smarujemy górę pasztecików jajkiem i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia   14. pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 131

kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki, są na prawdę pyszne, lekkie i domownikom, jak i gościom przypadły bardzo do gustu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuję olej rzepakowy, nie wiem czy wiecie, ale Olej rzepakowy jest naturalnym(...)się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Podzielić go na 3 części. Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku

dom-agi.pl
Paszteciki z kapustą i grzybami. 146

sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną no i już wiem, że na tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej(...)Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam z młyna może być tortowa), 25 dag. tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 153

Wigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów(...)wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasto i wałkujemy w prostokąt Nakładamy z jednej strony łyżkę farszu, a  z drugiej nacinamy prostokąt w paski... ... i zwijamy tworząc ozdobny pasztecik Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem)   Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :)  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com