paszteciki - 1226 przepisów (strona:17/82)

Paszteciki z kapustą i orzechami 24

Chrupiące orzechy, pikantna kapusta , a to wszystko w delikatnym cieście. Wigilia w górach czy nad morzem zawsze towarzyszy jej barszczyk czerwony. Jedni lubią uszka, a ja kocham wszelakie paszteciki. Krótka lista, proste wykonanie to atut tego wypieku. Kapusta, cebula, odrobina tłuszczu, orzechy, przyprawy i możemy montować. Ciasto francuskie , już można kupić fajne gotowe ciasto. Z krótką listą i jeszcze krótszą(...)Producenci wiedzą, że świadomość społeczeństwa rośnie i się zaczynają starać. Dziś TABLICA MENDELEJEWA już nie straszy aż tak na większości produktów jak jeszcze kilka lat temu. Zapraszam na przepis. 🙂 Paszteciki z kapustą i orzechami 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 700 - 800 g kapusty kiszonej 1 marchewka 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 łyżka

Dieta moja pasja
Paszteciki z farszem z pieczarek i sera 57

Dostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni wyszły pyszne. Polecam szczerze. Przygotowanie ciasta – do garnuszka wsypać cukier, sól, drożdże. Zalać je 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić(...)każdym pasku nałożyć farsz i zawinąć. Białka lekko ubić widelcem i posmarować górę ciasta. Posypać sezamem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec do momentu aż paszteciki nabiorą złotego koloru. Piec 15-20 minut. Pokroić na mniejsze kawałki i gotowe. Zrobię je na pewno na Święta Bożego Narodzenia

Kuchnia Pokoleń
Paszteciki z tuńczykiem i serem 72

Polecam ten sprawdzony przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z tuńczykiem i serem . Robi się go raz dwa, wygląda super jest idealny na jakąś imprezę lub normalną przakaskę czy kolację.Paszteciki są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco. Paszteciki z tuńczykiem i serem SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego 160 g tuńczyka z puszki 50 g mozzarella 50 g żółtego

zielonacukinka
Wigilijne gwiazdki z pieczarkami 102

Wigilijne gwiazdki z pieczarkami Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula(...)foremek kształty gwiazdek. Na środku gwiazdki układamy porcję pieczarek, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi delikatnie sklejamy *** *** Gotowe gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy do momentu, aż gwiazdki mocno się zrumienią, około 20 minut *** *** Smacznego *** Polecam także

Blog z Apetytem
Francuskie paszteciki z hummusem i papryką 71

Zamarzyły mi się krucho-drożdżowe paszteciki. Ale że studia lubią być czasem złośliwe i obfitują w 3 kolokwia w jeden weekend, a wolnego w pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta. Składniki -opakowanie ciasta francuskiego -1 czerwona papryka -ok 160g hummusu (można wykonać samemu(...)Posypać lekko ulubionymi ziołami czy przyprawami. Pokroić na prostokąty (ok 7x10cm). Paprykę umyć, powycinać nasiona, pokroić w paseczki. Na każdy kawałek ciasta kłaść 1-2 paseczki papryki, zawijać. Gotowe paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziołami. Piec ok 15minut w 200 st. Smacznego

Zielona Kuchnia
paszteciki z ciasta francuskiego 100

paszteciki  Czas karnawału to czas imprez, a na żadnej z nich nie może zabraknąć lekkich przekąsek. Dziś właśnie propozycja na jedno z takich dań. składniki  ciasto francuskie, można oczywiście użyć gotowego za sklepu, ale o wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego  przepisu  )  farsz pasztetowy na około(...)pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą  rozgrzaną patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy  drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw

Miód i pieprz
Kapuśniaczki z 5 składników! 72

Kolejny ciąg potraw sugerowanych przeze mnie na wigilię. Wcześniej robiłem już paszteciki z mięsem mielonym , lecz były one z ciasta drożdżowego. Teraz prezentuję wam wersję wigilijną, czyli kapuśniaczki ! Są bardzo proste w wykonaniu, gdyż ciasto składa się z 3 składników, a na farsz potrzebujemy tylko kapustę kiszoną i suszone grzyby! Musicie spróbować ;) Składniki na ciasto (około 30 sztuk): (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Składniki na farsz: około 1 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów kminek, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju 1 jajko (do posmarowania pasztecików) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę. Następnie wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki

Gotuj z Prezesem
Kruche paszteciki z kurczakiem 91

Pyszne, bardzo kruche paszteciki, z  delikatnym, lekko ziołowym farszem z kurczaka - powstały, bo chciałam wykorzystać mięso, na którym gotowałam bulion. Z dwóch ugotowanych udek wyszło tyle jedzenia, że można śmiało ugościć kilka osób ;) Składniki na 14-16 sztuk : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżki 150 g. masła  1 łyżka kwaśnej śmietany  troszkę mniej niż(...)mniejszych kwadratach układam po łyżeczce farszu, wolne boki smaruję wodą, przykrywam większymi - dokładnie sklejam oba kawałki ciasta, oklejając górny wokół farszu. Patyczkiem do szaszłyków robię wzorki na rogach każdego pasztecika - jak na zdjęciu. Paszteciki smaruję białkiem, oprószam ziołami prowansalskimi i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut

sio-smutki
Pyszne mięsne paszteciki z francuskim akcentem 60

słodkiego i słonego smaku. Długo nie mogłam się do niego przekonać ale od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką tej kulinarnej wariacji :) Przed Państwem przecudnej urody i smaku mięsne rollsy, tudzież paszteciki z indykiem i morelami! Są soczyste i pełne smaku, a francuskim akcentem jest tutaj francuskie ciasto, które dostaniemy w zdecydowanej większości sklepów. Pyszna, szybka i co najważniejsze łatwa przekąska(...)idoli - Donala Skehana i zmodyfikowałam go po swojemu. Polecam Wam o g r o m n i e, bo mnie już na samą myśl o nich ślinka cieknie! :D Paszteciki z indykiem i morelami w cieście francuskim Potrzebujesz: 450g mielonego mięsa z indyka 1 gałązka świeżego rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 62

Jeśli macie ochotę na małe co nieco przed   obiadem, albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze.   Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem.   Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu(...)śmietanę. Wymieszałam i odstawiłam.   Krążki ciasta wyjęłam z piekarnika i napełniłam je pieczarkowym farszem. Przykryłam kapelusikami i gorące podałam na stół.         Jeśli zrobicie takie paszteciki jako przystawkę albo na kolację, zrobicie swoim najbliższym frajdę. Sami też będzie zachwyceni. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Pikantne przekąski do wina - ekspresowe 197

najdłużej. Pewnie ma to związek z piękną słoneczną pogodą: czas na lekkie, orzeźwiające wino i pikantne przekąski. Wszystko przez kolegę, który do redakcji przyniósł  paszteciki ze szpinakiem, które miały wzięcie. Ja po powrocie do domu, nie szukając przepisu, stanęłam przy garach i upichciłam małe cudeńka "z głowy". Wyszły pyszne mimo że proporcje były "na oko" i ekspresowe(...)Myślę, że w upalne dni do szpinakowych przekąsek na cieście francuskim sprawdzi się również musująca Cava Grand Cuvée.  Niestety, tym razem zabrakło jej na mojej winnej półeczce. Ekspresowe paszteciki ze szpinakiem około 40 sztuk farsz szpinakowy liście szpinaku świeże lub mrożone 4 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżki masła pieprz sól szczypta gałki muszkatułowej farsz serowy 10 dkg białego

Wino i kuchnia
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 75

jest już samo w sobie i właściwie, czego by się do niego nie włożyło, to efekt końcowy jest smaczny. Zarówno w wersji na słono i na słodko. Zapraszamy na paszteciki z farszem z kaszy jaglanej i warzywami. Poprzednią odsłonę z ciastem francuskim znajdziecie  tutaj .   Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Przepis na ok 16 sztuk Potrzebujemy(...)Ciasto kroimy na prostokąty - każdy prostokąt delikatnie rozciągamy i nakładamy naszą masę. Brzegi dokładnie zlepiamy palcami oraz przygniatamy widelcem, żeby nie otworzyły się w czasie pieczenia.  5. Gotowe paszteciki kładziemy na blasze z odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-30 min. W połowie obracamy je na drugą stronę. Gdy wystygną zajadamy się nimi ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Paszteciki z mięsem mielonym i czatni z pomidora 56

Pyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz  Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy(...)usmażonego mięsa dodajemy ostre czarni z pomidora i mieszamy do połączenia.  Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na środku każdego z nich układamy porcję mięsa i zawijamy na paszteciki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia ciasta w dół (ciężar farszu dociśnie ciasto i nie otworzą się przy pieczeniu).  Paszteciki pieczemy przez 12-15 minut

Gotowanie i blogowanie
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 108

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania