paszteciki - 1226 przepisów (strona:14/82)

Paszteciki z pieczarkami 39

Takie drożdżowe paszteciki na pewno sprawdzą się jako dodatek do zupy. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno do ciepłej zupy lub jako przekąska też się idealnie sprawdzą. Ciasto drożdżowe jest trochę pracochłonne, ale opłaci się nam cierpliwość w jego przygotowaniu. Paszteciki z pieczarkami składniki: 1 białko jajka sezam 500  g pieczarek 1 duża cebula Ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka Paszteciki z pieczarkami wykonanie: Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie w małym rondelku podsmażamy na maśle drobno (można je zetrzeć na tarce o małych oczkach) pokrojone pieczarki z drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy

Delusional Trine
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM 49

Paszteciki zazwyczaj kojarzone są z Bożym Narodzeniem, chociaż w wielu domach przygotowywane są cały rok :) Jednak moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna i zapewne bardziej skojarzy się Wam z Wielkanocą. Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem to pyszna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak(...)francuskiego. Boki zawinąć i skleić ze sobą, roladę odwrócić łączeniem do dołu. Pokroić na mniejsze około 2 cm kawałki. W miseczce rozklepać jajko. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować każdego pasztecika jajkiem, na wierzch posypać majeranek. Paszteciki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C, piec około 20 minut

Zrób to smacznie
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 57

Przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką, świetnie smakują z barszczem wigilijnym .  SKŁADNIKI Ciasto: - 600 g. mąki - ¼ szklanki oleju - 2 łyżki cukru - 1/2 szkl. mleka - 2 jaja - 40 g. drożdży - szczypta soli Farsz: 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku(...)smaku, dokładnie wymieszać.    Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta którego wyciąć paski na każdy nałożyć farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Smacznego

RAROSSA
Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami 115

Wielkimi krokami zbliża się Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki z farszem grzybowo- kapuścianym, które z powodzeniem można podać na wigilijnym stole. Paszteciki doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko(...)farsz. Ciasto zwijam dwa razy, pozostałe ciasto odcinam. Zwinięte ciasto kroję na 4cm kawałki. Z pozostałym ciastem robię to samo co poprzednio, czyli nakładam farsz, zwijam i kroję. 4. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe paszteciki układam na talerzu. Podaję z barszczem czerwonym. http://ambition.pl

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztecik drobiowy do smarowania 43

Pasztecik drobiowy do smarowania Dzisiaj polecam pasztecik drobiowy do smarowania z niskim indeksem glikemicznym. Pasztecik drobiowy do smarowania Składniki na ok 10 porcji: (całość 900 kcal,/ B 90g,/ T 35g,/ W 60g) 400 g mięsa z udek indyka 100 g oczyszczonych wątróbek drobiowych 50 g łyżek płatków owsianych 1 pęczek włoszczyzny 2 litr wody sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie(...)jednolitą masę, doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, sola i pieprzem do smaku. Masę przełożyć do słoiczków i używać do smarowania pieczywa. Przechowywać w lodówce do 7 dni.   Artykuł Pasztecik drobiowy do smarowania pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem - błyskawiczne do przygotowania 162

Paszteciki to dodatek idealny do barszczu. Poniższe paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane na ciepło. Zachęcam do pieczenia.   Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1,5 łyżki sosu sojowego  2 jajka (1 do mięsa i 1 do roztrzepania(...)Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej) , formułując wałek. Każdy z nich ułożyć łączeniem do dołu. Na sam koniec przygotowane wałeczki przekroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około 20-25 minut w 210ºC (aż do zarumienienia pasztecików). Masa przed i po wymieszaniu Ciasto francuskie przeciąć na 3 części

Ugotować
Mini paszteciki wigilijne 101

Ostatni przepis jaki mam dla Was przed świętami to  mini paszteciki z kaszy gryczanej i kapusty z grzybami. Miałam nadzieje, że uda mi się jeszcze zamieścić przepis na coś słodkiego, ale to raczej już po świętach. Co do pasztecików, to powstały spontanicznie gdyż w mojej kuchni nic się nie marnuje. Tak się akurat stało, że został mi się farsz(...)pierogów i jakoś musiałam go wykorzystać. Mogliśmy go zwyczajnie zjeść jednak to było by zbyt proste. Przepis jest na 6 pasztecików pieczonych w foremkach od muffinek, ale bez problemu można przerobić go na 12 sztuk podwajając składniki. Można też upiec taki pasztet w jednej foremce, ale myślę, że takie maluchy fajnie się prezentują. Mini paszteciki wigilijne przepis na 6 szyuk

Przysmaki Karolki
Paszteciki drożdżowe z pasztetem 83

Dziś mam dla Was idealne do świątecznego barszczu, drożdżowe paszteciki u mnie nadziane pasztetem z jeleniem od Duda. Wychodzą mięciutkie i długo zachowują świeżość, będą idealne na świąteczny stół. Składniki: 30 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oleju 2 opakowania pasztetu Duda z jeleniem czarnuszka lub mak Drożdże(...)rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta układamy plastry pasztetu i zlepiamy brzegi do środka, a następnie kroimy w paski ok 2 cm szerokości. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub makiem. Pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM 74

Idealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet. Ciasto ( ok 40-45 sztuk):   300 g mąki + ok 50 g do podsypania kostka masła 1 jajko 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli   Nadzienie(...)układać mięsną masę. Ciasto zawinąć raz tak by masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta  i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.Postępujemy tak,aż do wyczerpania  ciasta. Paszteciki wyłożone na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku

Niespełnione zdolności kulinarne
Oszczędne paszteciki 2182

Oszczędne paszteciki to świetny przykład na to jak łatwo można przygotować ciekawy obiad dla rodziny, który po pierwsze - zasmakuje, a po drugie - zostanie w pamięci na długo. Najlepiej będzie kiedy mięso i ziemniaki zostaną nam z poprzedniego dnia. Wtedy smażenie pasztecików odbywa się bardzo szybciutko. Warto spróbować.  Z podanej proporcji wychodzi ok. 8 szt. 1 szklanka gotowanego mięsa(...)pieczarki, które również podsmażamy. Mięso, ziemniaki, cebulkę i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy jednakowej wielkości płaskie paszteciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy na gorąco, prosto z patelni  najlepiej z filiżanką czerwonego czystego barszczu

Krokusowy Dom
Paszteciki z mięsem 71

Wspaniała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego;  wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki(...)takim proporcjom składników z ciastem bardzo dobrze się pracuje - nie klei się ani do rąk, ani do stolnicy. Z poniższego przepisu wychodzi około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży

Opowieści z piekarnika
Barszcz czerwony 47

Barszcz czerwony lubi wiele osób i ja również się do nich zaliczam. Mogę go pić bardzo często i nigdy nie mam dosyć. Zostało mi troszkę pasztecików od Świąt, które spokojnie leżały w zamrażarce, a jak wiadomo pasztecik i barszcz to świetny duet. Paszteciki były, barszcz trzeba było zrobić. Bez zakwasu, na prawdziwych burakach, bez dodatku chemii, pyszny, chociaż ekspresowy. Barszcz(...)całość gotować około 30 minut dolewając wody według potrzeby. Barszcz doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, cukrem i sokiem z cytryny. Po ugotowaniu przecedzić. Barszcz czerwony podawać z pasztecikami, uszkami lub w kubku do picia. Artykuł Barszcz czerwony pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Paszteciki z pieczarkami 75

Niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie. Najlepiej smakują na ciepło. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny(...)podsmażyć 2. Zagnieść ciasto 3.Posiekać pieczarki 4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz 5. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki 6. Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać makiem Pobierz wersję do druku: Pobierz Paszteciki z pieczarkami Artykuł Paszteciki z pieczarkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z pieczarkami 107

mroźny dzień tej zimy. Piękne słońce i niebieskie niebo. Mam nadzieję, że nikt z Was nie spędza tej soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło(...)sól i pieprz. Podsmażamy na maśle i zostawiamy do przestygnięcia. Dodatkowo: 1 jajko mielony kminek Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, aż uzyskamy prostokąty. Farsz nanosimy na ciasto i zawijamy paszteciki. Na koniec paszteciki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza aż paszteciki się zarumienią. Podajemy

Kuchnia Pani Wiosny
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 419

naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne dla danych rejonów dania. W moim domu paszteciki nie były podawane jako jedna z dwunastu potraw, jednak w tym roku skusiłam się i przygotowałam je właśnie z myślą o świątecznym menu... Przyznam, że to mój debiut i nieskromnie rzeknę(...)wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem...  Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki