Zrobienie pasztecików może być naprawdę proste i szybkie, jeśli skorzystacie z tego przepisu. W dodatku wychodzą naprawdę bardzo smaczne. Przepis na ekspresowe paszteciki z kapustą i pieczarkami Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, około 300 gramów świeżych pieczarek , 2 cebule, arkusz gotowego ciasta francuskiego (około 300 gramów), 1 jajko, olej, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, na posypkę ziarna czarnuszki lub kminku(...)Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska) Jak zrobić ekspresowe paszteciki? Kapustę przełóż do garnka, wlej niecałą szklankę wody, dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie, a cała woda wyparuje. Na patelni rozgrzej trochę oleju , wrzuć posiekaną cebulę, smaż
Kulinarna PolskaEkspresowe paszteciki z pieczarkami Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego ok 0,5 kg pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella) 1 jajko sól i pieprz(...)wyrównujemy łyżką *** *** Na farszu pieczarkowym rozsypujemy starty lub drobno pokrojony ser żółty *** *** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu do góry *** *** Rulon kroimy na 2-3 centymetrowe plastry *** *** Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Z wierzchu ruloniki smarujemy roztrzepanym jajkiem *** *** Blaszkę z pasztecikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez około 15 minut
Blog z Apetytemnajlepsze z możliwych pasztecików na święta. Delikatne, idealnie kruche, no i z pieczarkami, które uwielbiam :) Dodatek listków szałwii na pasztecikach jest totalnym srzałem w dziesiątkę. Smak szałwii super aromatycznie dopełnia paszteciki. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP(...)drugiego dłuższego brzegu ułóż wałeczek uformowany z połowy farszu. Załóż ciasto na farsz i zwiń tworząc długi wałeczek, który następnie lekko spłaszcz. Tnij wałeczek ukośnie tak, aby powstało 8 pasztecików. Powtórz czynności z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem, posyp resztą tymianku i opcjonalnie przyklej do każdego pasztecika po listku
Delicious PlaceSkładniki: ( porcja na 26 pasztecików, szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka na rozczyn Mleko ciepłe 1/2 szklanki Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Drożdże świeże 15 g Jajko Olej 2 łyżki Farsz: Szpinak świeży paczka 200 g Pomidory suszone w oleju 4-5 sztuk Ser tarty 100 g Cebula mała Czosnek 2 ząbki Dodatkowo: Jajko(...)posmarowania pasztecików przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy
Kulinarne przygodyDziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku(...)francuskiego posmarować stopionym masłem. Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć jeden na drugi. Całość pokroić na 12 kawałków. Każdy z kawałków odwrócić i ponacinać w poprzek ostrym nożem. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być papier, w którym przechowywaliśmy zwinięte ciasto). Paszteciki posmarować resztką stopionego masła. Formę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu
Weekendy w domu i ogrodzieDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko(...)wyłożyć na 1/3 powierzchni ciasta wzdłuż dłuższego boku zachowując odstęp od brzegu. Następnie zawinąć ciasno w roladę zaczynając od strony z farszem. Roladę pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości paszteciki (ja zdecydowałam się na nieco większe). Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika zachowując duże odstępy. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 20 minut do ponownego
Passions hobbies lifeWielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 1 żółtko
Blog z ApetytemBrytyjskie kruche paszteciki Uwielbiam paszteciki , szczególnie brytyjskie , fakt jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak..wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na bazie mięska z kurczaka . Ten rodzaj pasztecików charakteryzuje się niezwykle kruchym i smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki(...)obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco
Ogrodnik w podróżyBardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić? Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki(...)łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml mleka lekko ciepłego, 50 g roztopionego masła, 5 g suchych drożdży dodatkowo : 1 żółtko do smarowania + tymianek lub czarnuszka do posypania pasztecików Farsz: min. 500 g drobno pokrojonych pieczarek, 1 cebula, olej/ masło klarowane, sól, pieprz tymianek Wszystkie składniki ciasta, prócz masła umieścić w misie miksera i wyrabiać z 5 minut, następnie
Plate of JoyPaszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami Aromatyczna i smakowita przekąska, idealna zarówno na przyjęcia, jak i na wigilie oraz święta. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g śmietany 18% 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5kg mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 200g masła po pół łyżeczki soli i pieprzu Farsz: 0,5kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła(...)klarowanego sól i pieprz 20dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella) Dodatkowo: 2 białka jaj – do posmarowania pasztecików sezam – do posypania *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości masła *** *** Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula
Blog z Apetytemprzykład grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych(...)tego przepisu, ale zdjęcia z pierwszej partii wyszły mega słabe, więc dziś z rana zrobiłam drugą turę i ta już wyszła lepiej. Trochę inaczej też „ulepiłam” te paszteciki, te są zdecydowanie ładniejsze. Nie musicie się oczywiście bawić z żadne nacinania, ale to akurat nie jest trudne i czasochłonne. Możecie paszteciki wycinać mniejsze, większe, proste i ukośne, to zupełnie
Kardamonovyprzykład grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych(...)tego przepisu, ale zdjęcia z pierwszej partii wyszły mega słabe, więc dziś z rana zrobiłam drugą turę i ta już wyszła lepiej. Trochę inaczej też „ulepiłam” te paszteciki, te są zdecydowanie ładniejsze. Nie musicie się oczywiście bawić z żadne nacinania, ale to akurat nie jest trudne i czasochłonne. Możecie paszteciki wycinać mniejsze, większe, proste i ukośne, to zupełnie
KardamonovyPyszne, kruche paszteciki są fajnym (i smacznym 😉) pomysłem na prostą przekąskę np na spotkanie ze znajomymi czy ciepłą kolację. Paszteciki są smaczne zarówno ciepłe jak i na zimno. Oczywiście farsz można dowolnie modyfikować: możemy upiec je z z farszem z podsmażonego kurczaka i warzyw, szpinaku i sera czy kapusty kiszonej i grzybów. Bo do środka takich pasztecików możemy włożyć(...)Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 minut (ja przygotowuję sobie ciasto zazwyczaj poprzedniego dnia wieczorem, a paszteciki wykonuję następnego dnia). Na farsz : 300 g boczniaków (mogą być pieczarki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 300 łyżki startego żółtego sera sól pieprz słodka i ostra papryka olej Pokrojoną
Walijskie PichcenieJeśli zostały Ci z weekendu gotowane ziemniaki i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, to proponujemy kartoflaniki – grzybowe paszteciki . To przepis na bardzo prosty w wykonaniu obiad z nadzieniem grzybowym lub innym. Wszystko zależy od tego co lubisz lub co masz w lodówce. Grzybowe paszteciki dobrze sprawdzą się jako danie bezmięsne . Przepis na te kartoflaniki pochodzi ze ściany wschodniej(...)naszego pięknego kraju. Dania tradycyjne, regionalne wracają do łask i coraz więcej z nas znajduje w nich smaki dzieciństwa i domu rodzinnego. Grzybowe paszteciki z pewnością dla wszystkich, którzy je znają, też do tych dań należą. Zapraszamy na przepis . Kartoflaniki – grzybowe paszteciki Składniki: ziemniaki gotowane: 1kg mąka pszenna: ok 250 g jajko: 1 szt. Nadzienie: suszone grzyby
Kuchnia Na WypasieCzasem chce się wziąć coś na ząb ale za bardzo nie wie się co. Jako przekąskę robię wtedy paszteciki - wykonuje się je dość szybko - zwłaszcza jak się ma nadmiar farszu. Tym razem zrobiłam farsz specjalnie do tej potrawy z uwagi na fakt, że moja rodzina bardzo ją lubi. Ten rodzaj pasztecików idealnie nadaje się do czerwonego barszczu, jako przekąska(...)napoi, które zwyczajowo pija się wieczorami , lub przynajmniej po 17.00;). Hit wszystkich imprez - u mnie królują dość często ( lubię zmieniać menu). Przepis podaję na około 45 pasztecików. Składniki: - 2 płaty ciasta francuskiego - 80 dkg kapusty kiszonej - 50 dkg pieczarek - jajko do posmarowania pasztecików - łyżka masła do smażenia - sól, pieprz, kumin mielony lub zmielony kminek do smaku Kapustę kroję
Kuchnia Pełna Emocjinarzekając, że go głowa boli od nadmiaru tlenu. Toteż możliwość przejażdżki rowerowej w stronę jakiegoś nieodległego lasu jest błogosławieństwem. Właśnie na taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym. Nasze są dziś w dwóch wersjach(...)robotem. Gotowe rozdzielić na dwie części. Mimo że jest drożdżowe nie czeka na wyrastanie. Naprawdę szybko jest gotowe do dalszej pracy. Może być formowane na różne sposoby. Nasze mięsne paszteciki powstały w ten sposób, że rozwałkowane ciasto pociełam na około 10 centymetrowe kwadraty. Na jedną stronę kładę farsz, składam i używając widelca docisnęłam. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
I tu będę miała takie teRewelacyjny przysmak z czasów mojego dzieciństwa, który sprzedawano w "Pasztecikach" na ul. Trybunalskiej w Świdnicy. Mieszkałam obok na ul. Długiej i biegałam do babci po pieniądz, żeby na pasztecika dała parę groszy.Dziś po pasztecikach z owego lokalu pozostało tylko wspomnienie, ale ja postanowiłam odtworzyć ten smak i zapach. Myślę, że nawet mi się udało:) Puszyste drożdżowe ciasto smażone(...)części. Z każdego ciasta zrobić prostokątny placuszek, na środku ułożyć ser. Zawinąć krótsze brzegi a następnie zawinąć ciasto i dokładnie zakleić. Poturlać parę razy w dłoniach, aby wyszły zgrabne paszteciki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 170 st. C. Temperaturę można sprawdzić wrzucając kawałek surowego ciasta-ma od razu wypłynąć, ale nie powinno szybko brązowieć. Smażyć paszteciki
Krylowa Kuchniazakwasu. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Choć zawsze polecam go ugotować wcześniej, by smaku się ładnie przegryzły. Taki czerwony barszcz wyśmienicie smakuje z tortellini, uszkami, pierogami, krokietami lub pasztecikami. Ja go lubię również pić od tak w kubeczku, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Barszcz wspaniale rozgrzewa. Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te: Drożdżowe paszteciki(...)mięsem Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami Kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami Składniki: 2 litry wody 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak) włoszczyzna: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pół selera, 1 cebula i kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu
Słodkie okruszkimacie już przygotowane menu wigilijne? Paszteciki z kapustą i grzybami, zwane także kapuśniaczkami to propozycja, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Paszteciki to mini bułeczki drożdżowe, które są wypełnione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, grzybów i cebulki. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu(...)Jeśli nie znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: pieprz, sól Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, użyłam typ 405)) 125 g ciepłej wody ((1/2 szklanki)) 100 g masła 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko
Przepisy na widelcuPotrawy na piknik mają być proste, łatwe do przewiezienia, możliwe do zjedzenia na zimno, a przede wszystkim smaczne! Dlatego często stawiam na wszelkiego rodzaju sałatki, paszteciki, które w prosty sposób zrobisz z ciasta francuskiego czy koreczki. Do tego możecie zabrać dobrej jakości pieczywo, trochę oliwy i octu balsamico aby maczać w nich pieczywo przed zjedzeniem, idealne będą wrapy z tortilli(...)dodaj marynowanego selera odsączonego z zalewy, kukurydzę. Dopraw sałatkę szczyptą soli, pieprzu i papryki. Z majonezu i jogurtu przygotuj sos do sałatki, dodaj o do sałatki i wymieszaj. Paszteciki z kurczakiem Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 400-500 g wędliny z kurczaka Cedrob – filet, krakowska, kiełbasa – dowolnie – 1 jajko – 1 płaska łyżka musztardy dijon – arkusz ciasta francuskiego – ziarna
nietylkopasta.plPaszteciki były wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :) Składniki na 1 blaszkę pasztecików: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz(...)Możemy z większych kółek wycinać różne kształty (kółka nie składamy na polówki tylko przyklejamy z farszem jedno do drugiego i z całego takiego kółka wycinamy np. gwiazdki.) 5. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (paszteciki w tym czasie jeszcze sobie podrosną ) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy paszteciki
Gotowanie...to proste !Ciekawa propozycja na zbliżający się Sylwester i nie tylko. Będzie to również świetna przekąska na urodzinach lub innych imprezach okolicznościowych. Dobrym dodatkiem do pasztecików jest ketchup lub musztarda i ogórki konserwowe lub sałatka. Wpis ten bierze udział w konkursie Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem". Bez dwóch zdań użyłabym do zrobienia pasztecików blendera Braun MQ9 ;-) Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża(...)porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników. SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie 3 x 275 g) sezam świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kiełbasę śląską ugotować (około 5 minut w lekko wrzącej wodzie) i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić
Passions hobbies lifeminut! Niektóre robi się szybciej, niektóre może kilka minut dłużej niż 30, ale i tak są błyskawiczne. Niektóre wystąpią w dwóch wersjach - jak barszcz - albo z uszkami albo z pasztecikiem grzybowym... 1. Barszcz z torebki Winiary i gotowe uszka. A może bez uszek? Barszcz jako napój? Gotowy barszcz z torebki. Barszcz Winiary Instant mam wypróbowany. Polecam, jest naprawdę smaczny(...)zależności od liczby gości - jeśli jest nas mało, to gotowe, sklepowe uszka z lodówek, a jeśli dużo, to mrożone. Choć prawdę mówiąc ja wolę mrożone, bardziej mi smakują :) 2. Paszteciki z grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami Do barszczu idealnie nadają się paszteciki z ciasta francuskiego z farszem grzybowym lub grzybowo-kapuścianym. Robi się prosto i szybko
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszne, delikatne paszteciki z łososiem i jarmużem to świetna alternatywa dla tradycyjnych pasztecików. Myślę, że przekonają się do nich nawet Ci, którzy za rybami specjalnie nie przepadają. W połączeniu z jarmużem paszteciki smakują wyśmienicie i będą świetnym uzupełnieniem wigilijnego stołu. Do tego mam dla Was przepis na IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE, które wykorzystałam w ciągu ostatnich kilku dni przygotowywałam kilkukrotnie. Polecam(...)ości) 200 gram jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju do smażenia sok z połowy cytryny szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania gotowych pasztecików czarny sezam do posypania Najlepsze ciasto drożdżowe W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego
Mango Papaja