paszteciki - 1226 przepisów (strona:10/82)

Paszteciki z łososiem i chrzanem 14

Paszteciki z łososiem i chrzanem w cieście francuskim są nie tylko bardzo smaczne, ale również przygotowuje się je bardzo szybko. To idealna przekąska w przypadku niezapowiedzianych gości. Polecam podawać paszteciki z sałatką. Najlepiej z samym miksem sałat skropionym oliwą. Na 16 pasztecików. SKŁADNIKI 300 g surowego łososia 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki chrzanu(...)pół, każdy ponacinać lekko i przełożyć na blaszkę. Tak postępować z kolejnymi kawałkami łososia. W miseczce rozbełtać jajko, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym posmarować pędzelkiem każdy pasztecik. Następnie paszteciki posypać sezamem i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, aż ładnie się upieczą. Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem sałatki

Passions hobbies life
Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami 48

Smaczna przekąska czyli paszteciki półkruche z kapustą i grzybami na różnego rodzaju święta, imprezy, spotkania rodzinne. Paszteciki można jeść z dodatkiem czerwonego barszczu. Jest to bardzo smaczne połączenie. Moje paszteciki nafaszerowałam kiszoną kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie oczywiście, żeby nadzienie przygotować z samych grzybów bądź kapusty. Nie ma też sztywnych proporcji kapusty i grzybów w tym przepisie(...)odcinałam nożem od pozostałej części. Taki rulon dodatkowo dzieliłam nożem na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm szerokości. Wykładałam na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do pieczenia. Każdy pasztecik smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem oraz posypywałam czarnuszką. Piekłam ok. 20-25 minut w 180 stopniach do uzyskania koloru złoto – brązowego. Notatki: *zamiast margaryny można użyć masła Smacznego! Lidka Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami 50

szklanki Jajko Sól łyżeczka Olej 1/4 szklanki Farsz: Kapusta kiszona 500 g Pieczarki 500 g Cebula średnia liść laurowy Ziele angielskie Masło łyżka lub olej Dodatkowo: Jajko (do posmarowania pasztecików przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty(...)rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas w roladę. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej). Paszteciki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem . Piec

Kulinarne przygody
Kruche paszteciki z rybą 58

Dzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na  paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą  dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby(...)Ponieważ to mój ostatni wpis przed  Świętami to życzę Wam wszystkich spokojnych, rodzinnych i smacznych Świąt!  Oczywiście jeżeli nie chcecie się bawić w wycinanie rybek to paszteciki można zrobić w każdym innym kształcie, ale jak danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię

Cooking for Emily
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami 161

Coś z serii potraw wigilijnych czyli paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami , w towarzystwie  czerwonego barszczu  smakują wyśmienicie! Paszteciki te są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 3 głównych składników , ponieważ wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Polecam!  Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)rozkładamy na środku, a następnie zawijamy dwa krótsze boki do środka. Powinniśmy otrzymać długi rulon, który kroimy w kawałki o szerokości 3 cm.  4. Otrzymane w ten sposób paszteciki wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch każdego pasztecika smarujemy żółtkiem i posypujemy siemię lnianym albo sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra dół) przez około 15 minut. Smacznego

Gotuj z Prezesem
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 61

świąt został tylko miesiąc, dlatego na blogu częsciej pojawiać się będą wpisy powiązane ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne paszteciki, które możecie przygotować wcześniej i zamrozić. Potem wystarczy je rozmrozić i wstawić do gorącego piekarnika (220 C) na około 5 minut. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu oraz(...)karnawałowa przekąska. Wykonanie pasztecików jest bardzo proste i zawsze się udają. A jak smakują? Sami się przekonajcie. Ciasto drożdżowe 2 szklanki mąki 150 g masła pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22% 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 żółtka Farsz: 500 g kapusty kiszonej 180 g grzybów suszonych około 1 – 2 szt. cebuli 1 szczypta

Kasia i jej kobiecy świat
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 78

idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi(...)farszu. Zwijać w rulon (brzeg powinien być pod spodem) i ostrym nożem odkrawać kawałki o szerokości kilku centymetrów. Od razu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przy pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami.  Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 96

została zjedzona np. z makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz(...)kawałki. W ten sam sposób przygotuj resztę kapuśniaczków. Na koniec ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Paszteciki piecz ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego Artykuł Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Paszteciki i hot-dogi chlebowe 70

potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, kt\u00f3ry zosta\u0142 w nadmiarze. Bu\u0142eczki smakuj\u0105 rewelacyjnie, ja porobi\u0142em pr\u00f3cz hod-dog\u00f3w bu\u0142eczki z grzybami oraz paszteciki z mi\u0119sem. Tak wi\u0119c mo\u017cna eksperymentowa\u0107 do woli i \u0142adowa\u0107 do \u015brodka co si\u0119 chce. ","image":"http:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/paszteciki-chlebowe.jpg","recipeIngredient(...)oliwy\r","1 jajko\r","Nadzienie (do wyboru):\r","par\u00f3wki + ser \u017c\u00f3\u0142ty\r","farsz grzybowy patrz przepis na uszka wigilijne\r","mi\u0119so mielone + cebula"],"name":"Paszteciki i hot-dogi chlebowe","cookTime":"PT30M","prepTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["Dro\u017cd\u017ce z cukrem i niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 wody rozrabiamy

Kosą po patelni
Paszteciki z wieprzowiną 82

Paszteciki z wieprzowiną powstały w zeszły weekend jako prowiant na drogę. Wyjeżdżaliśmy na dwa dni do Busko-Zdroju i chciałam upiec coś wytrawnego co sprawdzi się w trasie. A ponieważ przyjaciółka obdarowała mnie niedawno żółtką książką z sympatyczną świnką na okładce, gdzie są pomysły na wykorzystanie wieprzowiny od A do Z, postanowiłam więc wypróbować przepis z tej książki. Wybór padł(...)klasyczne „meat pie” czyli paszteciki z mięsem, popularne w Angli. To takimi ciasteczkami karmił ogrodnika bohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś czasu, chociaż trochę z nieufnością podchodziłam do ciasta kruchego na bazie smalcu. I rzeczywiście to ciasto, inaczej zachowuje się niż kruche

Cooking for Emily
chrupiące drożdżowe paszteciki z pieczarkami 97

chrupiące paszteciki  W większości domów paszteciki podawane są w wieczór wigilijny, a później  zapomina się o nich  na długo . U mnie w kuchni jest trochę inaczej i ten smakowity wyrób, od lat jest serwowany na powitanie nowego roku.  Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego już(...)dziś przedstawiam przepis na pyszne chrupiące paszteciki z pieczarkowym farszem.  Składniki na dwanaście sztuk pasztecików 500 g mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 1 łyżka cukru 20 g drożdży 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli na grzybowy farsz 1  cebula 350- 400 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób

Miód i pieprz
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 139

Przepyszne, pikantne paszteciki to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane(...)paszteciki po ukraińsku), ale ponieważ jesteśmy w domu przyzwyczajeni do dość pikantnych potraw, to wybór padł na paszteciki z pikantnym nadzieniem. Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Składniki - przepis oryginalny z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Ciasto 25 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 1 jajko pół szklanki mleka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paszteciki z mięsem 19700

Paszteciki z mięsem... Paszteciki te pierwszy raz zrobiłam specjalnie dla mojego synka niejadka, kiedy zaczynało brakować już pomysłów w sklepie zauważyłam paszteciki, nic prostszego pomyślałam i po powrocie do domu zaraz się za nie zabrałam. Idealne do barszczu i na przekąskę. Składniki na ok. 40 sztuk: 300 g mąki + 50 g do podsypania kostka masła (200 g) 1 jajko(...)mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku.  Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.  Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone

Pelusiowa Kuchnia
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 106

Kolejna wersja pasztecików tym razem farsz zawijamy w ciasto półfrancuskie- serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić ciasto francuskie. Składniki na ciasto: 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej), 125g masła, 125g sera twarogowego, 1/2 jajka, szczypta soli,  Przesiewamy mąkę na stolnicę, ser mielimy w maszynce(...)uzyskania kruszonki. Robimy dołek w cieście i dodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku,  Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki

Pudełko rozmaitości
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 287

Przedstawiam Wam przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami , które świetnie nadają się do podania w Sylwestrową Noc :-) Polecam podawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-) Składniki: Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz  TUTAJ  . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie

Anielska Kuchnia Ani
Paszteciki z pieczarkami 7

Paszteciki z pieczarkami to niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie. Najlepiej smakują na ciepło. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży(...)kroku: 1. Pieczarki pokroić i podsmażyć 2. Zagnieść ciasto 3.Posiekać pieczarki 4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz 5. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki 6. Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać makiem Pobierz wersję do druku: Pobierz Paszteciki z pieczarkami Artykuł Paszteciki z pieczarkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI 20

Paszteciki z pieczarkami, to idealny dodatek do barszczu, zupy buraczkowej lub do zajadania same. Moje dziecię wręcz zakręciło się na ich punkcie. Do tego stopnia, że w Wigilię zajadała tylko paszteciki... 🙈 Farsz można sobie przygotować wcześniej, ja swój miałam już dzień przed wigilią, przetrzymałam go w lodówce, drugiego dnia dorobiłam tylko ciasto drożdżowe i wszystko poszło szybko i zwinnie(...)wykombinowałam sama, wyszedł pyszny, aromatyczny i lekko pikantny. Przepis na ciasto podesłały mi na szybko moje starsze córki, inspiracją był przepis ze strony tm. Wyszło mi 1,5 blaszki pasztecików, dość sporo... Składniki: farsz pieczarkowy: - 350g pieczarek - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła lub oleju kokosowego (bezzapachowego) - sól i świeżo mielony pieprz Cebulę obieramy i drobno kroimy

Smaczne Zdrowe
Kulebiak 17

Kulebiak możecie zrobić zamiast pasztecików czy innych dań z kapustą i grzybami, lub wtedy kiedy z Wigilii zostanie Wam spora porcja kapusty i potrzebny będzie pomysł na jej ciekawe podanie. Kulebiak to bowiem pyszne drożdżowe ciasto, super jako samodzielna przekąska lub podany jako dodatek do barszczu. Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz Polecam Wam także: – zestawienie(...)wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach KULEBIAK Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje:  około 40-50 pasztecików *Uwaga – z tego ciasta możesz przygotować paszteciki i pierogi pieczone, pół na pół Składniki ciasto: – 450 g mąki pszennej + dodatkowa o podsypywania – 250 ml ciepłego mleka – 50 g rozpuszczonego masła

nietylkopasta.pl
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 15

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również   kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego  barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek(...)ciasto nakładamy farsz wzdłuż dłuższego boku i zawijamy. Rulonik kroimy na kawałki o długości 5 cm. Czynność powtarzamy do zużycia ciasta i farszu. Gotowe paszteciki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż paszteciki się

RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 16

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej(...)ciasto nakładamy farsz wzdłuż dłuższego boku i zawijamy. Rulonik kroimy na kawałki o długości 5 cm. Czynność powtarzamy do zużycia ciasta i farszu. Gotowe paszteciki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż paszteciki się

RAROSSA
Paszteciki z mięsem i kapustą. 21

pracę tak, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeśli chodzi o potrawy,  to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Oczywiście takie które mogą poczekać :)  Między innymi paszteciki. Są już zamrożone i czekają. Paszteciki z tego ciasta,  robię od lat. To mój ulubiony przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie.  Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne(...)taki na jaki akurat mamy ochotę.   Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą. Syn bardzo lubi. Trochę się rozpisałam,  ale już kończę :) Sprawdźcie przepis i róbcie paszteciki. Acha...jak zrobicie,  to piszcie w komentarzach czy smakowały.  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g.) 100 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka

Agusiowe smakołyki
Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim 28

Żurek to punkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim Składniki(...)jednym rzędzie na cieście. Zawijamy ciasto przykrywając kiełbasy. Gotowy rulon odcinamy i tak samo postępujemy z resztą ciasta i kiełbas. Później wszystkie ruloniki kroimy bardzo ostrym nożem na małe paszteciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Na koniec góry wszystkich pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem na złoty

PatiGotuje
Paszteciki z ciasta francuskiego 58

tych, które staram się mieć zawsze w "pogotowiu". Można z nim wyczarować przekąski na słodko i słono, a przy tym zbytnio się nie napracować. Podobnie było w przypadku tych pasztecików. Stwierdziłam, że pracy przed świętami jest zawsze wystarczająco dużo, by jeszcze stać przy pasztecikach krucho- drożdżowych, więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam je właśnie w cieście francuskim. Polecam! Na takie(...)karnawałowe spotkania sprawdzą się znakomicie! Składniki na ok 30 pasztecików: 2 płaty ciasta francuskiego 650g pieczarek 500g gotowanego, drobiowego mięsa 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 małe ząbki czosnku 2 pełne łyżki masła Sól, pieprz do smaku Ziarna kminku lub jeśli ktoś woli- sezamu 1 żółtko (ubite białko można dodać do farszu) 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Na maśle

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z pieczarkami 32

Każda rodzina inaczej podchodzi do świątecznego menu. Jedni nie wyobrażają sobie Wigilijnego stołu bez pierogów, inni bez serniczka 😉 Dziś mam dla Was przepis na paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto(...)pierwszą części na długi prostokąt i nakładamy na nią połowę farszu rozsmarowując pieczarki równomiernie. Następnie ciasto zwijamy w roladę i kroimy w mniejsze kawałki (rozmiar zależy od Was). Gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 160° przez ok. 25 minut. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem i farszem. Gotowe! Drukuj przepis

Mostek w kuchni
5 przepisów na sylwestrowe przekąski 60

się na ciekawe dipy do warzyw lub smażonych kąsków, ale także pyszne pasty przyprawowe które wzbogacą smak większości dań.  Zapraszam Was zatem na przepisy na pyszne i proste paszteciki z mięsem indyka, tortille z kurczakiem i ciecierzycą, koreczki z twarogowym serem paneer, który zrobicie sami, kuleczki serowe i warzywa z dipami. PASZTECIKI Z MIĘSEM MIELONYM PRZYGOTOWANIE: 30 minut SKŁADNIKI(...)indyka – 2 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots – 1 jajko – 2-3 łyżki bułki tartej – arkusz ciasta francuskiego – ziarna sezamu do posypania pasztecików Przygotowanie: Do mięsa mielonego z indyka dodaj jajko, pastę Tikka Masala Patak’s i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. PATAK’S MADRAS PASTE POTS – to pasta przyprawowa

nietylkopasta.pl
Paszteciki (nie tylko) wigilijne z kapustą i pieczarkami 106

już tuż tuż. Niektórzy pewnie mają już coś przygotowane i zamrożone, domy wysprzątane ... Inni tak jak ja dopiero zabierają się do roboty, bo jakoś wcześniej się nie udało.  Paszteciki wigilijne, na które przepis za chwilę Wam podam, przygotować można wcześniej i zamrozić lub jak ktoś woli zrobić je na ostatnią chwilę. Oczywiście przepis ten wykorzystać można również w ciągu(...)roku, to że w nazwie pojawiło się słowo wigilijne, czy świąteczne, nie oznacza, że nie możemy cieszyć się ich smakiem przykładowo w maju ;) PASZTECIKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule

Co w głowie piszczy
Potrawy wigilijne 126

najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przepis tutaj: Karp smażony   4. Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami   5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ   6. Pierogi *** Pieczone pierogi

Blog z Apetytem
Paszteciki serowe z fetą i kminkiem 60

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mocno serowe , paszteciki z dodatkiem słonej fety oraz kminku który świetnie podkreśla smak sera. Ciasto jest puszyste i delikatne a skórka chrupiąca. Paszteciki mogą być śniadaniem z kubkiem mleka czy kakao lub przekąską. Idealnie będą pasowały podane z gorącym barszczem czerwonym do picia. Składniki: Ciasto: 500g. mąki pszennej 200 g.topionego serka śmietankowego 250 ml ciepłego mleka(...)jajka 7g. suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 100g sera feta 1 łyżeczka kminku białko do posmarowania pasztecików Przygotowanie: Serek topiony roztopić nad kąpielą wodną z paroma łyżkami mleka , wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem i solą. Wbić jajka , wlać pozostałe mleko i serek topiony. Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto. Odstawić na 1 godz. w ciepłe

Szczyptachili
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 153

Dziś zapraszam Was na szybkie paszteciki do czerwonego barszczu . Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda . Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała(...)witamin (szczególnie B1, B2 i E), oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasztet zawiera 108 g surowców mięsnych na 100g produktu. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się również na przyjęciu sylwestrowym. Smakują wspaniale zarówno w towarzystwie dobrze doprawionego czerwonego barszczu, jak i solo np. z ulubionym sosem lub ketchupem. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około

Słodkie okruszki
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 326

Komu pasztecika ... komu?😊👌 Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 50 g  suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju  sól pieprz ziołowy Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików(...)roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia: Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na 2-3 h do namoczenia. Następnie gotuj je w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki.  Kapustę  - jeśli jest mocno kwaśna wypłucz w zimnej wodzie. Poszatkuj i gotuj do miękkości

Walijskie Pichcenie
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 112

powoli udziela się świąteczny klimat kulinarny. Gdybym miał wybrać bożonarodzeniową potrawę, która na naszym rodzinnym stole pojawia się cały rok z całą pewnością byłyby to paszteciki drożdżowe. Dlatego wprowadzając powoli klimat pachnącej choinki zaproponuję Wam wyśmienitą przekąskę z farszem z kapusty i pieczarek, która może być również niezależną potrawą podaną(...)jednym słowem „maltretowanie” wszelkiego rodzaju ciast. A zniecierpliwiona, wygłodniała Bogusia nakrywa do stołu, na którym i tym razem nie zabraknie butelki Coca-Coli.   Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą     Składniki: Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 50g masła 200g

kuron.com.pl
Paszteciki wigilijne 86

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc czas zacząć myśleć o świątecznym menu. Paszteciki z kapustą i grzybami wydają się być bardzo na miejscu. Nasze paszteciki są kruche dlatego świetnie komponują się z kubkiem gorącej zupy grzybowej. Możecie wykorzystać mięso z rosołu i przygotować paszteciki z mięsnym farszem. Składniki (ok.45 pasztecików): • kapusta kiszona 400g • grzyby suszone 40g • mąka migdałowa 300g • jajko(...)jajka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. 4. Nakładamy część ciasta na folię i przez folię wałkujemy na grubość 3-4mm. Nakładamy farsz i zwijamy. Kroimy na małe paszteciki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 35min

Keto Przepisy
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami 60

Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami Co jest lepsze od bobu? Jeszcze więcej bobu! Staram się maksymalnie wykorzystać sezon bobowy, dlatego wciskam go gdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką(...)miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami . Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem . Teraz pracuję nad pasztetem bobowym

Blendman
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 87

paczkę od firmy Jamar Z octu jabłkowego i kukurydzy przygotowałam sałatkę z kurczakiem w płatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet(...)Buraczki nie są kwaśne i czuć w nich aromat chrzanu. Smak jest doskonale zbalansowany. Jest to pierwsza ćwikła, które mi smakowała. I na pewno sięgnę po nią jeszcze raz Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania około 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży łyżka

PatiGotuje
Paszteciki w cieście kruchym drożdżowym 95

Paszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej(...)trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło. Po tym czasie ciasto wałkować, wykrawać dowolnego kształtu paszteciki i napełniać ulubionym farszem. Smarować rozbełtanym jajkiem. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Ja upiekłam paszteciki z nadzieniem z płucek cielęcych

królestwo garów
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 119

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe(...)oraz soczewicę. Całość duszę kilka minut. Dodaję cukier i ewentualnie doprawiam jeszcze solą do smaku jeśli jest taka konieczność. Wykończenie Na środek rozwałkowanego ciasta nakładam farsz. Zwijam w rulonik paszteciki, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiam do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut

Mango Papaja
Błyskawiczne pasztecikowe spiralki do barszczu 64

Niespodziewani goście? Te paszteciki przygotujecie w 3 minuty! Potem tylko do piekarnika, a w międzyczasie zalewacie barszczyk i pyszny poczęstunek gotowy ;-) Mniam! Mniam! 2 opakowania Profi Wielkopolski Pasztet z drobiem firmowy 1 ciasto francuskie 1 jajko sezam Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy pasztetem, pozostawiając 2 centymetry  wolnego  brzegu (od dłuższej strony). Następnie zwijamy luźno ciasto pasztetem do wewnątrz(...)kończąc na wolnym brzegu (można dodatkowo przed zlepieniem posmarować brzeg rozkłóconym jajkiem). Z rolady odcinamy 2-centymetrowe paszteciki i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach (termoobieg

Śniadanie u Basi
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 57

Pyszne, lekkie, delikatne, pachnące czarnuszką paszteciki z nadzieniem pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno - to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby. Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest(...)styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia zwiększ ilość grzybów. Paszteciki w w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 2 łyżki masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant czarnuszka  Składniki na farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone paszteciki do barszczu 754

Jeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu. Na pewno wrócę do nich nie raz ;) Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka  60g roztopionego(...)bokach około 15cm x 7cm. Jeden koniec nacinamy nożem, a na drugi nakładamy farsz. Zwijamy od końca z farszem, tak aby powstałe po nacinaniu frędzelki były na wierzchu naszego pasztecika. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.  Rozpuszczamy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Smarujemy wierzch pasztecików. Pieczemy w piekarniku

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 277

Bardzo szybki przepis na piątkowy obiad, do tego kubek czerwonego barszczu i jest pysznie. Co prawda paszteciki kojarzą mi się z weselem i ciepłym posiłkiem po północy. Jednak mi to nie przeszkadza i co jakiś czas paszteciki pojawiają się u nas w domu w rożnej odsłonie.  Składniki:  ciasto podstawowe drożdżowe  560 g mąki(...)smaku  1 łyżka masła 50 g sera gouda do posypania 1 roztrzepane jajko do posmarowania cista Składniki znajdziecie tutaj :)  Przygotowanie: Porcja ok 36 pasztecików. W misce najlepiej z zamknięciem (przykrywką) kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy

Niezły Młynek