paszteciki - 1321 przepisów (strona:3/89)

Paszteciki szczecińskie. Tradycyjny przysmak jak pączki z mięsnym farszem. PRZEPIS 28

Wyobraźcie sobie pączka, ale w wersji wytrwanej z nadzieniem mięsnym. Tak w skrócie można opisać tradycyjne paszteciki szczecińskie – niezwykle kaloryczne, ale za to rozkosznie pysznie. Właśnie zrobiliśmy je naszej kuchni. Tak zrobione paszteciki były gastronomicznym przebojem w PRL. W każdym większym mieście był punkt, gdzie można było zjeść je na miejscu lub kupić na wynos – oczywiście z obowiązkowym(...)barszczykiem. Ojczyzną pasztecików jest jednak Szczecin, a one same w 2010 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. – Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”. W radzieckich jednostkach wojskowych służyła w razie nagłej potrzeby do wyżywienia żołnierzy. Fabryczna nazwa maszyny

Kulinarna Polska
Paszteciki z kapustą i grzybami 26

Tradycyjny wigilijny barszcz czerwony podaję na ogół z uszkami z grzybami , ale forma pasztecików też jest przeze mnie bardzo lubiana. To prosty sposób na przepyszne drożdżowe paszteciki, a nadzieniem jest klasyczna kapusta z grzybami . Zatem jeśli planujecie gotowanie kapusty na Wigilię zróbcie jej po prostu więcej, część użyjecie do pierogów z kapustą i grzybami lub drożdżowych pierogów z kapustą(...)grzybami , część właśnie do takich pasztecików. Wszystko się tu ze sobą pięknie łączy! Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli

nietylkopasta.pl
Prosty przepis na paszteciki 82

Prosty przepis na paszteciki  - paszteciki drożdżowe z mięsem Prosty przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu,  najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło. Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza(...)tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży   Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery Prosty przepis na paszteciki - składniki  Ciasto drożdżowe na paszteciki

Cztery Fajery
Paszteciki 118

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto.  Na te święta co nadchodzą, życzę ciepła i miłości. Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!! A ja pędzę gotować by było wszystko mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto 93

Propozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :)  Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej 1 ser pleśniowy parę plasterków suszonych pomidorów ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów(...)szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem.  paszteciki z ciasta francuskiego

Bon Appetit Małgorzaty
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 143

Odkąd skosztowałam hummusu , który po prostu stał się moim faworytem w przypadku past, zaczęłam bawić się składnikami i tworzyć. Był już smalec wegetariański , paprykarz , smarowidełko z bakłażana , a teraz pasztecik z soczewicy. Smakuje bardzo dobrze, szczególnie ze szczypiorkiem i świeżym pomidorem. Soczewica ma swój specyficzny smak, który nie każdemu dopowiada - jeśli nie lubisz jej, może Ci nie smakować(...)wielbicieli i fanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzam płyn. Dymkę siekam wraz z czosnkiem

W kuchni Karmel-itki
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 149

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty.   25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli jajko do smarowania Farsz: ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu ok. 20 dag kapusty kiszonej 1 cebula łyżka smalcu 1 jajko przyprawa np. Kucharek pieprz czosnek(...)kopertę, rozwałkować w prostokąt i znów smarować masłem, złożyć. Czynność tę powtórzyć cztery razy. Następnie rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm, pociąć na prostokątne kawałki, nadziewać i formować paszteciki. Zostawić na kilkanaście minut aby lekko podrosły, następnie smarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Upiec w temperaturze 200 stopni 15 - 20 minut

Praktyczna pl
Paszteciki drożdżowe z mięsem 454

szklanki ciepłej wody Z drożdży, mąki i wody robimy rozczyn, jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie formujemy paszteciki. Wałkujemy ciasto na blat, układamy wzdłuż pasek farszu rolujemy kroimy na paszteciki. Pieczemy 25 minut.  Farsz: - ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki

SMYKWKUCHNI
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI 126

czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Paszteciki z kapustą i grzybami 313

Kolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto:  1 kg mąki pszennej, 250g margaryny, 100g świeżych drożdży, szklanka mleka, pół łyżeczki

Z miłości do słodkości
Francuskie paszteciki z mięsem 282

świętach. W sumie to nawet i dobrze, bo ile można ;p Zapewne lodówki nadal pękają w szwach. Dlatego mam dla Was propozycje na wykorzystanie pozostałego mięska. Francuskie paszteciki z mięsem opakowanie ciasta francuskiego 200g mięsa z rosołu, lub innego, dowonego mięsa (u mnie pierś kurczaka) cebula ząbek czosnku oliwa sól i pieprz Zaczynamy od przygotowania farszu. Ugotowane mięso dzielimy(...)rozgrzewamy do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraty, mniej więcej 5x5cm. Na środka każdego nakładamy niewielką ilość farszu, składamy na pól, tak aby powstał trójkąt.  Gotowe paszteciki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut. Podajemy po wystygnięciu.  insertCookd("687cf6deab1ca9b7c78a691c419c6f9e

365 dni dookoła kuchni
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 115

fasola, przyznacie sami, że to nie taka bułka z masłem:) Mimo wszystko mam nadzieję, że udało mi się sprostać zadaniu - ja jestem zadowolona - tym bardziej, że to pierwsze paszteciki w moim wykonaniu i dodatkowo w niecodziennej odsłonie. Uwielbiam takie inspirujące wyzwania! I oczywiście mam apetyt na więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składniki na ciasto

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z morelami/wiśniami 76

ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać! Swoje paszteciki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych do wyboru. Kupiłam trochę moreli, do tego dorzuciłam wiśnie, które rosną na podwórku i wzięłam się do roboty. Obie wersje są świetne, choć prędzej znikły(...)widelcem.  Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach, aż paszteciki lekko zbrązowieją. Ostudzić. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Paszteciki z kapustą i grzybami 334

Paszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie przyjemnością. Zanim przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego, że paszteciki są idealne w pierwszy dzień świąt do barszczyku. Znaczy, paszteciki w towarzystwie kubka gorącego barszczu, genialne są zawsze. Uwielbiam w pierwszy dzień świat(...)mroźnym spacerze zjeść ciepłego pasztecika i popić go gorącym barszczem. Pycha! Przepis na idealny barszcz na zakwasie znajdziecie na blogu. Zajmijmy się pasztecikami. Paszteciki z kapustą i grzybami wcale nie są takie trudne do zrobienia. Wystarczy, że robiąc pierogi na Wigilię, zrobicie nadzienia trochę więcej i będziecie mieli połowę roboty mniej. Jednak jeśli macie w nosie pierogi a wstręt

ladykitchen
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 112

Odliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne(...)Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z grzybami 142

często gości na naszym stole. Część grzybów trafia do słoiczków (z octem), część odgotowuję i zamrażam, prawdziwki suszę, a od czasu do czasu robię cebulaczki z grzybami albo takie paszteciki . Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Paszteciki z mięsem (3 składniki) 35

Szybkie i pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nafaszerowane mięsem z rosołu. Świetna przekąska, zamiennik kanapki czy dodatek do zupy. Paszteciki z mięsem (4 składniki) Delikatne, kruche, pełne smaku paszteciki z wykorzystaniem pasty z mięsa z rosołu. Jej wykonanie jest szybkie i bezproblemowe, a zawinięta w listkujące ciasto francuskie zamienia się w idealną przystawkę czy imprezową przekąskę. Moje paszteciki są posmarowane(...)ozdobić makiem, czarnuszką, a nawet prażonymi migdałami. Wskazówki Jako farsz, wykorzystuję pastę z mięsa z rosołu, która jest doprawiona jedynie czosnkiem i majerankiem. Jeśli mamy ochotę na bardziej kreatywne paszteciki – można poszaleć. Polecam doprawić po swojemu, albo wymieszać z kilkoma łyżkami wyrazistego sosu. Nadadzą się świetnie ajwar, sos BBQ, sriracha czy czerwone pesto. Każdy da nam nadzienie w trochę

Wilk Syty
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego 49

Czas czytania: 3 min Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego Większość z Was myślami jest już przy świątecznym stole. Z pewnością zastanawiacie się co podać swoim gościom do jedzenia. Coś pysznego, ale też coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół , takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików . Farsz jest niezwykle(...)twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki, a i to zadanie jest łatwe i szybkie. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, formujemy rulon, który tniemy na małe kawałki i pieczemy! Proste, prawda? Paszteciki można podać z czerwonym barszczem

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 230

Witam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym barszczem i nie tylko oraz długo utrzymują świeżość. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 30 pasztecików na farsz: 300 g kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej 500 g pieczarek 1 cebula (około 100 g) sól(...)mąki pszennej – użyłam poznańskiej 200 g masła lub margaryny 200 g śmietany 12% lub 18% 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego Link do filmu

Uwaga Babcia Gotuje
Paszteciki drożdżowe :) 122

Paszteciki są u mnie na stole wigilijnym od zawsze. Idealnie pasują do barszczu, lecz także jako przekąska np. z keczupem. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w tym wydaniu jest naprawdę niezwykłe.. Cienkie, chrupiące ciasto o zniewalającym zapachu. Składniki : 0,5 kg mąki kostka rozpuszczonej i przestudzonej margaryny 5 dag drożdży (pół kostki) 0,5 szklanki letniego mleka 2 jajka sól

Piekę, bo lubię
Paszteciki z kapustą i grzybami 295

pieczarek 3  średnie cebule sól,pieprz do smaku 1 łyżka maggi olej ciasto- 500 g mąki 20 g drożdży 300 ml mleka 60 g masła+ kawałek do posmarowania pasztecików 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 jaja odrobina maku Wykonanie; Przygotowujemy farsz.Cebulkę kroimy w kostkę,pieczarki w większe kawałki,solimy i pieprzymy. Podsmażamy na patelni..Kapustę zalewamy

Olcia gotuje!
Ciasto francuskie z pasztecikiem sojowym 107

kroimy rulon na mniejsze części (np. kwadraty lub romby). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki

Emcia Pichci
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 1699

Post Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
ŚWIĄTECZNE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 324

Paszteciki krucho-drożdzowe pojawiły się na naszej Wigilii rok temu. W zeszłym roku zapomniałyśmy dodać przepis na blogu, więc pojawia się w tym. Mam nadzieję, że będą Wam smakować. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Francuskie paszteciki 111

Kolejna moja śniadaniowa propozycja;) Tym razem są to bardzo smaczne i sycące paszteciki z ciasta francuskiego. Farsz powstał z białego sera, szynki i szczypioru. Całość dodatkowo posypana odrobiną ostrego parmezanu i pyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;)  Składniki: 250g ciasta francuskiego, 125g białego sera, 1/2 pęczka szczypioru, 50g szynki, jajko

Z miłości do słodkości
Paszteciki drobiowe dietetyczne - montignac 179

Zostając w temacie dietetycznym polecam zrobienie drobiowych pasztecików z dodatkiem pieczarek. W cieście nie ma mąki, bułki, jest tylko mięso, jajka i trochę jogurtu i majonezu, które mają za zadanie skleić całość. Posiłek jest zgodny z dietą Montignaca jako posiłek tłuszczowy. Dla osób które na diecie nie są jak moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Porosołowy pasztecik gotowany na parze 110

Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego paszteciku ugotowanego na parze ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami. ( Kapuśniaczki ) 449

Paszteciki robiłam pierwszy raz zainspirowana Helką ;p Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Paszteciki z cukinii 172

Wstawić do nagrzanego na  180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż z wierzchu ładnie się przyrumienią.Podawać na ciepło.Z podanych składników wychodzi mi 8 pasztecików

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania