paszteciki - 1321 przepisów (strona:9/89)

PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 115

Ostatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie.  Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia.  Mięsnym(...)grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej  - 1 kostka masła - 2 żółtka - łyżeczka soli - 90 g drożdży świeżych - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2 szczypty

SMYKWKUCHNI
Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2172

już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem  :-)  Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj(...)mój ulubiony składnik do tego rodzaju wypieków, który sprawia, że wypiek jest mięciutki i pulchniutki. Co więcej, z tym przepisem nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Mimo tych ułatwień paszteciki są bardzo, bardzo smaczne - lekko chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 412

Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz(...)kawałki pieczeni obiadowej itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany

Kuchnia z widokiem na ogród
Paszteciki z bigosem 117

kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL(...)wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 1 słoik Bigosu polskiego

Grunt to przepis!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 275

paszteciki z ciasta francuskiego  Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami  Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty  1/2 kg pieczarek  ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej) 1-2 większe cebule  sól , pieprz do smaku 2 opakowania ciasta francuskiego  jajko  do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane Wykonanie :  Kapustę wypłukać(...)ciasta francuskiego  rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć.  Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni

Aromatyczne Podróże
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 356

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty(...)mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka cukru 25 g drożdży pół łyżeczki soli jajko + odrobina mleka kminek lub czarnuszka Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Paszteciki z pieczarkami 16

najlepsze z możliwych pasztecików na święta. Delikatne, idealnie kruche, no i z pieczarkami, które uwielbiam :) Dodatek listków szałwii na pasztecikach jest totalnym srzałem w dziesiątkę. Smak szałwii super aromatycznie dopełnia paszteciki. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP(...)drugiego dłuższego brzegu ułóż wałeczek uformowany z połowy farszu. Załóż ciasto na farsz i zwiń tworząc długi wałeczek, który następnie lekko spłaszcz. Tnij wałeczek ukośnie tak, aby powstało 8 pasztecików. Powtórz czynności z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem, posyp resztą tymianku i opcjonalnie przyklej do każdego pasztecika po listku

Delicious Place
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 27

Składniki: ( porcja na 26 pasztecików, szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka na rozczyn Mleko ciepłe 1/2 szklanki Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Drożdże świeże 15 g Jajko Olej 2 łyżki Farsz: Szpinak świeży paczka 200 g Pomidory suszone w oleju 4-5 sztuk Ser tarty 100 g Cebula mała Czosnek 2 ząbki Dodatkowo: Jajko(...)posmarowania pasztecików przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy

Kulinarne przygody
Szybkie paszteciki z soczewicą 86

Dziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku(...)francuskiego posmarować stopionym masłem. Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć jeden na drugi. Całość pokroić na 12 kawałków. Każdy z kawałków odwrócić i ponacinać w poprzek ostrym nożem. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być papier, w którym przechowywaliśmy zwinięte ciasto). Paszteciki posmarować resztką stopionego masła. Formę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 1487

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko(...)wyłożyć na 1/3 powierzchni ciasta wzdłuż dłuższego boku zachowując odstęp od brzegu. Następnie zawinąć ciasno w roladę zaczynając od strony z farszem. Roladę pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości paszteciki (ja zdecydowałam się na nieco większe). Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika zachowując duże odstępy. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 20 minut do ponownego

Passions hobbies life
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 427

Wielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko

Blog z Apetytem
Brytyjskie kruche paszteciki 131

Brytyjskie kruche paszteciki Uwielbiam paszteciki , szczególnie brytyjskie , fakt jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak..wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na bazie mięska z kurczaka . Ten rodzaj pasztecików charakteryzuje się niezwykle kruchym i smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki(...)obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco

Ogrodnik w podróży
Mini paszteciki francuskie do barszczu 149

Dzisiaj coś dla osób, którym nie chce się zagniatać ciasta na paszteciki. Jeśli użyjemy ciasta francuskiego, to problem mamy z głowy, a przy tym nic nie tracimy z pysznego smaku pasztecików. 500 g karkówki 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej świeżo mielony pieprz 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko Karkówkę kroimy(...)pieprzem. Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy i dzielimy wzdłuż na 2 paski. Na środku każdego układamy wałeczek mięsa. Następnie boki składamy i za pomocą ostrego noża odcinamy dość wąskie kawałki (paszteciki). Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu. Na koniec smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st. (termoobieg). Paszteciki możemy podawać

Śniadanie u Basi
Paszteciki z pieczarkami 95

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić?  Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos  - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki(...)łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml mleka lekko ciepłego, 50 g roztopionego masła, 5 g suchych drożdży dodatkowo : 1 żółtko do smarowania + tymianek lub czarnuszka do posypania pasztecików Farsz: min. 500 g drobno pokrojonych pieczarek, 1 cebula, olej/ masło klarowane, sól, pieprz tymianek Wszystkie składniki ciasta, prócz masła umieścić w misie miksera i wyrabiać z 5 minut, następnie

Plate of Joy