paszteciki - 1226 przepisów (strona:15/82)

EKSPRESOWE PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM A'LA FORNETTI 351

Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te ze szpinakiem. Jednak jak dla mnie to zbyt drogi interes jak na jeden taki pasztecik. Dlatego warto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość tych pasztecików jest o wiele większa. W moim przepisie wykorzystałam(...)Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać twaróg, sól i pieprz. Zmiksować blenderem.  Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem i piec około 10 min. w 170 stopniach, do złotego koloru

Kuchnia Paulettes
PASZTECIKI 70

Paszteciki to smaczna propozycja na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek lub przekąskę, którą możemy łatwo zapakować i zabrać ze sobą gdzie tylko chcemy np.na piknik, do pracy lub na wycieczkę. W okres wakacji jest to fajne rozwiązanie na sytą przekąskę, ponieważ są smaczne na zimno jak i na ciepło. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.  Paszteciki są pieczone, ale smażone(...)niewielkie prostokąty. Farsz: Ser zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wymieszać razem z pasztetem. Doprawić pieprzem.  Na każdy prostokąt nałożyć 1 łyżkę farszu. Boki dobrze skleić tworząc podłużny pasztecik. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 15-20 min., aż się zarumienią. A tym czasem zapraszam

Kuchnia Paulettes
Paszteciki z mięsem i kapustą 1149

Moja mama bardzo  często robi te paszteciki, to od niej mam ten przepis.  Z podanej proporcji wychodzi około 100 pasztecików. Paszteciki po upieczeniu są miękkie, pulchne są idealnym dodatkiem do barszczyku czerwonego.   SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki torebka proszku do pieczenia( na 1kg mąki) 1,5 margaryny łyżeczka soli 2 jajka 400 g śmietany 18% Farsz(...)stolnicy. Kroimy na około 10 cm paski, w środek każdego paska wkładamy farsz i zwijamy jak w roladę. Kroimy na ukośne kawałki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C

Kulinarny eksperyment
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 80

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka(...)wałkować w kształt prostokąta (podsypywać mąką). Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić w poprzek na paszteciki (ok. 3 cm). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (piekłam w trzech partiach

Bullio
Śmietankowy krem batatowo-pieczarkowy z chipsami z jarmużu 112

dużo zup kremów, ale ta jest zupełnie inna- delikatna i kremowa w smaku z nutką pikantnego chilli oraz chrupiącymi chipsami przygotowanymi z jarmużu. Fajnie komponuje się również podawana z "pasztecikami z ciasta francuskiego" nadzianego również zielonym jarmużem. Danie zdecydowanie polecam tym, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni, ponieważ przygotowanie łącznie z gotowaniem zajmuje około 30 minut. Spróbujcie :) Składniki(...)jarmużu mieszamy w oliwie i wykładamy na blachę. Drugą część jarmużu dusimy na patelni z solą i pieprzem. Zawijamy małymi porcjami w poporcjowane kwadraciki ciasta francuskiego. Jarmuż wraz z pasztecikami pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut ( paszteciki do zarumienienia)). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i dokładnie go rozprowadzamy w zupie. Całość miksujemy (możemy dodać wody, jeżeli

ChilliJemy
Paszteciki kruchodrożdżowe 69

Paszteciki są dobre nie tylko do barszczu, ale i jako przegryzka na słono. Te są bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto powinno pozostać do lekkiego wyrośnięcia, ale w wersji dla niecierpliwych jak ja można zawijać paszteciki od razu. Ważne, żeby w kuchni było ciepło, a piekarnik nagrzany. Oryginalny przepis pochodzi  stąd . 500 gram pieczarek(...)kilka pasów o szerokości 8-10 cm. Nakładać na jednym brzegu pasa farsz i zawinąć. Ułożyć zawinięciem do dołu, spłaszczyć lekko nożem. Kroić na kawałki, jak kopytka. Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować z wierzchu jajkiem czy tłuszczem. Piec w 180C aż będą rumiane, ok.25 minut. Uwaga

Czerwony Gupik
Paszteciki na piwie. 110

dawno temu i swego czasu naprawdę nagminnie z niego korzystałam. Często wracam do starych, sprawdzonych receptur, by cieszyć się ich smakiem na nowo i dzielić się nimi z najbliższymi. Paszteciki na piwie (i do piwa ;)) charakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy(...)nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak ja przedstawię Wam moją ulubioną opcję, czyli z cebulką i pieczarkami. Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na paszteciki na piwie: 2 szklanki mąki pszennej 150 g zimnego masła

Rozpustne gotowanie
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 83

kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką.  Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił, aby zamiast jednego dużego placka przygotować kilka mniejszych pasztecików. Dawno nie robiłam żadnego marokańskiego dania, więc oczy wręcz mi się zaświeciły na widok wypieku Jamiego. Jednak nie mogłam po prostu zrobić jego wersji z jagnięciną (a nawet nie mam tego(...)przepisu, bo oglądałam program w TV), stąd moja własna, mam nadzieję, nie mniej udana wariacja wegetariańska :) Pastilla w formie pasztecików to bardzo wygodne danie. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami 91

Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne paszteciki z młodą kapustą i pieczarkami. Paszteciki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest miękkie i rozpływa się w ustach. Ze szklanką domowego barszczyku paszteciki smakują wybornie.  SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 50g margaryny, 1 łyżeczka soli, Farsz: 1/2 główki młodej kapusty, 150g pieczarek, 1 cebula(...)rozwałkowuję. Brzeg ciasta nacinam nożem. Obok układam wzdłuż porcję farszu. Ciasto składam (nacięciami do góry). Brzegi lekko dociskam. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 10cm kawałki. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnuszką. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paszteciki 59

Wczoraj kilka osób na fb poprosiło mnie o przepis na paszteciki. Niewiele myśląc postanowiłam go umieścić na blogu, może są jeszcze inni chętni? Te paszteciki robiła zawsze moja babcia, a ja je uwielbiam po dziś dzień - tym bardziej, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :-) Do dzieła więc, jeszcze zdążycie przed sylwestrową nocą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej(...)brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi

Czary - gary w kuchni
Szybkie paszteciki do barszczu (z resztek pasztetu) 110

Dziś przedstawiam Wam pomysł na wykorzystanie domowego pasztetu, który został Wam np. po świętach. Takie paszteciki są super łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuję i pysznie smakują :-) 1 kawałek domowego pasztetu ciasto francuskie 1 jajko sezam Pasztet kroimy w podłużne kawałki (słupki). Każdy obtaczamy plastrem ciasta francuskiego tak, aby „szew” ciasta znajdował się na dole (można dodatkowo przed(...)zlepieniem posmarować brzeg rozkłóconym jajkiem). Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach (termoobieg

Śniadanie u Basi
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 118

Takie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego(...)boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Paszteciki z kapustą i grzybami 80

Tradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około(...)wykonanie: Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki.  Tak powstałe paszteciki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na kilka minut aby podrosły. Paszteciki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut

Bon appetit mon amie
Francuskie paszteciki z mięsem 68

Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. opakowanie gotowego ciasta francuskiego mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika) pół cebuli żółtko sól pieprz(...)stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać wzdłuż  mięso i zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie kawałki - paszteciki. Każdy pasztecik posmarować wodą (lub białkiem dla niealergików) i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż paszteciki będą rumiane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie