paszteciki - 1226 przepisów (strona:8/82)

Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2164

już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem  :-)  Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj(...)mój ulubiony składnik do tego rodzaju wypieków, który sprawia, że wypiek jest mięciutki i pulchniutki. Co więcej, z tym przepisem nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Mimo tych ułatwień paszteciki są bardzo, bardzo smaczne - lekko chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 376

Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz(...)kawałki pieczeni obiadowej itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany

Kuchnia z widokiem na ogród
Paszteciki - 6 przepisów 104

kilka pomysłów na pyszne paszteciki - część z nich może się przydać przy planowaniu potraw świątecznych :) Po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem. Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami  Kruche paszteciki z kapustą Paszteciki z wątróbką i wędzoną śliwką Paszteciki z ziemniakami i serem Paszteciki - listki z pieczarkami Kruche paszteciki z kurczakiem

sio-smutki
Paszteciki z bigosem 99

kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL(...)wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 1 słoik Bigosu polskiego

Grunt to przepis!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 204

paszteciki z ciasta francuskiego  Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami  Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty  1/2 kg pieczarek  ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej) 1-2 większe cebule  sól , pieprz do smaku 2 opakowania ciasta francuskiego  jajko  do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane Wykonanie :  Kapustę wypłukać(...)ciasta francuskiego  rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć.  Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni

Aromatyczne Podróże
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 345

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty(...)mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka cukru 25 g drożdży pół łyżeczki soli jajko + odrobina mleka kminek lub czarnuszka Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Szybkie paszteciki z soczewicą 69

Dziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku(...)francuskiego posmarować stopionym masłem. Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć jeden na drugi. Całość pokroić na 12 kawałków. Każdy z kawałków odwrócić i ponacinać w poprzek ostrym nożem. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być papier, w którym przechowywaliśmy zwinięte ciasto). Paszteciki posmarować resztką stopionego masła. Formę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 1464

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko(...)wyłożyć na 1/3 powierzchni ciasta wzdłuż dłuższego boku zachowując odstęp od brzegu. Następnie zawinąć ciasno w roladę zaczynając od strony z farszem. Roladę pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości paszteciki (ja zdecydowałam się na nieco większe). Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika zachowując duże odstępy. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 20 minut do ponownego

Passions hobbies life
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 405

Wielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko

Blog z Apetytem
Brytyjskie kruche paszteciki 115

Brytyjskie kruche paszteciki Uwielbiam paszteciki , szczególnie brytyjskie , fakt jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak..wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na bazie mięska z kurczaka . Ten rodzaj pasztecików charakteryzuje się niezwykle kruchym i smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki(...)obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco

Ogrodnik w podróży
Mini paszteciki francuskie do barszczu 126

Dzisiaj coś dla osób, którym nie chce się zagniatać ciasta na paszteciki. Jeśli użyjemy ciasta francuskiego, to problem mamy z głowy, a przy tym nic nie tracimy z pysznego smaku pasztecików. 500 g karkówki 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej świeżo mielony pieprz 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko Karkówkę kroimy(...)pieprzem. Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy i dzielimy wzdłuż na 2 paski. Na środku każdego układamy wałeczek mięsa. Następnie boki składamy i za pomocą ostrego noża odcinamy dość wąskie kawałki (paszteciki). Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu. Na koniec smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st. (termoobieg). Paszteciki możemy podawać

Śniadanie u Basi
Paszteciki z pieczarkami 73

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić?  Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos  - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki(...)łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml mleka lekko ciepłego, 50 g roztopionego masła, 5 g suchych drożdży dodatkowo : 1 żółtko do smarowania + tymianek lub czarnuszka do posypania pasztecików Farsz: min. 500 g drobno pokrojonych pieczarek, 1 cebula, olej/ masło klarowane, sól, pieprz tymianek Wszystkie składniki ciasta, prócz masła umieścić w misie miksera i wyrabiać z 5 minut, następnie

Plate of Joy
KRUCHE PASZTECIKI Z BOCZNIAKAMI I CEULKĄ 9

Pyszne, kruche paszteciki są fajnym (i smacznym 😉) pomysłem na prostą przekąskę np na spotkanie ze znajomymi czy ciepłą kolację. Paszteciki są smaczne zarówno ciepłe jak i na zimno. Oczywiście farsz można dowolnie modyfikować: możemy upiec je z z farszem z podsmażonego kurczaka i warzyw, szpinaku i sera czy kapusty kiszonej i grzybów. Bo do środka takich pasztecików możemy włożyć(...)Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 minut (ja przygotowuję sobie ciasto zazwyczaj poprzedniego dnia wieczorem, a paszteciki wykonuję następnego dnia). Na farsz : 300 g boczniaków (mogą być pieczarki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 300 łyżki startego żółtego sera sól pieprz słodka i ostra papryka olej Pokrojoną

Walijskie Pichcenie
Potrawy wigilijne 7/12: Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą 28

pieprz do smaku ewentualnie 2 jajka (jeśli zależy Ci, żeby kapusta w czasie jedzenia nie wypadała ze środka; ja wolę wersję bez jajek)  Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików do posypania można wykorzystać: ziarenka kminku, czarnuszki albo sezamu Przygotowanie: Farsz: kapustę odsączam i drobno siekam (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać na sicie). Przekładam ją do szerokiego garnka(...)potem odkrywam garnek, zwiększam moc palnika i mieszając od czasu do czasu gotuję, aż zupełnie odparuje woda. Jeśli kapusta jest przygotowana tego samego dnia, w którym pieką się paszteciki, musi być wystudzona. (Jajka dodaję do zimnej kapusty i dokładnie mieszam). Ciasto na paszteciki: Zaczyn: mieszam w miseczce wszystkie składniki; odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie to po prostu

sio-smutki
Kartoflaniki – grzybowe paszteciki 30

Jeśli zostały Ci z weekendu gotowane ziemniaki i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, to proponujemy kartoflaniki – grzybowe paszteciki . To przepis na bardzo prosty w wykonaniu obiad z nadzieniem grzybowym lub innym. Wszystko zależy od tego co lubisz lub co masz w lodówce. Grzybowe paszteciki dobrze sprawdzą się jako danie bezmięsne . Przepis na te kartoflaniki pochodzi ze ściany wschodniej(...)naszego pięknego kraju. Dania tradycyjne, regionalne wracają do łask i coraz więcej z nas znajduje w nich smaki dzieciństwa i domu rodzinnego. Grzybowe paszteciki z pewnością dla wszystkich, którzy je znają, też do tych dań należą. Zapraszamy na przepis . Kartoflaniki – grzybowe paszteciki Składniki: ziemniaki gotowane: 1kg mąka pszenna: ok 250 g jajko: 1 szt. Nadzienie: suszone grzyby

Kuchnia Na Wypasie