Jadłam takie paszteciki u znajomej jakieś 15 lat temu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne(...)rulon. – Pociąć wałek na równe proste kawałki lub po skosie. – Można również farsz rozsmarować na cieście i zwijać w ślimaczka. – Paszteciki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. – Piec w temp. 180 st.C przez 20 minut
To co kochamakceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień(...)Państwo Wojtczuk gotują Ryba po grecku ; blog Relax, take it testy Ryba po grecku ; blog Domowe gotowanie Wigilijny karp w miodowej galarecie ; blog Sztuka gotowania wg Samiry KROKIETY i PASZTECIKI Krokiety z grzybami i kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych
Weekendy w domu i ogrodzieBlueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest … Przeczytaj cały artykuł Post Paszteciki z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpanierce z krakersów :) Przepisy: nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki
Bananowe Poledostatek. 4. Uszka z grzybami Przepis na: Uszka z grzybami 5. Zupa grzybowa Przepisy na: Zupa grzybowa wigilijna z suszem Zupa grzybowa z fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas
Tradycyjna KuchniaPaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem. Piec ok 10 min. w 170 stopniach
Kuchnia Paulettesjest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść(...)Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: • Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki
To co kochamZimą czy jesienią uwielbiamy wypić po przyjściu ze spaceru cieplutki, rozgrzewający czerwony barszcz. A do barszczu wiadomo, najlepsze są paszteciki lub drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami. U mnie w wersji z pieczarkami. Oczywiście, możecie dodać kapustę, ale nie jest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki. Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet(...)Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego barszczu na Święta. Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl
Mieszam w GarnkuDzisiaj za oknem ponuro i deszczowo, a ja jestem ogromnym zmarzluchem. Kocyk, ciepła herbata albo lepiej ciepły czerwony barszcz A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości(...)przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem
BullioDzisiaj za oknem ponuro i deszczowo, a ja jestem ogromnym zmarzluchem. Kocyk, ciepła herbata albo lepiej ciepły czerwony barszcz A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości(...)przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem
BullioFrancuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra. Francuskie paszteciki z kurkami – Składniki: 200g kurek 1 średnia cebula 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% pieprz, sól do smaku 100g sera Grana Padano lub parmezanu 1 […] The post(...)Francuskie paszteciki z kurkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeWłaściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej(...)smaku. Wystudzić. Ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta. Ok. 3-4 cm od brzegu nałożyć pasek nadzienia. Przykryć ciastem, tworząc wałek, odciąć od reszty. Pokroić na 4-5 cm paszteciki. Z resztą ciasta postąpić tak samo. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, ewentualnie posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez
zadanie-gotowanieDzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej. Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli WYKONANIE(...)następnie z roluj tak aby powstał długi walec, z każdej strony otoczony ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki. Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C. Gotowe smacznego
SMYKWKUCHNIRuskie pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia(...)rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Ciasto odwinąć z papieru, nakładać wzdłuż porcje farszu, zwijać w rulon, odcinać ciasto, a następnie kroić na kilkucentymetrowe paszteciki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w 220 o C (do zrumienienia). Podawać z kefirem lub mlekiem
Czerwień i błękitmasła, 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych), sól, tymianek, biały pieprz, 1/2 szklanki wody. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, ziarna sezamu do posypania. Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym. Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić na nie posiekane pieczarki. Chwilę podsmażyć, doprawić przyprawami. Smażyć(...)dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach (aby nam farsz nie wypadł). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut, aż będą lekko złotawe. Studzić na kratce. Inspiracja
Świat Domowej Kuchni