Paszteciki to danie, które dość często gości u mnie na stole, głównie ze względu na to, że mój chłopak je uwielbia Podane w towarzystwie czerwonego barszczu będą idealną propozycją na obiad. Ten przepis jest świetne głównie ze względu na to, że do farszu można wykorzystać praktycznie wszystko. Może to być, tak jak w moim przypadku, specjalnie przygotowany królik, może(...)być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki Paszteciki drożdżowe z królikiem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 3 jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego królika
PatiGotujePaszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno. Składniki: 350 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli szklanka mleka 2 żółtka 80 g masła szczypta soli farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu(...)prostokąt. Podzielić go na trzy paski, na środku każdego ułożyć farsz i zlepić brzegi, aby powstał rulon. Podzielić go na 5 cm kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć paszteciki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Przed pieczeniem paszteciki posmarować białkiem i posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
wyzwania kuchenneDlaczego a'la? Ponieważ tradycyjne paszteciki szczecińskie wypełnione są farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, serem i pieczarkami, a nawet twarogiem z bakaliami. I robi to maszyna... Ja użyłam parówek, których dokładnie nie oblepiałam ciastem, a natomiast owinęłam. I aby nie było zbędnych komentarzy... parówka parówce nie równa, nie musi składać się z samej chemii oraz śladowej ilości mięsa(...)Naprawdę produkowane są kiełbaski, które zawierają porządne składniki. Wracając jeszcze do pasztecików... Idealnie smakują na ciepło z ulubionym sosem, jako przekąska, czy również samoistny posiłek. U mnie znikają nawet już ostygnięte. Polecam. (Około 10 sztuk w zależności od wielkości) 500g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30g drożdży (świeżych) 250 ml ciepłego mleka/wody 2 jajka 60 roztopionego
Di gotujeWitajcie :) dzisiaj ma dla Was propozycję szybkiej przekąski. Paszteciki francuskie z serem korycińskim i szynką. Błyskawiczne się je przygotowuje i są pyszne. Można podawać je jako dodatek do czystych zup np: barszczu. Wszystkich którzy są zainteresowani serami Korycińskimi zapraszam na stronę internetową http://serowarpodlaski.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego np : z Biedronki 180 g szynki posiekanej blenderem(...)oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze 190 stopi około 16 minut muszą być dobrze rumiane i wypieczone. Paszteciki podałam z czystym barszczem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliCzasami mamy ochotę coś przegryźć, ostatnio szukając w internecie natrafiłam na przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem. Zainspirowałam się tym przepisem i wymyśliłam takie oto nadzienie. Składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)oregano pół małej cebuli łyżeczka sproszkowanego czosnku pół mozzarelli 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie w małym rondelku podsmażamy pokrojone pieczarki z drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło i jajko
Delusional Trinenajpierw w folie spożywczą a później w aluminiowa. TUTAJ ZOBACZYSZ JAK W dużym garnku doprowadzamy wodę do wżenia i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Wyciągamy nasze paszteciki za pomocą cedzaka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ja folie ściągam po kilku godzinach gdy już schłodzę paszteciki w lodówce dzięki temu pasztet nie rozsypuje się. Jest jeszcze opcja pieczenia(...)posypać bułką tarta. Następnie umieszczamy mięso ,aby uniknąć spalenia wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka łyżek na wierzch. To wszystko. Jeśli paszteciki gotujemy polecam obtaczać je w czarnuszce tóż po tym jak rozpakujemy je z zawiniątek Smacznego słoneczka
Viola cooks with passionJadłam takie paszteciki u znajomej jakieś 15 lat temu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne(...)rulon. – Pociąć wałek na równe proste kawałki lub po skosie. – Można również farsz rozsmarować na cieście i zwijać w ślimaczka. – Paszteciki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. – Piec w temp. 180 st.C przez 20 minut
To co kochamakceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień(...)Państwo Wojtczuk gotują Ryba po grecku ; blog Relax, take it testy Ryba po grecku ; blog Domowe gotowanie Wigilijny karp w miodowej galarecie ; blog Sztuka gotowania wg Samiry KROKIETY i PASZTECIKI Krokiety z grzybami i kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych
Weekendy w domu i ogrodzieBlueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest … Przeczytaj cały artykuł Post Paszteciki z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpanierce z krakersów :) Przepisy: nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki
Bananowe Poledostatek. 4. Uszka z grzybami Przepis na: Uszka z grzybami 5. Zupa grzybowa Przepisy na: Zupa grzybowa wigilijna z suszem Zupa grzybowa z fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas
Tradycyjna KuchniaPaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem. Piec ok 10 min. w 170 stopniach
Kuchnia Paulettesjest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść(...)Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: • Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki
To co kochamZimą czy jesienią uwielbiamy wypić po przyjściu ze spaceru cieplutki, rozgrzewający czerwony barszcz. A do barszczu wiadomo, najlepsze są paszteciki lub drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami. U mnie w wersji z pieczarkami. Oczywiście, możecie dodać kapustę, ale nie jest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki. Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet(...)Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego barszczu na Święta. Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl
Mieszam w GarnkuDzisiaj za oknem ponuro i deszczowo, a ja jestem ogromnym zmarzluchem. Kocyk, ciepła herbata albo lepiej ciepły czerwony barszcz A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości(...)przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem
Bullio