paszteciki - 1453 przepisów (strona:34/97)

Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem 191

paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was. Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie. Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam. ciasto

Polska Zupa
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 104

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej(...)cebuli – do miękkości. Mieszamy z soczewicą, studzimy. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3-4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą

Ostra na Słodko
Francuskie paszteciki z pieczarkami 125

macie pomysłu albo ochoty na pracochłonne pieczenie pasztecików do świątecznego czerwonego barszczyku? Polecam nasmażyć pieczarek, nałożyć je na kawałki gotowego ciasta francuskiego, zawinąć w ulubione kształty, upiec i gotowe Pysznie chrupiące paluszki lub sakiewki pełne smakowicie przyprawionych pieczarek będą wspaniałym dodatkiem nie tylko do świątecznego stołu. Smacznego! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)stopni C przez około 15 minut lub do momentu jak będą złociste na wierzchu Podajemy z bukietem surówek i barszczykiem czerwonym np. według tego przepisu . Smacznego! Artykuł Francuskie paszteciki z pieczarkami pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI z porem i grzybami (wegańskie) 200

Kapuśniaczki z drożdżowego ciasta to pyszny pomysł na obiad, przekąskę, czy też kolację. Najlepiej smakują z barszczem. Jeśli jednak nie przepadasz za kapustą lub chcesz zmienić

Via Gusto
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego 168

Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi. Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują(...)najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada  uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową! Składniki (około 24 pierogi): około 600 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM 156

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4  (wychodzi 8 pasztecików) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275 g), średni por - jasnozielona i biała część, 3 jajka + żółtko, mała garść ziaren słonecznika, mała garść posiekanej natki pietruszki, łyżka masła, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, łyżka jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu można dodać jeszcze(...)ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni

JejKuchnia
Domowe Mini Pierogi Szwedzkie 331

Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki w postaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku.   Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz(...)grubość ok. 5 milimetrów i kroimy paski o wielkości ok. 7 cm x 33 cm. Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Kroimy na paszteciki o długości ok. 5-7 cm. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut

Słodka Strona
Paszteciki ze szpinakiem i ricottą 196

Pyszne i szybkie paszteciki  z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo .  Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i  dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie(...)podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku . Gotowe nadzienie  nakładać na prostokąty wykrojone z ciasta i formować w prostokąty. Można poprzecinać i wykrajać różne wzorki na wierzchu każdego pasztecika . Piec ok. 20 minut do zrumienienia

Różne smaki w kuchni
Barszcz ukraiński - moja wersja 169

ziemniaki, podsmażony boczek, oraz fasolę wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wsypujemy majeranek. *Przed wrzuceniem buraków polecam wyjąć ugotowane mięso i wykorzystać je np. do pasztecików, które świetnie będą smakowały z barszczem, ale również jako przekąska. W kolejnym poście będzie również przepis właśnie na takie paszteciki. :)  Na koniec hartujemy śmietanę w kubku z odrobiną zupy

Gotuj z Mąką
Paszteciki z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowym 130

czekamy aż podrosną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut w 180 stopniach (w zależności od piekarnika może to być i 25 minut, jeśli paszteciki są rumiane to znaczy, że są upieczone). Składniki na farsz: paczka szpinaku 350g pieczarek  2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany pół lyżeczki bazyli pół łyżeczki oregano tłuszcz(...)naszego farszu, doprawiamy przyprawami: bazylia, oregano, sól i pieprz. Trzymamy jeszcze z 5 minut na kuchni i zestawiamy, zaprawiamy śmietaną i gotowe. Farsz gdy przestygnie jest gotowy do pasztecików. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką 170

Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza .   Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 16 g drożdży sypkich Babuni  250 ml mleka 1/4 szklanki oleju jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli  Dodatkowo na farsz: karkówka(...)ostudzony. Mieszamy. Zakończenie: Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze. Po wyrośnięciu smarujemy je rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach

Różowa kuchnia
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 216

coś w miarę prostego i dobrego dla narzeczonego do zjedzenia, ze składników które miałam w lodówce nie dało się zrobić jakiegoś wykwintnego dania, ale wpadłam na pomysł zrobienie drożdżowych pasztecików. Na początku mówił, że nie jest głodny, a rano gdy wstałam nie było ani jednego pasztecika, ha! Taki on Ci nie głodny!  Składniki na około 10 pierożków 3 kiełbasy

Delusional Trine
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 211

ziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.  P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory(...)zakończeniu pasteryzacji słoiki wystudź do temperatury poniżej 10 C. Przechowuj w chłodnym miejscu.   J a czasem dodaję do tego pasztetu niewielką ilość drobno mielonego owocu jałowca, wtedy pasztecik pięknie myśliwsko pachnie ! Warto wypróbować. Polecam !                 S macznego Wam nie życzę , bo na pewno będzie pyszne

Przepisy i porady kulinarne
Chleboteka - z miłości do glutenu 144

m.in. młyna w Jordanowie Ślaskim i młyna gospodarskiego w Dąbrowicy pod Wrocławiem. Ich wybór nie był przypadkowy. Obok wypieków na zakwasie mamy także szansę spróbować mięciutkich drożdżówek, czy wybornych pasztecików podawanych, jak nakazuje tradycja, z barszczem.  Psst... Piotr Kucharski sprzedaje chleb z okienka! Cały koncept Chleboteki jest wspaniale przemyślany — piękne wnętrze, jednocześnie nowoczesne i przytulne, które zachęca do wstąpienia(...)chrupiącą skórką i puszyste drożdżówki. Bochny chleba czekają na szczęśliwców. Prosto z pieca! Mój faworyt z żurawiną. Jak będziecie mieć szczęście to Piotr Kucharski nie tylko sprzeda Wam pasztecika, ale i zostawi swój autograf. Granole, zbożowe batoniki i lukrowane pierniczki (chyba w styczniu już nieosiągalne). Soki, koktajle i desery z nasionami chia, bo nie samym chlebem żyje człowiek. Rarytasów

Food Square
Kremowy Pasztet z Przysmażonych Wątróbek Drobiowych pod Skorupką z Klarowanego Masła Szałwiowego 183

Pamiętam jak mój syn jadał pierwsze kanapki z pasztecikiem, to była radość. Z wiekiem jego menu poszerzałam a i moja świadomość była coraz większa. Kiedy na dobre zaczęłam zwracać uwagę na skład poszczególnych produktów zaczęłam unikać tego jego ulubionego paszteciku, który i tak co jakiś czas lądował w naszym koszyku zakupowym. Ostatnio postanowiłam wyjść na przeciw naszemu domowemu zapotrzebowaniu

Blondynka Gotuje