Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie(...)wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)ciasto wyrośnie ponownie je chwilę wyrobić, po czym rozwałkować na grubość około 3 mm położyć po łyżce farszu złożyć na pół Zlepić brzegi za pomocą końcówki drewnianej łyżki Powycinać paszteciki Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Piec w temp. 180-190 C przez 25-30 minut (w zależności
greenscarfwykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy(...)Farsz nakładamy tylko na jeden brzeg, po czym zwijamy "rolując" . Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu. 3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli. Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut
Kuchnia w czekoladzieznaleźliśmy je na jednej z dwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem a mój drogi mąż – żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości
Smaki EwyPaszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 40g masła - 1/3 szklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki soli farsz: - 400g świeżych pieczarek - 1/2 cebuli średniej - mielony czarny pieprz - suszona bazylia - sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand dodatki: - 1 białko do wysmarowania ciasta - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy lub barszcz
Kuchnia co dniaDziewczyny na blogach kusiły mnie pasztetem z soczewicy, a że uwielbiam soczewicę nie oparłam się i przygotowałam swoje mini paszteciki. Takie na jeden kęs. Z aromatem indyjskich przypraw. Upiekłam w formie na muffiny. Jem je nawet prosto z lodówki. Fajne też na lunch do pracy. 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)dodałam świeże chilli) Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 290 stopni na ok 35. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach. Podawaj na chlebku nan z jogurtem z miętą. Posyp świeżą kolendrą
AZgotuj!Kupiłam takie małe brytfanki. Mieszczą mi się w jednej dłoni. W sklepie czułam się jak mała dziewczynka wśród zabawek. Pierwsze upiekłam paszteciki. Piekłam już podobne ale z indyjskimi przyprawami. Teraz europejska wersja. 2 duże marchewki 1 pietruszka ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju(...)czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne. Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35 minut. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach. Dekoruj świeżym rozmarynem
AZgotuj!Dziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie z czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko 350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy(...)Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki o długości 4 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC na 25-30 minut
Atlas Smakówmoże być różny, ale na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami. Zazwyczaj za jednym zamachem przygotowuję farsz z 3-4 porcji i jednego dnia lepię pierogi, a następnego piekę paszteciki. Wszystko oczywiście mrożę i wyciągam w Wigilię rano, przed samym podaniem podgrzewam w piekarniku i gotowe :-) Goście zachodzą w głowę jak zdołałam przygotować tak dużo różnych potraw w tak krótkim(...)się tylko uśmiecham i nie zamierzam zdradzać im mojego sekretu, bo lepiej niech sobie myślą jaką to dobrą i pracowitą gospodynią jestem i już!!! Składniki na Wigilijne paszteciki 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 5 dkg drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko FARSZ: po 50 dkg kapusty świeżej i kiszonej 10 suszonych grzybów 2 cebule olej sól
Rozpustne gotowanieDzień dobry, Dziś zabieram Was w kulinarną podróż na Kretę, gdzie przygotowuje się marathopites - małe paszteciki w kształcie kopert nadziewane zieleniną i ziołami. W mojej wersji znalazła się botwinka, koperek, natka oraz trochę startego na tarce sera halloumi, który możecie zastąpić fetą lub pominąć. Marathopites należą do rodziny wytrawnych tart i pasztecików nadziewanych przeróżną dziko rosnąca zieleniną i nazywanych
Chilli Czosnek i Oliwawyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami
królestwo garówPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku(...)prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz , posypujemy startym serem i składamy zlepiając brzegi. Podobnie postępujemy z reszta ciasta. Każde ciastko przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy mlekiem i delikatnie nacinamy wierzch. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta. Moje posty
Słodka Stronanastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka(...)jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut, aż paszteciki pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki