paszteciki - 1453 przepisów (strona:37/97)

Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 119

Przepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na

Kuchnia Pokoleń
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 161

Paszteciki” drożdżowe to danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej(...)Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem i przyprawami po czym dodajemy śmietanę […] Artykuł Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 115

poprzednim poście zagościła świnka morska... Ekhmm.. Teraz mamy pasztet. Spokojnie, pasztecik drobiowy, kurzo-indyczy ;). Lubię drobiowe pasztety do smarowania, ale odkąd zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli  właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja(...)smarowidełko ;-). Porady Zamiast wątroby indyczej można użyć drobiowej, jednak jest mniejsza i trudniejsza do oczyszczenia. Do pasztetu można dodać dowolne dodatki, np. podsmażone pieczarki czy posiekaną paprykę. A tak pasztecik prezentuje się na chlebie

Kuchnia w szuwarach
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 126

niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek(...)gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 135

jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody(...)minut, by ciasto wyrosło. Przed pieczeniem posypuję kminkiem i czarnym sezamem. Po tym czasie umieszczam blachę z zawartością w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę paszteciki przez 20 minut. Studzę na kratce.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Paszteciki z pieczarkami . 193

Witajcie :) Dzisiaj strasznie wieje i nic się nie chce , ale że lubię piec to zapraszam na Paszteciki z pieczarkami . Do farszu użyłam Pasztetu z Tradycyjnego Jadła  oraz przypraw ze Skworcu . Firma  ta posiada szeroki asortyment przypraw i bakali wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki na ciasto drożdżowe : 460 g mąki 50 g drożdży(...)zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na duży prostokąt , nałożyć połowę  farszu , zwijać jak roladę. Z wałka wycinać romby . Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Podawać jako dodatek do barszczu . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki z kapustą i grzybami 130

Paszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej  sól(...)Kroimy na małe kawałki.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut . Paszteciki możemy podawać same lub z czerwonym barszczykiem

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki ze schabu pieczonego 148

Czasem zostaje wam z obiadu mięsko i nie wiecie co z im z robić . Tak właśnie powstały paszteciki o lekko chrupiącej skórce(...)mąka pszenna typ 500 500 g margaryna 200 g drożdże instant 1 saszetka szczypta soli śmietana 200 g jajo 1 szt do ciasta drożdżowego jajo 1 szt do posmarowania pasztecików  Farsz: schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu) czosnek 1-2 ząbki sprasowane 1.1/2 szklanki bulionu drobiowego     Wykonanie ciasta drożdżowego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę

Różowa kuchnia
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 126

Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków(...)łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo : 1 jajko do posmarowania ciasta Mąkę ( na początek 20 dkg ) wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże

Maślane ciasteczko
Zbyt uparta by posłuchać, musiała dojrzeć ..... 121

tylko trzymałam się swojego planu zgodnego z zaleceniami "specjalistów od dzieci" z tych mądrych artykułów. A najprościej było na początku na słoiczkach dla dzieci, jogurcikach, serkach, kaszkach. Potem był pasztecik, bo przecież lubi. Kurczaczek z sosikiem z torebki, no bo tak się zajada. Nie zapominajmy o suplementach (witaminy) z apteki, najlepsze jakie tylko były dostępne. "Super mama" pełną gębą! Wtedy(...)mojego dziecka przeszedł transformację, a wtedy okazało się, że przez te cholerne słoiczki i ścisłe trzymanie się rozpiski mój syn nie chce próbować nowych smaków. Dla Niego istniał tylko pasztecik, rosół, sosik, schabowy, udko pieczone, banany i jabłka. Tu się zaczęło. Gimnastyka, podstępy, łgałam kulinarnie jak tylko umiałam. Kombinowałam, aby mój Kochany Chłopczyk zaczął jeść wszystko. Lata praktyki, pracy, konsekwencji

Blondynka Gotuje
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 135

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)ciasto podzieliłam na części. Podsypywałam mąką  i wałkowałam je na  cienkie płaty. Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w  trójkąty. Na szerszą część kładłam farsz.  Zwijałam paszteciki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.  Podawałam z czerwonym barszczykiem. Smacznego

potrawyregionalne
paszteciki fińskie 131

Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek.  Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie(...)wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę  farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 137

Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)ciasto wyrośnie ponownie je chwilę wyrobić, po czym rozwałkować na grubość około 3 mm położyć po łyżce farszu złożyć na pół Zlepić brzegi za pomocą końcówki drewnianej łyżki Powycinać paszteciki Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Piec w temp. 180-190 C przez 25-30 minut (w zależności

greenscarf