Bardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki(...)orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂 Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam
Via Gustookresu dzieciństwa pamiętam ten świąteczny czas jako niezwykle wiosenny, zielony, wręcz sielsko-wiejski, bardzo naturalny, taki po prostu prosty, a przez to piękny! To chwile pachące cytrynowym sernikiem, piaskową babką, żurkiem, chrzanem. Te świąteczne dni zawsze wtedy tchnęły wiosną, świeżą ziemią, trawą. W wazonie stały żonkile, a ogródek pokrywał się szafirkami. Stół nakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami(...)wymieszaną z cukrem pudrem. Wlewamy ja ostrożnie, po całym wierzchu i dopiekamy. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik dekorujemy dowolnie i schładzamy w lodówce. Smacznego! Artykuł Sernik cytrynowy z chałwą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaskładniki 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 ziemniaki 4 jajka 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka cukru Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę. Ogórki, cebulę kroimy(...)kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i doprawiamy do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, pieprzem, cukrem i odrobiną pieprzu. Sałatkę przekładamy do miseczek i ładnie dekorujemy. Post Tradycyjna sałatka warzywna pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przekąski, które będą doskonałym dopełnieniem uczty na świeżym powietrzu. Do przygotowania hiszpańskich Tapas potrzebujemy: Dobre pieczywo Oliwki zielone i czarne Szynka długodojrzewająca Ser halloumi Masło ziołowe Sos balsamiczny Oliwa cytrynowa Przygotowanie jest bardzo szybkie, więc to doskonały sposób na przygotowanie przekąsek na niespodziewane okazje. Grzanki z grillowanym serem: ulubione pieczywo tostujemy lub grillujemy, smarujemy masłem ziołowym. Na patelni lub ruszcie(...)grzanki. Dodajemy oliwki i skrapiamy sosem balsamicznym. Drugą, równie szybką przystawką, są oliwkowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie zielona i czarne oliwki, przekładając je plastrem szynki długodojrzewającej. Skrapiamy oliwą cytrynową. Możemy użyć zwyczajnej oliwy i soku z cytryny. Smacznego
MarcinChefKrem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić(...)Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona)'; document.write
moj przepis namakaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki;1 łyżeczka cukru;1/2 łyżeczki płatków chili;2 łyżki oleju do smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)przez 3 minuty.Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić
Gospodyni MiejskaFasolka szparagowa na zimę z przepisu babci :) Składniki na garnek o pojemności 5litrów Fasolka szparagowa 3/4 5-litrowego garnka Sól 1,5 łyżki Cukier 3 łyżki Kwasek cytrynowy szczypta W szklance wody rozpuścić cukier, sól i kwasek cytrynowy. Do garnka o pojemności 5 litrów wrzucić fasolkę, wlać zawartość szklanki i dopełnić wodą (do prawie pełna). Doprowadzić […] The post Fasolka
Kulinarne PrzebojePieczony łosoś Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Faworki z karpia Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Ryba w soli Dorsz w papilotach DORSZ W SOSIE CYTRYNOWO-MAŚLANYM Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filet z dorsza lub innej ryby, około 300 g – 2 łyżki masła – 2 łyżki soku z cytryny – 2 łyżki(...)koszyka WYPRZEDAŻ! Deska Gąska Aniela – średnia Promocja Produkt w promocji 135,00 zł 90,00 zł Dodaj do koszyka Artykuł Dorsz w sosie cytrynowo-maślanym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plpory 250 g pieczarek 200 ml bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany kremówki sok z 1 cytryny masło klarowane 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól, pieprz posiekana natka pietruszki Kroki Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Pora umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry. Ugotuj(...)się delikatnie rumienić. Przełóż je do miski lub na talerz. Na tę samą patelnię dodaj jeszcze 1-2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojonego kurczaka. Posyp solą i pieprzem cytrynowym. Smaż 4-5 minut, aż zacznie się rumienić. Dodaj pora i smaż na niedużym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj pieczarki, bulion i kremówkę. Przykryj patelnię i duś przez
Na-talerzu.plBabki to jedne z moich ulubionych wypieków. Piekę je kiedy tylko mam chwile wolnego. Są szybkie i baardzo smaczne. Babka z tego przepisu od cioci wychodzi genialna - wilgotna, mocno cytrynowa, wprost idealna
Prosty przepis natajska z makaronem. Zupa tajska z kurczakiem Głównymi składnikami, które nadają tej zupie z kurczaka charakterystycznego, tajskiego smaku są: świeży imbir, czosnek, pasta curry (z trawy cytrynowej, szalotki, kolendry, imbiru, czosnku i czerwonego chili), mleko kokosowe, sok z limonki, świeża kolendra i liście limonki kaffir. zupa tajska z mlekiem kokosowym najlepsza jest zaraz po przygotowaniu(...)sosie curry>>> Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>> Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem>>> Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>> Kurczak teriyaki>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Zupa tajska przepis Oto przepis, składniki, przyprawy
Moja Książka Kucharskamoich przepisów na ciasta z białek, np.: zebra na białkach (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Zebra na białkach ), babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Babka na białkach ), cytrynowa babka na białkach (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na białkach ), rolada z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada z białek ), pączki z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki
Waniliowe Improwizacjecukinia 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody 3 łyżki mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka mielona, szczypta chilli *** Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym *** *** Kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym (zamiennie można rybę skropić sokiem
Blog z Apetytemcukrzyca czy insulinooporność. Dla wielbicieli galaretek mam jednak dobrą wiadomość - jeden z producentów, Celiko, ma w swojej ofercie galaretki bez cukru! Na chwilę obecną dostępne są 3 smaki: truskawkowa, cytrynowa i o smaku owoców leśnych. Sama przygotowałam ciasto z dodatkiem galaretki cytrynowej. Ponieważ nie zawiera ona cukru dodałam trochę ksylitolu - dzięki temu w smaki nie różni się od zwykłej galaretki
Z notatnika dietetykałyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, jogurt naturalny gęsty 380 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie + 2 łyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, śmietana 18% 330 gram, galaretka cytrynowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml Galaretkę agrestową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do jogurtu gęstego i rózgą dobrze wymieszać. Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą(...)wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do śmietany gęstej i rózgą dobrze wymieszać, wylać na truskawki, resztę truskawek delikatnie powciskać w masę śmietankową i do lodówki. Galaretki cytrynowe wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić, tężejącą galaretkę wylać na truskawki, zostawić najlepiej na całą noc w lodówce, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo prosty, łatwy, tani deser na zimno
W Mojej Kuchni Lubię