cytrynowa - 1500 przepisów (strona:19/100)

Puszysty sernik 8209

udaje. Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi(...)wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka) 1 mała gęsta śmietana np. Bakoma olejek cytrynowy 2 łyżki octu 1 i 1/2 szklanki cukru W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę

Praktyczna pl
Baba drożdżowa 165

suchych 6 roztrzepanych żółtek 1 roztrzepane jajko 1 szklanka letniego mleka szczypta soli ½ szklanki cukru 125 g roztopionego i wystudzonego masła lub margaryny 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub aromat cytrynowy 150 g rodzynek Sposób wykonania: W przypadku, gdy używamy świeżych drożdży, należy z odrobiny mąki cukru i mleka zrobić zaczyn, jeżeli mamy drożdże suszone czynność tą pomijamy. Mąkę przesiać, dodać(...)drożdże cukier i sól i wszystko wymieszać. Dodać rozmącone żółtka i jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę. Całość zmiksować bardzo dokładnie. Pod koniec miksowania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do dobrze natłuszczonych i posypanych bułką

Na słodko lub wytrawnie
Galaretka z maślanką i truskawkami 318

słodkie z lekkością lata przygotowuję galaretkę z maślanką i owocami. Proste, smaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować?Składniki deseru ze zdjęć:2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao,1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy),ok. 400 ml. maślanki,cukier do smaku,truskawki.Jedną niebieską galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i nalać do wysokich szklanek. Do galaretki włożyć(...)lekkiego stężenia. Kiedy zacznie zastygać wlać do niej maślankę i zmiksować. Można dodać odrobinę cukru, jeśli będzie zbyt kwaśna. Tak przygotowaną nałożyć do szklanek na stężałą niebieską galaretkę. Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu, wystudzić i odstawić do pełnego stężenia. Kiedy zastygnie zmiksować z maślanką. Maślanki dolewamy według proporcji: 1 część wody do galaretki - 1/2 części maślanki, czyli jeśli robiliśmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cytrynka z jabłkiem 159

Składniki:2 jabłka,2 galaretki cytrynowe,250 g serka śmietankowego kaliskiego,50 g margaryny,4 paczki herbatników,1 duży jogurt naturalny,1 mała kremówka 30 %,2 łyżki żelatyny spożywczej,2 łyżeczki startej skórki cytrynowej.  Przygotowanie:   Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. W misce mieszamy jogurt naturalny z serkiem śmietankowym, dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i ostudzoną żelatynę(...)Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka na cieście i zalewamy

Aga w kuchni
Kruche ciastka cytrynowe 65

Ciasteczka cytrynowe cudownie pachną orzeźwiającą cytryną, obtoczone w cukrze pudrze i wyjątkowo kruche. Idealne do popołudniowej kawy lub kubka kakao dla dzieci. Sprawdzony przepis na kruche ciasteczka cytrynowe, które dodatkowo przed podaniem oprószysz cukrem pudrem lub polejesz polewą czekoladową. SKŁADNIKI: 170 g drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 150 g masła szczypta soli skórka otarta z 1 dużej cytryny

Zasmakuj Kuchni
Lemoniada rabarbarowa (syrop) 122

napojem na te ciepłe dni. Całość jest oczywiście banalnie prosta do przygotowania i nie wymaga zbyt wiele pracy. Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 500 g rabarbaru 2 cytryny 1½ łyżeczki kwasku cytrynowego 1-1½ l ciepłej, przegotowanej wody 400 g cukru Sposób wykonania: Umyty rabarbar kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Sparzone wrzątkiem cytryny kroimy w plastry i dorzucamy(...)rabarbaru. Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w odrobinie wody i zalewamy nim zawartość garnka. Dodajemy resztę wody, tyle by całkowicie zakryć rabarbar. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Po 3 dniach odcedzamy rabarbar i cytryny, a do powstałego soku dodajemy cukier. Gdy całkowicie się rozpuści nasz syrop jest gotowy. Wystarczy nalać odrobinę do szklanki

Mostek w kuchni
Paleo szampon do włosów 100

stanowi skrót od „no shampoo” i zakłada mycie włosów samą wodą lub wodą z sodą oczyszczoną, a następnie zakwaszanie ich wodą z octem jabłkowym, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponoć po zarzuceniu wszelkich środków do mycia włosów i przerzucenie się na samą wodę powoduje, że skóra głowy się oczyszcza i po jakimś czasie włosy wyglądają świetnie mimo używania samej(...)gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu łyżkę siemienia lnianego w szklance wody, następnie odcedzić, a powstały żel dodać do szamponu. Gotowy szampon można wzbogacić olejkiem eterycznym, np. cytrynowym lub bergamotowym, który nada mu ładny zapach. Konserwant przedłuży przydatność szamponu do użytku, jednak nie jest konieczny. Jeżeli kosmetyk będziesz przechowywać w lodówce, to i bez niego powinien wytrzymać

Modern Cave Girl
Ice tea – orzeźwiający domowy napój na lato 139

orzeźwienie, szczególnie dla miłośników tego trunku w wersji gorącej. Zobacz prosty przepis na ice tea, który przygotujesz w słoneczny dzień dla siebie i bliskich, a także niespodziewanych gości! Cytrynowa ice tea na lato – dla miłośników herbaty Ice tea to mrożona herbata, którą możesz z łatwością przygotować w domu. To świetna alternatywa dla kupnego napoju, bo będziesz mieć pewność, jakie(...)także bardziej schłodzić ice tea i przed podaniem umieścić w lodówce . Smacznego! Napój wydaje Ci się mało słodki? Dodaj do niego cukier lub miód. A może lubisz herbatę mocno cytrynową? Zwiększ ilość cytryny. Dzięki temu stworzysz idealną ice tea dopasowaną do swoich ulubionych smaków. Jeśli nie wypijesz od razu całości, możesz także przechować ją w lodówce. Najlepiej przygotować dzień wcześniej

Rozdomowiona
Owocowa chmurka 288

mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania owocowej chmurki. Spód ciasta: 20 dkg herbatników maślanych 7 dkg topionego masła (bez soli) Masa 1: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa 2: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki

mecooks
Kurczak cytrynowy z piekarnika 166

Cześć! Dzisiaj mam dla Was propozycję na soczystego kurczaka z orzeźwiającą nutą cytryny, zapiekanego w piekarniku. (kurczak cytrynowy zapiekany w piekarniku) (kurczak cytrynowy zapiekany w piekarniku) SKŁADNIKI: 👌 1 kurczak 👌 6 średnich ziemniaków 👌 4 ząbki czosnku 👌 1 kostka rosołowa 👌 1 łyżka oregano 👌 2 cytryny 👌 50 ml. oliwy z oliwek 👌 200 ml. wody 👌 1,5 łyżki miodu 👌 3 łyżki musztardy stołowej

RITA food channel
ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 161

ziela angielskie pieprz - ziarna Pozostałe składniki: 1 filet z kurczaka 200 g małych krewetek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm imbiru świeżego 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżka sezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju 1 limonka (skórka + sok) sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru(...)oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy i zawartość patelni przenosimy do przecedzonego, gorącego bulionu. Na tym samym

Kuchnia MagdaLeny
CYTRYNÓWKA 29328

Nalewka cytrynowa na miodzie to dzieło mojego męża. W naszym domu to on jest od alkoholi 😉 Przepis dostał od swojego kolegi z pracy i naprawdę jest godny polecenia. Nalewka ta mimo, że jest mocnym alkoholem, to tego nie czuć. Moc spirytusu ukryta jest pod subtelnym smakiem cytrynowo-miodowym. Trzeba będzie zrobić powtórkę bo zniknęła bardzo szybko 😉 U nas na imprezie

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowy kurczak pieczony z kukurydzą 167

CYTRYNOWY KURCZAK PIECZONY Z KUKURYDZĄ to dzisiejszy przepis na apetyczny... Artykuł Cytrynowy kurczak pieczony z kukurydzą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Wegański TORT CYTRYNOWO-CZEKOLADOWY z brzoskwiniami 203

Bardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki(...)orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂 Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam

Via Gusto
Sernik cytrynowy z chałwą 149

okresu dzieciństwa pamiętam ten świąteczny czas jako niezwykle wiosenny, zielony, wręcz sielsko-wiejski, bardzo naturalny, taki po prostu prosty, a przez to piękny! To chwile pachące cytrynowym sernikiem, piaskową babką, żurkiem, chrzanem. Te świąteczne dni zawsze wtedy tchnęły wiosną, świeżą ziemią, trawą. W wazonie stały żonkile, a ogródek pokrywał się szafirkami. Stół nakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami(...)wymieszaną z cukrem pudrem. Wlewamy ja ostrożnie, po całym wierzchu i dopiekamy. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik dekorujemy dowolnie i schładzamy w lodówce. Smacznego! Artykuł Sernik cytrynowy z chałwą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania