cytrynowa - 1500 przepisów (strona:13/100)

Pyszna babka cytrynowa, puszysta i szybka (zawsze wychodzi)+FILM 90

Wielkanoc coraz bliżej, więc zapraszam na pyszną babkę cytrynową, do zrobienia w kilka chwil. Babka pięknie wyrasta, jest puszysta i zawsze się udaje, Można ją polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem Zapraszam na film SKŁADNIKI *piekłam w formie o górnej średnicy 23cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** -5 jajek -3/4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej(...)rozpuszczonego i ostudzonego masła -0,5 szkl mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z jednej dużej cytryny -kilka kropel aromatu cytrynowego LUKIER CYTRYNOWY -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Trzeba to robić dość długo. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat i ostudzone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka migdałowe 56

ciasteczka migdałowe? Tego typu ciasteczka można dekorować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest oczywiście użycie gęstego lukru, który równo pokryje powierzchnię ciasteczek. Dobrym pomysłem będzie również użycie lekkiej, cytrynowej glazury, czyli mocniej rozcieńczonego sokiem cytrynowym lukru. Cytrusowy posmak idealnie współgra ze smakiem ciastek. Możesz również sięgnąć po roztopioną czekoladę lub polewę kakaową. W najprostszej wersji ciasteczka możesz po prostu(...)się lekko zezłociły. Kiedy wystygną, możesz udekorować je lukrem przygotowanym według tego przepisu oraz białą posypką.  Zobacz też inne przepisy na ciasteczka Ciasteczka z masłem orzechowym Florentynki Cytrynowe krążki w czekoladzie Całuski miętowo-czekoladowe Ciasteczka imbirowe Krem ciasteczkowy Zobacz też nowe przepisy Ciasteczka migdałowe Świąteczne ciasta – 12 przepisów Prezent dla osoby która lubi gotować – 8 pomysłów Bogracz

okolicepalnika.pl
Tarta z kruchego, maślanego ciasta z jabłkowym wnętrzem 62

szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy jabłkowej: 4 duże jabłka lub 5 mniejszych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kisielu cytrynowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku cytrynowego Wykonanie: Zaczynamy od masy jabłkowej,  by miała szansę przestudzić się, przed wyłożeniem na ciasto. Obrane jabłka tniemy w cieniutkie plasterki(...)Podgrzewamy, często mieszając. Gdy plasterki zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne, ściągamy garnek z palnika, odlewamy powstały sok, a jabłka mieszamy delikatnie z łyżką kisielu. Z uwagi na brak kisielu cytrynowego, wykorzystałam pigwowy - nadaje się jak najbardziej :). Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Wkładamy pokrojone na kawałki twarde masło i siekamy do maksymalnego

Kronika Piekarnika
Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką 100

zniweluje gorzki smak owoców). Wstaw do rozgrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 160 stopni na 35 – 40 minut. LUKIER KRÓLEWSKI W wysokim naczyniu umieść białko jaja kurzego. Wkrop syrop cytrynowy i dodaj cukier puder. Ucieraj 10 minut do sztywności lukru, bez ubijania i niepotrzebnego napowietrzania masy. Napowietrzony lukier będzie zawierał niepotrzebnie bąbelki powietrza, które będą zaburzały szklistą powierzchnię polewy(...)/ciasto-zurawinowe-z-lukrem-krolewskim-i-posypka\/#wpzoom-rcb-direction-step-5faabeb0cfb2f","image":""},{"@type":"HowToSection","name":"LUKIER KR\u00d3LEWSKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"W wysokim naczyniu umie\u015b\u0107 bia\u0142ko jaja kurzego. Wkrop syrop cytrynowy i dodaj cukier puder.","text":"W wysokim naczyniu umie\u015b\u0107 bia\u0142ko jaja kurzego. Wkrop syrop cytrynowy i dodaj cukier puder.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/ciasto-zurawinowe-z-lukrem-krolewskim-i-posypka\/#wpzoom-rcb-direction-step

ProstePesto.pl
Indyk w roli głównej 70

white tablecloth ) mogliśmy się zainspirować kulinarnymi pomysłami szefa kuchni Szymona Szlendaka. W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania: makaron rigatoni w indyczym ragu bianco, oraz eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w towarzystwie sałatki greckiej. I chociaż większość uczestników wskazała to pierwsze danie jako smaczniejsze to mi skradła serce druga propozycja.Oprócz delikatnego mięsa, bardzo smakował mi też cytrynowo(...)maślany sos i dodatek kaszy z warzywami. Lubię takie połączenia. I na to danie podaję Wam przepis poniżej. ESKALOPKI INDYCZE W SOSIE CYTRYNOWYM Z KASZĄ BULGUR W STYLU GRECKIM ● 200 g fileta z indyka ● 60 g mąki pszennej ● 1 cytryna – skórka i sok ● 150 g kaszy bulgur ● 20 g marchwi ● 20 g selera naciowego ● 20 g cukinii ● 20 g cebuli

Cooking for Emily
Karkówka w stylu azjatyckim 92

karkówkę w stylu azjatyckim: 1 kg karkówki wieprzowej 5 marchewek 1 papryka czerwona 2 cebule 5 ząbków czosnku 8 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 kawałki trawy cytrynowej lub 3 krople olejku z trawy cytrynowej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płatków chili 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka w proszku sól do smaku 2 - 3 łyżki(...)minuty) i zdjąć z patelni. Mięso podczas smażenia należy ciągle mieszać. Następnie obsmażyć pokrojone marchewki, cebulę z czosnkiem oraz paprykę. Nie przerywając mieszania do warzyw wrzucić mięso, trawę cytrynową, imbir, chili i dodać wodę. Przyprawić do smaku solą i sokiem z limonki, krótko przesmażyć. Podczas smażenia zawartość woka trzeba ciągle mieszać, a sam wok powinien być mocno rozgrzany, aby mięso

Kuchcik gotuje
Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut 90

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza się w trzy minuty (akurat ja mam taki makaron, którego nie trzeba gotować – wkłada się go do wrzątku i odcedza po 3 minutach). Oczywiście możecie użyć innego makaronu. Ja ostatnio zasmakowałam w ryżowym, więc(...)bardzo można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny. Czytaj więcej: Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut The post Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut appeared first

Moja Delicja
Ciasto Czeska wiśnia 277

sztuk dużych herbatników ) 500 ml śmietanki kremówki (36% ) 2 czubate łyżki cukru pudru 2 słoiki wiśni drylowanych ( u mnie około 720 gram wypestkowanych wiśni) 800 ml kompotu 2 cytrynowe galaretki 2 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe cukier do dosłodzenia kompotu ( zależy jaki słodki jest kompot, ja dałam 3 łyżki ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto Czeska wiśnia – sposób wykonania: na przygotowanej(...)blaszce o wymiarach 22x 28 cm rozkładamy na spodzie herbatniki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. ostudzoną galaretkę włożyć do lodówki,aby się schłodziła tak do temperatury śmietanki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na dość sztywną masę. Schłodzoną galaretkę cytrynową dolewać do śmietany i ubijać do połączenia się składników. Włożyć na jakiś

Olcia gotuje!
Żółte curry z kurczakiem 97

piersi kurczaka puszka mleka kokosowego cebula najlepsza szalotka - 1 średniej wielkości 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 średniej wielkości marchewka pół  cukinii garść fasolki szparagowej  trawa cytrynowa 1 gałązka /łyżeczka suszonej  2 łyżeczki pasty curry 6 liści kafiru imbir ok 2 cm czosnek dwa ząbki 4  łyżki ciemnego sosu sojowego  0,5 litra bulionu(...)szparagową oraz cukinie, na koniec czosnek, chwilę podsmażamy (ok 5 minut) dodajemy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę oraz curry, gotujemy 10 minut. Dodajemy liście kafiru, oraz obraną trawę cytrynową (jak jeść trawę cytrynową przeczytacie tutaj ) gotujemy 10 minut. Etap III - Kurczak Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem smażymy. Usmażonego kurczaka dokładamy do woka z warzywami. Etap

Wylizany Rondel
Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą 78

niej sok.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pesto-szalwiowo-orzechowe-z-cytrusowa-nuta\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f313efb6afe5","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W blenderze umie\u015b\u0107 orzechy, parmezan, czosnek, sk\u00f3rk\u0119 i sok cytrynowy, oliw\u0119, odrobin\u0119 soli morskiej i li\u015bcie sza\u0142wii. Zmiksuj do uzyskania konsystencji twaro\u017cku.","text":"W blenderze umie\u015b\u0107 orzechy, parmezan, czosnek, sk\u00f3rk\u0119(...)cytrynowy, oliw\u0119, odrobin\u0119 soli morskiej i li\u015bcie sza\u0142wii. Zmiksuj do uzyskania konsystencji twaro\u017cku.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pesto-szalwiowo-orzechowe-z-cytrusowa-nuta\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f313efb6afe6","image":""}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Kuchnia Włoska, Sosy Porcje 4 porcje Przygotowanie

ProstePesto.pl
CIASTO MARGARYTKA 131

Bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia. Jako spód możemy wykorzystać suche gofry, biszkopty lub cienką warstwę upieczonego wcześniej biszkoptu. Ciasto jest lekkie i nie mocno przesłodzone, a cytrynowy smak galaretek nadaje mu dodatkowej, orzeźwiającej nuty. Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe ok 320 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatków opakowanie gofrów lub biszkoptów(...)cienkim strumieniem wlewamy do niej tężejące, przezroczyste galaretki. Masę wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, a następnie układamy na niej kruche ciasteczka-kwiatki. 2 galaretki cytrynowe rozrabiamy w 600 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do stężenia . Kiedy zaczną tężeć wylewamy je na śmietanową masę. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Tarta cytrynowo-tymiankowa / Tart lemon-thyme 175

Scroll down for recipe in English. Składniki: (forma o średnicy 25 cm.) Krem: 3 cytryny 1 jajko 1 żółtko 150 g cukru 50 g proszku galaretki cytrynowej 40 g masła 250 g śmietanki 30-36% 1 łyżka listków tymianku cytrynowego Spód: 180 g mąki pszennej szczypta soli 80 g cukru 80 g masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka listków tymianku cytrynowego Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania formy mini beziki i listki tymianku do ozdoby Krem: Z wyparzonych i osuszonych cytryn zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Przełóż wszystko do garnka. Dodaj jajko i żółtko, cukier oraz masło. Mieszaj rózgą i podgrzewaj na małej mocy palnika. Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp galaretkę, listki tymianku

Delicious Place
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 110

pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka świeżo startego imbiru 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki 1 do 2 łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej, lub 3 do 4 łyżki mrożonej trawy cytrynowej 1 kawałek galangalu wielkości kciuka pokrojonego drobno ,lub szczypta mielonego 1 szklanka świeżych grzybów (takich jak shiitake, w plasterkach(...)smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić mieszając od czasu do czasu, około 3-4 minut. Do garnka dołożyć czerwoną pastę curry ,posiekana trawę cytrynowa ,galangal, imbir, aż będą pachnące, około 1-2 minuty. dodać kurczaka , smażyć na zloty kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i bulion drobiowy oraz mleko kokosowe, Doprowadzić do wrzenia

mojej kuchni
Babeczki cytrynowe w 5 minut 75

Najprostsze i najsmaczniejsze babeczki jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Delikatnie cytrynowe, bardzo wilgotne a przy tym lekkie jak chmurka. Właściwie nie mają żadnych wad, a ich zrobienie naprawdę zajmuje 5 minut. Polecam gorąco:) Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube : Składniki: (na 12 babeczek) 2 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl kwaśnej śmietany (180g(...)oleju 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Wykonanie: Wszystkie składniki, oprócz mąki i proszku do pieczenia umieść w misce i wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Obie mąki i proszek do pieczenia połącz w osobnym

Słodki Blog