cytrynowa - 1500 przepisów (strona:6/100)

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką 53

danie z grupy „jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha”.  Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją. Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia  z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu(...)ryżu treściwszy obiad. Jeżeli  nie dostaniecie świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej polecam gotową pastę z trawy cytrynowej w słoiczkach. Taką pastę, jak i kardamon w strączkach, czy nasiona kolendry możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki 1 dynia hokkaido ( 1 – 1,5 kg) 3 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka nasion

Tajemnice Smaku
Jabłecznik cytrynowy 67

Jabłecznik cytrynowy chyba otworzy w tym roku sezon na ciasta typowo jesienne Miałam na to ciasto sporą chęć, chociaż przyznaję, że nie obyło się bez błędów. Na pewno jest to jeden z lepszych przepisów na blaty miodowe jakie do tej pory robiłam. Wychodzą puszyste i nie są zbyt twarde. Zbyt krótko gotowałam jabłka dlatego wcale nie było ławo ciasto pokroić(...)się rozmiękł. No i ostatnie moje zażalenie, ciasto wyszło pyszne ale zdecydowanie zbyt słodkie. Moje podsumowanie: uwielbiam jabłeczniki i ten jest świetny ale do lekkich poprawek. Przepis na jabłecznik cytrynowy, blaszka 20×20 cm: Ciasto miodowe: 30 g miodu 1 łyżka mleka 0,5 łyżeczki sody 85 g masła 230 g mąki pszennej 60 g cukru 1 jajko

Relaxtime
Cytrynowe pyszności w postaci cytrynowej babki z budyniowym kremem i cytrynowym lukrem 84

Niedawno wyrwało mi, że przyjmuję zamówienia na niedzielne ciasto. Pierwszy zgłosił się Mareczek i powiedział, że chcę coś mocno cytrynowego. Pierwsze, co mi przyszło do głowy to oczywiście bezowy  torcik z lemon curdem, ale niestety młody nie lubi bezy. Zaproponowałam mu cytrynową babkę, ale okazało się, że myślał o czymś z kremem. Tym sposobem po krótkim namyśle i konsultacjach(...)rodzinnych zdecydowałam się na proste ciasto ucierane, przykryte waniliowym kremem budyniowym, a dodatkowo zamknięte warstwą zwykłych herbatników i mocno cytrynowego lukru. Wyszło całkiem udane ciasto. Po nocy w lodówce kroiłam je dokładnie po linii ciastek i poszczególne kawałki wyglądały trochę jak deserowa kanapka, łatwa do konsumpcji nawet bez talerzy. Jak przy większości warstwowych wyrobów jest tu trochę zachodu

I tu będę miała takie te
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 89

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Do jej stworzenia zainspirowałam się oglądając jeden z programów kulinarnych, gdzie tarta była podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie(...)wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym roku musi być zdecydowanie więcej. Tartę przygotowałam w formie o średnicy 25 cm. Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą jest dość pracochłonna. Jednak jak sami widzicie, opłaca się poświęcić trochę więcej czasu w kuchni, aby uzyskać taki efekt. Moją tartę przygotowałam na spodzie z herbatników połączonych z masłem

Kuchnia Bazylii
Cytrynowy makaron na ostro do pracy – lunch do pracy 164

Cytrynowy makaron na ostro do pracy – lunch do pracy Budzisz się rano, schodzisz do kuchni .. patrzysz a na kuchence pustki, w lodówce zresztą też. Patrzysz na stronę firmy która jedzenie dostarcza do Ciebie do pracy, a tam nic .. kompletnie nic. I tak bierze się szybko pomysł – obiad zrobię sama, teraz już natychmiast. Cytrynowy makaron na ostro do pracy(...)właśnie tak powstał :)           Makaron cytrynowy powiesz a co to za wymysł, a to taki makaron który ma dodatek w sobie soku cytrynowego ja go kupuję w Auchan, raz na jakiś czas. Kiedyś go wykorzystałam już tutaj . Makaron ma fajny odświeżający smak, tym razem wymieszałam go z innymi dodatkami. Jak zrobić makaron w 15 minut przed

Kuchnia na wzgórzu
Tymiankowy eksperyment 157

Jeszcze Nie Zarobiła Na Imię. Ja mam wrażenie, że ogarnęłam wszystko co miałam na dziś w planach i postanowiłam zaprosić Was na "night baking". Upieczmy coś razem. Proponuję cytrynową babkę z tymiankowym lukrem, ale nie nalegam. To może być cokolwiek. Byle dało nam szansę pocelebrować tę wieczorną ciszę i spokój. Bo przy czym nie zasypia się lepiej, jak nie przy(...)żubrowa, dzięki której po każdym koszeniu zapach jest wręcz nieziemski- kojarzy mi się z tatrzańskimi pastwiskami. I tak, przed jednym koszeniem, w moich dłoniach znalazła się garść liści tymianku cytrynowego. Ta odmiana rośnie nam silniej niż zwykły tymianek- mocniej się rozrasta, lepiej znosi zimy. Pachnie podobnie, ale z wyczuwalną cytrusową nutą. Zdecydowanie polecam to zioło do ogrodu i do kuchni

les mirabelles
Kremowe ciasto cytrynowe 150

Ciasto, w którym rozsmakuje się każdy amator cytrynowych klimatów. Jak dla mnie jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy , bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest(...)około 2/3 szklanki ) 10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka ) 150 g cukru ( około 2/3 szklanki ) 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka octu 10 % Krem cytrynowy: 3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki wody sok z 4 średniej wielkości cytryn 1 szklanka cukru 3 żółtka 200 g masła, w temperaturze pokojowej

Opowieści z piekarnika
Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami 156

Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35 cm i piec

Na Ciasteczkowych Papierach
Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki. 164

Uwielbiam piec babeczki. Dziś prosty przepis na ich lekko cytrynową wersję. Te małe słodkości doskonale nadają się dla dużych i małych wielbicieli łakoci, do zabrania ze sobą w plener lub do pracy. Ich przygotowanie, to wspaniała zabawa. Pociechy mieszają składniki zawsze z tą samą wielką radością i zaangażowaniem A potem wspólne układanie  chrupkich ozdób na słodkim cytrynowym lukrze(...)blogu kolejne słodkie inspiracje, gdzie postaram się w pełni wykorzystać pyszności jakie otrzymałam w ramach dalszej współpracy z Cukieterią. A tym czasem zapraszam Was na dzisiejszy przepis na delikatnie cytrynowe babeczki. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj

Słodkie okruszki
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 84

Kiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd , z którym robiłam sernik cytrynowy , od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu(...)naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Polecam również “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “, do którego wykorzystałam właśnie Lemon Curd z tego przepisu. Składniki na Lemon Curd: 85 g miękkiego masła

Moja Delicja
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 143

Tarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w moim menu. Jest pyszna i szybko ją się piecze. Kruche ciasto na spód tarty zawsze mam zamrażalce. Więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego to pozostaje mi jedynie rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie. Tarta(...)cytrynowa ma bardzo wyraźny cytrynowy smak. Świeżo wyciśnięty sok i otarta skórka z cytryny to główne smakowe atuty tarty . Kiedyś nie lubiłam cukierniczych wyrobów o smaku cytrynowym. Teraz je uwielbiam! Tarta cytrynowa Składniki: okrągła forma o średnicy 23 cm Spód do tarty 250 g pszennej mąki 150 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie

codojedzenia
Owocowe herbatki TEEKANNE idealne na wiosnę 86

zdrowe i mogą być podawane małym dzieciom. W upalne dni, takie zmrożone, owocowe herbaty, świetnie gaszą pragnienie. Polecam z lodem z kawałkiem cytryny lub limonki i liściem mięty cytrynowej. Poznajcie Teekanne World of Fruits Tea Collection aromatyzowaną mieszankę herbat owocowych o smaku: pomarańczowym, malinowo jeżynowym, czarnego bzu i cytryny, wiśni i żurawiny z acerolą, i wiśniowo – truskawkowym. Opakowanie zawiera(...)korzenno i owocowa mieszanka z imbirem i cytryną. To herbatka raczej na chłodniejsze i deszczowe dni. Napar o żółtej barwie jest bardzo aromatyczny za sprawą imbiru i dodatku trawy cytrynowej. Jest to herbata lekko ostra, nieco cierpka w smaku. Dodatek jabłka i cytryny znacznie równoważy smak. Skład: : Imbir (24%), jabłko (13%), trawa cytrynowa (11%), werbena cytrynowa (11%), aromat cytrynowy

Kasia i jej kobiecy świat
Drugi przedstawiciel sezonu tortowego 163

niewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady bezowe (300g) kilka małych bezików masa cytrynowa: 1 szklanka soku z cytryny  skórka z dwóch cytryn 1 1/4 szkl cukru 6 jajek 75 g masła 400 ml śmietany(...)skórka cytrynowa: 2 cytryny 150 g cukru Sok z cytryny wlewamy do garnuszka, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, cukier i masło. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i studzimy, by masa była ciepła (ale nie gorąca!).  Do roztrzepanych w drugiej misce jajek wlewamy przestudzoną masę cytrynową. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnuszka. Ponownie podgrzewamy do momentu

Moje Pyszne Siódme Niebo
Tort z kremem cytrynowym i kremem śmietanowym. 228

schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Krem cytrynowy ( Lemon curd ): 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-140g cukru (5-7łyżek) - cukier dodać według własnego smaku, zależy to również od cytryn. Ponadto(...)można zrobić według własnego pomysłu ): wiórki kokosowe, 2 opakowania galaretek cytrynek, w cukrze, stokrotki - opłatki kolorowe, 1 opakowanie, 2 opakowania galaretek, smak dowolny ( u mnie były to o smaku cytrynowym i wieloowocowym ). Przygotowanie: Galaretki: Dwie galaretki rozpuścić w osobnych szklankach (szklanka o pojemności 250ml) gorącej wody i przelać je do głębokich talerzy. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć

W kuchni u Moniki
cytrusek z ptasim mleczkiem 367

Odbiegając trochę od świątecznych wypieków dziś prezentuję ciasto w słonecznym klimacie. Blaty mają konsystencję  cytrynowego ciasta babkowego a w środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju(...)szklanka oranżady cytrynowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn  na przełożenie: 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 galaretki cytrynowe 1 opakowanie ptasiego mleczka cytrynowego dodatkowo: 100 g czekolady deserowej  4 łyżki śmietanki kremówki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dosypywać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania