danie z grupy „jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha”. Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją. Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu(...)ryżu treściwszy obiad. Jeżeli nie dostaniecie świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej polecam gotową pastę z trawy cytrynowej w słoiczkach. Taką pastę, jak i kardamon w strączkach, czy nasiona kolendry możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki 1 dynia hokkaido ( 1 – 1,5 kg) 3 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka nasion
Tajemnice SmakuJabłecznik cytrynowy chyba otworzy w tym roku sezon na ciasta typowo jesienne Miałam na to ciasto sporą chęć, chociaż przyznaję, że nie obyło się bez błędów. Na pewno jest to jeden z lepszych przepisów na blaty miodowe jakie do tej pory robiłam. Wychodzą puszyste i nie są zbyt twarde. Zbyt krótko gotowałam jabłka dlatego wcale nie było ławo ciasto pokroić(...)się rozmiękł. No i ostatnie moje zażalenie, ciasto wyszło pyszne ale zdecydowanie zbyt słodkie. Moje podsumowanie: uwielbiam jabłeczniki i ten jest świetny ale do lekkich poprawek. Przepis na jabłecznik cytrynowy, blaszka 20×20 cm: Ciasto miodowe: 30 g miodu 1 łyżka mleka 0,5 łyżeczki sody 85 g masła 230 g mąki pszennej 60 g cukru 1 jajko
RelaxtimeNiedawno wyrwało mi, że przyjmuję zamówienia na niedzielne ciasto. Pierwszy zgłosił się Mareczek i powiedział, że chcę coś mocno cytrynowego. Pierwsze, co mi przyszło do głowy to oczywiście bezowy torcik z lemon curdem, ale niestety młody nie lubi bezy. Zaproponowałam mu cytrynową babkę, ale okazało się, że myślał o czymś z kremem. Tym sposobem po krótkim namyśle i konsultacjach(...)rodzinnych zdecydowałam się na proste ciasto ucierane, przykryte waniliowym kremem budyniowym, a dodatkowo zamknięte warstwą zwykłych herbatników i mocno cytrynowego lukru. Wyszło całkiem udane ciasto. Po nocy w lodówce kroiłam je dokładnie po linii ciastek i poszczególne kawałki wyglądały trochę jak deserowa kanapka, łatwa do konsumpcji nawet bez talerzy. Jak przy większości warstwowych wyrobów jest tu trochę zachodu
I tu będę miała takie teTarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Do jej stworzenia zainspirowałam się oglądając jeden z programów kulinarnych, gdzie tarta była podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie(...)wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym roku musi być zdecydowanie więcej. Tartę przygotowałam w formie o średnicy 25 cm. Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą jest dość pracochłonna. Jednak jak sami widzicie, opłaca się poświęcić trochę więcej czasu w kuchni, aby uzyskać taki efekt. Moją tartę przygotowałam na spodzie z herbatników połączonych z masłem
Kuchnia BazyliiCytrynowy makaron na ostro do pracy – lunch do pracy Budzisz się rano, schodzisz do kuchni .. patrzysz a na kuchence pustki, w lodówce zresztą też. Patrzysz na stronę firmy która jedzenie dostarcza do Ciebie do pracy, a tam nic .. kompletnie nic. I tak bierze się szybko pomysł – obiad zrobię sama, teraz już natychmiast. Cytrynowy makaron na ostro do pracy(...)właśnie tak powstał :) Makaron cytrynowy powiesz a co to za wymysł, a to taki makaron który ma dodatek w sobie soku cytrynowego ja go kupuję w Auchan, raz na jakiś czas. Kiedyś go wykorzystałam już tutaj . Makaron ma fajny odświeżający smak, tym razem wymieszałam go z innymi dodatkami. Jak zrobić makaron w 15 minut przed
Kuchnia na wzgórzuJeszcze Nie Zarobiła Na Imię. Ja mam wrażenie, że ogarnęłam wszystko co miałam na dziś w planach i postanowiłam zaprosić Was na "night baking". Upieczmy coś razem. Proponuję cytrynową babkę z tymiankowym lukrem, ale nie nalegam. To może być cokolwiek. Byle dało nam szansę pocelebrować tę wieczorną ciszę i spokój. Bo przy czym nie zasypia się lepiej, jak nie przy(...)żubrowa, dzięki której po każdym koszeniu zapach jest wręcz nieziemski- kojarzy mi się z tatrzańskimi pastwiskami. I tak, przed jednym koszeniem, w moich dłoniach znalazła się garść liści tymianku cytrynowego. Ta odmiana rośnie nam silniej niż zwykły tymianek- mocniej się rozrasta, lepiej znosi zimy. Pachnie podobnie, ale z wyczuwalną cytrusową nutą. Zdecydowanie polecam to zioło do ogrodu i do kuchni
les mirabellesCiasto, w którym rozsmakuje się każdy amator cytrynowych klimatów. Jak dla mnie jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy , bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest(...)około 2/3 szklanki ) 10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka ) 150 g cukru ( około 2/3 szklanki ) 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka octu 10 % Krem cytrynowy: 3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki wody sok z 4 średniej wielkości cytryn 1 szklanka cukru 3 żółtka 200 g masła, w temperaturze pokojowej
Opowieści z piekarnikaCiasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35 cm i piec
Na Ciasteczkowych PapierachUwielbiam piec babeczki. Dziś prosty przepis na ich lekko cytrynową wersję. Te małe słodkości doskonale nadają się dla dużych i małych wielbicieli łakoci, do zabrania ze sobą w plener lub do pracy. Ich przygotowanie, to wspaniała zabawa. Pociechy mieszają składniki zawsze z tą samą wielką radością i zaangażowaniem A potem wspólne układanie chrupkich ozdób na słodkim cytrynowym lukrze(...)blogu kolejne słodkie inspiracje, gdzie postaram się w pełni wykorzystać pyszności jakie otrzymałam w ramach dalszej współpracy z Cukieterią. A tym czasem zapraszam Was na dzisiejszy przepis na delikatnie cytrynowe babeczki. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj
Słodkie okruszkiKiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd , z którym robiłam sernik cytrynowy , od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu(...)naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Polecam również “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “, do którego wykorzystałam właśnie Lemon Curd z tego przepisu. Składniki na Lemon Curd: 85 g miękkiego masła
Moja DelicjaTarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w moim menu. Jest pyszna i szybko ją się piecze. Kruche ciasto na spód tarty zawsze mam zamrażalce. Więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego to pozostaje mi jedynie rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie. Tarta(...)cytrynowa ma bardzo wyraźny cytrynowy smak. Świeżo wyciśnięty sok i otarta skórka z cytryny to główne smakowe atuty tarty . Kiedyś nie lubiłam cukierniczych wyrobów o smaku cytrynowym. Teraz je uwielbiam! Tarta cytrynowa Składniki: okrągła forma o średnicy 23 cm Spód do tarty 250 g pszennej mąki 150 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie
codojedzeniazdrowe i mogą być podawane małym dzieciom. W upalne dni, takie zmrożone, owocowe herbaty, świetnie gaszą pragnienie. Polecam z lodem z kawałkiem cytryny lub limonki i liściem mięty cytrynowej. Poznajcie Teekanne World of Fruits Tea Collection aromatyzowaną mieszankę herbat owocowych o smaku: pomarańczowym, malinowo jeżynowym, czarnego bzu i cytryny, wiśni i żurawiny z acerolą, i wiśniowo – truskawkowym. Opakowanie zawiera(...)korzenno i owocowa mieszanka z imbirem i cytryną. To herbatka raczej na chłodniejsze i deszczowe dni. Napar o żółtej barwie jest bardzo aromatyczny za sprawą imbiru i dodatku trawy cytrynowej. Jest to herbata lekko ostra, nieco cierpka w smaku. Dodatek jabłka i cytryny znacznie równoważy smak. Skład: : Imbir (24%), jabłko (13%), trawa cytrynowa (11%), werbena cytrynowa (11%), aromat cytrynowy
Kasia i jej kobiecy światniewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady bezowe (300g) kilka małych bezików masa cytrynowa: 1 szklanka soku z cytryny skórka z dwóch cytryn 1 1/4 szkl cukru 6 jajek 75 g masła 400 ml śmietany(...)skórka cytrynowa: 2 cytryny 150 g cukru Sok z cytryny wlewamy do garnuszka, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, cukier i masło. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i studzimy, by masa była ciepła (ale nie gorąca!). Do roztrzepanych w drugiej misce jajek wlewamy przestudzoną masę cytrynową. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnuszka. Ponownie podgrzewamy do momentu
Moje Pyszne Siódme Nieboschłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Krem cytrynowy ( Lemon curd ): 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-140g cukru (5-7łyżek) - cukier dodać według własnego smaku, zależy to również od cytryn. Ponadto(...)można zrobić według własnego pomysłu ): wiórki kokosowe, 2 opakowania galaretek cytrynek, w cukrze, stokrotki - opłatki kolorowe, 1 opakowanie, 2 opakowania galaretek, smak dowolny ( u mnie były to o smaku cytrynowym i wieloowocowym ). Przygotowanie: Galaretki: Dwie galaretki rozpuścić w osobnych szklankach (szklanka o pojemności 250ml) gorącej wody i przelać je do głębokich talerzy. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć
W kuchni u MonikiOdbiegając trochę od świątecznych wypieków dziś prezentuję ciasto w słonecznym klimacie. Blaty mają konsystencję cytrynowego ciasta babkowego a w środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju(...)szklanka oranżady cytrynowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn na przełożenie: 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 galaretki cytrynowe 1 opakowanie ptasiego mleczka cytrynowego dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 4 łyżki śmietanki kremówki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dosypywać cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia