Miałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr., sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego(...)pistacjowych, płaska łyżeczka płatków migdałów, śmietanka słodka 250ml 18%, 3 płatki młodego imbiru z zalewy, łyżka masła klarowanego, 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina startej skórki cytrynowej, szczypta cukru,1-2 żółtka, 1 szkl. bulionu drobiowego, WYKONANIE: KURCZAK: filet ciąć pod skosem, posypać przyprawami, każdy medalion nakłuć/ubić lekko, zamarynować w oliwie z oliwek najlepiej
Kuchnia Beatycukierni.Zanim dokończył artykułować myśl głośno, już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach składniki, które ciasto mogłabym popełnić sama.I tak, na podstawie przepisu na muffinki cytrynowe z makiem, powstał nowy przepis na wilgotne ciasto cytrynowe z makiem, delikatną cytrynową bitą śmietaną i lukrem również cytrynowym.Naprawdę polecam, w smaku przepyszne - mokre i orzeźwiające. Nad wyglądem można popracować
bistro mamapestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki zagotować. W tym czasie żółtka lekko napuszamy trzepaczką. Następnie(...)przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę. Następnie tartę studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie cytryny kroimy
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis na ten deser cytrynowy znalazłam na… półce Tak na półce z mlekiem skondensowanym, którego tak naprawdę prawie nie używam. Zobaczyłam przepis na puszce mleka Nestle i tak mi się spodobał, że to mleko kupiłam i oto rezultat…Deser cytrynowySkładniki:ok. 400g mleka skondensowanego150 ml śmietany 30%4 szt. cytrynySos:1 łyżka świeżych liści mięty,1 łyżeczka cukru1(...)cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.Smacznego Post Cytrynowo-śmietankowa pychota pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole! SKŁADNIKI:( 25×28 )CIASTO:- jajko(...)łyżeczki MASA BUDYNIOWA:- budyń śmietankowy – 2 opakowania – sok z cytryny – 125 ml – cukier – 1 szklanka – masło – 100 g PIANKA :- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie – śmietana 36% – 500 ml – cukier puder – 2 łyżkiLUKIER :- sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO :- herbatniki
Ostra na SłodkoNiezwykle cytrynowa, przy jej pieczeniu cały dom nieziemsko pachnie..A ten smak..mmm..Lubisz cytryny? Babka idealna dla Ciebie..Składniki:120g miękkiego masłakilka kropel ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie(...)Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru
Z Majeczką w kuchnimąki 5-6 łyżek i rozkruszone drożdże zalać połową letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.Stopić masło i przestudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem.Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier ,olej ,skórkę cytrynową lub aromat ,szczyptę soli i stopniowo mąkę ,wyrabiając powoli w robocie "hakiem".Wyrabiając dokładnie dalej ,wlewamy po łyżce stopione masło .Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać(...)średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min.Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny
Kulinarny karnet ChristopheraLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka(...)cytryny lub aromat wg uznania sok z cytryny 1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski
głodny alergiksię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki(...)dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron warstwą kremu, zostawiając odrobinę do dekoracji lub zjadając od tak - jest PYSZNY! Dzięki
sama złodyczzmielonych migdałów - 4 łyżki maku - starta skórka i sok z dwóch cytryn - 125 g mąki pszennej - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na syrop cytrynowy: - 100 g cukru - 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. W dużej misce utrzeć masło(...)cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą. Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut. W celu przygotowania syropu podgrzać
Kuchenne syntezynajdzie nas ochota na coś słodkiego a zarazem ekspresowego, warto zrobić babeczki z mikrofali :) Składniki: (na 5-6 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -3 łyżki kisielu cytrynowego -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko -aromat cytrynowy -ew. dżem truskawkowy do nadziewania Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kisiel
KasiekGotujeskładników.Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!Ps. niezwykle puszysty!SKŁADNIKI :* twaróg mielony – 700 g* masło – 50 g* jajko – 7 szt* cukier – 250 g* kisiel cytrynowy – 2 op* mąka ziemniaczana – 40 g* sok cytrynowy – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło roztapiamy.Oddzielamy żołtka o białek.Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną
Ostra na Słodkokremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g)Lukier:2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Wykonanie(...)cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań
Walijskie Pichcenieciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię to właśnie suchych ciast dlatego ratuję się jak mogę przy pieczeniu aby ciasta były jak najbardziej wilgotne, nawet biszkopty) Ogólnie ciasto zostało ocenione(...)startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe polecam lemon curd. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieŚledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". W końcu o taką nagrodę jak mikser KitchenAid Artisan warto powalczyć. W dodatku ten mikser jest w kolorze Majestic Yellow... Idealnie dopasowany do mojej kuchni... Wystarczy tylko stworzyć przepis na danie
Pełny talerzPuszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin BlogMięciutkie, wilgotne ciasto jogurtowe z nutką cytrynową z dowolnymi, ulubionymi owocami sezonowymi lub z puszki. U mnie były to brzoskwinie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu owoców z syropu, aby ciasto nie namokło. Szybko, prosto, pysznie! :) Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej sok i skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody
Chocolate Muffin Blogtego dla ilu osób przygotowujemy sałatkę. Jogurt naturalny wymieszałam z sokiem z cytryny. Ser pokroiłam na nieduże trójkąciki. Migdały lekko uprażyłam na suchej patelni. Talerz posmarowałam grubą warstwą jogurtu cytrynowego, na niego poukładałam listki z miksu sałat, poukładałam ser, ć wiartki wcześniej rozmrożonych truskawek, jeśli macie świeże to jeszcze lepiej, całoś ć posypałam płatkami migdałów i wszystko
Blondynka GotujeSzukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny
Kuchnia w opałachkawy6 g świeżych listków bazyliiskórka otarta z 2 cytrynKakao rozpuścić w kawie.Masło z czekoladą rozpuścić w garnuszku, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.W moździerzu utrzeć listki bazylii ze skórką cytrynową. Jajka porządnie ubić, partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki i usmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraWykonanie:Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana.W niewielkim garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jajka, wlewamy przestygnięte mleko z masłem, dodajemy sól. Miksujemy dodając po szklance mąki, aż do momentu
Kulinarne przygody Gatity