cytrynowa - 1500 przepisów (strona:15/100)

Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście 213

cieście. Ale weźcie do ciasta tyle jabłek, ile lubicie Wy. Dodatki do masy jabłecznej, to też rzecz umowna. Ja chciałam najzwyklejszą masę, ale z nutką kwaskowatości, dlatego dodałam galaretkę cytrynową i jedynie cynamon. Możecie dodać kardamon, mielone goździki, czy co zwykle dajcie do nadzienia szarlotkowego. Nie dodawałam tutaj bułki tartej, nie smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta(...)/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/szarlotka3.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r"," Z tego przepisu \r","\r","Nadzienie\r","2 kg twardych jab\u0142ek\r","1 galaretka cytrynowa\r","2 \u0142y\u017ceczki cynamonu\r","3 \u0142y\u017cki cukru\r"],"name":"Pyszna szarlotka, jab\u0142ecznik na kruchym cie\u015bcie","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto

Mieszam w Garnku
Tort cytrynowy z malinami 197

Tort przygotowany na urodziny uroczego czterolatka Przemka, stąd ta niecodzienna dekoracja ;) Ekstremalnie cytrynowy, ale lekki i orzeźwiający. Ze sporą ilością masła, ale nie czuć go zupełnie, gwarantuję ;) Przełożony malinami... Pyszności! Sama masa cytrynowa jest po prostu zachwycająca ;) Polecam! PS drexpol.com.pl  - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach(...)temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem cytrynowy: 750 ml mleka 250 ml soku z cytryny skórka otarta z 4 cytryn 6 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 500 g masła

Domowa cukiernia Ewy
Dziecinnie prosta babka cytrynowa – konkursowa 131

paczusia: Dzisiaj sobota. Nie mamy ciacha do kawy. Ciastko upiecze więc moja najmłodsza pociecha – 6 letni mały mężczyzna. Zobaczcie jakie to dziecinnie proste z mieszanką na babkę cytrynową Polskie Młyny Myślę, że dodatkowy komentarz jest tu zbędny Super zabawa. Ja piszę dla Was ten wpis a ze stołu znika babka cytrynowa. Chyba więc warto Nie wiem(...)czego robić kawę – najwyżej wciągnę okruszki Artykuł Dziecinnie prosta babka cytrynowa – konkursowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 262

mnie to idealny farsz do naleśników czy opcja na przekładanie ciasta. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz . A sekretem tego dżemu jest dodatek cytryny – skórki i soku i galaretki cytrynowej. Są przepisy na dżem bez dodatku galaretki, ale pozostawię ich testowanie na kolejne lata. W tym roku z racji zaawansowanej ciąży nie mam siły na noszenie siat warzyw i owoców(...)http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/08\/dzem-z-cukinii-2.jpg","recipeIngredient":["5 kg cukinii (po obraniu i wydr\u0105\u017ceniu)\r","1 kg cukru (da\u0142am 0,8 kg)\r","4 galaretki cytrynowe\r","sok i sk\u00f3rka z 2 cytryn"],"name":"D\u017cem z cukinii, d\u017cem cukiniowy","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Cukinie \u015bcieramy na tarce i wrzucamy

Mieszam w Garnku
KURCZAK PIECZONY MAŚLANO – CYTRYNOWY 157

Pogoda na majówkę nie dopisała, było pochmurno i zimno, więc na obiad zrobiłam pysznego maślano – cytrynowego kurczaka. Nafaszerowany dodatkowo ulubionymi ziołami smakował obłędnie. Mięso przesiąknięte aromatem masła rozpływało się w ustach. Piekłam go już kilka razy, ale zazwyczaj z okazji rodzinnych spotkań i nie było czasu zrobić zdjęcia. Tym razem się udało. Przepis zaczerpnęłam od Marzyni , której jestem ogromną(...)fanką. Dziękuję Kochana za super przepis i potwierdzam, że „To najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości, jakiego kiedykolwiek zjadłam”. KURCZAK PIECZONY MAŚLANO – CYTRYNOWY kurczak około 1,5 kg 100 g miękkiego masła 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki estragonu, rozmarynu lub tymianku 1 cytryna sól, pieprz 3 łyżki oliwy Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym

Pieguskowa Kuchnia
DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ 115

Dżem z cukinii to mój sposób na jej nadmiar. Dzisiaj zapraszam na pyszny cytrynowy dżem z cukinii. Przygotowanie zajęło mi niewiele czasu, a efekt zaskoczył najbardziej mojego starszego syna. Bardzo mu smakował i mi zresztą również. Przepis otrzymałam od kochanej Amber i w niewielkim stopniu go zmodyfikowałam – dałam różne galaretki, bo akurat takie miałam w domu . Zresztą do przygotowania(...)ulubionej galaretki. Ja chciałam nadać mu kwaskowatą nutę. Wart przygotowania. Polecam DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ 2,5 kg obranej cukinii bez pestek 0,5 kg cukru 2 galaretki cytrynowe ( dałam cytrynową i agrestową ) sok i skórka otarta z 1 cytryny Cukinię zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową 159

proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały czas blendować. Dodaj zmielone pistacje z cukrem. Wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj startą cukinię, sok z jednej cytryny i skórkę cytrynową z obu cytryn * zostaw trochę do dekoracji. Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w tem. 180 C z termoobiegiem jeżeli masz taką(...)upieczeniu i wystudzeniu ciasta udekoruj je mieszanką kokosowego mleka, soku 1 z cytryny oraz 4 czubatymi łyżkami cukru pudru. Smacznego!   Artykuł Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciasto orzechowo-cytrynowe bez miksera 160

Bardzo proste ciasto z nutą orzechowo-cytrynową. Takie ciasto to wspaniała baza do innych słodkich wypieków. Nie wymaga wielu etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe. Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji(...)cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, - z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, - z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, - przełożone kremem, konfiturą, dżemem.  Smacznego:) Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru

Zasmakuj Kuchni
ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM! NAJSMACZNIEJSZA! 123

ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet(...)ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram

SMYKWKUCHNI
Fusilli z duszoną w śmietance cukinią z dwoma serami 177

Cukinię z cebulką podsmażyłam i w śmietance udusiłam. Pieprzem cytrynowym i czarnym młotkowanym z kolendrą doprawiłam, i z makaronem połączona. Kuleczki mozzarelli do nich dodałam i koperkiem posypałam. Całość serem regio piatto wykończyłam i miętą ozdobiłam. Danie proste, nie skomplikowane, ale wyszło pyszne makaronowe danie. Składniki: 350 g makaronu fusilli, 2 średniej wielkości młode cukinie, 1 duża cebula biała(...)łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą, 1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego świeżego, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g małych kulek mozzarelli z papryką peperoncini, świeżo starty ser regio piatto do posypania. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę

Moniki Smakołyki
Zupa tajska na listopadowy obiad 109

puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki(...)zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy

Patchwork
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 197

jakiegoś czasu marzyłam o lekkim torcie, który nie będzie za ciężki ani za słodki. I tak powstał mój orzeźwiający cytrynowy tort z kremem limoncello. Tort bardzo wilgotny, aromatyczny i niesamowicie puszysty.  Do przygotowania tortu i kremu wykorzystałam włoski likier limoncello, produkowany z cytryn z Sorrento. Kwaskowaty smak cytryny i likieru(...)puro piacere per il palato. Deve anche ammettere che mi sono veramente innamorata di questa torta. Spero quindi che anche a Voi farà lo stesso effetto. Buon appetito! SKŁADNIKI Cytrynowy biszkopt 200 g m ą ki pszennej  160 g masła 100 g cukru 16 g proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego 125 ml limoncello 4 jaja

La grande e la piccola cuoca
Makaron kokardki na zielono – ze szparagami, pok czoi i groszkiem 159

Kokardki ⋈ 🍜 zieleń  💚 do siebie zaprosiły, smaczne danie ze sobą utworzyły. Szparagi, pok czoi, groszek zielony, razem na patelni „zatańczyły” i idealnie się połączyły. Czosnek dodał smaku wyrazistego, pieprz cytrynowy kwaskowego, tymianek aromatu głębokiego, a ser grana padano lekko słodkiego. Połączenie tych smaków i aromatów fajnie się skomponowało, i w efekcie bardzo ciekawe,  szybkie  danie powstało :).   Składniki(...)czoi, 1 garść zielonych szparagów, 2 ząbki czosnku, 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego, świeżo mielony pieprz czarny do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g makronu kokardki, 100 g groszku mrożonego, sól do smaku, ½ łyżeczka cukru, świeży tymianek, ser grana padano. Przygotowanie: Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie

Moniki Smakołyki
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 91

szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany(...)dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut. Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam kwaskowatego kremu cytrynowego i potrzepałam ziarenkami granatu. Artykuł Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa 170

jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:).  Ciasto: 450 g mąki  225 g jogurtu greckiego  150 ml oleju  150 g cukru(...)cytryny 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt.  2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez

Szefowa kuchni