łyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, jogurt naturalny gęsty 380 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie + 2 łyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, śmietana 18% 330 gram, galaretka cytrynowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml Galaretkę agrestową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do jogurtu gęstego i rózgą dobrze wymieszać. Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą(...)wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do śmietany gęstej i rózgą dobrze wymieszać, wylać na truskawki, resztę truskawek delikatnie powciskać w masę śmietankową i do lodówki. Galaretki cytrynowe wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić, tężejącą galaretkę wylać na truskawki, zostawić najlepiej na całą noc w lodówce, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo prosty, łatwy, tani deser na zimno
W Mojej Kuchni Lubięzaskoczenia gwarantowany, efekt smakowy zniewalający. Składniki (na 4 porcje): szklanka jeżyn i około 6 dodatkowych ładnych sztuk do ozdobienia 2 łyżki cukru do jeżyn i 1 łyżka do skórki cytrynowej sok z połowy cytryny około 10 ciasteczek owsianych 250g sera mascarpone 330ml kremówki 3 łyżeczki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny 4 listki bazylii Zaczynamy od przygotowania jeżyn(...)skórkę z cytryny, listki bazylii siekamy na drobno. Na to sypiemy łyżkę cukru i rozcieramy płaską częścią noża, aż składniki się mniej więcej połączą na coś na kształt cukru cytrynowo-bazyliowego. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i zaczynamy ubijać, dodając po trochu cukier puder. Kończymy ubijać gdy kremówka będzie puszysta i sztywna. Do niej dodajemy mascarpone oraz około
Smaczna Stronanadzienie: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 300 g piersi kurczaka 2 łyżki masła orzechowego 50 ml sosu sojowego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 50 ml syropu klonowego szczypta chili olej sezamowy do smażenia 100 g orzeszków ziemnych dymka czarny sezam Ze składników na bułeczki zagnieć jednolite, gładkie(...)czasie przygotuj nadzienie. Na oleju sezamowym podduś szalotkę i czosnek. Dodaj pierś kurczaka i smaż kilka chwil. Następnie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pastę z trawy cytrynowej, syrop klonowy, chili i połowę orzeszków ziemnych. Duś składniki na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Po tym czasie delikatnie widelcem rognieć pierś kurczaka. Pozostałe orzeszki ziemne posiekaj lub utrzyj w moździerzu
Mango Papajasłoik 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko cukier puder do posypania blaszka do mufinek opcjonalnie kiedy smażymy jabłka, nie kupujemy gotowych:cynamon, kilka łyżek cukru, smażona skórka pomarańczowa, galaretka cytrynowa Ciasto wcześniej wyjmujemy z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Jeżeli nie używamy gotowych jabłek smażymy swoje. Wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka(...)cynamonu, skórka pomarańczowa i mieszamy. Następnie smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas przemieszać. Kiedy zaczną się rozpadać, zdejmujemy rondel i studzimy. Do gorących można dodać galaretkę cytrynową w proszku i wymieszać .Odstawić do lekkiego wystudzenia Ciasto tniemy na kwadraty, takie aby wyłożyć dno mufinek i aby trochę brzegi wystawały po za foremkę. Wkładamy po dwa kwadraty
gotuj ze mnąwłoskich ( można zastąpić zmielonymi migdałami ) 3/4 szklanki ajerkoniaku - w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie śmietan - fixu kilka kostek białej czekolady na wierzch 1 szklanka ponczu z soku cytrynowego i wody 1/2 słoiczka konfitury ananasowej ( można zastąpić morelową, brzoskwiniową ) około 10 - 12 sztuk biszkoptów podłużnych - fingersów Wykonanie: Upieczony zgodnie z przepisem biszkopt studzimy, ścinamy cienko wierzch(...)dzielimy na dwie równe części, do jednej dosypujemy zmielony wierzch biszkopta i mieszamy. Składanie ciasta: Spód biszkoptowy wkładamy do tortownicy i zapinamy obręczą, ponczujemy wodą z sokiem cytrynowym. Smarujemy warstwą dżemu - ja użyłam konfitury ananasowo - morelowej, która bardzo dobrze wpasowała smakowo w całą kompozycję. Wykładamy masę z okruszkami, wyrównujemy. Teraz, miejsce w miejsce wykładamy podłużne
Kronika Piekarnikamojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o czym świadczy fakt, że były prośby o dokładkę :). Ciasto udekorowałam kremem na bazie śmietany i gorzkiej czekolady, ale jeżeli liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę(...)być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć formę, przekroić na dwa blaty. Składniki na galaretkę z bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką
moj przepis naPieczona łopatka jagnięca – składniki 1 łopatka jagnięca (1 1/2-2 kg) 5 ząbków czosnku 1 / 2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach 1 łyżeczka gruboziarnistej soli himalajskiej 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego kilkanaście listków suszonej mięty 2 łyżeczki oliwy 2 małe gałązki rozmarynu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W moździerzu rozgnieść ziarenka pieprzu i sól himalajską. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)posiekane liście rozmarynu z jednej gałązki, pokruszone liście mięty, pieprz cytrynowy oraz oliwę, wymieszać. Łopatkę jagnięcą umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przygotowaną wcześniej mieszaniną przypraw. Jeżeli mięso jest rozcięte i pozbawione kości, związać je bawełnianymi nićmi kuchennymi, na wierzch pod nici włożyć gałązkę rozmarynu. Zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć
niecodziennikparypłaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła Przełożenie: 1 słoik powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej lub wiśniowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dolewamy cały czas miksując olej, zsiadłe mleko. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, kakao, przyprawy. Dodajemy słoiczek powideł i miksujemy(...)pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół i przełożyć podgrzanym powidłem, wymieszanym z łyżką galaretki wiśniowej lub cytrynowej. Wierzch polecam polać tabliczką gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru. A na polewę rzućcie fantazyjnie garść podprażonych orzechów lub migdałów. Ja pierniczka wyrównałam
Kronika PiekarnikaJaja wbijamy w całości do dużej miski. Wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy ser, miksujemy do dokładnego połączenia, wlewamy czekoladę ze śmietanką. Następnie wsypujemy budyń, skórkę cytrynową, szczyptę soli i miksujemy na gładko. Nie ubijamy masy zbyt długo - wystarczy, że składniki dokładnie się połączą. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)śmietankowy i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na wystudzony sernik i rozsmarowujemy cienką, około 2 mm warstwą. Sernik jest najsmaczniejszy po nocy spędzonej w lodówce. Kremowy, delikatnie cytrynowy, rozpływa się w ustach. Warstwa ciasteczek jest dość cieniutka i stanowi tylko subtelne dopełnienie o maślanym posmaku. Zatem zaopatrzcie się w białą czekoladę i półsłodkie winko, ( ku zgorszeniu znawców tematu
Kronika PiekarnikaSkładniki : 3 szkl mąki pszennej 4 całe jajka 3/4 szkl oleju 1 szkl. wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy aromat cytrynowy 2 łyżki kakao ok. 300 g wiśni Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie po łyżce dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę(...)gazowaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy jasną - dodajemy do niej tylko kilka kropli aromatu cytrynowego, a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciemne ciasto, na to jasne. Widelcem robimy na cieście mazaje, aby delikatnie je wymieszać. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenieczasu. Dotychczas w mojej kuchni indyk występował w nudnej wersji czyli pieczona w całości pierś (bez żadnych fajerwerków) ten przepis odmienił moje spojrzenie na indyka. Eskalopki wyszły soczyste, a cytrynowy lekki sos przypomina wakacje w Grecji. Poniżej przepis na danie z indykiem w roli głównej prosto z warsztatów, przetestowany i spałaszowany przez nas bardzo szybko (Ślinka cieknie)... zatem rondle(...)dłoń Eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa
Wylizany Rondelczasu. Dotychczas w mojej kuchni indyk występował w nudnej wersji czyli pieczona w całości pierś (bez żadnych fajerwerków) ten przepis odmienił moje spojrzenie na indyka. Eskalopki wyszły soczyste, a cytrynowy lekki sos przypomina wakacje w Grecji. Poniżej przepis na danie z indykiem w roli głównej prosto z warsztatów, przetestowany i spałaszowany przez nas bardzo szybko (Ślinka cieknie)... zatem rondle(...)dłoń Eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa
Wylizany Rondelwymieszałam składniki. Tak przygotowaną polewą oblałam babkę i odstawiłam ją do lodówki do stężenia czekolady. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: cytrynową babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/cytrynowa-babka-na-biakach.html), babkę na białkach w trzech kolorach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę(...)orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeszybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! (…) Basietta Polecam Wam również wersję “ Ciasta bananowego bez cukru “, którą znajdziecie tutaj oraz” Proste ciasto z truskawkami bez miksera ” czy obłędnie cytrynowe “ Proste ciasto cytrynowe bez miksera “. Jeśli zostaną Ci jeszcze dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić, zapraszam po przepisy z bananami tutaj . Udostępnij 302 Przypnij 6K Tweetnij 6K Udostępnień Czytaj
Moja DelicjaZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120 ml pełnego mleka 120 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut, aż zmiękły. Dopiero wtedy posypałam
Moja Delicja