cytrynowa - 1500 przepisów (strona:29/100)

Dżem jabłkowy z płatkami róży 184

nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :) SKŁADNIKI: (na 4 słoiki po około 250g) 1kg jabłek 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 40g płatków róży (około 2 szklanki) 400g cukru szklanka soku jabłkowego WYKONANIE: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy(...)małym ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut

Pyry na Gaz
Wiosenne tartaletki z cytrynowym kremem jogurtowym i truskawkami 180

sklepowej półce od razu wiedziałam co upiekę z jej dodatkiem. Zielone kruche ciasto smakuje doskonale i jest super kruche dzięki dodatkowi nie całego jajka, a samego żółtka. Ciasto wypełnia cytrynowy krem na bazie jogurtu greckiego, aromatyzowany samodzielnie przygotowanym lemon curd. Całość wieńczą czerwone słodkie truskawki pomalowane Tortengussem. Zamiast czterech tartaletek możesz zrobić jedną dużą tartę! Tak smakuje wiosna! Składniki(...)zielone kruche ciasto: 100 g mąki orkiszowej 1050 100 g mąki dyniowej 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru 1 żółtko 100 g masła Składniki na krem cytrynowy: 400 ml jogurtu greckiego 3-4 łyżki ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka agaru 100 ml wody 200 ml lemon curd ( z tego przepisu ) Składniki na Tortenguss( żelową polewę): 100 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu/cukru 1 płaska

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 140

cytryny, która wydobywa ich pełny smak.  Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu).  Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę możecie przygotować szparagi według moich innych przepisów-zapraszam na  Szparagi z masłem cytrynowym i parmezanem  lub Szparagi w boczku

kulinarnyJa
Wegańskie cytrynowe ciasteczka z migdałami 217

przyzwyczaiłam moje Miśki do weekendowych wypieków, że upał nie upał, ale ciacha muszą być. Wymyśliłam sobie, że cytrynowe będą idealne do mrożonej herbatki. Ciasteczka z dzisiejszego przepisu są miękkie i lekko wilgotne w środku, wielkości idealnej na 2 gryzy. Rozeszły się w mgnieniu oka (upiekłam je w sobotę rano), więc już dziś od rana znowu pichcę. Składniki na około(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w każdą kulkę ciasta wciśnij migdała. Ciacha piecz 20-25 minut w temp. 180 c na środkowej półce piekarnika. Smacznego!   Artykuł Wegańskie cytrynowe ciasteczka z migdałami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Lemonki – cytrynowe ciasteczka 146

ciasteczka. Teraz śmiało mogę potwierdzić, że użycie tej nazwy wcale nie jest na wyrost. Całość nie jest wysoka, więc faktycznie, gdy je pokroimy otrzymujemy takie właśnie niewielkie cytrynowe ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Intensywnie cytrynowe. Sprawdźcie sami:) 2 i 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl.cukru pudru 250 g zimnego masła 2 duże lub 3 mniejsze cytryny, wyszorowane

Smaki Na Talerzu
Lemoniada werbenowo-lawendowa. 137

jakiś czas opiszę. Przy okazji odbyłem miłą rozmowę z panią zielarką (jeśli mogę tak napisać). Kiedy dowiedziała się o temacie naszych kulinarnych poczynań w tym tygodniu, poleciła mi werbenę cytrynową, jako roślinę doskonałą do letnich napojów. Pomyślałem - ok! wykorzystam ten pomysł, ale zwyczajna herbatka to za mało na blogowy przepis. ;) Idea rozwinęła się do postaci lemoniady, w której parą(...)jeszcze smaczniejszy i zdrowszy (i na pewno bardziej żółty). Jest naprawdę pyszny, co zostało potwierdzone przez najsurowszych recenzentów - dzieci! ;) Składniki: 2 limonki lub cytryny 2 łyżki suszonych liści werbeny cytrynowej 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 4 łyżki miodu 1.5 litra wody kostki lodu Wykonanie: Werbenę i lawendę zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu odcedzić do dzbanka. Dodać sok wyciśnięty z limonek

zadanie-gotowanie
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 189

szklanka mąki sól, pieprz, świeże zioła 50 ml oleju Składniki na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku 50 gram masła kostka chudego twarogu 200-250g kilka ząbków czosnku pieprz cytrynowy sól żółty wędzony ser do zapiekania Składniki na sos: kilka ząbków czosnku 1 jogurt naturalny sól, pieprz czarny Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Zioła(...)Smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i rozmrożony odsączony szpinak. Smażymy  a zarazem odparowujemy przez kilka minut pozostałą wodę ze szpinaku, na koniec dodajemy sól, pieprz cytrynowy oraz pokruszoną kostkę sera białego. Mieszamy farsz. Faszerujemy naleśniki, zwijamy w rulon lub kwadrat, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy kilka minut do czasu rozpuszczenia sera

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową 85

trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”.   Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości.  Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki:  2 jabłka 250g mleka 2 jajka 100g serka ricotta(...)miejscu na 20minut. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju 176

tortownicy około 23 cm 7 jajek rozmiar L 320 g cukru + 3 łyżki opakowanie cukru waniliowego 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju aromat cytrynowy kilka kropel rabarbar (ok. 8 gałązek) Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę lub paseczki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy i czekamy żeby rabarbar puścił sok. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C(...)cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna będzie puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około

Rusty Fork
Sernik delikatny i "Panny roztropne" 158

twarogu na serniki (mielonego z wiaderka) 130 g cukru 6 jajek (zimnych) 50 g masła 100 ml mleka 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy ¼ łyżeczki soli Masło stopić razem z mlekiem. Odstawić do ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek. Włączyć piekarnik na 150 stopni C. Białka zmiksować z solą do uzyskania piany, a potem stopniowo(...)miksując. Białka powinny być białe i lśniące, a cukier rozpuszczony. Dodać masło z mlekiem do twarogu i zmiksować do połączenia składników. Do masy twarogowej dodać mąki, żółtka i aromat cytrynowy. Wymieszać. Dodawać białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Przełożyć masę do przygotowanej foremki (keksówka (30 x 13) cm lub tortownica o średnicy 22 cm). Jeśli używacie tortownicy, musicie dokładnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką 190

łyżki do rozpuszczenia żelatyny 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, lekko przestudzić. Mleko skondensowane ubić na piankę i połączyć z rozpuszczoną żelatyną, nadal ubijając. Dodać ksylitol, stewię, ekstrakt cytrynowy i jogurt naturalny, ubijać jeszcze przez

FitKot
Kurczak w sosie chińskim z prażonym makaronem 163

tradycyjnej wersji czyli makaronem ugotowanym. KURCZAK W SOSIE CHIŃSKIM   Z  PRAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM Składniki: 1/2 filetu z kurczaka 1 cebula 1-2 cm imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 1 limonki 1 mała marchew 2-3 kolby kukurydzy marynowanej 1 łyża sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka mąki(...)wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Na oleju smażymy posiekaną w pióra cebulę oraz starty na drobnej tarce imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajmy startą marchew oraz trawę cytrynową przeciętą na pół. Następnie dodajemy zmielony na dużych oczkach filet z kurczaka i obsmażamy mięso. Polewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki małe kolby kukurydzy i wodę

Bon appetit mon amie
Sernik cytrynowy 143

Bardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :) PS - http://www.sandc.pl/  rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy(...)zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 15 minut przed wyjęciem sernika z piekarnika, na wierzch wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Gotowy sernik cytrynowy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Mini babeczki do wielkanocnego koszyczka 92

się.  Składniki; 140 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 120 ml mleka 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat cytrynowy Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i masło ubijamy mikserem na małych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji. Do sypkich składników dolewamy połowę mleka i miksujemy dalej. Dodajemy(...)jajko, pozostałe mleko i aromat cytrynowy, miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami  lub formy silikonowej i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia.   Artykuł Mini babeczki do wielkanocnego koszyczka pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Galaretkowe jajka 222

się jako formy na galaretki. Składniki: 10 skorupek po jajkach 4 plasterki szynki konserwowej kawałek czerwonej papryki groszek konserwowy kukurydza konserwowa czarne oliwki natka zielonej pietruszki bulion żelatyna kwasek cytrynowy Przygotowanie: Przygotowujemy skorupki delikatnie odcinając ich górną część i pozbywając się zawartości. Do miseczki z wrzątkiem wsypujemy kwasek cytrynowy i wrzucamy do niego jajka. Zostawiamy na około 10 minut. Następnie

Taste Therapy