ViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń wasabi Trawa cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może(...)słodkie papryki pokrojone cienko Makaron ryżowy- gotujemy według przepisu na opakowaniu Sposób: Wyciskamy limonkę na owoce morza i odstawiamy na kilka chwil W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę chilli , zwykłą cebulę i szklimy około 7 minut często mieszając. Następnie dodajemy owoce morza i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy bulionem dodajemy
Viola cooks with passionświeża, czerwona papryka ( mała ) 4 pepperoni ( łagodne ) Oliwki ( woreczek ) 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 – 3 ( spore ) łyżki majonezu tylu light Sól Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente. Odsączamy i studzimy. Pieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Również w kostkę kroimy korniszony i paprykę. Pieczarki kroimy na połowę, podobnie(...)Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałatki. Szczypiorek siekamy, również dodajemy do sałatki wraz z pokrojonym pepperoni. Do całości dodajemy musztardy i majonez. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewycytryny odrobina cukru sól, pieprz Dodatkowo: pestki dyni o posypania (prażone) Cebulę posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę wymieszaną z jogurtem oraz cebulę i jabłko. Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem i odrobiną cukru). Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Przed podaniem posypać pestkami dyni(...)koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym
Di gotujeDelikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami. Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają! Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne(...)Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 5 jaj 3/4 szkl cukru opakowanie budyniu śmietankowego łyżka ekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru sok i skórka starta z połowy cytryny ponadto: 2 łyżki leśnych jagód 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych) Ciasteczka rozdrobnić
6niebodanym smaku. Ja prezentuję piękny zielony dżem o smaku agrestowym ;) Składniki: 2,5 kg cukinii (obranej, bez nasion) 1 szklanka cukru 1 opakowanie galaretki agrestowej 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Cukinie obierz, oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię należy dusić pod przykryciem około 30 min. (aż zmięknie). Następnie wsyp cukier oraz galaretkę i gotuj(...)małym ogniu 30 min. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki 1,5 szkl.oleju 1,25 szkl. cukru 5 jaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka agrestowa 2 łyżeczki żelatyny [ w oryginale był śmietan-fix] Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem(...)Jedną[ spodnią ] część ciasta włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć. Zieloną galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do stężenia, następnie pokroić w w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić, aż będzie lekko tężeć. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody.Śmietanę dobrze ubić, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę, dodać także pokrojoną
Moje domowe kucharzenieśmietanka 30% lub 36% 500 ml banan butelka po coca coli u mnie litrowa czekolada gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g) cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu. Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj(...)zastygnięcia. Gdy już mam upieczony biszkopt kroje go na kawałki i nasączam wodą z syropem owocowym. Kolejny krok to ubicie śmietany. Do miski wlewam śmietankę, dodaję cukier i kwasek cytrynowy i ubijam na sztywno. Zostało już tylko pokroić banana na kawałki. Biorę butelkę z zastygniętą czekoladą i wkładam do środka na przemian biszkopt, bitą śmietanę i banany, biszkopt, śmietanę
Kuchnia Vikiwarto spróbować. SKŁADNIKI 1 Woreczek kaszy orkiszowej 2 garści rukoli 8-10pomidorów koktajlowej 10-15 czarnych oliwek pół czerwonej papryki olej rzepakowy sól, curry, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE Krok 1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką ziół, szczyptą curry, i łyżeczką oleju rzepakowego. Czas gotowania podany jest na opakowaniu(...)rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich, kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy). Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę. Zostawiam na 15 min, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowograna padano dołożone i pieprzem doprawione. Składniki: 2 - 3 porcje makaronu bavette, 1 mała cukinia, 10 g sera grana padano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka musztardy miodowej Dijon, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka przyprawy – suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią, świeża czerwona bazylia. Przygotowanie: Musztardę mieszamy z 2 łyżkami oliwy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym oraz szczyptą soli. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go przygotowaną musztardą i odstawiamy na ok. 15 min, następnie grillujemy na grillu bądź patelni grillowej. W tym czasie przygotowujemy cukinię i makaron, który gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykiprzekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżego ananasa (przed obraniem) 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjeakurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach(...)wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie cytrynowa - i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na około godzinę do całkowitego ścięcia. Drugą z galaretek - truskawkowa - pozostawić do powolnego wystudzenia w kubku w temperaturze pokojowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej - wrzącej! - wody, dobrze rozmieszać i odstawić na bok do przestudzenia. Spód tortownicy
Grunt to przepis!kolorowy i smaczny deser jest super alternatywą dla zwykłych ciastek :D idealny do kawy, herbaty, jak i do przekąszenia w biegu ;) Składniki: 1 opakowanie wafli Na masę cytrynową: 1 galaretka cytrynowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę agrestową: 1 galaretka agrestowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę
Kulinarna (nie)codziennośćSałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw. Cytrynki z maliną - zastosowanie do herbaty, napojów, lemoniady, drinków lub jako dodatek do potraw. Ostatnie trzy: Truskawella z czekoladą - skład: truskawki 70%, cukier, kakao, cynamon(...)Zastosowanie: do deserów, kanapek. Konfitura malina z pigwą - skład: malina, pigwa, cukier. Zastosowanie: do deserów, pieczywa i słodkich przekąsek. Chrzan z żurawiną - chrzan 50%, żurawina 45%, cukier, ocet, kwasek cytrynowy. Zastosowanie: dodatek do potraw
kruche babeczkiszklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki. Na końcu(...)temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi
Tradycyjna kuchnia Kasi