cytrynowa - 1500 przepisów (strona:33/100)

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, pieczonym kurczakiem – na bogato 258

świeża, czerwona papryka ( mała ) 4 pepperoni ( łagodne ) Oliwki ( woreczek ) 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 – 3 ( spore ) łyżki majonezu tylu light Sól Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente. Odsączamy i studzimy. Pieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Również w kostkę kroimy korniszony i paprykę. Pieczarki kroimy na połowę, podobnie(...)Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałatki. Szczypiorek siekamy, również dodajemy do sałatki wraz z pokrojonym pepperoni. Do całości dodajemy musztardy i majonez. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady 126

cytryny odrobina cukru sól, pieprz Dodatkowo: pestki dyni o posypania (prażone) Cebulę posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę wymieszaną z jogurtem oraz cebulę i jabłko. Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem i odrobiną cukru). Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Przed podaniem posypać pestkami dyni(...)koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym

Di gotuje
cytrynowy sernik z lawendową nutką 188

Delikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami. Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają! Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne(...)Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 5 jaj 3/4 szkl cukru opakowanie budyniu śmietankowego łyżka ekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru sok i skórka starta z połowy cytryny ponadto: 2 łyżki leśnych jagód 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych) Ciasteczka rozdrobnić

6niebo
Dżem z cukinii o smaku agrestowym 210

danym smaku. Ja prezentuję piękny zielony dżem o smaku agrestowym ;) Składniki: 2,5 kg cukinii (obranej, bez nasion) 1 szklanka cukru 1 opakowanie galaretki agrestowej 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Cukinie obierz, oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię należy dusić pod przykryciem około 30 min. (aż zmięknie). Następnie wsyp cukier oraz galaretkę i gotuj(...)małym ogniu 30 min. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
Leśny mech.. po raz drugi 175

ąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki 1,5 szkl.oleju 1,25 szkl. cukru 5 jaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka agrestowa 2 łyżeczki żelatyny [ w oryginale był śmietan-fix]  Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze.  Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem(...)Jedną[ spodnią ] część ciasta włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć.  Zieloną galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do stężenia, następnie pokroić w w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić, aż będzie lekko tężeć. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody.Śmietanę dobrze ubić, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę, dodać także  pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
Ciasto w kształcie coca coli 432

śmietanka 30% lub 36% 500 ml banan  butelka po coca coli u mnie litrowa czekolada gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g)  cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu.  Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj(...)zastygnięcia. Gdy już mam upieczony biszkopt kroje go na kawałki i nasączam wodą z syropem owocowym. Kolejny krok to ubicie śmietany. Do miski wlewam śmietankę, dodaję cukier i kwasek cytrynowy i ubijam na sztywno. Zostało już tylko pokroić banana na kawałki. Biorę butelkę z zastygniętą czekoladą i wkładam do środka na przemian biszkopt, bitą śmietanę i banany, biszkopt, śmietanę

Kuchnia Viki
Sałatka z Kaszą Orkiszową 200

warto spróbować.   SKŁADNIKI 1 Woreczek kaszy orkiszowej 2 garści rukoli 8-10pomidorów koktajlowej 10-15 czarnych oliwek pół czerwonej papryki olej rzepakowy sól, curry, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE Krok 1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką ziół, szczyptą curry, i łyżeczką oleju             rzepakowego. Czas gotowania podany jest na opakowaniu(...)rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich,                     kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy).            Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę.  Zostawiam na 15 min, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Makaron bavette z grillowanym kurczakiem, cukinią i czerwoną bazylią 148

grana padano dołożone i pieprzem doprawione.  Składniki: 2 - 3 porcje makaronu bavette, 1 mała cukinia, 10 g sera grana padano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka musztardy miodowej Dijon, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka przyprawy – suszone pomidory                 z czosnkiem(...)bazylią, świeża czerwona bazylia. Przygotowanie: Musztardę mieszamy z 2 łyżkami oliwy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym oraz szczyptą soli. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go przygotowaną musztardą i odstawiamy na ok. 15 min, następnie grillujemy na grillu bądź patelni grillowej. W tym czasie przygotowujemy cukinię i makaron, który gotujemy w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 301

przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z łososia i ananasa z dzikim ryżem na rukoli 188

świeżego ananasa (przed obraniem) 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym.    Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 565

akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach(...)wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie cytrynowa - i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na około godzinę do całkowitego ścięcia. Drugą z galaretek - truskawkowa - pozostawić do powolnego wystudzenia w kubku w temperaturze pokojowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej - wrzącej! - wody, dobrze rozmieszać i odstawić na bok do przestudzenia. Spód tortownicy

Grunt to przepis!
Kolorowy andrut z galaretką 238

kolorowy i smaczny deser jest super alternatywą dla zwykłych ciastek :D idealny do kawy, herbaty, jak i do przekąszenia w biegu ;) Składniki: 1 opakowanie wafli Na masę cytrynową: 1 galaretka cytrynowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę agrestową: 1 galaretka agrestowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę

Kulinarna (nie)codzienność
Eterno kolejne pyszności :) 138

Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw. Cytrynki z maliną - zastosowanie do herbaty, napojów, lemoniady, drinków lub jako dodatek do potraw. Ostatnie trzy: Truskawella z czekoladą - skład: truskawki 70%, cukier, kakao, cynamon(...)Zastosowanie: do deserów, kanapek. Konfitura malina z pigwą - skład: malina, pigwa, cukier. Zastosowanie: do deserów, pieczywa i słodkich przekąsek. Chrzan z żurawiną - chrzan 50%, żurawina 45%, cukier, ocet, kwasek cytrynowy. Zastosowanie: dodatek do potraw

kruche babeczki
Murzynek z bakaliami i dżemem pieczony na kefirze 123

szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki. Na końcu(...)temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 222

Oczywiście nie obejdzie się bez pysznego masełka koperkowo-czosnkowego i cytrynki :). Gotowi? Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 małe lub 1 duży filet z dorsza bałtyckiego mąka pszenna pieprz cytrynowy sól himalajska olej rzepakowy masło 125g świeżo zmielone 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo pokrojonego koperku cytryna Przygotowanie: 1/ Najpierw ważne rzeczy:  a/ ryby nie solimy i nie przyprawiamy(...)rozgrzanym tłuszczu 2/ Roztapiamy masło wraz z solą, czosnkiem i koperkiem - mieszamy. Przekładamy do miseczki i dajemy do zamrażalnika aż stężeje 2/ Robimy mieszankę mąki, soli i odrobiny pieprzu cytrynowego. Dorsza mocno przyciskamy do mącznej mieszaniny z dwóch stron parokrotnie. Dzięki temu dorsz cały smak i soczystość zachowa w środku 3/ Rozgrzewamy olej we frytownicy lub głębokiej patelni lub rondlu

Kuchnia PROzdrowotna