pieczarki brązowe 3 łyżki canihua garść młodej kapusty kilka pestek granatu 1 dymka 3 papryczki chili oliwa z oliwek extra vergine Przyprawy : pieprz czarny curry trawa cytrynowa kmin rzymski chili jalapeno kruszone Canihua to kolejny obok, quinoa i amarantusa produkt, który postanowiłem używać w swoich przepisach i na co dzień w kuchni. Pochodzi również z Ameryki(...)trzeba go też płukać przed przyrządzaniem, bo nie ma gorzkiego posmaku. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy olejem z prażonych orzechów. Przyprawiamy pieprzem czarny, curry, trawą cytrynową, kminem rzymskim i chilli jalapeno. Dymkę kroimy i wrzucamy do polędwiczek i odkładamy mięso na dwie godziny. Canihua wsypujemy do pojemnika do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem i umieszczamy w pierwszym poziomie
Parowar Facetamoże sobie wziąć do pudełka… Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 cebula 100 g kaszy orkiszowej tymianek słodka papryka trawa cytrynowa sól oliwa z oliwej Kurczaka kroicie na porcje, solicie, posypujecie tymiankiem i słodką papryką, smażycie na mocno rozgrzanej patelni i przekładacie do ceramicznego naczynia z przykryciem, żeby odpoczął. Kaszę gotujecie(...)miseczkę, żeby odparowała. W rondelku podsmażacie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajecie równie równo pokrojoną marchewkę, paprykę i cukinię. Dolewacie kilka łyżek wody, solicie, dosypujecie kilka szczypt zmielonej trawy cytrynowej i dusicie 5-7 minut. Gotowe. Można zjeść, odpocząć i harcować dalej
GRUBY WAŁEKblogu pojawią się inspiracje na wody smakowe. Pierwsza z nich to klasyka, czyli woda z cytryną i miętą. Oprócz wody idealnym orzeźwieniem na letnie upały jest także lemoniada cytrynowa. Klasyczna woda z cytryną i miętą Składniki: woda 2 cytryny garść świeżej mięty (najlepiej kilka rodzajów) Cytryny dokładnie myjemy lub obieramy (jeśli mają bardzo brzydką lub grubą skórkę). Ja najczęściej zalewam(...)końcówki tak aby na każdej z nich było trochę miąższu, wyciskamy go bezpośrednio do dzbanka na wodę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nasza woda od razu nabierze cytrynowego smaku. Pozostałą część cytryn kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Umyte listki mięty ściskamy kilka razy w rękach (aby uwolniły więcej aromatu), dodajemy do owoców i zalewamy wodą. Odstawiamy
PatiGotujeCZARNEGO BZU 10-15 baldachów kwiatu czarnego bzu 0,5 l wódki lub spirytusu (lub mieszanki tych alkoholi) ja używam wódki 69% 0,5 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego (można użyć dużej cytryny) 0,5 l wody gazowanej Zebrane świeżo kwiaty odłożyć na białą kartkę papieru, aby robaczki, które w nich zamieszkują powychodziły. Nad garnkiem poodcinać kwiatki od zielonych(...)łodyżek (są gorzkie) uważając, aby pyłek spadający z kwiatów znalazł się w garnku. Dodać kwasek cytrynowy i zalać kwiaty wodą gazowaną. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić wodę bzową przez sitko wyłożone gazą. Nie odciskać. Do odcedzonego płynu dodać cukier i zagotować a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wymieszać z alkoholem i przelać do butelek. Kiedy
Pieguskowa Kuchniaopakowanie ciasta francuskiego\r","10 du\u017cych pomidor\u00f3w mi\u0119sistych\r","300g mozzarelli\r","kilka li\u015bci \u015bwie\u017cej bazylii\r","1 jajko\r","s\u00f3l, pieprz cytrynowy\r","oliwa"],"name":"Tarta caprese z pieczonymi pomidorami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT45M","recipeInstructions":["Pomidory myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry. Uk\u0142adamy je na blasze wy\u0142o\u017conej(...)spróbuje? Tarta caprese z pieczonymi pomidorami Czas całkowity 45 minut/y Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dużych pomidorów mięsistych 300g mozzarelli kilka liści świeżej bazylii 1 jajko sól, pieprz cytrynowy oliwa Sposób przygotowania Pomidory myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Mostek w kuchniSkładniki (śr: 18 cm): Sernikowe myszki -240g serka ricotty -370g jogurtu naturalnego -2-3 miarki odżywki białkowej THAT’S THE WHEY (u nas smak torcik cytrynowy) -5 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. wody na górną warstwę: 150g jogurtu + łyżka ksylitolu + 1 łyżeczka żelatyny i odrobina wody Ciasteczka serki -przepis TUTAJ Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (na noski) -skórka(...)sernik tworząc białą górną warstwę. Gotowy sernik pociąć w trójkąty i każdy z nich ułożyć na ciastku. Nacinając boki umieścić uszka, z gorzkiej czekolady wykonać noski a ze skórki cytrynowej zakręcone ogonki. Oczy kupiłyśmy ale można również wykonać je z czekolady
Candy Pandaskolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy. Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową i turkusową- każdą
słodkie i nie tylko historie kulinarnecoś chrupie w deserach i płatki w tym deserze sprawdziły się idealnie. Kurkuma jest bardzo zdrowa, więc dodałam ją do deseru. Składniki ; biały ser w kostce - 340 g galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 3/4 szkl śmietanka kremówka - 250 ml kurkuma - 1/2 łyżeczki corn flakes - 6 łyżek Dodatkowo: maliny borówki amerykańskie mięta do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę cytrynową zalać gotowaną wodą, dobrze
Kuchnia Danusisosu sojowego – 3 cukinie zielone – 1 paczka makaronu z fasoli Mung Sos imbirowo-śliwkowy – 4 duże żółte śliwki – kawałek imbiru, ok. 4 cm – 1 sztuka trawy cytrynowej – 2 łyżki cukru – 100 ml octu winnego – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Piersi z kurczaka pociąć na paski, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym(...)zacznie się rozpuszczać, dodać ocet winny i 1/2 szklanki wody. – Następnie dodać obrany i pokrojony w kostkę imbir oraz pokrojoną białą część trawy cytrynowej. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut. – Dodać wypestkowane śliwki, przykryć i dusić sos następne 5 minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem
To co kochampudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry(...)jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego
Różne smaki w kuchniwygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też(...)Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę i zamarynuj nią mięso. Odstaw
Programista w kuchniSałatka z bobem, łososiem i awokado Składniki - 2 porcje: Sałat zielona - 2 garści Awokado - 1 sztuka Łosoś wędzony - 200g Bób pieczony lub ugotowany - 200g Werbena cytrynowa - kilka listków Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki Sok z 1/2 cytryny Miód - 1 łyżka Sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania (w osolonej wodzie) lub upieczenia (w 200 stopniach) bobu(...)następnie obrania go ze skórki. W misce mieszamy sałatkę, awokado pokrojone w paski, kawałki łososia i bób. Do sałatki dodajemy liście werbeny cytrynowej, sól i pieprz. Całość zalewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitcukrem podgrzać do rozpuszczenia, a następnie schłodzić. Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ostudzony syrop zmiksować w blenderze z miętą i sokiem cytrynowym. Przelać do słoika, dodać skórkę cytrynową i suszoną miętę - wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny. Przecedzić przez sitko wyciskając jak najwięcej płynu. Rozcieńczyć wodą mineralną w stosunku
zadanie-gotowanieorzeźwiający...lekki bo jedynie jogurty naturalne a orzeźwiający dzięki owocom, delikatnie słodki dzięki galaretkom...polecam na gorące dni... Składniki na 6 dużych salaterek - 800g jogurtu naturalnego - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jagodowa - 1 galaretka truskawkowa - 200ml Prosecco lub np. szampana - 200g jeżyn - 200g truskawek Sposób wykonania: Jedną galaretkę cytrynową rozrabiamy w 100ml wrzątku, studzimy, chłodną mieszamy z 400g jogurtu
Wypieki Reneostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym. Gdy nieco zmiękną, ale nadal będą chrupiące, podajemy
Mienta blog