wykorzystać tworząc te śliczne, kruche ciasteczka. Ciasteczka są kruche ponieważ mają w sobie mąkę krupczatkę, a cudowny aromat i posmak cytrynki zawdzięczają to świetnemu dodatkowi jakim jest Cukier Cytrynowy od Delecty. Takie ciasteczka na pewno podarowałabym wszystkim smutaskom z mojej rodziny tak aby każdy z nich przez chwilę mógł uśmiechnąć się czy to na głos czy tylko nieśmiało w głębi(...)nuż przydadzą się nie tylko w Święta ;) Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 gr cukru pudru + 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr masła / margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier 2-3 łyżeczki soku z cytryny około 10 łyżeczek cukru
Gotowanie...to proste !szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 400 ml mleka sok z 1 cytryny + opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały(...)krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piętrowiec - metrowiec Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam
peggiwkuchnipolędwicy sopockiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie ogórki gruntowe 1 czerwona papryka 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 łyżka majonezu pieprz cytrynowy (ok 1 łyżeczka) sól Makaron gotujemy wg wskazań z opakowania w dobrze osolonej wodzie - następnie dobrze go studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki, paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, paprykę(...)pozbawiamy pestek - razem ze szczypiorkiem drobno kroimy. Polędwicę sopocką kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy w misce dodając majonez wymieszany z pieprzem cytrynowym. Nie solimy. Sałatka z makaronu ryżowego SMACZNEGO
peggiwkuchniZIMNO Tortownica o średnicy 26cm: 250g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 jaja 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej) 8 łyżeczek żelatyny 1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego 1 garść rodzynek 4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce) 1 galaretka morelowa 120g okrągłych biszkoptów Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły. Mleko(...)dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodawać masło roślinne i serek homogenizowany. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wysypać rodzynki i pianę z białek - wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami
peggiwkuchnipassaty pomidorowej; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 łyżki mąki pszennej; 1/4 małej, czerwonej papryki; 1/2 łyżeczki cukru; Szczypta kwasku cytrynowego - opcjonalnie; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Wodę (500 ml) wlać do małego garnka. Dodać pokrojoną paprykę, vegetę, liść laurowy, ziele(...)wlać do miseczki. Dodać kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do gotującego się sosu. Wymieszać. Zestawić z ognia. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym (u mnie bez) do smaku. Podawać gorący z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 850 ml sosu. Sos jest kwaskowy w smaku
Gospodyni Miejskamorele, jabłka. Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona lub agrest Przygotowanie: Kaszę manną gotujemy na mleku, a następnie studzimy. Powinna być bardzo gęsta. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy(...)pucharków lub miseczek układamy warstwę kaszy, na nią winogrona lub agrest. Owoce zalewamy warstwą tężejącej zielonej galaretki. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie nakładamy kolejną warstwę kaszy, porzeczki i zalewamy żółtą (cytrynową) galaretką. Na wierzch , jeśli się zmieszczą , układamy pokrojone truskawki
Bon appetit mon amiebiszkoptów okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa (na wierzch) masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 2 galaretki (cytrynowe, brzoskwiniowe lub agrestowe) pianka śmietankowa: 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżeczki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: masa jabłkowa: Jabłka obieramy,ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soków
Bon appetit mon amieDziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej
Rozpustne gotowaniePolecam przepyszny i naprawdę łatwy sernik na zimno:) SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy
Moje Słodkie Piekiełkoroku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku(...)dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę
Gotowanie i blogowaniekażdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml śmietany 18% - koncentrat buraczany - sól - pieprz - kwasek cytrynowy - mąka - 1 łyżka masła - cukier Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem(...)Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem i ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając
Kulinarne życieprzez gardło. Jak smak się zmienia :) SKŁADNIKI : porcja na 2 osoby makaron razowy (lub nasz ulubiony) wedle uznania 1 duże avocado 2 jajka szczypiorek pęczek pieprz cytrynowy do smaku sól do smaku oliwa 2-3 łyżki 1 ząbek czosnku SPOSÓB WYKONANIA : Makaron razowy gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, na oliwie smażymy jajko(...)dodajemy nasz ugotowany makaron, całość mieszamy, aby makaron połączył się smakiem czosnku. Do tak przygotowanego makaronu dodajemy obrane i pocięte na kawałki avocado, nakładamy jajko sadzone, całość posypujemy pieprzem cytrynowym oraz szczypiorkiem. Gotowe w kilka chwil możemy stworzyć smaczne, zdrowe pożywne danie. A jakie wasze są ulubione połączenia makaronowe? Smacznego
Basia w kuchniSkładniki: 1 medalion z łososia (może być zwykły filet) - 100 g 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 żółtko bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz cytrynowy 2 plasterki cytryny 2 gałązki koperku 150 g makaronu typu tagliatelle (ja miałam pełnoziarnisty) ŁOSOŚ PRZYGOTOWANIE: Łososia doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym układamy na sitku do gotowania na parze, a na nim 2 plasterki cytryny. Wodę
Moje-pitraszeniemasła najlepiej śmietankowego 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki) 1 łyżeczka skórki z cytryny oraz 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 3 duże jajka Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały na proszek, proszek do pieczenia i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Na koniec(...)dodać skórkę z cytryny, mieszankę mąki z migdałami i sok cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać więcej
Kubki smakuJeżeli lubisz herbatę i babki to najlepszym połączeniem jest zrobienie sobie herbacianej babki :)... tak więc zaczynamy. Składniki: 1/2 kostki margaryny 10 dag cukru kilka kropel olejku cytrynowego szczypta soli 25 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka szklanka mocnej herbaty tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy cukier puder do obsypania Wykonanie: Zaparz herbatę. Margarynę ucieramy(...)cukrem, dodajemy olejek cytrynowy, sól oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej wysmarowana i obsypaną bułką tarą formę bo babek (mała). Wstawiamy do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w temperaturze
W Moim Magicznym Domu