cytrynowa - 1500 przepisów (strona:28/100)

Kwiecista sałatka z warzywami w miodzie 97

ostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym. Gdy nieco zmiękną, ale nadal będą chrupiące, podajemy

Mienta blog
Pasta kanapkowa z łososia 91

Przy piąteczku rybka musi być. Może tym razem do chleba na śniadanie lub kolacje. Smacznego! Do przygotowania potrzebujemy: 200 g łosia wędzonego 300 g ugotowanego/upieczonego łososia 1/2 pęczka melisy cytrynowej mały słoiczek ogórków konserwowych   Obydwa rodzaje łososia rozdrabniamy widelcem. Mieszamy razem i dodajemy drobno posiekana melisę cytrynową i ogórki konserwowe. Podajemy z chlebem np ciepłymi grzankami skropionymi odrobina oliwy

Szybko Tanio Smacznie
CYTRYNOWO-MALINOWE LODY NA PATYKU 183

Orzeźwiające CYTRYNOWO-MALINOWE LODY NA PATYKU na bazie jogurtu i świeżych... Artykuł CYTRYNOWO-MALINOWE LODY NA PATYKU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 174

malakserze ucieramy z cukrem na gładką masę. 2.. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią.  Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem

vaniliowoczekoladowa
Mini tarty cytrynowe 149

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski

Korniszonki
Lekki sernik na zimno z wiśniami i orzechami 127

Przepyszny w smaku sernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania!  SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie bez pestek (świeże lub ze słoika) - herbatniki do wyłożenia blachy Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Przestudzić. Zmiksować ser z cukrem, dodać orzechy i schłodzoną

Wielopokoleniowo
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków, roszponki, rzodkiewki w sosie cytrynowo-czosnkowym 199

Prosty przepis na lekką, chrupiącą sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i roszponki. Całość uzupełnia idealnie świeży, ale też i aromatyczny sos cytrynowo-czosnkowy. Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być ciężka – wystarczy dobrać odpowiednie towarzystwo dla ziemniaków – dodać świeże, wiosenne warzywa – chrupiącą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, roszponkę, szczypiorek. Kremowy i aromatyczny sos fajnie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie, dopóki(...)ogórki gruntowe 2 garści roszponki Wykonanie SOS Wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj sok z cytryny, wodę, oliwę, musztardę i przyprawy. Polej sałatkę sosem cytrynowo-czosnkowym. Składniki SOS 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1 łyżka wody 1 czubata łyżeczka kremowej musztardy 2 szczypty soli

Eat me! Fit me!
Truskawkowe tiramisu z jaglano-cytrynowym kremem, Apple Pie (Seinfeld) 169

Robi się go całkiem szybko, trzeba tylko trochę poczekać, aż dobrze schłodzi się w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc). Warstwy:  podłużne  biszkopty + dżem truskawkowy + krem jaglano-cytrynowy + plasterki truskawek +  podłużne  biszkopty + dżem truskawkowy + krem jaglano-cytrynowy + całe truskawki. The Pie (season 5, episode 15) Whether it’s a pizza pie or a standard

Qlinarnie i Qlinarnie
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 208

kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tiramisu z rabarbarem i chałwą Składniki: około 300g podłużnych biszkoptów(...)schłodzonej śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby

Mała Cukierenka
OSTRO- KWAŚNA ZUPA Z KREWETEK TOM YUM GOONG 186

słynnych tajskich dań. Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK składniki na 4 porcje przygotowanie: 15 minut przyrządzenie: 15-20 minut 4 łodygi trawy cytrynowej, rozbitej i pociętej na kawałki 12 listków limonki Kaffir 4 łyżki cienko pociętego galangalu 4 korzenie kolendry 4 obrane szalotki 2 średniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka(...)całej limonki 6 łyżek mleka krowiego 4 podsmażone papryczki chilli (małe) 2 łyżki listków świeżej kolendry Zagotuj na sporym ogniu bulion.  Dodaj do niego galangal, trawę cytrynową, korzenie kolendry, liście limonki, ,szalotki i pomidora. Gotuj do uzyskania ziołowego aromatu (ok. 6 minut).  Dodaj grzyby i krewety.  Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty

ClauditteMissCooking
tarta dżemowa z bananowym kremem mascarpone... 128

Składniki: masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo(...)śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta wylepić dno formy, nakłuć widelcem, nakryć folią i wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone ciasto wylać dżem z kisielem z pozostawionego ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Mleczny, kremowy sernik z bananami 487

cytryny masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml kremówki 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl ciepłego mleka 1,5 łyżki żelatyny wierzch: 1 galaretka cytrynowa z pianką  Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, studzimy, a następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Herbatnikami wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Banany obieramy, kroimy w plastry(...)śmietany ubijamy na sztywno, a potem łączymy delikatnie z przestudzoną masą serową.  Masę wylewamy na spód z bananami. Tortownicę odstawiamy do lodówki aby masa stężała.  wierzch: Galaretkę cytrynową (ja użyłam takiej z pianką) rozrabiamy, studzimy i wylewamy na wierzch sernika

Bon appetit mon amie
CYTRYNOWY SOS DO PIECZONEJ RYBY 163

Każdy kucharz powinien mieć w zanadrzu przynajmniej kilka przepisów na... Artykuł CYTRYNOWY SOS DO PIECZONEJ RYBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ryba pieczona na warzywach 230

pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z oliwek plasterki cytryny opcjonalnie: przyprawa „pieprz cytrynowy” natka pietruszki do posypania sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, wkładamy do sitka i zostawiamy(...)najlepiej rękoma – aż całe oblepią się oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką, układamy na nich kawałki ryby. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 (cienkie i średnie filety

Poezja smaku
Szparagi zapiekane z boczkiem, parmezanem i tymiankiem 208

tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 30 szparagów 10 plasterków boczku 2 łyżki parmezanu 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku (użyłam tymianku cytrynowego) oliwa z oliwek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce. Chwytamy po trzy szparagi i owijamy je jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów(...)Owinięte szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gałązkami tymianku i układamy na nich rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec delikatnie skprapiamy oliwą (użyłam aromatyzowanej skórką cytrynową) i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-12 minut. Upieczone szparagi doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania