cytrynowa - 1500 przepisów (strona:32/100)

pyszny sernik pieczony z piankami na biszkoptach... 152

Składniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 5 kropli, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 250 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 1 łyżka, biszkopty okrągłe 150 gram, pianki marshmallow 100 gram składniki temperatura pokojowa = do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, dodać aromat cytrynowy i z 5 minut na dużych obrotach ucierać do białości, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
ALFA AKTIV - skoncentrowana dawka witamin i składników mineralnych :) 125

ZNAJDUJE SIĘ W ŚRODKU KAŻDEJ BUTELECZKI woda * miód naturalny (7,5%) * koncentrat owocowy z czarnej porzeczki (3,5%) * i aronii (3,5%) * syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowośći: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy, witamina C  ARONIA - nie wchłania żadnych toksyn i samoistnie jest odporna na szkodniki. Odznacza się ogromną ilością polifenoli (zarówno flawonoidów, jak i kwasów fenolowych), które(...)związki: cyjanidyno-3-galaktozyd i cyjanidyno-3-arabinozyd. Jest także źródłem kwasy kawowego, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające.  CZARNA PORZECZKA - zawiera cenne kwasy organiczne (88% to kwas cytrynowy, 12% to kwas jabłkowy), pektyny, olejki eteryczne, garbniki, przeciwnowotworowy karotenoid luteiny, witaminę C (100-300 mg/100g), rutynę, witaminy: B1, B2, B6, PP, K, prowitaminę A, potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez

Zdrowie na języku :P
Tajska zupa kokosowa z curry 173

Składniki pierś z kurczaka jedna trawa cytrynowa 2-3 łyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego sól pieprz kawałek imbiru makaron ryżowy Przygotowanie Kurczaka kroimy w paski i mieszamy w misce z pastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie(...)podpaloną cebulę, sól, pieprz, kawałek imbiru, szczyptę lubczyku, marchewkę, pora, pietruszkę i seler. Miękkie warzywa przełożyć na talerz, bulion przecedzić. I wstawić znów na gaz. Do wywaru dodać trawę cytrynową i ugotować w nim paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe i zagotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i opcjonalnie dodatkową łyżeczką pasty curry ( do smaku

Gaździnka warzy
Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką 137

dlatego w naszym domu szarlotka vel jabłecznik jak mówi mój mąż, pieczona jest dość często. Dzisiaj, aby urozmaicić smak, do jabłek dodałam gruszki a całą masę wymieszałam z kisielem cytrynowym, który podkreślił smak owoców, ale scalił też masę. Jeśli chcecie aby ciasto było bardzo kruche, część masła można zastąpić smalcem. Jeśli nie macie akurat śmietany, możecie zastąpić ją lodowatą wodą(...)mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa owocowa 100 m wody 1 kg jabłek 3 duże gruszki 2 łyżki cukru 1 torebka kisielu cytrynowego cynamon, kardamon, zmielone goździki Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki Masa owocowa Owoce obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy do garnka

Mieszam w Garnku
Sok z kwiatów czarnego bzu 134

taki smaczny ;)   Na jedną porcję soku:   40 baldachimów kwiatu czarnego bzu   2szt duże pomarańcze   3szt duże cytryny   2 kg cukru   2 torebki kwasku cytrynowego po 20g każda Wykonanie: Baldachimy kwiatów najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień. Po zerwaniu pozostawić rozłożone gdzieś na papierze, na stole aby wszelkie żyjątka miały szanse na ucieczkę(...)włożyć do większej miski lub garnka. Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć a skórki można dalej wykorzystać . Owoce po obraniu pokroić w małą kostkę, układać warstwowo: kwiaty, owoce, cukier, kwasek cytrynowy. Następnie dusić kulką do ciasta lub tłuczkiem do ziemniaków, aż puszczą sok. Pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin, mieszać w międzyczasie.  Przegotować 2 litry wody, wystudzić i zalać

W garach u Gosi
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 168

budynie waniliowe (bez cukru) 6 łyżek cukru (płaskich)  200g masła 2 łyżki soku z cytryny  Dodatkowo: dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem)   Moja dekoracja: bułka tarta do obsypania boków (może być mak) wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny(...)trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać i przykryć, aby nie robił się kożuszek.) Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem, a na końcu z sokiem cytrynowym. Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem

Di gotuje
Dżem z cukinii 133

Dżem z cukinii Składniki : cukinia - 6 kg ( przed obraniem ) cytryna - 1 szt cukier - 1 kg galaretki cytrynowe - 4 szt Przygotowanie: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc. Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania(...)dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować. Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut. (function

Kuchnia Danusi
Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 156

konsystencji. Dodałam więc do niej śmietany i postanowiłam masę zamrozić. Okazało się, że odkryłam patent na słodkie, kremowe, lekko ciągnące lody o smaku  i zapachu cytryny. Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie lody: 150 g serka kremowego Bieluch 20 g masła 3 łyżki gęstej śmietany kremówki 100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodsze lody, można dodać(...)towarzystwie ciasta Brownie. Można je przygotować w czasie gdy lody się mrożą. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C. Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski razem z masłem i skórką cytrynową. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gorąca wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy powoli, małym strumyczkiem, masę czekoladową a następnie po łyżce mąkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym 129

Myślę, że to dobry powód by zjeść ciasto :). Jest pyszne - kawałków cukinii w ogóle nie czuć, a dzięki nim i malinom ciasto nie jest suche. Do tego orzeźwiający smak cytrynowej masy dodaje ciastu charakteru. Polecam! Dla kogo: dla lubiących wprowadzać warzywa do ciast dla chcących zaskoczyć gości ciekawym smakiem dla chcących świętować ze mną moje socialmediowe mini sukcesy   Składniki(...)pszennej 2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g) pół łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji)  Składniki na krem cytrynowy: 200g miękkiego masła 2,5 szklanki cukru pudru cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki) łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Wykonanie ciasta: Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli

Mania Wypiekania
Orientalny bulion z kaczki z pierożkami 164

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Orientalny bulion z kaczki z pierożkami Składniki: Filet z kaczki – 1 sztuka Marchewki – 2 sztuki Por – 1 sztuka Trawa cytrynowa – 2 sztuki Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka(...)ząbki Imbir – kawałek 2cm Sól, pieprz Wykonanie – bulion: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w dużym garnku razem z filetem z kaczki, startym imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, anyż, goździki i całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami 169

krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami .   Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych(...)masła 2/3 szklanki drobnego cukru (125 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 125 g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru o smaku cytrynowym ze startą skórką cytryny*  40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody *można zastąpić startą skórką

Ugotować
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 194

uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona / rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć! Dawno nie jadłam kanapki tak dobrze doprawionej! Chciałoby się dostać miseczkę takiego majonezu do wyjadania

Grunt to przepis!
smaczny miętowo truskawkowy deser... 215

żelatyna 1 opakowanie na 1/2 litra, draże 1 szklanka/maltikeks, truskawki 20 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, płatki kukurydziane 2 szklanki, jogurt bananowy 200 ml, gorąca woda 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie z cukrem miętowym w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie truskawki dno będzie wierzchem deseru - na dnie formy silkonowej z kominkiem 22 cm rozsypać maltikeksy, zmiksowane truskawki przelać do naczynia(...)zastygniętej masie rozłożyć pokrojone truskawki i wlać zimną galaretkę pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do zastygnięcia na wierzchu rozsypać płatki kukurydziane, wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozmieszaną w 250 ml gorącej wody i z 200 ml jogurtu wymieszaną, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę nakryć talerzem i delikatnie ściągać formę z deseru, przybrać listkami

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem z cukinii 228

zrobić go moja Mama. Okazał się naprawdę smaczny i w ogóle nikt nie pomyślał, że to z cukinii. Przekonała mnie, teraz i ja mam kilka swoich słoiczków o smaku cytrynowo- pomarańczowym.  Składniki: 6 kg cukinii- przed obraniem i wydrążeniem nasion 3 galaretki pomarańczowe 3 galaretki truskawkowe 2 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki kwasku 150 ml wody Sposób przygotowania: Cukinię(...)cukinii dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 galaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy, jeśli chcemy gładki dżem, bez cząstek cukinii. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy w garnku z gotującą wodą ok 15 minut lub w piekarniku w temp

Kuchnia w czekoladzie
Ryba Stek z tuńczyka 94

Tuńczyk grilowany Składniki: Steki z Tuńczyka  1 cytryna albo limonka  pieprz,sol jeśli nie mas cytryny pod ręka możesz użyć pieprz cytrynowy  oliwa  Sposób: Tuńczyka przyprawiamy solą, pieprzem i , polewamy oliwą i sokiem z limonki ,cytryny (albo pieprz cytrynowy)  Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy około 3 min z każdej strony. Żeby był całkiem

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania