cytrynowa - 1500 przepisów (strona:39/100)

Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 105

pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble(...)pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem Lemoniada miętowo-jeżynowa Więcej o warsztatach możecie poczytać na stronach Siedliska tu (klik)   i tu (klik) . Fotorelacja z warsztatów zamieszczona jest w tym miejscu - klik . A już teraz z radością mogę zaprosić na kolejne warsztaty, które pod nazwą  PIĄTA PORA ROKU   będę

KUCHARNIA
Dietetyczna, różana galaretka 143

Wychodzą z nich bardzo apetyczne galaretki. 5 torebek dowolnej owocowej herbaty – u mnie dzika róża z jabłkiem 1 litr wody ok. 10 tabletek słodzika (trzeba próbować)* 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 4 łyżeczki żelatyny Gotujemy wodę w garnku. Gdy będzie się gotowała zestawiamy z ognia. Wrzucamy do garnka słodzik i torebki z herbatą, mieszamy, by puściły kolor. Po 2 minutach wyjmujemy(...)dodajemy żelatynę. Intensywnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec wsypujemy kwasek cytrynowy. Całość mieszamy. Upewniamy się, że jest wystarczająco słodkie i kwaśne. Studzimy. Podobnie, jak tradycyjną galaretkę, przelewamy do salaterek lub specjalnych pojemników i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach galaretka jest gotowa do spożycia. Podajemy z jogurtem lub innymi zakazanymi, dla odchudzających się,  produktami  - czekoladą, śmietaną

Humanistka w kuchni
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 79

Bardzo lubię te słodkie maleństwa. Piekę je dość często, za każdym razem kombinując z innym smakiem. Dziś są mocno cytrynowe, z cudownie kremową bezą. Wyglądają bajecznie i smakują tak jak wyglądają :) Zaczynając od nich dzień, wszystko dziś musi się udać. SKŁADNIKI:   na muffiny 1 1/2  szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko(...)szklanki oleju  1 mały jogurt naturalny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła   na włoską bezę 2 białka 100 g cukru  30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd

Kuchnia w opałach
Curry z dynią i kurczakiem 119

świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka(...)pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 202

Limonkowy z Miętą ETERNO 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam około 2 łyżki DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam(...)około pół centymetra miejsca na galaretkę. Póki masa jeszcze nie stężała, powtykałam w nią leśne jagody, zamrożone, bez wcześniejszego rozmrażania i wstawiłam do lodówki. W wolnych chwilach rozpuszczałam galaretkę cytrynową. Jak zaczęła tężeć, łyżką wylewałam na jagody. Serniczki znowu wylądowały w lodówce. Tym razem na godzinę, bo chciałam uniknąć niespodzianek typu niestężonej masy lub galaretki. Po godzinie nożem obkroiłam serniczki

Blondynka Gotuje
Konfitura z płatków róży 137

zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)200 g cukrukwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smakuSposób przygotowania:1. Płatki róży obieramy z białych ogonków.2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana(...)masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 169

łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos pomarańczowy400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórkę z jeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy)50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy)pół laski wanilii1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy(...)białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę

Basia w kuchni
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 143

szybki, a efekt zadowoli nawet wybredne podniebienia. Potrzebne nam:- 2 kawałki łososia po około 300 g każdy- pęczek pietruszki- 1/2 kostki masła- 2 ząbki czosnku- ostra papryczka- pieprz cytrynowy- sól Przygotowanie: Masło pokroić na małe kawałki i zostawić w temperaturze pokojowej aż zmięknie. Następnie do masła zetrzeć na drobnej tarce czosnek, dodać pokrojoną bardzo drobno papryczkę(...)poszatkowaną pietruszkę. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą, wymieszać. Łososia opłukać pod bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać

W poszukiwaniu inspiracji
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 192

lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żurek z białym serem 183

czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina żurek robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Serem można posypywać zupę już

Gospodyni Miejska
Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą 189

Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.SKŁADNIKI :kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostkitymianek 3 gałązki pieprz cytrynowy listki mięty wedle uznania oliwa ok 3-4 łyżki sól różowa odrobinę czosnek 3-4 ząbkiczarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )SPOSÓB WYKONANIA :- kwiaty cukinii myjemy(...)delikatnie i osuszamy- przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem.- kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą- w naczyniu układamy ząbki czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną )- wkładamy do nagrzanego piekarnika

Basia w kuchni
Ciasto z jabłkami 477

ciastem.Ciasto z jabłkami  SKŁADNIKI:KRUCHE CIASTOśmietana - 4 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmąka - 4 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkijajka - 3 sztmargaryna - 200 gcukier - 1 szklcukier waniliowy - 1 opakMASA JABŁKOWAgalaretka cytrynowa - 1 opakcukier - 0,5 szkljabłka szara reneta - 1400 gDODATKOWOtłuszcz do blachycukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE:MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych(...)otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.  CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku

Kuchnia Danusi
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 200

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa(...)paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem

karmelowy
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 159

byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości.Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR:- Kakao 70%,- Cukier wanilinowy,- Skórka cytrynowa

Wypisz Wymaluj
Odżywczy napój 135

Pyszny sok pomarańczowo - marchwiowy i to bez chemii, która jest teraz wszędzie. To jest to ! :)Składniki :3 duże pomarańcze50 dag marchwi8 l wody60 dag cukruopakowanie kwasku cytrynowego lub sok z 5 cytrynPrzygotowanie :Pomarańcze podzielić na cząstki (jedną ze skórką, a dwie obrane). Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych  oczkach, zalać 2 litrami wody. Dodać 10 dag cukru(...)gotować około 2 godzin. W osobnym garnku zagotować 6 litrów wody z resztą cukru i wystudzić.Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować, włożyć do wystudzonej wody, doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryn. Ostudzić i przelać np. do butelek Smacznego

charlotte gotuje