cytrynowa - 1500 przepisów (strona:41/100)

Francuskie pierożki nadziewane figami i rozmarynem 158

łączy się ze słodyczą fig. Drugą przyprawą, która przywołuje na myśl święta, są goździki. Całość sama w sobie byłaby zbyt ciężka i słodka, więc by ją zbalansować użyłam soku cytrynowego i octu balsamicznego. Wydźwięk składu farszu może nieść obawę o smak, ale uspakajam jeśli zachowacie odpowiednie proporcje to wyjdzie wam coś do czego będziecie z chęcią wracać... Zatem zapraszam

vaniliowoczekoladowa
Lemon curd 144

Wspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy. Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób można

Smaki Na Talerzu
Ekspresowe CIASTO CYTRYNOWE z lukrem 209

Ciasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka minut! Do przygotowania ciasta użyłam mąki orkiszowej. Cytrynowiec jest miękki, puszysty. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dosładza je lukier. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania w domu // Składniki – ciasto

Via Gusto
Cytrynowe pulpeciki w sosie pomidorowym 153

przeze mnie nie doceniany. Kawa zakupił go głównie z myślą o robieniu pulled pork’a. Robimy więc sobie od czasu do czasu taką długo... Artykuł Cytrynowe pulpeciki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Napój pomarańczowo-cytrynowy na drożdżach. Bomba witaminowa na upalne dni! 168

Kwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni, a dodatkowo jest po prostu bombą witaminową w szklance! Ok. 1,5 dag drożdży 1 cytryna 1 pomarańcza Ok. 200 ml miodu 1 łyżeczka cukru 2 l wody Wodę zagotować i wystudzić. Wlać

Korniszonki
Sernik Wenus 231

Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 330 g sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru 660 ml śmietanki 30% 1 śmietana śnieżka (w proszku) Dodatkowo: 80 g kokosu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie: Rozpuścić galaretki

KuchniaWeDwoje.pl
Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym 199

ciasta.  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy.  3. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wyrównujemy. Ostry nóż smarujemy

vaniliowoczekoladowa
Piperkakut- tradycyjne fińskie pierniczki na święta 207

sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki zmielonych goździków 0,5 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki skórki cytrynowej  Wykonanie:  1. Syrop, masło, cukier puder oraz przyprawy (za wyjątkiem soli) podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia do wystudzenia.  2. Mąkę, sodę i sól przesiać. Do wystudzonej

vaniliowoczekoladowa
Sok z mięty babci Basi 173

orzeźwiający, doskonały do rozrobienia z wodą na upalne dni i nie tylko! Może służyć jako dodatek do drinków, herbaty itp. POLECAM ! Składniki : 25-30 gałązek mięty, 45 g kwasku cytrynowego Cykoria, 1 litr wody 1 lg cukru kryształ – dodajemy na następny dzień.   Sposób przygotowania : Pocięte gałązki i kwasek zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień wycisnąć

Pysznosci Babci Basi
Lody cytrynowe z lemon curd (bez jajek) 133

jajek...         Składniki: 500 ml kremówki (30%) 200 ml lemon curd * 2 łyżki cukru pudru skórka z cytryny do dekoracji Ponadto : 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego             Wykonanie: Zimną kremówkę ubiłam na puch. Pod koniec ubijania dodałam cukier. Nie przerywając mieszania dodałam   po łyżce lemon kurd.   * Polecam Wam zrobić domowy

Kuchnia u Krysi
Babka jogurtowo cytrynowa z malinami 139

puszystą masę, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jogurt, zmielone migdały,szczyptę soli,sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeżeli dostaniecie tak jak ja jogurt cytrynowy to już nie dodajcie skórkę z cytryny.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać do masy i utrzeć na gładką masę. Na koniec dodać maliny i już delikatnie

Kuchnia Pokoleń
Tarta cytrynowa z bezową pianką 249

Kwaśno, słodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka

sama złodycz
Muffiny malinowe z ‚oczami’ na Halloween 355

Halloween. Składniki na 12 babeczek Maliny 300g (mogą być mrożone) Mąka tortowa 300g Proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki Soda oczyszczona pół łyżeczki Cynamon 1 łyżeczka Ekstrakt cytrynowy 1 łyżeczka Jajko 1 jajko Brązowy cukier 140g Olej 80ml Jogurt grecki 200g Śmietana kremówka 330g Cukier waniliowy 1 opakowanie Żelatyna 1,5 […] The post Muffiny malinowe z ‚oczami

Kulinarne Przeboje
Sernik czekoladowy na biszkoptach 182

wystarczą na okrągłą formę o średnicy 23cm. Składniki Twaróg 1kg (twarogu zmielonego min. 3x) Jajko 3 jajka Mleczna czekolada 200g Śmietana 36% 2 łyżki Cukier 1,5 szklanki Ekstrakt cytrynowy 2 łyżeczki Mąka ziemniaczana 1 pełna łyżka Biszkopty 80g Kakao do posypki Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki, […] The post Sernik czekoladowy na biszkoptach appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Miękkie ciasto ucierane z mlekiem w proszku i rabarbarem 52

Dziś u mnie ponownie rabarbaraowa wariacja.  Trafiłam niedawno na ciekawy przepis na babkę cytrynową,  z dodatkiem sporej dawki mleka w proszku. Wątpliwości, co do wartości tego przepisu ustąpiły  konieczności wykorzystania pięknego rabarbarowego bukietu.  Upchnęłam go właśnie w poniżej prezentowaną babeczkę. W oryginale to babka z kominkiem,  z dodatkiem soku i skórki z cytryny

Kronika Piekarnika