cytrynowa - 1500 przepisów (strona:26/100)

Ciasto marchewkowo jabłkowe 129

proszku do pieczenia soda pół łyżeczki łyżeczka cynamonu karob 3 łyżki 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach.   Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka czekolada  wiórka cytrynowa   Wykonanie: 1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy(...)tarce (lub kroimy w kosteczkę). Odciskamy sok i przekładamy do garnka.Przesmażamy z ksylitolem aby powstała masa do przełożenia marchewko-wca. Kiedy nam się przestudzi smarujemy blaty , posypujemy wiórkami cytrynowymi

Różowa kuchnia
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 173

szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej(...)kaczej lub z gęsi, pokrojonej w cieniutkie plasterki sok z limonki do smaku 1/4 szklanki posiekanej liście kolendry Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj cebulę i chili i smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe

karmelowy
Kostka cytrynowa z kokosem 165

prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego dnia była świeża. Składniki -100 g masła -3 jajka -aromat cytrynowy -cytryna -500 g mąki -250 g cukru -3 łyżki miodu -2 łyżeczki proszku do pieczenia na polewę: -250 g cukru -3-4 łyżki kakao -200 g margaryny -150g śmietanki(...)cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem. Cytrynę wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta razem z aromatem cytrynowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w blaszce 22cm x 22cm). Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku roztopić margarynę

Zielona Kuchnia
Sernik z rabarbarem i "Wypalanie traw" 169

brązowego cukru 80 g masła 2 jajka Masa twarogowa 100 ml mleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładką masę. Włożyć na godzinę do lodówki lub 10 minut do zamrażarki(...)miksując. Białka powinny być białe i lśniące, a cukier rozpuszczony. Dodać masło z mlekiem do twarogu i zmiksować do połączenia składników. Do masy twarogowej dodać mąki, żółtka i aromat cytrynowy. Wymieszać. Dodawać białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Przełożyć masę na rabarbar. Równo rozprowadzić. Piec w 170 stopniach C. przez około 30 - 35 minut (środek ciasta nie może być

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa Tajska z Kurczakiem 106

kurczaka1,4l wody 1 cebula 1 duża marchew 1/4 papryki czerwonej szczypta chilli 3 ząbki czosnku łyżka oleju 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej 3-4 łyżki soku z cytryny curry imbir kolendra sól pieprz WYKONANIE: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać soje. 2. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek(...)zmiękną dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz chili. Przesmażyć całość po czym dodać kurczaka. 3. Gdy pierś z kurczaka się podsmaży dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz trawę cytrynową pokrojoną jak najdrobniej. 4. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. 5. Następnie dodać mleczko kokosowe, curry, imbir, kolendrę, sól pieprz oraz cytrynę

Dziś Ja gotuje
Konfitura z jabłek i cukinii 183

Konfitura (dżem) z jabłek i cukinii o aromacie cytrynowym doskonale sprawdzi się do naleśników, gofrów albo domowych wafli. Można też dodać ją do ryżu na ciepło lub zapiec pod kruszonką. KONFITURA z JABŁEK i CUKINII  Składniki: 3 duże cukinie około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych sok z 1 cytryny cukier waniliowy cukier do smaku (około 3/4 szkl) opcjonalnie(...)grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy

Bon appetit mon amie
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 164

domu miałam brzoskwinie więc postanowiłam zrobić prostą tartę bo wszystkie pozostałe składniki ( masło, śmietana, jajka) były w lodówce. Upiekłam tartę z owocami, nadzieniem z dodatkiem serka i skórki cytrynowej a na wierzchu Emilka poukładała gwiazdki wycięte z ciasta. Nie planowałam nawet wstawiać tego przepisu na bloga bo to taki zwyczajny przepis ale może komuś się przyda – bo to taki(...)Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Piec aż całość się ładnie zarumieni a ciasteczka na wierzchu się upieką - ok 30-35 minut. 3.5.3226 The post Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole 121

lato oraz dla osób na diecie. Wykorzystałam piersi z kurczaka, które są bardzo chudym mięsem. Do mięsa dodałam sporo świeżej bazylii oraz sok z cytryny. Możecie także zetrzeć skórkę cytrynową. Ja nie dodałam jej, bo moja cytryna była już lekko podsuszona, więc starcie jej było trudne. Tym razem do tego rosołu nie podawałam makaronu ani klusek. Wykorzystałam kawałki warzyw, które(...)większe liście laurowe Piersi z kurczaka posiekać drobno. Można zmielić, ale lepiej jest posiekać. Dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny i ewentualnie startą skórkę cytrynową. Wszystko razem wyrobić dokładnie i odstawić na około 10 minut do lodówki. W garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i warzywami. Warzywa przed wrzuceniem pokroić tylko na takie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Unicorn dla małej Księżniczki 190

wody łyżeczka tłuszczu roślinnego (aby masa się nie kruszyła) 1 łyżeczka ulubionego ekstraktu zapachowego do datkowo: szklanka malin mały słoiczek dżemu jagodowego poncz ( szklanka osłodzonej herbaty z sokiem cytrynowym i łyżeczką nalewki cytrynowej) czerwony barwnik spożywczy   Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem na sztywna pianę ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie

ChilliJemy
Cupcakes cytrynowe z dwukolorowym kremem i czerwonymi owocami 170

Piękne, letnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi. Składniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła

Słodkie inspiracje
Nalewka z aronii - wg przepisu mamy 1388

przepisu mojej mamy. Jest pyszna, dość mocna. Ale smakiem nadrabia. :) Zapraszam Składniki: 150 listków wiśni 400 sztuk koralików aronii 1 litr wody 0,5 kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Listki wiśni oraz koraliki aronii zalewamy 1 litrem wody. Od momenty zagotowania się gotujemy jeszcze 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy listki, a owoce odcedzić(...)Dodać do soku cukier i kwasek cytrynowy. Zagotować. Wystudzić, dolać spirytus. Tak przygotowaną nalewką zalewamy do butelek i odstawiamy na 1 miesiąc

Gotuj z Mąką
Tort śmietankowo - śliwkowy 172

Jasny tort śmietankowy o orzeźwiającym cytrynowym smaku przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Idealne połączenie słodko-kwaśne, dla tych którzy uwielbiają bezy i powidła śliwkowe. Tort był nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości - mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie! Składniki na tort śmietankowy z powidłami śliwkowymi Składniki na biszkopt do tortownicy(...)podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z połowy cytryny Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera

Zasmakuj Kuchni
Keks 137

słodki tak jak być powinien...  Składniki : 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju rzepakowego, pół szklanki mleka, 3 jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu cytrynowego, 200 g mieszanki keksowej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko(...)jajka, aromat cytrynowy). Następnie stopniowo dodajemy do mokrych składników suche -cały czas energicznie mieszając. Na koniec dodajemy mieszankę keksową i mieszamy. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartej małej keksowej formy. Pieczemy ok 50 minut w temp. 170 stopni do tzw "suchego patyczka

Lena Gotuje
Sernik straciatella z malinami bez pieczenia 171

malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?! Składniki: 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych, 1 kg sera twarogowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 galaretki krystaliczne cytrynowe, 2 galaretki malinowe, duże opakowanie malin, czekolada gorzka, 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wody. Ostawiamy do wystudzenia. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 600 ml wody(...)również odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. Ser ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo ostudzone galaretki cytrynowe. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy do masy serowej. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wrzucamy czekolady i delikatnie mieszamy. Na wyłożone biszkopty wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby się lekko stężała. Maliny układamy na masie serowej. Na masę

Lena Gotuje
babka majonezowo - cytrynowa 146

Cudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym lukrem jest dla mnie osobiście wyjątkowa. Polecam! Składniki: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu starta skórka z jednej

Pysznie & Pięknie

Proponowane wyszukiwania